6 Σεπ 2012

Πέθανε η τελευταία γιγάντια χελώνα του είδους




Σε ηλικία 100 ετών η τελευταία γιγάντια χελώνα του είδους πέθανε σε ένα από τα νησιά Γκαλαπάγκος όπως ανακοίνωσαν οι πηγές του εθνικού πάρκου.
Η γιγάντια χελώνα γνωστή και με το όνομα ο «Μοναχικός Χόρχε» ζούσε στο νησί Πίντα του αρχιπελάγους και οι περιβαλλοντολόγοι προσπαθούσαν μάταια να επιτύχουν την αναπαραγωγή του. Χωρίς απογόνους ο «Μοναχικός Χόρχε» ήταν το σπανιότερο πλάσμα στον κόσμο. Η γιγάντια χελώνα εντοπίσθηκε για πρώτη φορά από έναν Ούγγρο επιστήμονα το 1972 στο νησί Πίντα.  Οι επιστήμονες πίστευαν πως το υποείδος «Chelonoidis nigra abingdoni» είχε εξαφανισθεί και ο «Χόρχε» αποτελούσε το σύμβολο των νησιών Γκαλάπαγκος, που προσελκύουν περίπου 180.000 επισκέπτες ετήσια.

Διαβάστε περισσότερα ...

Στη Σκωτία το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο




Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου σχεδιάζει να αναπτύξει στις βόρειες ακτές της Σκωτίας η ενεργειακή εταιρεία «Moray Offshore Renewables», που έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για αδειοδότηση στις αρμόδιες αρχές.
Το σύμπλεγμα θαλάσσιων αιολικών, προϋπολογισμού 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, θα αποτελείται από 339 ανεμογεννήτριες που θα αναπτυχθούν σε έκταση 300 τετραγωνικών μέτρων ανοιχτά της κομητείας Κάιθνες στη Σκωτία.
Εκπρόσωποι της βιομηχανίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χαρακτήρισαν το έργο πολύ σημαντικό, ωστόσο προειδοποίησαν ότι για να αναπτυχθεί η υπεράκτια αιολική ενέργεια απαιτείται πολιτική σταθερότητα, κάτι που θα εξασφαλιστεί μόνο αν  η κυβέρνηση της Σκωτίας περάσει το νομοσχέδιο για την ενέργεια.
Παρά τη θερμή υποστήριξη της βιομηχανίας ΑΠΕ, το γιγάντιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, ισχύος 1,5 γιγαβάτ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι ανεμογεννήτριες, ύψους 200 μέτρων, θα καταστρέψουν την τελευταία  του επένδυση και συγκεκριμένα θα χαλάσουν τη θέα από το νέο γήπεδο γκολφ που σχεδιάζει.
Σε δηλώσεις του ο Νταν Φιντς, επικεφαλής ανάπτυξης του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018, τόνισε ότι το θαλάσσιο πάρκο θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, εξοικονομώντας ετησίως μέχρι και 4,5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Πηγή: Econews.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Γλάστρες, κηπος και φθινοπωρινά φυτά



filo


Φθινόπωρο αρχίζει να μπαίνει, νέος κύκλος εποχής νέες εργασίες σε κήπους και βεράντες. Μπορεί να έχουμε στον νου μας ότι την άνοιξη φυτεύουμε γιατί ανθίζουν τα λουλούδια αλλά ποιος είπε ότι και το φθινόπωρο δεν φυτεύουμε;
Σε μια χώρα που την λούζει κυριολεκτικά ο ήλιος και σε συνδυασμό με τις δροσερές φθινοπωρινές βροχές, ο κήπος ή η βεράντα μας μπορούν, επιλέγοντας τις σωστές καλλιέργειες, να μεταμορφωθούν σε ολάνθιστες οάσεις με λουλούδια, πρασινάδες και γιατί όχι με ζαρζαβατικά.

banana
Αρχικά, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στον καθαρισμό. Αν μιλάμε για κήπο μαζεύουμε ό,τι έχει πέσει και ανανεώνουμε το χώμα, όπου χρειάζεται. Σε βεράντες τραβάμε όλες τις γλάστρες που έχουμε και καθαρίζουμε ό,τι έχει πέσει πίσω τους, όσο εμείς χαιρόμασταν στις διακοπές μας. Στα φυτώρια της περιοχής μας θα βρούμε γλάστρες αν θέλουμε να ανανεώσουμε λίγο την αισθητική του χώρου και χώμα, ανάλογο με αυτό που θα χρειαστούμε για τα φυτά μας. Τα φύλλα, τα χώματα, τα ζιζάνια πρέπει να απομακρυνθούν. Κόβουμε τα ξερά φύλλα, τα ξεραμένα λουλούδια και τα κλαδιά. Κλαδεύουμε τα χαμηλά μήπως και καταφέρουν να ξαναζωντανέψουν. Και επειδή ο καιρός δεν είναι και τόσο φθινοπωρινός όσο λέει το ημερολόγιο, συνεχίζουμε το καλοκαιρινό πότισμα. Λίγο πριν νυχτώσει ή πολύ νωρίς το πρωί.

Το Φθινόπωρο επίσης είναι ιδανική εποχή για να φυτέψουμε βολβούς όπως οι τουλίπες, νάρκισσοι, υάκινθους, ζουμπούλια φρέζες, ανεμώνες τα οποία θα απολαμβάνουμε σταδιακά να μεγαλώνουν και μέχρι την Άνοιξη να ανθίζουν. 

Αν είμαστε από τους ανυπόμονους και θέλουμε την ομορφιά εδώ και τώρα, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για πανσέδες, χρυσάνθεμα και κυκλάμινα. Αγοράστε τα από ένα φυτώριο και μεταφυτέψτε τα στις γλάστρες σας. Ανθεκτικά φυτά για όλον σχεδόν τον χρόνο, έστω και χωρίς ανθοφορία όλους τους μήνες, είναι τα γεράνια, οι μπιγκόνιες, οι μαργαρίτες, οι πανσέδες, οι πετούνιες και οι καλεντούλες, ενώ αν θέλετε να επενδύσετε από τώρα για όλον τον χειμώνα, προτιμήστε κάποια κωνοφόρα ή ποικιλόχρωμους κισσούς που θα δώσουν υπέροχα χρώματα στον κήπο ή την βεράντα σας.

onion
Αν είστε από τους μερακλήδες και διατηρείτε λαχανόκηπο φυτέψτε ραπανάκια και σπανάκια. Χωρίς να βάλετε λίπασμα ή φυτοφάρμακα θα είναι έτοιμα περίπου σε ένα μήνα. Επίσης φυτέψτε λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι. Πιο δύσκολο θα είναι στη βεράντα, αλλά θα είναι έτοιμα μετά τα Χριστούγεννα.

