27 Σεπ 2012

Μουσώνες προσεχώς κοντά μας;






Κατά την Ηώκαινο περίοδο (πριν από 56-34 εκατομμύρια έτη) η θερμοκρασία στη Γη ήταν 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη σημερινή. Δεν υπήρχε στον πλανήτη ίχνος πάγου και οι πολικές περιοχές διέθεταν πλούσια βλάστηση και φιλοξενούσαν «τροπικά» ζώα, όπως οι κροκόδειλοι.

Η έρευνα στα απολιθώματα φυτών που ζούσαν εκείνη την εποχή στην Ανταρκτική απεκάλυψε ότι η περιοχή βίωνε επίσης μουσώνες, ένα κλιματικό φαινόμενο που απαντάται σήμερα μόνο σε ορισμένες τροπικές περιοχές. Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι αν η αυξητική τάση της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνεχιστεί είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνιση τους μουσώνες και σε άλλες περιοχές της Γης.

Τα φυτά-μάρτυρες


Ομάδα ερευνητών του Τροπικού Βοτανικού Κήπου Xishuangbanna της Κίνας έκαναν ανασκαφές σε ένα νησί της Ανταρκτικής ανασύροντας απολιθώματα αρχαίων φυτών. Η μελέτη αυτών των φυτών έδειξε ότι βίωναν εποχιακές βροχοπτώσεις.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 60% της ετήσιας βροχόπτωσης στην Ανταρκτική κατά τη διάρκεια του Ηώκαινου έπεφτε το καλοκαίρι και ότι ο χειμώνας ήταν αρκετά άνυδρος, κάτι που συμβαίνει σήμερα στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ασίας. Αυτό σημαίνει ότι εκείνη τη γεωλογική περίοδο στην Ανταρκτική υπήρχε εποχή μουσώνων. «Η ύπαρξη μουσώνων τόσο κοντά στους πόλους είναι ένα αναπάντεχο εύρημα» αναφέρει ο Γκιλ Μάρτιν, στέλεχος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Gondwana Research».

Το μέλλον των μουσώνων

Οι κλιματολόγοι δεν είναι βέβαιοι για το πώς θα επηρεαστεί ο μηχανισμός των μουσώνων από τις κλιματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη Γη τις τελευταίες δεκαετίες. Θεωρούν ότι η ένταση των ανέμων που συνοδεύουν τους μουσώνες θα μειωθεί αλλά ταυτόχρονα οι βροχές θα είναι πιο ισχυρές με αποτέλεσμα να προκαλούνται περισσότερες πλημμύρες.

Εκτιμούν επίσης ότι οι μουσώνες μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλες μη τροπικές περιοχές του πλανήτη αλλά δεν πρόκειται να φτάσουν μέχρι την Ανταρκτική. Επισημαίνουν βέβαια τον κίνδυνο να επιστρέψουμε στις συνθήκες του Ηώκαινου αν ο άνθρωπος συνεχίσει την καύση ορυκτών καυσίμων τα επόμενα 200 χρόνια.

ΠΗΓΗ: tovima.gr


ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