14 Αυγ 2012

Φτιάξτε το δικό σας κρασί!






Μπορείτε και εσείς να γίνετε ερασιτέχνες οινοποιοί στο σπίτι σας! Η βελούδινη γεύση του κρασιού θυμίζει κάτι από το Θεό Διόνυσο, καθώς είναι ικανή να μαγέψει ακόμα και τον πιο δύσπιστο. Σκεφτείτε πόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόλαυση αλλά και η περηφάνια σας… αν το κρασί έχει παραχθεί με το δικό σας μεράκι! Τελευταία πολλοί έχουν στραφεί ερασιτεχνικά προς την οινοποιεία, με σκοπό να φτιάξουν το κρασί που καταναλώνουν στη διάρκεια της χρονιά. Βέβαια, ορισμένοι χάνονται μέσα στους φόβους και την άγνοια γύρω από τις διαδικασίες και τις μεθόδους παρασκευής του, αφήνοντας πίσω την χαρά του πρώτου ποτηριού με σπιτικό οίνο…  Θυμηθείτε όλα έχουν αρχή , μέση και τέλος, αρκεί να έχετε αγάπη και υπομονή μέχρι να ετοιμαστεί το δικό σας «μεθυστικό»  βαρελάκι!

Τα βήματα για ένα καλό κρασί!
Το κρασί ουσιαστικά δημιουργείται με φυσικό τρόπο από μόνο του, αλλά ακριβώς επειδή είναι «ζωντανό» μπορεί να μετατραπεί σε ευάλωτο και να χάσει από την ποιότητα και τη γεύση του. Η παρακάτω διαδικασία είναι ιδιαίτερα εύκολα και θα σας χαρίσει μια γευστική και αρωματική ποικιλία κρασιού…

Πώς να φτιάξετε το δικό σας κρασί!Αγορά του μούστου και μεταφορά στο σπίτι
Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το βαρέλι σας μπορεί να γεμίσει, είτε με σπιτικό μούστο, είτε μεαγοραστό! Αν επιθυμείτε να αγοράσετε το μούστο ζητήστε από τον αμπελουργό να πατήσει εκείνη την ώρα τα σταφύλια. Ενημερωθείτε επίσης για τις ποικιλίες των σταφυλιών που έχει βάλει στο πατητήρι. Βεβαιωθείτε ότι ο κόκκινος μούστος πρέπει να έχει γράδο πάνω από 12,5 βαθμούς, ενώ ο λευκός μούστος γύρω στους 12 βαθμούς, αλλιώς θα χρειαστεί να προσθέσετε ζάχαρη. Το κόστος του κυμαίνεται από τα 0,8 ευρώ έως 1,5 ευρώ. Εφοδιαστείτε από πριν με πλαστικά δοχεία, ώστε να τον μεταφέρετε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι σας.

 Ο φυσικός βρασμός του κρασιού
 Το επόμενο στάδιο δεν είναι άλλο από τη μετάγγισή του στα 2/3 του βαρελιού με μαλακές κινήσεις! Ο μούστος μετά από 2-3 ημέρες από το πάτημα των σταφυλιών θα ξεκινήσει να «βράζει», γεγονός που αποδεικνύεται από την εμφάνιση μικρών φυσαλίδων διοξειδίου του άνθρακα. Προσοχή! Το βαρέλι πρέπει να παίρνει αέρα από το περιβάλλον του, οπότε μην το βάλετε μέσα σε μια κλειστή αποθήκη. Απλά τοποθετήστε πάνω του μόνο ένα πανί για να μην μπαίνουν βρωμιές. Αναγκαίο κρίνεται να περάσετε το μούστο από οινολόγο, ώστε να σας δώσει το κατάλληλο ακίνδυνο συντηρητικό για το κρασί σας, ώστε να καθορίσει τους βαθμούς οινοπνεύματος και την οξύτητα του.