Ο μαϊντανός, το σέλινο και ο άνηθος, θα είναι έτοιμα σε λίγες μόνο μέρες αν ρίξετε μερικούς σπόρους σε μικρά γλαστράκια. Απλά μην τα αφήσετε εκτεθειμένα στην βροχή.

Αν καλλιεργείτε μυρωδικά, όπως βασιλικό ή δυόσμο, μεταφυτέψτε κλωνάρια σε μικρά γλαστράκια και βάλτε τα στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Θα μας χαρίσουν ομορφιά, μυρωδιά και θετική ενέργεια.

http://www.designhome.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Aνθοϊάματα Μπαχ - Bach Flower Remedies






Τα ανθοϊάματα Μπαχ (Bach Flower Remedies) είναι μια εναλλακτική μέθοδος θεραπείας, την οποία ανακάλυψε ο Άγγλος γιατρός Έντουαρντ Μπαχ, στις αρχές του 20ου αιώνα. Παρασκευάζονται από 38 διαφορετικά λουλούδια της Αγγλίας και είναι τελείως ακίνδυνα, χωρίς καμία παρενέργεια ή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα ή ουσίες. Έτσι μπορεί να τα πάρει καθένας, αρκεί να βρει ποια από τα 38 ταιριάζουν στην δική του περίπτωση.
Τα ιάματα Μπαχ ανήκουν στις ενεργειακές θεραπείες. Θεωρούνται ένα είδος εξατομικευμένης εναλλακτικής θεραπείας, γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και καθένας μας μια ξεχωριστή περίπτωση. Σύμφωνα με τους θεραπευτές και όσους τα χρησιμοποιούν, θεραπεύουν το νοητικό και συναισθηματικό μέρος του ατόμου και γι' αυτό κατόπιν μπορούν να θεραπεύσουν και το φυσικό σώμα, αφού οι αιτίες των περισσότερων ασθενειών βρίσκονται σ' εκείνα τα επίπεδα. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να έχει ελλείψεις στον οργανισμό του λόγω κακών διατροφικών ή άλλων συνηθειών. Τα ιάματα Μπαχ δε θα προσθέσουν αυτό το στοιχείο που λείπει, αλλά θα βοηθήσουν το άτομο να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή του, ή τις απαραίτητες κινήσεις και επιλογές (π.χ. επιλογή ενός καλού γιατρού) ή μια αλλαγή στη νοητική και συναισθηματική στάση, τα οποία με τη σειρά τους θα φέρουν αποτέλεσμα στο φυσικό σώμα.
Ο συνήθης τρόπος παρασκευής είναι αυτός της ηλιακής μεθόδου, όπου τα επιλεγμένα άνθη μένουν για τρεις ώρες σε νερό πηγής κάτω απ' τον ήλιο. Κατόπιν τα άνθη αφαιρούνται και το ενεργοποιημένο νερό αναμειγνύεται με μπράντυ. Σε άλλες περιπτώσεις τα άνθη βράζονται στο νερό πηγής. Το αποτέλεσμα και των δύο μεθόδων είναι το μητρικό ίαμα, το οποίο διαλύεται περαιτέρω για να δημιουργηθούν τελικά τα μπουκαλάκια με τα ανθοϊάματα.
Αφού ο θεραπευτής ή το ίδιο το άτομο επιλέξει τα ιάματα που του ταιριάζουν, τα παίρνει τέσσερις φορές τη μέρα, από τέσσερις σταγόνες κάτω απ' τη γλώσσα. Το μάξιμουμ των ιαμάτων που μπορεί να πάρει κάποιος είναι εφτά. Δεν υπάρχει περίπτωση υπερδοσολογίας ή άλλος κίνδυνος, καθώς είναι απολύτως ασφαλή, χωρίς χημικές ουσίες. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι απλά τα ιάματα να μην δουλέψουν.
Σε βάθος χρόνου μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε πολλές περιπτώσεις.
Τα 38 ιάματα και οι ενδείξεις τους είναι τα εξής:
  • Agrimony - Εσωτερικός βασανισμός που κρύβεται πίσω από εύθυμο προσωπείο
  • Aspen - Απροσδιόριστες φοβίες και κακά προαισθήματα
  • Beech - Κριτική διάθεση, αδιαλλαξία
  • Centaury - Αδύναμη θέληση, δουλικότητα, δεν μπορεί να πει 'όχι'
  • Cerato - Έλλειψη εμπιστοσύνης στη κρίση/διαίσθηση –ανάγκη για επιβεβαίωση
  • Cherry Plum - Φόβος ότι θα χάσει τον έλεγχο ή τα λογικά του –υστερία
  • Chestnut Bud - Έλλειψη παρατηρητικότητας, αδυνατεί να μάθει από τα λάθη του
  • Chicory - Κτητικότητα, συναισθηματικοί εκβιασμοί
  • Clematis - Ονειροπόληση, αφηρημάδα, έλλειψη προσοχής, δυσκολία συγκέντρωσης
  • Crab Apple - Το καθαριστικό ίαμα, αίσθημα ακαθαρσίας, εμμονή στη λεπτομέρεια
  • Elm - Προσωρινό αίσθημα ανικανότητας μπροστά σε μεγάλες απαιτήσεις
  • Gentian - Αποθάρρυνση, ηττοπάθεια
  • Gorse - Απελπισία, απόγνωση
  • Heather - Μιλά ασταμάτητα για τον εαυτό του, εγωκεντρισμός
  • Holly - Αρνητικότητα, ζήλια, φθόνος, εκδίκηση, θυμός, υποψίες
  • Honeysuckle - Νοσταλγία – ζει στο παρελθόν
  • Hornbeam - Διανοητική εξάντληση, κούραση
  • Impatiens - Ανυπομονησία, μεγάλη εσωτερική ένταση
  • Larch - Έλλειψη αυτοπεποίθησης, σύμπλεγμα κατωτερότητας
  • Mimulus - Φόβος για συγκεκριμένα γνωστά πράγματα - ζώα, ύψος, ασθένεια και άλλα
  • Mustard - Περιοδική κατάθλιψη χωρίς ιδιαίτερο λόγο
  • Oak - Για άτομα που ποτέ δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια ξεπερνώντας τα όρια της αντοχής τους
  • Olive - Ολική διανοητική ή σωματική εξάντληση μετά από έντονη προσπάθεια ή χρόνια προβλήματα
  • Pine - Αυτοεπίκριση, αίσθημα ενοχής
  • Red Chestnut - Υπερβολική ανησυχία για αγαπημένα πρόσωπα
  • Rock Rose - Τρόμος, έντονος φόβος, πανικός
  • Rock Water - Διανοητική ακαμψία, επιδίωξη τελειότητας
  • Scleranthus - Αναποφασιστικότητα, κυκλοθυμία
  • Star of Bethlehem - Για κάθε περίπτωση διανοητικού ή σωματικού σοκ, πρόσφατου ή παλαιού
  • Sweet Chestnut - Βαθύτατος εσωτερικός πόνος – 'η μαύρη νύχτα της ψυχής'
  • Vervain - Υπερβολικός ενθουσιασμός, ένταση, υπέρμετρος ζήλος για την σωτηρία των άλλων
  • Vine - Κυριαρχία, αυταρχισμός
  • Walnut - Θέλει να κάνει αλλαγές αλλά δεν μπορεί. Μεταβατικές περίοδοι
  • Water Violet - Επιθυμία για μοναξιά, υπερηφάνεια
  • White Chestnut - Συνεχείς ανεπιθύμητες σκέψεις και νοητικοί διάλογοι
  • Wild Oat - Έλλειψη στόχων και σκοπού ζωής
  • Wild Rose - Έλλειψη ενδιαφέροντος, παραίτηση, έλλειψη κινήτρων για αλλαγή της ζωής
  • Willow - Πικρία, αίσθημα ότι για την αρνητική πραγματικότητα ευθύνονται οι άλλοι
  • Rescue Remedy - Για κάθε επείγουσα κατάσταση, ατυχήματα, εξετάσεις, άσχημα νέα, κλπ (συνδυασμός 5 ιαμάτων)
Μην αφήνετε το φόβο, την ανησυχία και τη θλίψη να σας κυριεύουν...
Βιβλιογραφία
  • Bach Centre
  • Ανθοϊάματα Μπαχ Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής
  • Ανθοϊάματα Μπαχ
  • Holistic Life: Ελληνικό περιοδικό για τις Συμπληρωματικές & Εναλλακτικές θεραπείες


