http://perka.oneirografos.net/
Εταιρείες ζυθοποιίας αγοράζουν έναντι προσυμφωνημένης τιμής την παραγωγή, εξασφαλίζοντας εγγυημένο εισόδημα στους αγρότες. «Φέτος η τιμή ασφαλείας είναι 17 λεπτά το κιλό, αν και έχει ανοδικές τάσεις προς τα 22 με 23 λεπτά», εξηγούν οι παραγωγοί
Εγγυημένο εισόδημα δίνει στους αγρότες η συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού. Χωρίς μεσάζοντες, με τιμή ασφαλείας, υψηλή στρεμματική απόδοση, οι παραγωγοί μπορούν να πετύχουν τιμές ακόμη και 40% υψηλότερες σε σχέση με συναδέλφους τους, που ακολουθούν την πεπατημένη στην πώληση του προϊόντος τους.
Τη συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού την εφαρμόζει από το 2008 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, καθώς και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία από το περασμένο φθινόπωρο. Οι δύο εταιρείες κάνουν συμβόλαια με συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών με τιμές ασφαλείας προμήθειας του προϊόντος, δηλαδή να πληρώσουν τους παραγωγούς με ένα μίνιμουμ τιμής και αν αυτή διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, οι αγρότες εισπράττουν την αξία που συμφώνησαν.
Οι εταιρείες αγοράζουν τις ποσότητες κριθαριού για την παραγωγή μπίρας και οι μέθοδοι καλλιέργειας που καθορίζονται από εκείνες είναι βιολογικές. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με 1.100 παραγωγούς που καλλιεργούν περισσότερα από 100.000 στρέμματα κριθαριού. Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία θα θερίσει για πρώτη φορά φέτος, προσδοκώντας στην παραγωγή 100.000 κιλών.
Στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, Παύλος Αραμπατζής, ο οποίος εξηγεί τα πλεονεκτήματα της συμβολαιακής καλλιέργειας:
«Οι αγρότες γνωρίζουν εκ των προτέρων την τιμή που θα εισπράξουν και αυτή είναι εγγυημένη. Πέρυσι η τιμή που εισπράξαμε ήταν τα 20 λεπτά το κιλό. Φέτος η τιμή ασφαλείας είναι 17 λεπτά το κιλό, αν κι έχει ανοδικές τάσεις προς τα 22 με 23 λεπτά. Το 2009 η τιμή που πήραμε ήταν τα 17 λεπτά κι ενώ στην υπόλοιπη αγορά έπεφτε στα 12 λεπτά το κιλό.
Οι αποδόσεις ανά στρέμμα κυμαίνονται από 300 μέχρι 800 κιλά το στρέμμα. Πέρυσι ο μέσος όρος ήταν τα 500 με 550 κιλά».
Η ΕΑΣ Βισαλτίας ξεκίνησε τη συμβολαιακή καλλιέργεια με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία με 5.000-6.000 στρέμματα και φέτος έχουν ανέβει στα 11.000 στρέμματα, τα οποία καλλιεργούνται από 135 παραγωγούς. Και όπως σημειώνει ο κ. Αραμπατζής, «σε τέτοιες εποχές δύσκολες είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια στην παραγωγή και εγγυημένο εισόδημα. Να ξέρεις ότι κάποιος θα σου αγοράσει τη σοδειά σου και θα πληρωθείς».
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
Μόνο οφέλη για τους αγρότες από τη σύναψη των συμβολαίων
Στους 1.100 ανέρχονται οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία με εγχώρια σοδειά παράγει τις μπίρες Amstel και ΑΛΦΑ, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο σειρά παίρνει και η μπίρα ΒΙΟΣ 5.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας εξηγούν στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» τα οφέλη του προγράμματος:
«Από τη στιγμή που οι παραγωγοί εντάσσονται στο πρόγραμμα, εξασφαλίζουν ένα σίγουρο εισόδημα, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεσμεύεται για την απορρόφηση όλου του κριθαριού που θα παράγουν, σε τιμή ασφαλείας, η οποία συμφωνείται τον Οκτώβριο με την υπογραφή των συμβολαίων. Η τελική τιμή διαμορφώνεται τον Ιούνιο ανάλογα με την τιμή της αγοράς. Αν η αγορά του κριθαριού έχει πέσει, τότε ο παραγωγός είναι εξασφαλισμένος με την τιμή ασφαλείας, η οποία παραμένει. Αν η αγορά του κριθαριού έχει ανέβει, τότε γίνεται επαναδιαπραγμάτευση και αναπροσαρμόζεται η τιμή προς τα πάνω.
Η μόνη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να έχουν τηρηθεί από τους παραγωγούς οι προδιαγραφές ποιότητας που έχουν τεθεί από την αρχή της συνεργασίας».
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τους παραγωγούς καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσφέροντάς τους αγρονομική υποστήριξη και τεχνογνωσία μέσω ειδικευμένων συμβούλων.
Τα βήματα που ακολουθεί η εταιρεία, σύμφωνα με τους υπευθύνους της, είναι:
1. Πριν από την καλλιέργεια
Επικοινωνία με τους περίπου 14 συνεργάτες ή συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα, μέσω των οποίων απευθυνόμαστε σε περισσότερους από 1.000 παραγωγούς και συνάπτουμε συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένους στόχους ζυθοποίησης για κάθε περιοχή.