 Υπομονή μέχρι να γίνει κρασί!
Πώς να φτιάξετε το δικό σας κρασί!
 Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, ο μούστος γίνεται κρασί μέσα σε 20-30 ημέρες. Το βαρέλι πρέπει να βρίσκεται είτε σε χώρο με υγρασία, είτε σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 15-16 βαθμούς Κελσίου. Το επόμενο βήμα είναι η «απολάσπωση», δηλαδή η εξαγωγή του καθαρού κρασιού από την οινολάσπη που τοποθετείται στον πάτο του βαρελιού. Έτσι το κρασί δεν θα πάρει μια βαριά μυρωδιά. Μετά τη διαδικασία, σφραγίστε το βαρέλι σας, ώστε να μην μπαίνει καθόλου οξυγόνο. Αφήστε το να ηρεμήσει για 1-2 μήνες, ώστε να καθαρίσει από τα αιωρούμενα στοιχεία και να γίνει διαυγές! Θυμηθείτε ότι η καθαριότητα είναι απαραίτητη για την παραγωγή ποιοτικού οίνου και ότι τα βαρέλια συνήθως ανοίγονται με το κρύο του χειμώνα.

 Εμφιάλωση του κρασιού σας
Πρόκειται για ένα βήμα που δεν το ακολουθούν όλοι, αλλά είναι ικανό να διατηρήσει για πολύ καιρό το κρασί σας! Ουσιαστικά, βάζετε το κρασί στο μπουκάλι, το εμφιαλώνετε με ένα εμφιαλωτήριο και βάζετε το πώμα. Καλό είναι να τοποθετείτε τα μπουκάλια ξαπλωτά, ώστε να είναι βρεγμένος ο φελλός και να μην εισχωρεί το οξυγόνο. Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στη γεύση του, καλέστε ένα οινολόγο για να ελέγξει την κατάσταση.

Από το δικό σας αμπέλι… στο ποτήρι!
Η δημιουργία του μούστου δεν είναι μια απλή διαδικασία, αφού διαθέτει ιδιαίτερο εξοπλισμό… αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Μαζέψτε τα σταφύλια από το αμπέλι σας, όταν έχουν ωριμάσει σε γεύση, αλλά προσέξτε ιδιαίτερα τις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού. Προσέξτε γιατί τα τσαμπιά που έρχονται περισσότερο σε επαφή με τον ήλιο, ωριμάζουν πιο γρήγορα. Αργότερα, προχωρήστε στο πάτημα των σταφυλιών, είτε παραδοσιακά με τα πόδια, είτε με το ειδικό μηχάνημα που λέγεται σπαστήρας. Σκοπός δεν είναι άλλος από το να αφαιρέσετε τις ρόγες που έχουν σαπίσει και να απελευθερώσετε το χυμό από τη ρόγα του σταφυλιού.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας κρασί!
Μετά ήρθε η ώρα να μετρήσετε την περιεκτικότητα του μούστου σε σάκχαρα, είτε με το μοστόμετρο, ένα υδρόμετρο που κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ, είτε με διαθλασίμετρο που κοστίζει περίπου 50 ευρώ. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι το διαθλασίμετρο μπορεί να μετρήσει ακόμα και το χυμό μιας ρόγας σταφυλιού. Σε περίπτωση που ο μούστος είναι χαμηλότερος από 12 βαθμούς πρέπει να επέμβετε και να ανεβάσετε τη θερμοκρασία του, βάζοντας κρυσταλλική ζάχαρη. Η αναλογία είναι 18 γραμμάρια ζάχαρη ανά 1 λίτρο μούστου. Μην ρίξετε όμως απλά τη ζάχαρη… πρέπει να την ανακατέψετε κιόλας! Αντίθετα, για να μειώσετε το κρασί κατά 1 βαθμό ρίξτε σε100 λίτρα μούστου, 8 κιλά νερό. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια με αυτή του αγοραστού μούστου…