Διαβάστε περισσότερα ...

Τσικουδίτο και άλλα κοκτέιλ με γεύση... Κρήτη




Σε συνεργασία με βραβευμένους μπάρμεν, η Creta Sense και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Καραγιάννης παρουσιάζουν μια καινοτομική ιδέα για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα της κρητικής τσικουδιάς σε τουρίστες στην Ελλάδα.
Επιλέγοντας κεντρικά σημεία προώθησης ξεκινώντας από την φημισμένη Κρήτη και το beach bar Ammos & Hlios,θα παρουσιαστεί το ΤΣΙΚΟΥΔΙTΟ και μια σειρά άλλων κοκτέιλ με βάση την τσικουδιά.
Με κέφι, μουσική και πολλή φαντασία, η τσικουδιά συνδυάζεται φέτος το καλοκαίρι με φρούτα, αρώματα και ελληνικά βότανα φτιάχνοντας εκπληκτικά κοκτέιλ που είναι εφάμιλλα των ξενόφερτων κοκτέιλς.
Σκοπός του εγχειρήματος η στήριξη της εγχώριας αγοράς και των παραδοσιακών προϊόντων. Την πρωτοβουλία στηρίζουν οι ηθοποιοί Αριέττα Μουτούση και Βαγγέλης Χατζηνικολάου, καθώς και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες.
Διαβάστε περισσότερα ...

Τα κηπευτικά της Ιεράπετρας μέσα από εκπομπές μαγειρικής




Πιστός στην υπόσχεση που έδωσε στην ομάδα που διοργάνωσε την εκδήλωση για την παρασκευή της γιγαντοσαλάτας και κέρδισε το βραβείο Γκίνες, προβάλλοντας παγκόσμια την Ιεράπετρα και τα αγροτικά προϊόντα της, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Ευτύχης Μπλέτσας, ήρθε ξανά στην Ιεράπετρα.
Αυτή την φορά φιλοξενούμενος από την πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ανατολικής Κρήτης κ. Δώρα Μαντάλα και του Διοικητικού Συμβουλίου του υπό σύσταση Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής «Ιεράπετρα».  
Στα πλαίσια των τηλεοπτικών παραγωγών που ετοιμάζει, σχεδιάστηκε η παρουσίαση των κηπευτικών της Ιεράπετρας και η προβολή τους μέσα από την μαγειρική τέχνη μαγειρισσών της Ιεράπετρας. Η βιντεοσκόπηση έγινε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Οικοδεσπότης, ο φιλόξενος κ. Αντώνης Χρυσοφάκης οργάνωσε στο οικογενειακό κτήμα στην πανοραμική θέση Ψαθί Καλαμάυκας, το σκηνικό της παρουσίασης. Φρέσκα κηπευτικά, ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες, καρότα, μαϊντανός, κρεμμύδια, σκόρδα, κολοκυθάκια, μπάμιες, αρωματικά φυτά, πλούσιες ποικιλίες σταφυλιών, σύκα, καρύδια, ρακί και κρασί στόλιζαν το τραπέζι της παρουσίασης. Στο διπλανό τραπέζι δύο Γεραπετρίτισες νοικοκυρές, η κα Πόπη Σαμπροβαλάκη και η κα Μαρίνα Αρχοντουλάκη, παρουσίασαν μέσα από την μαγειρική τους τέχνη δύο συνταγές. Η πρώτη μαγείρεψε γεμιστά με τα ποιοτικά κηπευτικά της Ιεράπετρας, και η δεύτερη μια παλιά μικρασιάτικη συνταγή που συνηθίζεται αυτή την εποχή, και έχει το όνομα «τουρλού», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τους Μικρασιάτες της Ιεράπετρας για τον ρόλο τους στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.  
Η οικοδέσποινα κ. Βούλα Χρυσοφάκη, φρόντισε να κεράσει τους καλεσμένους με πλούσιους μεζέδες, μυρωδάτη ρακή και παλιό κρασί. Το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Νίκος Σαμπροβαλάκης, καλλιεργητής φραγκόσυκων, παρουσίασε το επιδόρπιο «παγωτό με φραγκόσυκα». Νοικοκυρές παρουσίασαν τις σπεσιαλιτέ τους «χόντρο με χοχλιούς», «νεράτες μυζηθρόπιτες με μέλι», «τυροπιτάκια» κ.ά.
Ο γνωστός και ως “foodmusic chef” Ευτύχης Μπλέτσας μαζί με τη σύντροφο του Ηλέκτρα, είχαν την ευκαιρία στην παραμονή τους στην Ιεράπετρα, να βιντεοσκοπήσουν το νησί Χρυσή και τις βραβευμένες παραλίες της Ιεράπετρας για τις ανάγκες των εκπομπών του.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής κ. Αργύρης Πανταζής, που φρόντισε για τις λεπτομέρειες μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Παναγιώτη Μπαλοθιάρη,  δήλωσε: “Ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τον καλό φίλο της Ιεράπετρας Ευτύχη Μπλέτσα για την επόμενη χρονιά, μαγειρεύοντας συνταγές της Κρητικής Κουζίνας με Γεραπετρίτικα αγροτικά προϊόντα. Η προσπάθεια της προώθησης συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και εύχομαι οι συνεχιστές του Συλλόγου να λειτουργούν με αντάξιο τρόπο”.
ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα ...

