30 Ιουλ 2012

Η μέλισσα δεν παράγει μόνο μέλι



Η μέλισσα δεν παράγει μόνο μέλι
Τιμή «χρυσάφι» έχει κάθε γραμμάριο βασιλικού πολτού, μια ουσία που είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό και η οποία είναι αδύνατον να παρασκευαστεί στο εργαστήριο. Κάθε γραμμάριο ελληνικού βασιλικού πολτού κοστίζει από 4-8 ευρώ. Δηλαδή η τιμή για μία συσκευασία 10 γραμμαρίων φτάνει τα 80 ευρώ.

Η γύρη είναι άλλο ένα πολύτιμο προϊόν που δίνει απλόχερα το μελίσσι. Η τιμή του κιλού διαμορφώνεται στα 30 ευρώ το κιλό.

Eνα άλλο, επίσης πολύτιμο προϊόν που δημιουργεί η μέλισσα είναι η πρόπολη, που έχει εξαιρετικά αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται γα την παρασκευή καλλυντικών και ειδών υγιεινής.

Αξίζει να δούμε τις ιδιότητες για κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα.

Ο βασιλικός πολτός είναι μια κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες τον νεαρών εργατριών. Με βασιλικό πολτό θα τραφούν όλες οι προνύμφες μόλις «σκάσουν» τα αβγά τις 3 πρώτες μέρες της ζωής τους. Οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες θα τραφούν με βασιλικό πολτό και τις επόμενες 3 μέρες, ενώ αποκλειστικά με βασιλικό πολτό τρέφεται η βασίλισσα.

Είναι δηλαδή ο καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει την προνύμφη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων ουσιών και αμινοξέων.

Ο φρέσκος πολτός έχει λαμπερό, υπόλευκο χρώμα, που όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα και το φως αλλάζει σε αχνοκίτρινο έως σκούρο γκρι. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε ένζυμα, τα οποία οξειδώνουν κάποιες ουσίες του βασιλικού πολτού και σταδιακά τον καταστρέφουν. Εχει υφή παχύρρευστη και ζελατινώδη, το άρωμά του είναι ελαφρώς δριμύ και η γεύση του όξινη, λόγω του πολύ χαμηλούph που έχει.

Για καλή υγεία
Ο βασιλικός πολτός είναι πολύτιμος σύμμαχος για την καλή υγεία. Βοηθά στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, έχει αντισηπτικές και μικροβιοκτόνους ιδιότητες. Περιέχει γενετήσιες ορμόνες που βοηθούν τους άνδρες να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή και να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη. Στις γυναίκες συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού και δίνει λάμψη στο δέρμα. Τέλος ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των αδένων και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις αρρώστιες. Ενεργεί σαν φυσικός ρυθμιστικός παράγοντας, εξισορροπώντας τις λειτουργίες του οργανισμού και την οξυγόνωση των κυττάρων.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και γι' αυτό διατηρείται σε χαμηλή θερμοκρασία (κατάψυξη), για να μη χάσει τις φυσικές του ιδιότητες.

Γύρη: Πλούσια σε θρεπτική αλλά και εμπορική αξία

Η γύρη είναι η πιο πλήρης φυσική τροφή και πλούσια σε κέρδος, με το κιλό να διαμορφώνεται στα 30 ευρώ. Οι μέλισσες τη μαζεύουν από τα λουλούδια, την πλάθουν σε μπαλίτσες και τη μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη. Με αυτήν τρέφονται οι ίδιες και ταΐζουν τον γόνο. Για να ζήσει η μέλισσα, έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες γύρης. Για να αναπτυχθούν οι υποφαρυγγικοί και οι κηρογόνοι αδένες της καθώς και οι αδένες του κεντριού, πρέπει να καταναλώσει άφθονη γύρη τις πρώτες ημέρες της ζωής της.

Η γύρη έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τη μέλισσα αλλά και για τον άνθρωπο. Είναι συμπλήρωμα διατροφής, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ορμόνες και ένζυμα. Περιέχει μια ουσία, τη ρουτίνη, που ενισχύει τα τοιχώματα των αρτηριών, προλαμβάνοντας έτσι εγκεφαλικά επεισόδια. Η γύρη περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα καθορίζονται από τις ορμόνες αυτές. Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς και έχει διουρητική δράση. Εχει ευεργετική επίδραση στον προστάτη και περιορίζει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης. Ενα κανονικό σμήνος μελισσών μπορεί να συγκεντρώσει είκοσι κιλά γύρης τον χρόνο. Από αυτή την ποσότητα μπορούμε να πάρουμε περίπου το 10% χωρίς επιπτώσεις στο μελίσσι.

Οι αντισηπτικές ιδιότητες της άγνωστης πρόπολης

Η πρόπολη είναι ρητινώδης, κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από τους οφθαλμούς διαφόρων φυτών, κορμούς δέντρων, ρετσίνια, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Η πρόπολη δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και γι' αυτό οι μέλισσες με πρόπολη αποστειρώνουν τις κηρήθρες. Οι μέλισσες τοποθετούν την πρόπολη μπροστά στην είσοδο της κυψέλης, ώστε να τη στενέψουν και να εμποδίσουν την είσοδο στη φωλιά των διαφόρων εχθρών.

Στην περίπτωση τώρα που κάποιο μικρό ζώο (π.χ. ποντίκι) μπει στην κυψέλη, το θανατώνουν με τo κεντρί τους και στη συνέχεια το καλύπτουν με πρόπολη, για να μη γίνει πηγή μικροβίων.Το χρώμα της πρόπολης είναι σκούρο καφέ. Σε θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών Κελσίου είναι μαλακή, εύπλαστη και κολλάει, ενώ σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι σκληρή και εύθραυστη. Εχει βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε βάμμα ή σε διάλυμα για θεραπεία διαφόρων προβλημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Η πρόπολη χρησιμοποιείται επίσης στα καλλυντικά, σε λοσιόν, κρέμες, αλοιφές, σαπούνια, σαμπουάν και οδοντόπαστες.

Το κερί και η χρησιμότητά του

Το κερί εκκρίνεται από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας που βρίσκονται στον θώρακά της και το πλάθει με τα πόδια και το στόμα της χτίζοντας την κηρήθρα. Για την παραγωγή 1 κιλού κεριού καταναλώνουν 10 κιλά μέλι. Η κηροπλάστρια είναι νεαρή εργάτρια 10-15 ημερών. Τα κελιά της κηρήθρας τα χτίζουν πάντα σε σχήμα κανονικού εξαγώνου, χωρίς να ξεφεύγει χιλιοστό. Το σχήμα αυτό είναι οικονομικό, στέρεο και εκμεταλλεύεται καλύτερα τον χώρο. Μια κηρήθρα ζυγίζει 130γρ -μόνο το κερί- και συγκρατεί πάνω της γύρω στα τρία κιλά μέλι. Το κερί της μέλισσας χρησιμοποιείται ευρύτατα. Εκτός από τα κεριά και τις λαμπάδες, το βρίσκουμε σε καλλυντικά, κρέμες, αλοιφές, φαρμακευτικά σκευάσματα κ.λπ.
Πηγή: Έθνος

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