 Tips για κόκκινο κρασί και λευκό κρασί:
 Αγοράστε ένα βαρέλι καλής ποιότητας: Τα καλύτερα βαρέλια είναι ξύλινα (από δρυ, καστανιά, οξιά) και είναι κατασκευασμένα από τον πυρήνα του δέντρου και όχι από τον φλοιό. Έτσι το κρασί παίρνει το άρωμα του ξύλου. Στοιχίζουν περίπου 300 ευρώ, σε αντίθεση με την πιο οικονομική λύση, τις ανοξείδωτες δεξαμενές ή γυάλινες νταμιτζάνες που στοιχίζουν 100 ευρώ. Αυτές είναι ιδανικές για όσους μένουν σε διαμέρισμα, αφού καθαρίζονται και αποθηκεύονται εύκολα.
- Αν θέλετε να φτιάξετε λευκό οίνο, πρέπει μόλις πατήσετε τα σταφύλια να βγάλετε το μούστο, να τον τοποθετήσετε σε ανοξείδωτο δοχείο και να τον αφήσετε για 12 έως 14 ημέρες, ώστε να γίνει λαμπερός. Πρέπει να περάσει δηλαδή από τη στροφιλιά και να απολασπωθεί πριν αρχίσει ο βρασμός. Αντίθετα, στο κόκκινο κρασί, πραγματοποιείται αποραγισμός του τσαμπιού και οι ρώγες παραμένουν μαζί με τον χυμό. Στη συνέχεια το μείγμα περνάει από τη στροφιλιά, με το μούστο που θα προκύψει να προχωρά για το βρασμό.
Πώς να φτιάξετε το δικό σας κρασί! - Αν λατρεύετε το στυφό κόκκινο κρασί, πάρτε μερικά κιλά πατημένα στέμφυλα, τοποθετήστε τα σε ένα τούλι με μια καθαρή πέτρα να τα πιέζει και αφήστε τα μέσα στο μούστο, ώστε να βράσουν μαζί. Στο τέλος, το χρώμα του θα γίνει βαθύ κόκκινο.
 - Και στις δυο μεθόδους, ο οινοποιός πρέπει να ελέγχει την ποσότητα του θειώδους στο κρασί, την ουσία που προστατεύει το μούστο. 




flowmagazine.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Aνεβαίνει το θερμόμετρο στην αγορά μπίρας




 
Στη γνωστή φράση με το ένα νόμισμα και τις δύο όψεις παραπέμπει η εικόνα που αποπνέει σήμερα η ελληνική αγορά μπίρας. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, από τη μια πλευρά, η πτώση της κατανάλωσης (η οποία ούτως ή άλλως στη χώρα μας δεν βρισκόταν ποτέ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σχέση π.χ. με τις χώρες π.χ. της Β. Ευρώπης) ελέω κρίσης είναι αδιαμφισβήτητη και προκαλεί «πονοκεφάλο» στους παράγοντες του κλάδου που βλέπουν την πίτα των πωλήσεων να μικραίνει επικίνδυνα.
Την ίδια στιγμή, όμως, η είσοδος νέων παικτών στην αγορά τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε έναν άτυπο διαγωνισμό επενδύσεων με στόχο την προσφορά περισσότερων και καλύτερων προϊόντων αφενός και τη συγκράτηση των τιμών σε λογικά επίπεδα αφετέρου.
Ωφελημένοι από αυτή την κούρσα βγαίνουν, φυσικά, οι Έλληνες καταναλωτές οι οποίοι έχουν πλέον να διαλέξουν μεταξύ πληθώρας σημάτων και προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν εξεζητημένα και απευθύνονταν στους «μυημένους» (π.χ. κόκκινη μπίρα, σκούρα ή dark).
Κερδισμένες, επίσης, είναι και οι μικρότερες επιχειρήσεις που έρχονται να καλύψουν αυτή ακριβώς τη δίψα του κοινού για κάτι «καινούργιο» και «διαφορετικό».
Ο Έλληνας πίνει 31 λίτρα μπίρας 

Στο διάστημα της τελευταίας τριετίας η κατανάλωση μπίρας στη χώρα μας υποχώρησε σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 25%. Μόνο την περυσινή χρονιά, η αγορά μέτρησε απώλειες 11% «κλείνοντας» στα 3,4 εκατ. εκατόλιτρα.
Κατά μέσο όρο ο Έλληνας πίνει πλέον 31 λίτρα μπίρας ετησίως από 39 λίτρα το 2008. «Υπεύθυνη» γι’ αυτό θα πρέπει κυρίως να θεωρηθεί η πτώση της ζήτησης στην «κρύα» αγορά (αλλιώς HO.RE.CA. δηλαδή καφετέριες, μπαρ, εστιατόριο) που πλέον αντιπροσωπεύει το 60% των συνολικών πωλήσεων από 65% δύο χρόνια πριν. 
Εξέλιξη λογική αν σκεφτεί κανείς ότι οι Έλληνες εν μέσω κρίσης περιορίζουν τις εξόδους τους και αρκετοί πλέον επιλέγουν την κατ’ οίκον διασκέδαση.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι πωλήσεις στη λεγόμενη «ζεστή» αγορά, δηλαδή στα «ράφια» των σούπερ-μάρκετ ενισχύθηκαν την τελευταία διετία σε ποσοστό 5% (40% από 35%). Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η μεταβολή αυτή (που σαφέστατα) συνδέεται με την αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης στην εν λόγω αγορά.

