Μετατρέψτε την ταράτσα του σπιτιού σας… σε μια μικρή εξοχή! Μια «ανθισμένη» στέγη με λουλούδια και πράσινη βλάστηση μπορεί να αλλάξει το σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων. Οι πράσινες στέγες τείνουν να γίνουν η νέα μόδα των αστικών περιοχών, αφού ειδικά το καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται αποπνικτική. Ο ήλιος αντανακλάται πάνω στο τσιμέντο και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη. Η επιλογή όμως των συνθηκών που επικρατούν στο σπίτι σας είναι στο δικό σας χέρι! Και όμως τα κατάλληλα υλικά μπορούν να δημιουργήσουν τη δική σας όαση πάνω στην ταράτσα της κατοικίας σας…
Οι πράσινες στέγες της Αθήνας
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πράσινες στέγες (greenroofs) αποτελούν την επιλογή πολλών Αθηναίων που ξυπνούν μπροστά στον δικό τους ταρατσόκηπο! Το πράσινο της πόλης χάνεται εξαιτίας της κατασκευής κτιρίων… αλλά τι μπορεί να συμβεί αν το πράσινο καταλάβει τις στέγες των κτισμάτων; Το περιβάλλον της Αθήνας θα «ανθίσει»! Η πιο μεγάλη πράσινη στέγη της χώρας έχει έκταση 6 στρεμμάτων και τοποθετείται στο Ρουφ στο αμαξοστάσιο των ΗΛΠΑΠ. Ο χλοοτάπητας πρασίνισε την οροφή, η οποία γέμισε με δέντρα, λουλούδια και θάμνους. Και όμως, οι περαστικοί καταλαβαίνουν τη διαφορά… αφού ταξιδεύουν αυτόματα στην εξοχή.
Τα «υπέρ» των πράσινων στεγών στη χώρα!
Και όμως μια κατοικία με πράσινη στέγη μπορεί να εξοικονομήσει όχι μόνο μέχρι και 35% ενέργεια αλλά να μειώσει την ηχορύπανση κατά 3 ντεσιμπέλ και να συγκρατήσει τις πλημμύρες κατά 90%. Όπως είναι φυσικό, όλοι αναζητούν ένα «πράσινο παραθυράκι» μέσα στην καθημερινότητα, αλλά η συγκεκριμένη διαδικασία δεν χαρίζει μόνο αισθητικές «πινελιές» στις γειτονιές της Αθήνας. Μια τέτοια οροφή δεν απορροφά τη θερμότητα του καλοκαιριού και δεν προϋποθέτει τη συνεχή και χωρίς αποτέλεσμα χρήση των κλιματιστικών. Σύμφωνα με έρευνα, εξοικονομούν 9,6% ενέργεια από τον κλιματισμό και 4,4% από τη θέρμανση, με κέρδος 5.630 ευρώ το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν δροσιά και χαλάρωση.
Βέβαια, όσον αφορά το περιβάλλον, οι πράσινες στέγες «καθαρίζουν» την ατμόσφαιρα και τον αέρα που εισπνέουμε, αφού παράγουν οξυγόνο και φιλτράρουν τους επικίνδυνους ρύπους. Παράλληλα, εκτός από την προστασία της πόλης από τις καταιγίδες, προσφέρουν «ανάσες» ζωής σε πολλά έντομα και φυτά. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι αν οι περισσότερες οροφές της Αθήνας είχαν προσαρμοστεί με «πράσινο» τρόπο, τότε θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε μέχρι και αλλαγές στο κλίμα της περιοχής!
Οι διαφορετικοί τύποι
Οι συγκεκριμένες στέγες μπορούν να χωριστούν σε εντατικές και εκτεταμένες, ανάλογα με τις επιλογές του ιδιοκτήτη και τις προϋποθέσεις του κτιρίου. Οι εντατικές στέγες υποστηρίζουν διάφορα είδη βλάστησης, αλλά χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση και συστήματα άρδευσης. Βέβαια εδώ οι επιλογές είναι ποικίλες, αφού μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δέντρα, θάμνους, πέργκολες και σιντριβάνια. Επιπλέον, οι εκτεταμένες διαθέτουν ένα λεπτό πράσινο στρώμα, που καλύπτουν όλη την επιφάνεια της στέγης και χρειάζονται συντήρηση μόνο μια φορά το χρόνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες, οι πράσινες στέγες είναι εκτεταμένες με διπλή κλίση και χλοοτάπητες… Η επιλογή εξαρτάται και από το βάθος της ταράτσας, αφού ο πρώτος τύπος φτάνει τα 10-25 κιλά βλάστησης ανά τ.μ., ενώ η εντατική στέγη υποστηρίζει 80-150 κιλά βλάστησης ανά τ.μ.
Πολλοί είναι αυτοί που οδηγούνται στους ειδικούς κατασκευαστές για να αποκτήσουν μια πράσινη στέγη, προσαρμοσμένη στις κλιματολογικές συνθήκες και αυτοσυντηρούμενη, δηλαδή χωρίς ανάγκες λίπανσης, κλαδέματος κ.α. Βέβαια, απαραίτητη είναι η έγκριση από ένα πολιτικό μηχανικό, ο οποίος θα ελέγξει τη στεγανότητα και την αντοχή του κτιρίου. Οι κατασκευαστές δημιουργούν πράσινες στέγες με χαμηλό βάρος και με συναρμολογούμενα κομμάτια για να τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα μέσα σε δύο ημέρες. Η επιλογή των φυτών σας πρέπει να γίνει προσεκτικά, σύμφωνα με το κλίμα και της ανάγκες άρδευσης και λίπανσης. Μπορείτε να φτιάξετε μέχρι και ένα λαχανόκηπο χωρίς φυτοφάρμακα! Όσον αφορά το κόστος, για μία πράσινη ταράτσα θα χρειαστεί να δώσετε περίπου όσο κοστίζει μία μόνωση, δηλαδή από 100-120 ευρώ ανά τ.μ.
flowmagazine.gr