Ο αρσενικός ιππόκαμπος προστατεύει τα αυγά μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκόλαψη. Έπειτα από ένα προχωρημένο χορό ζευγαρώματος το θηλυκό βάζει τα αυγά του σε μια υποδοχή που έχει το αρσενικό στην κοιλιά του.
Η μεταφορά των αυγών γίνεται όταν και οι δύο ιππόκαμποι ενώνουν τις ουρές τους τυλίγοντας τη μία γύρω από την άλλη. Το εσωτερικό της υποδοχής στο σώμα του αρσενικού είναι από μαλακό ιστό ο οποίος διογκώνεται και μετατρέπεται σ’ ένα είδος μήτρας αφού εισέλθουν τα αυγά. Στη συνέχεια εκκολάπτονται από τον αρσενικό ιππόκαμπο.
Ο «χρόνος επώασης» ποικίλλει γιατί εξαρτάται από το είδος του ιππόκαμπου. Κρατάει από 9 μέχρι και 45 μέρες. Όταν πια τα αυγά έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους, σκληρή δουλειά περιμένει τον αρσενικό ιππόκαμπο. Κάνει μια τρύπα στην υποδοχή και μαζεύει με δύναμη τους μυς της κοιλιάς του ώστε λόγω της πίεσης να πεταχτούν προς τα έξω τα μικρά τα οποία είναι μικρά αντίγραφα των ενήλικων ιππόκαμπων.
Συνήθως ένας αρσενικός ιππόκαμπος «γεννάει» 100 με 300 μικρά, αλλά στα μικρότερα σε μέγεθος είδη γεννιούνται μόλις πέντε μικρά. Στα μεγαλύτερα είδη μπορεί να γεννηθούν μέχρι και 2.000 μικρά. Το μήκος των μικρών όταν εξέρχονται από το θύλακα είναι μεταξύ 2 και 20 χιλιοστών. Στη συνέχεια αφήνονται να τα καταφέρουν μόνα τους καθώς ο αρσενικός ιππόκαμπος δεν τους παρέχει περαιτέρω φροντίδα.
scienceillustrated.