Οι μικροί «μεγαλώνουν»
Τα ηνία στην εγχώρια αγορά εξακολουθεί να κρατάει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (μέλος του ομίλου Heineken) με ένα μερίδιο 67%.
Ποσοστό πολύ υψηλό που, όμως, απέχει πολύ από το 85% που μετρούσε πριν από κάποια χρόνια.
Η δεύτερη θέση ανήκει στην Μύθος Ζυθοποιία (από το 2008 μέλος της Carlberg) που κατέχει πλέον το 14%. Νιώθει, ωστόσο, καυτή την ανάσα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας των κ.κ. Ι. Χήτου και Αφών Γκρέκη η οποία, στα δύο χρόνια «ζωής» της, καταφέρνει να παρουσιάζει εκθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ετησίως με αποτέλεσμα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 7% και να φιλοδοξεί φέτος να «πιάσει» το 10%. 
Ανοδικά κινείται και η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης που αντιπροσωπεύει το 6% της εγχώριας αγοράς και, εσχάτως, επιχείρησε άνοιγμα και στην αγορά αναψυκτικών λανσάροντας κρύο τσάι του βουνού.
Ανάλογο ποσοστό κατέχουν αθροιστικά οι ουκ ολίγες μικροζυθοποιίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην ελληνική περιφέρεια καθώς και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που δειλά δειλά κερδίζουν την εκτίμηση του καταναλωτή.

Στροφή στη συµβολαιακή
Ωφεληµένος από το επενδυτικό ντεµαράζ των επιχειρήσεων ζυθοποιίας µπορεί να θεωρηθεί πλέον και ο πρωτογενής τοµέας. Και τούτο γιατί αργά, αλλά σταθερά, όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται στη συµβολαιακή γεωργία, προκειµένου να καλύψουν ένα σηµαντικό µέρος των αναγκών τους σε κριθάρι. 
Πιο συγκεκριµένα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εφαρµόζει το πρόγραµµα από το 2008 έχοντας προµηθευτεί συνολικά 50.000 τόνους για την παρασκευή των Άλφα και στοχεύει τα επόµενα χρόνια να καλύψει εξολοκλήρου τις ανάγκες της από ελληνικό κριθάρι. Επιπλέον, από τον περασµένο Μάρτιο στο πρόγραµµα εντάχθηκε και η µπίρα ΒΙΟΣ5, αφού και τα 5 δηµητριακά για την παραγωγή της προέρχονται από την ελληνική γη. 
Ο πρωτοπόρος στον τοµέα αυτό ήταν, βέβαια, η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης η οποία εφαρµόζει συµβολαιακή από το 2006 και έχει ως στόχο να αυξήσει τις καλλιεργούµενες εκτάσεις από 2.700 στρέµµατα σε 10.000 στρέµµατα, ως το 2013. Στο παιχνίδι µπήκε εσχάτως και η Ολυµπιακή Ζυθοποιία, η οποία από το 2011 δηµιούργησε έναν πειραµατικό αγρό 200 στρεµµάτων στη Βοιωτία. 
Το πείραµα στέφθηκε µε επιτυχία αποδίδοντας 100. 000 κιλά κριθάρι, µε αποτέλεσµα η εταιρεία να προχωρά σε πενταπλασιασµό των καλλιεργούµενων εκτάσεων ώστε µακροπρόθεσµα να προµηθεύεται αποκλειστικά πρώτη ύλη εγχώριας προέλευσης.




agronews.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Πεπόνι...χρυσαφένια απόλαυση!!!