Αλόη Βέρα




Η Αλόη Βέρα (Aloe Vera) συχνά αποκαλείται φυσικό θεραπευτικό. Στοιχεία από την αρχαιότητα αποδεικνύουν ότι τα οφέλη της Aloe Vera ήταν γνωστά από τότε. Ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae (κρινοειδών) παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι το φυτό είναι κάκτος. 


Είναι αυτοφυής στη Κούβα, στο Μεξικό, στη Βραζιλία, την Αφρική και στα κανάρια νησιά, χώρες με εξαιρετικά ζεστά καλοκαίρια στις οποίες συχνά δεν βρέχει αρκετούς μήνες.
Έχει χυμώδη,σαρκώδη και χοντρά φύλλα και από το κέντρο του φυτού βγαίνει η ταξιανθία το χρώμα της οποίας είναι χαρακτηριστικό της κάθε ποικιλίας. Το χρώμα των φύλλων της, μπορεί να ποικίλλει από ένα ελαφρύ πράσινο όταν είναι μικρό το φυτό και αλλάζει σε ένα βαθύτερο πράσινο όταν γίνεται ώριμη. Τα φύλλα της'εχουν αγκάθια και στις δύο πλευρές. Το εσωτερικό των φύλλων εμπεριέχει ένα υγρό το οποίο συμβάλλει στην αποθήκευση νερού και θρεπτικών συστατικών για περιόδους ξηρασίας. Υπάρχουν πάνω από 250 ποικιλίες αλόης.Οι σημαντικότερες είναι οι Aloe Barbadensis Miller, Aloe Saponaria, Aloe Chine sis, Aloe Variegate, Aloe Forex, Aloe Lalifolia, Curacao Aloe.
Η Aloe Barbadensis Miller έχει τη μεγαλύτερη θεραπευτική αξία και είναι γνωστή ως Αλόη Βέρα ή Αλόη η γνήσια.

Έδαφος-Κλίμα


Μπορεί να αναπτυχθεί σε φτωχά εδάφη αλλα αποδίδει μέγιστα σε ελαφρά αμμωδη εδάφη ελαφρώς αλκαλικά (εώς pH 8.5). Σε πολύ όξινα εδάφη το φυτό αναπτύσσεται πολύ αργά. Δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την υπερβολική υγρασία. Σε περιοχές που η θερμοκρασία πέφτει στο μηδέν θα πρέπει να καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους. Ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 20-25 C.
Όταν καλλιεργείται σε γλάστρες τότε αυτές θα πρέπει να τοποθετούνται  έξω σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος, ενώ το χειμώνα να μπαίνουν μέσα στο σπίτι αλλά σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος.

Φύτευση
Η φύτευση μπορεί να γίνει όλες τις εποχές εκτός από το χειμώνα. Η καλύτερη εποχή είναι Απρίλιος - Αύγουστος.  Στο στάδιο προετοιμασίας του εδάφους συνίσταται η προσθήκη 1-1,5 τόνου κοπριάς ή κομπόστ στο στρέμμα.
Τα φυτά τοποθετούνται σε σειρές σε απόσταση μεταξύ τους 60 εκατοστά πάνω στη σειρά και μεταξύ των γραμμών.

Άρδευση
Αντέχει στην ξηρασία και παραμένει ελαφρά υγρό σε συνθήκες που άλλα φυτά θα ξεραίνονταν, κλείνοντας τους πόρους του για να αποτρέψει την απώλεια υγρασίας. Για μια επιτυχημένη καλλιέργεια η άρδευση στις κρίσιμες φάσεις ανάπτυξης του φυτού αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα. Συμπτώματα όπως καφέ ή μαύρες κηλίδες στα φύλλα είναι αποτέλεσμα υπερβολικού ποτίσματος το οποίο και αν συνεχιστεί θα προκαλέσει κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων του φυτού. Σε μια καλλιέργεια συνίσταται να γίνεται το πρώτο πότισμα μετά τη φύτευση και να ακολουθήσουν άλλες δυο ως που να ''πιάσει'' το φυτό. Στη συνέχεια χρειάζεται περίπου 5-6 αρδεύσεις το έτος.

Συγκομιδή φύλλων
Η συγκομιδή των φύλλων ξεκινάει από το δεύτερο έτος και συνεχίζεται μέχρι το πέμπτο. Γίνεται 4 φορές το χρόνο και σε κάθε συγκομιδή λαμβάνονται 3 φύλλα από κάθε φυτό.
Συστατικά Αλόης
Η Αλόη Βέρα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο λόγω της σημασίας των θεραπευτικών ιδιοτήτων της. Έχουν ανιχνευτεί τα παρακάτω συστατικά