Συμφωνούμε στην τιμή ασφαλείας για τους παραγωγούς - την οποία αναπροσαρμόζουμε με την τιμή αγοράς (αν η τιμή αγοράς είναι μικρότερη από την τιμή ασφαλείας, ο παραγωγός θα καρπωθεί την τιμή ασφαλείας).
Σύναψη συμβολαίων με τους παραγωγούς.
Προμήθεια πιστοποιημένων σπόρων στους αγρότες, με ποικιλίες που επιλέγουμε και δοκιμάζουμε σε πειραματικούς αγρούς , σε πολύ ανταγωνιστική τιμή.
2. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και μετά τον θερισμό
Προμηθεύουμε τους παραγωγούς με το πρακτικό Εγχειρίδιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για τη σπορά, καλλιέργεια και αποθήκευση του ζυθοποιήσιμου κριθαριού.
Παρακολουθούμε την παραγωγή. Διενεργούμε τακτικούς επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους (χωράφι) με τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευμένων στελεχών μας, για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του παραγόμενου κριθαριού.
Αγοράζουμε τις εγκεκριμένες ποσότητες, με προτεραιότητα τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας των προϊόντων .
Διατηρούμε βάση δεδομένων (ημερομηνία σποράς, δειγματοληψίας, παραγωγή ανά στρέμμα, χρήση εντομοκτόνων), για να διασφαλίσουμε την ιχνηλασιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προχωρήσει σε πειραματικούς αγρούς -Λαμία, Νιγρίτα Σερρών, Νίκαια Λάρισας, Λιβαδειά- με στόχο τη δημιουργία νέων ποικιλιών που θα διασφαλίσουν καλύτερη στρεμματική απόδοση, καλύτερη ποιότητα, μεγαλύτερη αποδοτικότητα, ανθεκτικότητα στις διάφορες καιρικές συνθήκες/επίδραση ζιζανίων και φυσικά ανταγωνιστικό ελληνικό κριθάρι.
Την τετραετία 2008-2011 η εταιρεία προμηθεύτηκε συνολικά γύρω στους 50.000 τόνους υψηλής ποιότητας ελληνικού κριθαριού από εγχώριους παραγωγούς.
Η αξία της ποσότητας αυτής ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Για το 2012 η εταιρεία στοχεύει στην προμήθεια 25.000 τόνων ελληνικού κριθαριού.
Επιπλέον, το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού έχουν αγκαλιάσει ήδη 1.100 Ελληνες παραγωγοί.
Το Πρόγραμμα έχει δημιουργήσει 320 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 265 είναι αποκλειστικά στον αγροτικό τομέα.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
Προτεραιότητα η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής
Στη συμβολαιακή καλλιέργεια μπήκε από το περασμένο φθινόπωρο και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, που παράγει, μεταξύ άλλων, την μπίρα Fix.
Οπως λέει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο β΄αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Γκρέκης, «με βασική επιδίωξη να συμβάλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην εγχώρια αγορά μπίρας και να στηρίξει στην πράξη την τοπική αγροτική παραγωγή και τους Ελληνες γεωργούς, η εταιρεία επένδυσε στην πρώτη ύλη, δημιουργώντας τον πρώτο της πειραματικό αγρό, έκτασης 200.000 τ.μ., στην περιοχή της Θήβας».
Με τη σημαντική συμβολή του αγροτικού παράγοντα αναπτύσσει δύο διαφορετικές ποικιλίες κριθαριού, βάσει των κλιματολογικών συνθηκών που ευνοούν τη χώρα μας, προσδοκώντας στην παραγωγή 100.000 κιλών ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας. Το θέρος της πρώτης σοδειάς είναι προγραμματισμένο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος η Ολυμπιακή Ζυθοποιία θέτει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής κριθαριού, στοχεύοντας σε τριπλασιασμό των εκτάσεών της τη χρονιά που έρχεται.
Ως μία ελληνική εταιρεία που έχει αποδείξει από την πρώτη στιγμή ότι σκέφτεται και πράττει ελληνικά, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία προσδοκά να καταφέρει τα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό του κριθαριού για την παραγωγή της FIX Hellas να παράγεται από την ελληνική γη.
Τα οφέλη για τους Ελληνες αγρότες, όπως τα περιγράφει ο κ. Γκρέκης, είναι:
Εχουν εξασφαλισμένη την πώληση της σοδειάς τους για χρονικό διάστημα ενός έτους τουλάχιστον, και με συγκεκριμένη τιμή, η οποία καθορίζεται πριν από τη σπορά.
Ο καρπός που θα σπείρουν τους παρέχεται από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία.
Εχουν τη διαρκή συνεργασία εξειδικευμένων συμβούλων/γεωπόνων, που παρακολουθούν εντατικά τις καλλιέργειες καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας (από την προετοιμασία και την καταλληλότητα του χώματος πριν από τη σπορά μέχρι τον τελικό καρπό).
Η καθοδήγηση των ειδικών συμβάλλει και στην εκπαίδευση των αγροτών ως προς την ορθή και «υγιεινή» διαδικασία καλλιέργειας των χωραφιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αποκλεισμό χρήσης φυτοφαρμάκων.
ethnos.gr