Μέσα στον πυρετό του καλοκαιριού και την απογείωση του υδραργύρου, το πεπόνι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και χρυσαφένιο άρωμα καθώς αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα.
Με καταγωγή από την Ασία, κατάφερε από πολύ νωρίς να συνοδευτεί από σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, το κιτρινωπό πεπόνι, που είναι γνωστό με την ονομασία cantaloupe, χρησιμοποιείται στην Κίνα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας. Επίσης, οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας, στην Ινδία ως διουρητικό και στην Αφρική γίνονται χυλός και τρώγονται για την πρόκληση αποβολών.
Σήμερα, στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ παγκοσμίως τα σκήπτρα της παραγωγής κρατά η Κίνα, και ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ, και οι Η.Π.Α.
Στη χώρα μας, το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθους βιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.
Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία:
Πιο συγκεκριμένα, το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία, που αναλύονται στον πίνακα. Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή). Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.
Οφέλη για την υγεία:
Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου.
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.
Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης (Phytother Res. 2005). Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.
Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος. Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.
Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπουπου γίνονται με φλούδες πεπονιού. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:
Ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες, ωμό. Χτυπώντας το στο μίξερ φτιάχνουμε γρανίτα, παγωτό, χυμό, αναψυκτικό. Όμως, μην αφήνεται το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι ότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αμέσως μετά αφού θα κοπεί.
Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:
Τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στον όγκο, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα αλλά και στη γεύση, ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι έχουμε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα χοντρή ή λεπτή, χρώμα κίτρινωπό ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά, δροσερή και αρωματική. Στη χώρα μας, έχουμε αρκετές ποικιλίες πεπονιάς, ενώ τα παραγόμενα πεπόνια είναι από τα πιο νόστιμα που υπάρχουν στον κόσμο.
Πρώτα διαλέξτε ένα πεπόνι που να έχει συμμετρικό σφαιρικό σχήμα χωρίς χτυπήματα ή κοψίματα, με ικανοποιητικό βάρος. Όσον αφορά την συντήρησή του, καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο, με λίγη μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και όχι κομμένο σε τεμάχια, διότι αφυδατώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του.



iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Δειλινό





Τα δειλινά τα βλέπουμε παντού γύρω μας το καλοκαίρι, στα νησιά ή στα εξοχικά σπίτια φίλων και γνωστών.  Τα δειλινά αναπτύσσονται ταχύτατα και φτάνουν σε εντυπωσιακά μεγέθη που φτάνουν και ξεπερνούν το 1 μέτρο σε ύψος, αυτοσπέρνονται στον κήπο και σε πείσμα όσων τα θεωρούν αυστηρά μονοετή φυτά, στο δικό μας κλίμα αντέχουν άνετα και δεύτερη χρονιά αν βέβαια ο καιρός το επιτρέψει. Ακόμα και σε περίπτωση παγωνιάς, συνήθως καταστρέφεται μόνο το υπέργειο τμήμα του φυτού και όχι οι ρίζες του.
Αγαπούν τον ήλιο και τον αντέχουν ακόμα και στις πιο ζεστές ημέρες. Θέλουν συχνό πότισμα και δεν είναι απαιτητικά στην ποιότητα του εδάφους, άρα κατάλληλα και για φτωχά ή αργιλώδη χώματα. Επίσης αντέχουν την αλμύρα της θάλασσας και είναι κατάλληλα για σπίτια που βρίσκονται κοντά στην παραλία.
Τα λουλούδια ανοίγουν λίγο πριν πέσει ο ήλιος και ξανακλείνουν με την ανατολή του ήλιου ή και κατά τη διάρκεια συννεφιασμένων ημερών. Τα λουλούδια έχουν διάφορα χρώματα, κίτρινα, ροζ, κόκκινα, λευκά αλλά και δίχρωμα. 
Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι σπόροι από φυτό με λουλούδια ενός χρώματος, όταν φυτρώσουν, μπορούν να δώσουν φυτά με λουλούδια διαφορετικού χρώματος από αυτό του μητρικού φυτού. Αναδίδουν ένα διακριτικό αλλά χαρακτηριστικό άρωμα που έχει συνδεθεί στη μνήμη μας, μαζί με το γλυκό άρωμα του γιασεμιού, με καλοκαιρινές νύχτες. Το άρωμά τους θα παρατηρήσετε ότι προσελκύει τις πεταλούδες ακόμα κι όταν τα άνθη είναι κλειστά.
Φροντίδα
Φυτέψτε τους σπόρους των δειλινών είτε στις αρχές του Μαρτίου σε ρηχά δοχεία που θα διατηρήσετε μέσα στο σπίτι είτε μόλις ο καιρός ζεστάνει αρκετά απευθείας σε γλάστρες ή στον κήπο. Οι σπόροι θα φυτρώσουν σε 7-10 περίπου ημέρες και θα αρχίσουν να αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Η ανθοφορία τους είναι πλουσιότατη, και αν και το κάθε λουλούδι διαρκεί λίγες μόλις ημέρες το δειλινό σας θα είναι ανθισμένο όλο το καλοκαίρι. Με τα πρώτα κρύα, το φυτό θα ρίξει τα φύλλα του και μπορείτε αν θέλετε να το κλαδέψετε ώστε να περιορίσετε το μέγεθός του ή απλώς να το αγνοήσετε μέχρι την επόμενη άνοιξη που θα αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται.
Κάθε λουλούδι παράγει έναν οβάλ μαύρο σπόρο που μοιάζει με πιπέρι, με ζαρωμένη επιφάνεια. Φυλάξτε τους σπόρους σε ξηρό και δροσερό σημείο μέχρι να τους ξαναχρησιμοποιήσετε του χρόνου. Καθώς είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδεις αν καταναλωθούν, φυλάξτε τους μακριά από παιδιά και κατοικίδια.