Βιταμίνες(Βιταμίνη Α, Βιταμίνη Β1, Βιταμίνη Β2, Βιταμίνη Β6, Βιταμίνη Β12, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ)Μέταλλα (Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Νάτριο, Χαλκός, Σίδηρος, Ψευδάργυρος, Μαγγάνιο), ΑμινοξέαΛυσίνη, Θρεονίνη, Βαλίνη, Μεθιονίνη, Ισολευκίνη, Φαινυλαλανίνη, Ασπαραγγινικό Οξύ, Σερίνη, Γλουταμινικό Οξύ, Γλυκίνη, Αλανίνη, Τυροσίνη, Υδροξυπρολίνη, Κυστίνη, Λευκίνη), Ένζυμα(Οξειδάση, Καταλάση, Αμυλάση, Βραδυκινάση, Κελλουλάση, Λιπάση, Αλανινάση, Φωσφατάση, Κρεατινική Φωσφοκινάση, Υδρογονάση) Μόνοσακχαρίτες και Πολυσακχαρίτες (Accumannan, Αραβινόζη, Γαλακτόζη, Γλυκόζη, Μαννόζη, Ραμνόζη, Ξυλόζη, Γλουκορανικό Οξύ, Γαλακτουρονικό Οξύ, Κυταρρίνη), Στερόλες (Καμπεστερόλη, Lupeol, Βήτα-Σιτοστερόλη), Αμινοσάκχαρα (Γλυκοζαμίνη, Γαλακτοζαμίνη), Λιπαρά Οξέα (Χοληστερόλη, Καμπεστερόλη, β-Σιτοστερόλη, Lupeol) Ιχνοστοιχεία(Αλουμίνιο, Χλώριο, Νάτριο, Χρώμιο, Ασβέστιο, Σίδηρος, Μαγγάνιο, Μαγνήσιο, Θείο, Χαλκός, Κάλιο, Φώσφορος, Ψευδάργυρος)
Χαρακτηριστικά χυμού Αλόης
Ο χυμός της Αλόης έχει παυσίπονο δράση, αντιφλεγμονώδες δράση, επουλωτική δράση, κερατολυτική δράση, αντιβιοτική δράση, συμβάλλει στη ανανέωση των κυττάρων, δυναμώνει το αμυντικό σύστημα, παρέχει ενέργεια, είναι εξαιρετικό χωνευτικό, βοηθάει στη αποτοξίνωση, αυξάνει το μεταβολισμό, είναι θρεπτικό, αποτελεί φυσικό καθαρτικό, καταπολεμά ερεθισμούς και ανανεώνει τα κύτταρα.

agrologio
Διαβάστε περισσότερα ...

Μουσμουλιά






Η μουσμουλιά (Eriobotrya japonica) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό και ανήκει στην οικογένεια Rosaceae. Είναι αειθαλές δέντρο, το οποίο και καλλιεργείται τόσο για τον καρπό της (ιαπωνική), όσο και ως καλλωπιστικό για το πλούσιο φύλλωμά της, κυρίως σε κήπους  (γερμανική).
   
Είναι ιθαγενές φυτό της Ιαπωνίας και της Κίνας .Στην Ελλάδα εισήχθη στα μέσα του 19ου αιώνα και καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νομών της Αχαΐας, Κορινθίας, Χαλκιδικής καθώς και των νησιών του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους.

Το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 8 μέτρα. Τα  φύλλα της είναι απλά κατ’ εναλλαγή, δερματώδη, μεγάλα (15-25 cm), βαθυπράσινα στην πάνω επιφάνεια και χνουδωτά στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκοκίτρινα που σχηματίζουν βότρυς με πυκνό χνούδι.

Κλίμα-Έδαφος
Αναπτύσσεται σε περιοχές με ήπιο κλίμα και υψηλές βροχοπτώσεις . Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι τους -12οC. Θερμοκρασίες της τάξεως -4ο έως -5οC είναι δυνατόν να νεκρώσουν τα σπέρματα των καρπών, με αποτέλεσμα την πρόκληση καρπόπτωσης.
Προτιμά καλά αποστραγγιζόμενα, βαθιά αργιλλοπηλώδη εδάφη . Αλατούχα εδάφη είναι ακατάλληλα για την ανάπτυξή της γι' αυτό και θα πρέπει να αρδεύεται με νερό καλής ποιότητας.

Πολλαπλασιασμός
Η μουσμουλιά μπορεί να να πολλαπλασιαστεί εγγενώς (με σπόρο) και αγενώς. Αγενώς πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας σε σπορόφυτα κυδωνιάς. Ακόμη μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με εναέριες καταβολάδες.

Άνθηση


Το φυτό  έχει την ιδιαιτερότητα να ανθίζει από το Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο. Το δέντρο καρποφορεί μετά τον 6 χρόνο και οι καρποί του εμφανίζονται από τον Απρίλιο ως το Μάιο.

Αραίωμα άνθεων - Κλάδεμα
Θα πρέπει να γίνεται αραίωμα άνθεων και καρπών για να βελτιωθεί η ποιότητα των καρπών. Το αραίωμα των ανθέων γίνεται συνήθως το Νοέμβριο κόβοντας όλη την ανθοταξία. Μετά τη συγκομιδή των καρπών (Απρίλιο - Ιούνιο) κλαδεύομαι όλους τους βλαστούς που είχαν καρποφορία.

Ποικιλίες
Οι γνωστότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι η 
  1. Τουρλωτή (λευκοκίτρινο χρώμα σάρκας),
  2. Μόρφου (μεγαλόκαρπη ποικιλία) και η 
  3. Ροζένων  (μεγαλόκαρπη ποικιλία με αυξημένο πάχος της σάρκας, χρώματος πορτοκαλί)

agrologio
Διαβάστε περισσότερα ...

Οινοποιός παρασκευάζει κρασί από ντομάτες






Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το καλό κρασί γίνετε μόνο από σταφύλια, ο οινοποιός Pascal Miche από το Κεμπέκ του Καναδά θα σας διαψεύσει, αφού χρησιμοποιεί ντομάτες για να δημιουργήσει έναν ασυνήθιστο αλλά όλο και πιο δημοφιλή οίνο!
Ο πρώην κρεοπώλης αποφάσισε πριν από επτά χρόνια να εμπορευματοποιήσει μια παλιά συνταγή του παππού του...



παρασκευάζοντας ένα παράξενο «κρασί» με την εμπορική επωνυμία Omerto, εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από ντομάτες, σύμφωνα με το perierga.gr

Πουλώντας 34.000 φιάλες ετησίως, ο επίδοξος οινοποιός βρίσκεται σε… καλό δρόμο, αποκτώντας ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, που αγαπούν την ιδιαίτερη γεύση του! 


Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που ακολουθούν οι οινοποιοί με τα σταφύλια:
Αφού ο Pascal Miche επιλέξει τις καλύτερες ντομάτες, κυρίως κίτρινα και κόκκινα τοματίνια, από 16 διαφορετικές ποικιλίες, προχωρά στη σύνθλιψη, τη ζύμωση και την εμφιάλωση, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου εννέα μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί.



Από το χωράφι… στο μπουκάλι, λοιπόν, το Omerto κάνει θραύση στη Βόρεια Αμερική, αλλά έχει βρει αρκετά προβλήματα στην προώθησή του, κυρίως προς τις αγορές της Γαλλίας. Ο λόγος; Εκεί μόνο τα αλκοολούχα ποτά που παρασκευάζονται από τη ζύμωση του χυμού των σταφυλιών μπορούν να φέρουν την ονομασία «κρασί».