Πηγή: valentine
Διαβάστε περισσότερα ...

Φτιάξτε σπιτικό ροδόνερο





Το ροδόνερο  είναι ένα φυτικό παρασκεύασμα ομορφιάς, εξαιρετικά ευεργετικό για λιπαρά δέρματα που είναι επιρρεπή σε σπυράκια και ακμή. Η αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή του δράση  βοηθά τους πόρους να ανοίξουν και καθαρίζει σε βάθος το δέρμα.
Eίναι ξακουστό για την ιδιότητα του να απαλύνει το δέρμα και να διώχνει την ένταση. Παγωμένο ροδόνερο είναι ανακουφιστικό για εγκαύματα από τον ήλιο. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά το ξύρισμα για να ηρεμήσει τις ερεθισμένες περιοχές.
Εκτός από τα παραπάνω, το ροδόνερο έχει έντονη ενυδατική δράση στο δέρμα, είναι δροσιστικό και ευεργετικό για τα ξηρά δέρματα. Τονώνει και συσφίγγει  αφήνοντας το πρόσωπο να δείχνει λαμπερό και υγιές.
Φτιάξτε σπιτικό ροδόνερο
-Χρησιμοποιήστε φρέσκα ροδοπέταλα που έχετε μαζέψει από τον κήπο.
-Βάλτε τα ροδοπέταλα σε μία κατσαρόλα και προσθέστε απεσταγμένο νερό τόσο όσο να τα καλύψει.
-Βάλτε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ζεστάνετε (όχι βράσιμο) για περίπου 1 ώρα. Τα ροδοπέταλα θα μαλακώσουν και θα δείτε λάδι να ανεβαίνει στην επιφάνεια του νερού.
-Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το παρασκεύασμα να κρυώσει.
-Στραγγίστε τα ροδοπέταλα και συλλέξτε το ροδόνερο σε γυάλινο μπουκαλάκι.



fytokomia.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Catastroika 2012



Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκιμαντέρ που είδαν τουλάχιστον δύο εκ. άνθρωποι, επιστρέφουν με μια νέα
παραγωγή

 

Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας. Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.


Πηγή: http://www.catastroika.com/index.php
Διαβάστε περισσότερα ...

Aφιέρωμα Υδροπονία: Δείτε πως δουλεύουν στο εξωτερικό ! video



http://gardening.resourcesforattorneys.com/images/hydroponic-gardening.jpg
Τα λόγια είναι περιττά για τα παρακάτω βίντεο. Οι συγκρίσεις με την χώρα μας είναι αναπόφευκτες.




Από το e-geoponoi.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Νέοι Φάκελοι - Μεταλλαγμένα τρόφιμα




 

 





Διαβάστε περισσότερα ...