Έτσι ο Pascal Miche αν θέλει να δει το παράξενο κρασί του στα ράφια των παριζιάνικων καταστημάτων πρέπει να βρει άλλο όνομα! Πέρα από αυτό, πάντως, σύμφωνα με επαγγελματίες σομελιέ, το Omerto έχει «φρουτώδη γεύση και θα ταίριαζε άριστα με γλυκά αλλά και πικάντικα φαγητά, ενώ θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα γλυκό κρασί Pineau des Charentes».

wine.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Τα δέντρα προβλέπουν τον καιρό





Oι κλιματικές αλλαγές αποτυπώνονται στους δακτυλίους των κορμών. Η μελέτη τους μπορεί να προσφέρει, πέρα από ιστορική γνώση, στοιχεία για μελλοντικές κλιματικές μεταβολές.

Κάθε χρόνο, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με τη διχοτόμηση των κυττάρων του καμβίου κάτω από το φλοιό των δένδρων, ένας ακόμη ετήσιος δακτύλιος δημιουργείται στον κορμό τους. Η δενδροχρονολόγηση αποτελεί μέθοδο που χρησιμοποιεί κυρίως η αρχαιομετρία με στόχο την εξαγωγή συμπερασματάτων, και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια, που αφορούν πέρα από την ιστορία και θετικές επιστήμες όπως την κλιματολογία.

Με μία εγκάρσια τομή μπορεί κανείς να υπολογίσει, μετρώντας τους δακτυλίους, την ηλικία του δέντρου, αλλά κι ένα πλήθος ακόμη χρήσιμων πληροφοριών: θερμοκρασία, βροχοπτώσεις, εκρήξεις ηφαιστείων και πυρκαγιές που συνέβησαν όσο το εκάστοτε δέντρο βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Περίοδοι ακμής και παρακμής στην ιστορία παρουσιάζουν συχνά αντιστοιχία με τις κλιματικές αλλαγές που καταγράφηκαν στους δακτυλίους των δέντρων.

Νεκρά δέντρα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες

Πεδίο για τους ερευνητές που ασχολούνται με τη δενδροχρονολόγηση δεν προσφέρουν μόνο τα ζωντανά δέντρα. Το νεκρό ξύλο εμπεριέχει αποθηκευμένες πληροφορίες ικανές να διαμορφώσουν μία εικόνα για τις κλιματικές αλλαγές.

«Στη Φινλανδία έχουμε πολλές αβαθείς λίμνες. Σε περίπτωση που ένα δέντρο παρασυρθεί και πέσει στη λίμνη, μπορεί να παραμείνει για χιλιάδες χρόνια σε καλή κατάσταση», επισημαίνει ο Γιάν Έσπερ, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος για τη μελέτη των δενδροδακτύλιων στο πανεπιστήμιο του Μάιντς. Μέσα από τους κορμούς των δέντρων αυτών μπορούν οι ερευνητές να μελετήσουν τις κλιματικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 2000 χρόνια στην περιοχή.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων

Περίπου 2000 χρόνια πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, μέχρι το 1900, σημειώθηκε μία σημαντική μεταβολή θερμοκρασίας στη Φινλανδία. Πρόκειται για μείωση με ρυθμό περίπου 0,3 βαθμούς Κελσίου ανά εκατονταετία. Η μετέπειτα περίοδος δεν προσμετρήθηκε στην καταμέτρηση, γιατί παρατηρήθηκε ένα νέο φαινόμενο: το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Επιπλέον στοιχεία για τις κλιματικές αλλαγές έδωσαν στους ερευνητές οι καμπύλες στους κορμούς των δέντρων, αποτέλεσμα ηφαιστειακών εκρήξεων. Αυτές οδήγησαν σε μία μείωση της θερμοκρασίας της τάξεως των 0,7 βαθμών Κελσίου. Ψυχρές και θερμές περίοδοι διαδέχονταν ανέκαθεν η μία την άλλη: η υψηλή θερμοκρασία στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία διακόπηκε από μία μικρή περίοδο παγετού. Τα κύματα καύσωνα της μεσαιωνικής περιόδου διαδέχθηκε μία απότομη πτώση της θερμοκρασίας που διήρκησε μέχρι τον 20ο αιώνα.

Η δενδροχρονολόγηση μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στην πρόβλεψη των μελλοντικών κλιματικών μεταβολών. Παρόλα αυτά τα επιστημονικά δεδομένα που μέχρι σήμερα μας προσφέρουν οι δακτύλιοι των δέντρων, προέρχονται από μία εποχή όπου η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν σαφώς μικρότερη. Πρόκειται δηλαδή για μία μέθοδο που δεν λαμβάνει υπόψη της τον ανθρώπινο παράγοντα. 


skai.gr 


 
Διαβάστε περισσότερα ...

Για όσους θέλουν να φύγουν από την πόλη…



Όταν φεύγεις από την πόλη δεν σε περιμένει πάντα μια ανθηρή, ρομαντική και φτιαγμένη ζωή στο χωριό… έχει δυσκολίες και πολύ δουλειά…