Ντόπιες ποικιλές: Επιστροφή στην ποιότητα. video



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrr4FQB2AlRprTl_tKVMqgQvMav4egGPBL94CZJaiS3J5sJ464OBDyd3aCJdfpjFEpzlA6v-mJooPWwmXD-k3PnxPVXrhBh0FlRBZPbm6ElZ-J0msHNMKLngW89OKv98tFzp4H4rZKlQfg/s320/DSC02673.JPG
Δείτε τις προσπάθειες του κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη, που εδώ και δέκα χρόνια εντοπίζει και συλλέγει ντόπιες ποικιλίες καλλιεργούμενων φυτών. Τα παρακάτω βίντεο πιθανόν να απαντούν και στις ερωτήσεις πολλών επισκεπτών της Ιστοσελίδας μας, για το που θα βρουν ντόπιο σπόρο φυτών.



 http://www.peliti.gr/
Διαβάστε περισσότερα ...

Συκιές και σταφίδες θέλουν πότισμα!




Παλιότερα, τα κτήματα που κρατούσαν νερό τα αποκαλούσαν βαρικά στη Μεσσηνία και σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ήταν βαριά τα χώματά τους, εξ ου και η ονομασία. Σε τέτοια κτήματα, στη Μεσσηνία, δεν φύτευαν συκιές ή σταφίδες, διότι η κατακράτηση νερού δεν ευνοούσε τις καλλιέργειές αυτές, ίσως ούτε και την ελαιοκαλλιέργεια.
Τα τελευταία χρόνια, που οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν επί πολλές ημέρες, ανεβάζοντας τον μέσον όρο θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, έφτασαν να είναι τα βαρικά κτήματα, για την καλλιέργεια συκιάς τουλάχιστον, τα καλύτερα…
Φέτος το καλοκαίρι, ανά την Μεσσηνία οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας – που την τρυγούν αυτές τις ημέρες – κατέληξαν να παρατηρούν τα τσαμπιά να μαραίνονται πάνω στα κούρβουλα. Οι συκοπαραγωγοί βλέπουν τις συκιές να ρίχνουν κιτρινισμένα τα φύλλα τους και οι καρποί να υποφέρουν από την ξηρασία.

Είναι προφανές ότι στον υπέροχο πλανήτη που μας έδωσε ο Θεός καταφέραμε να κάνουμε πολύ κακό, όταν ακόμη και καλλιέργειες προσαρμοσμένες στο ξηροθερμικό κλίμα της νότιας Ελλάδας χρειάζονται πότισμα… Φαίνεται πως και φέτος, οι συκοπαραγωγοί και οι αμπελοκαλλιεργητές θα πέσουν πάλι στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις.
Οι ελιές ακόμη αντέχουν. Για πόσο όμως; Μερικές βροχούλες, μπόρες καλύτερα, δρόσισαν τα δέντρα. Δεν έπεσαν όμως παντού. Ελπίδα όλων των παραγωγών είναι να βρέξει νωρίς το Σεπτέμβριο. Και να βρέξει καλά.
Αλλιώς, θα έχουμε κι εμείς ό,τι και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχασαν οι καλλιεργητές τεράστιες σοδειές δημητριακών από την ανομβρία, φαινόμενο που επεκράτησε και σε μια ζώνη των Βαλκανίων, λίγο βορειότερα από τη Μακεδονία μας, ενώ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια της Ισπανίας.


olivenews.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Δέκα πράγματα για το νερό




 

Aρ. 10 : Ήξερες ότι...
Το νερό αποτελεί το 75% του σώματος μας, το 90% του αίματος και το 85% του εγκέφαλου. Το στεγνό στόμα είναι το τελευταίο σημάδι δίψας.

Aρ. 9 : Ήξερες ότι...
Μπορεί όταν διψάμε να καταφεύγουμε σε υποκατάστατα του νερού όπως σε καφέ, αναψυκτικά και μπύρα πιστεύοντας ότι έτσι καλύπτουμε τις ανάγκες μας καθώς περιέχουν νερό, αλλά στη πραγματικότητα η ζάχαρη κι η καφεΐνη αποσπούν το νερό από τα κύτταρα για να διατηρήσουν την ισορροπία του PH των ηλεκτρολυτών στο αίμα, μ' αποτέλεσμα τα κύτταρα ν' αφυδατώνονται.