Όταν λοιπόν πήρα την απόφαση να έρθω στο χωριό είχα μόνο δύο δωμάτια, ένα παλιό σπίτι, αν μπορεί κανείς να το πει σπίτι εκείνο. Για την ακρίβεια ήταν το καλύβι που είχε η γιαγιά μου την αγελάδα της στο ένα και στο άλλο έβαζε το σανό.
imagination 500x400 Για όσους θέλουν να φύγουν από την πόλη...
δεν είναι πάντα τόσο ρόδινη η αρχή...
Πήρα δάνειο και το σουλούπωσα και κάναμε την αρχή μένοντας σε αυτά τα δύο δωμάτια για να κάνουμε την επέκταση πάνω σε αυτά τα δύο δωμάτια για να έχουμε μετά από τρεις μήνες σπίτι κατοικήσιμο. Για δυο μήνες μείναμε εκεί χωρίς ρεύμα με μια μπαλαντέζα που μου έδωσε ο γείτονας ώστε να έχω ρεύμα για ένα ψυγείο και δυο λάμπες.
Τουαλετα; κάναμε υπαίθρια τουαλέτα και για ντους ένα ποτιστήρι είχαμε, ήταν ευτυχώς καλοκαιρι. Παράλληλα ενώ έπρεπε να τρέχουμε για το σπίτι τρέχαμε και στα χωράφια για να τα κάνουμε καλλιεργήσιμα.
Ήμουν έγκυος στο τέταρτο παιδί μου όταν έβαλα τα πρώτα φυτά μου το επόμενο καλοκαίρι.
Για να τα καταφέρω έδωσα πολύ μεγάλο αγώνα με 4 μικρά παιδιά, με ζώα, με χωράφια… Ήμασταν πάντα μαζί με τον άντρα μου αλλά κανένας από τους δύο δε γνώριζε να σπέρνει, να οργώνει, να εκτρέφει κάποιο ζώο. Παλεύαμε μόνο με οτι ακούγαμε απο εδώ και από εκεί.
Τον πρώτο χρόνο μου ψόφησαν όλα τα ζώα που είχα απο μικρόβιο
και δεν είχαμε καθόλου λεφτά, με το μεροκάματο και με ένα μικρούτσικο μισθό του συζύγου που το μεγαλύτερο μέρος πήγαινε στα δάνεια έκανα ότι έκανα.
Υπήρχαν μέρες που ήμουν σίγουρη πως δεν θα τα καταφέρουμε με 6 άτομα οικογένεια… κι όμως ο θεός μας έδωσε τη δύναμη να μάθουμε
όλη τη διαδικασία, μας έδεσε σαν οικογένεια πιο πολύ και αγαπάμε περισσότερο ο ένας τον κόπο του άλλου.
Δε θα πλουτίσετε φεύγοντας από την πόλη αλλά σίγουρα θα ανακαλύψετε έναν άλλον τρόπο ζωηή. Αλλά μόνο αν είστε δυνατοί.
Στρωμένα θα ήταν αν ζούσαν οι γονείς μου στο χωριό και μου είχαν σπίτι και ζώα έτοιμα και ήταν εκεί για να μου λένε τι να κάνω, αλλά εμένα οι γονείς μου ζούσαν στην πόλη και μετά από λίγα χρόνια έχασα και τον πατέρα μου. Η μαμά έγινε χάλια μετά το χαμό του μπαμπά οπότε έμεινα μόνη με τον άντρα μου να παλεύουμε μέσα σε μια τρύπια βάρκα στα ανοιχτά μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας με 4 παιδιά μέσα.
Για μένα ήταν πιο δύσκολα κι από δύσκολα αλλά τα κατάφερα.
Έγραψα αυτό το κείμενο για να μη νομίζεται ότι έφυγα από την πόλη και με περίμενε έτοιμη ζωή στο χωριό. Έπρεπε να την φτιάξω εγώ τη νέα μου ζωή και ακόμα τη φτιάχνω.
Στη φύση τη μια μέρα έχεις…. την άλλη αν κάτι πάει στραβά ΔΕΝ έχεις. Ελπίζεις να πάνε όλα καλά… κάνεις το σταυρό σου πρωί και βράδυ να σε προστατέψει ο Θεός να έχεις. Δεν πιστεύεις στους πολιτικούς, ουτε περιμένεις κάτι. Μόνο στον Θεο και στα χέρια σου…
ΔΕ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ ΠΟΤΕ ΠΟΥ ΗΡΘΑ ΕΔΩ, δε γυρίζω πίσω ότι κι αν γίνει!!!!!

http://www.sheblogs.eu
Διαβάστε περισσότερα ...

Φτιάξε γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε βάζο




Σκέφτηκες ποτέ να φτιάξεις σπιτική κονσέρβα με γλυκόξινο κόκκινο κρεμμύδι; Δοκίμασε το και δε θα το μετανοιώσεις γιατί είναι σούπερ γευστικό και ορεκτικό


Τα κρεμμύδια μου αρέσουν. Και ειδικά τα κόκκινα ελληνικά κρεμμύδια. Είμαι κρεμμυδοφάγος και δε μπορώ να φανταστώ τη μαγειρική χωρίς κρεμμύδια με τίποτα. Οπότε, όταν πήρε το μάτι μου τη συγκεκριμένη συνταγή άρχισαν να με φαγουρίζουν τα χέρια μου για να το προσπαθήσω. Τα υλικά άλλωστε και φτηνά είναι και ταπεινά, δεν ειχα να χάσω τίποτα πέρα από το χρόνο μου αφού πρώτα την έφερα στα μέτρα μου.
glykoksino kremmydi 1 Φτιάξε γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε βάζο
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ πολύ καλύτερο από ότι φανταζόμουν. Το ακόμα πιο ωραίο όμως είναι ότ μπορούμε να βρούμε κρεμμύδια όλες τις εποχές του χρόνου και να φτιάξουμε ξανά όταν μας τελειώσει. Γιατί θα τελειώσει επειδή καταναλώνεται πολύ ευχάριστα ως συνοδευτικό ή ώς ορεκτικό.

Τι θα χρειαστούμε για 5 βάζα των 370ml

  • 2 κιλά κόκκινα κρεμμύδια
  • 2 φλυτζάνια ξύδι
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • 1,5 κουταλιά αλάτι
  • 8 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια σπόρους μουστάρδας
  • 2 κουταλάκια ανηθόσπορο
  • 1-2 κουταλάκια μπούκοβο
  • 2 μπαχάρια ανά βάζο