Aρ. 8 : Ήξερες ότι...
Η λύση για την αφυδάτωση είναι η κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού τη μέρα, στα οποία μπορούμε να συνυπολογίσουμε μονάχα τους φρεσκοστημένους χυμούς, κανένα άλλο ποτό. Μ' αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα υγείας μας, συμπεριλαμβανομένου της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Aρ. 7 : Ήξερες ότι...
Μπορεί ν' αποφεύγουμε το πολύ νερό για να μην πηγαινοερχόμαστε διαρκώς στη τουαλέτα, αλλά δεν γνωρίζουμε ότι η κύστη είναι μυϊκό όργανο κι όπως όλοι οι μυς έτσι κι αυτός αποδυναμώνεται με την αδράνεια κι ενισχύεται με τη χρήση. Έτσι όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο θ' αυξηθεί η δύναμη της κύστης και δεν θα χρειάζεται να τρέχουμε στη τουαλέτα κάθε πέντε λεπτά.

Aρ. 6 : Ήξερες ότι...
Το PH που πρέπει να έχει το αίμα μας είναι από 7.3 έως 7.45. Εάν γίνει πιο βασικό ή πιο όξινο τότε πεθαίνουμε. Εάν καταναλώνουμε αναψυκτικά, αλκοόλ, fast-food τότε αυξάνουμε το PH του αίματος μας. Έτσι όταν πίνουμε νερό βοηθάμε το σώμα μας να κάνει το αίμα μας πιο βασικό. Κι όσο πιο κοντά στο 7.45 διατηρούμε το PH μας τόσο πιο αργά γερνάμε.

Aρ. 5 : Ήξερες ότι...
Το χλώριο που περιέχεται στο νερό αποτελεί μια δηλητηριώδη νευροτοξίνη που είναι υπεύθυνη για καρκινογόνες ενώσεις, καρδιακές παθήσεις, αρτηριοσκληρώσεις και τη καταστροφή των καλών μας βακτηριδίων. Το χλώριο που προσλαμβάνουμε με την κατανάλωση του νερού βρύσης σκοτώνει τα φιλικά βακτηρίδια που βρίσκονται στο παχύ έντερο τα οποία ευθύνονται για τα τελικά στάδια της πέψης καθώς και τη σύνθεση βιταμινών κι έτσι το πεπτικό σύστημα αναγκάζεται να λειτουργήσει με μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Aρ. 4 : Ήξερες ότι...
Για ν' αποφύγουμε το χλώριο λοιπόν θα μπορούσαμε να βάλουμε το νερό σε μια γυάλινη κανάτα και να τα' αφήσουμε για 1,2 ώρες ώστε να εξατμιστεί το χλώριο ή ακόμα καλύτερα ν' αγοράσουμε φίλτρα για τις βρύσες του σπιτιού.

Aρ. 3 : Ήξερες ότι...
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και είναι πορώδες. Έτσι όταν κάνουμε μπάνιο, δίχως να το καταλαβαίνουμε, μεγάλη ποσότητα χλωρίου διεισδύει στο σώμα μας μέσω των πόρων του δέρματος. Για να τα αποφύγουμε αυτό καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε ένα φίλτρο στο ντους.

Aρ. 2 : Ήξερες ότι...
Η λύση του εμφιαλωμένου νερού δεν είναι η ιδανική καθώς μελέτες δείχνουν ότι περιέχει βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές χημικές ουσίες και βακτηρίδια παρά τον υποτιθέμενο «καθαρισμό» από τον οποίο περνάει. Το εμφιαλωμένο νερό είναι επίσης πολύ βλαβερό για το περιβάλλον καθώς απαιτεί τεράστια παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών, τα οποία περιέχουν τοξικά και καρκινογόνα συστατικά για να διαθέτουν ευκαμψία αλλά μ' αυτό τον τρόπο μολύνουν το περιεχόμενο τους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή της αποθήκευσης.

Aρ. 1 : Ήξερες ότι...
Νερό σημαίνει μακροζωία. Ένα από τα μεγάλα μυστικά μακροζωίας των υπεραιωνόβιων πληθυσμών του πλανήτη είναι το πεντακάθαρο, φυσικό νερό των περιοχών τους.

newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