Πως φτιάχνουμε το γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι

Καταρχήν καθαρίζουμε τα κρεμμύδια. Πολύ κλάμα. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό για να κλαίμε λιγότερο στο κόψιμο τους.
glykoksino kremmydi 2 Φτιάξε γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε βάζο
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες ή σε μισές ροδέλες, όπως βολεύεστε.
Σε μα κατσαρόλα αποστηρώνουμε τα βάζα μας και λίγο τα καπάκια μας.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράζει. Αφού βράσει ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια. Ξαναπεριμένουμε να αρχίσει να βράζει το νερό και με το που αρχίσει να κοχλάζει μετράνε 4 λεπτά. Σουρώνουμε τα κρεμμύδια μας.
glykoksino kremmydi 3 Φτιάξε γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε βάζο
Στην κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τους σπορους μουστάρδας, τον ανηθόσπορο και το μπούκοβο.
Βγάζουμε τα βάζα μας και μοιράζουμε το μείγμα των μπαχαρικών. Προσθέτουμε και 2 μπαχάρια ανά βάζο.
Αρχίζουμε να γεμίζουμε τα βάζα μας ένα ένα. Δηλαδη γεμίζουμε το βάζο κρεμμύδια, προσθέτουμε ζουμάκι να τα σκεπάζει και φροντίζουμε να αφήσουμε ένα εκατοστό κενό στο πάνω μέρος του βάζου. Βάζουμε ένα μαχαίρι σε διάφορες πλευρές του βάζου για να ανέβουν πάνω οι μπουρμπουλίθρες, χτυπάμε και ελαφρά το βάζο στα πλάγια. Καθαρίζουμε καλά το χείλος του βάζου από το ζουμάκι που χύθηκε πάνω και κλείνουμε το βάζο με το καπάκι. Συνεχίζουμε με το επόμενο μέχρι να τα γεμίσουμε όλα.
Στην κανονική συνταγη τα μπαχαρικά τα έριχνε μέσα στην κατσαρόλα με το νερόξιδο αλλά κατάλαβα οτι αυτό ειναι βλακεία γιατί στο τέλος όλο και θα σου μείνει ζουμάκι κι εκεί θα εχουν σταθεί τα μισά μπαχαρικά λόγω βάρους οπότε δε συμφέρει να τα ψάχνεις στην κατσαρόλα ή να τα πετάξεις. Άσε που δε θα μοιραστεί σωστά στα βάζα.
glykoksino kremmydi 4 Φτιάξε γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε βάζο
Αφού γεμίσεις τα βάζα σου θα βάλεις στη φαρδιά σου κατσαρόλα 4-5 εκατοστά νερό και θα τη βάλεις να ζεσταθεί. Όχι να βράσει απλά να ζεσταθεί. Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα όσα βάζα χωράνε και κοτάμε το νερό να τα καλύπτει. Βράζουμε τα βάζα 10 λεπτά και τα βγάζουμε προσεκτικά πάνω σε μια πετσέτα. Αν εχετε πρόβλημα να βγάλετε τα βάζα από το καυτό νερό, προσπαθήστε να αφαιρέσετε λίγο νερό με ένα βαθύ κουτάλι ή ότι σας βολέψει.
Στη δικιά μου κατσαρόλα χωράνε 4 βάζα οπότε το πέμπτο το έβαλα στο ψυγείο, αφού κρύωσε, χωρίς να το κάνω κονσέρβα για να έχουμε να τρώμε κιόλας.
glykoksino kremmydi 5 Φτιάξε γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε βάζο
Δοκιμάστε να συνοδεύσετε κρέας,  σάντουιτς ή να το προσθέσετε το γλυκόξινο τουρσί κρεμμύδι σε σαλάτες.  Η καραμελωμένη τους υφή συνδυασμένη με μια ευχάριστη γλυκόξινη γεύση είναι σίγουρο πως θα σας καταπλήξει.

http://www.sheblogs.eu
Διαβάστε περισσότερα ...

Καλλιέργεια κολοκυθιάς στο θερμοκήπιο






Cucurbita pepo L.
Οικογένεια Cucurbitaceae

Η κολοκυθιά είναι ένα λαχανοκομικό φυτό που καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του και λιγότερο για τα άνθη του τα οποία είναι επίσης βρώσιμα. Είναι μονοετές φυτό με πασαλλώδη ρίζα που μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο, αλλα το κυρίως ριζόστρωμα βρίσκεται μέχρι τα 50 εκατοστά. Ο βλαστός του φέρει τρίχες και μπορεί να φτάσει μερικά μέτρα.  Έχει μεγάλα πεντάλοβα ή τρίλοβα φύλλα τα οποία επίσης φέρουν τρίχες. Η κολοκυθιά έίναι φυτό μονοικο και δικλινές. Έχει άνθη κίτρινου χρώματος και σταυρογονιμοποιείται κυρίως με μέλισσες. Ο καρπός της είναι ράγα και ανάλογα με την ποικιλία έχει διάφορα χρώματα και σχήματα.
  

  
Έδαφος-Κλίμα
Ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξή της είναι το αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανική ουσία, καλά αποστραγγιζόμενο και αεριζόμενο με Ph 5,5-7,5. Τα πολύ βαριά εδάφη δίνουν όψιμη παραγωγή, ενώ αντίθετα στα ελαφρά εδάφη έχουμε  πρωιμότερη παραγωγή άλλα με μικρή απόδοση.
Είναι ευπαθές στον παγετό καθώς είναι φυτό θερμής εποχής. Ικανοποιητική θερμοκρασία για την καλλιέργεια είναι 18-26 C.

Σπορά- Μεταφύτευση


Η σπορά στο θερμοκήπιο γίνεται Οκτώβρη ως τέλος Νοεμβρίου στην πρώιμη φύτευση και Ιανουάριο ως Μάρτιο. Από τη σπορά ως τη συγκομιδή χρειάζονται περίπου 30-60 μέρες ανάλογα με την ποικιλία. Ο σπόρος δεν μπορεί να βλαστήσει κάτω από 10 C. Άριστη θερμοκρασία για τη βλάστηση του σπόρου είναι αυτή μεταξύ 25-35 C.
Η κολοκυθιά δύσκολα μεταφυτεύεται. γι'αυτό και η σπορά γίνεται σε ατομικά γλαστράκια.  Τα φυτά παραμένουν στο σπορείο περίπου 4 εβδομάδες μέχρι να αποκτήσουν 3-4 πραγματικά φύλλα. Στη συνέχεια μεταφυτεύονται σε αποστάσεις 100-120 εκατ μεταξύ των γραμμών και 50-90 πάνω στη γραμμή.

Άρδευση -Λίπανση
Η κολοκυθιά απαιτεί συχνή άρδευση με μεγάλη ποσότητα νερού καθώς είναι φυτό που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Η βασική λίπανση που εφαρμόζεται είναι 4-6 τόνους κοπριά, 50 κιλά/στρ 0-48-0 και 50 κιλα/στρ 0-0-48.
                                 
Αραίωση φυτών
Σε συνθήκες πυκνής φύτευσης απαιτείται αραίωση των φυτών για καλύτερο αερισμό των φυτών. Επίσης θα πρέπει να απομακρύνονται τα άρρωστα και τα παλία φύλλα για τον ίδιο λόγο.
Συγκομιδή


10 ημέρες μετά την εμφάνιση του θηλυκού άνθους, αρχίζει η συγκομιδή μέχρι την απόκτηση δηλ του εμπορεύσιμου μεγέθους (15 εκ). Η συγκομιδή γίνεται κάθε 2-3 μέρες και η διαδικασία αυτή διαρκεί 2-3 μήνες. Για καλύτερη συντήρηση του καρπού ώστε να διατηρείται νωπός, το κολοκύθι θα πρέπει να κόβεται  με μίσχο ο οποίος να έχει μήκος 1-2 εκατοστά, ώστε να αποφεύγεται απώλεια νερού.
                                            
Στρεμματική Απόδοση

Η μέση στρεμματική απόδοση συγκομιζόμενου προϊόντος είναι περίπου 2,5 ως 3,5 τόνους/στρ.

Διατήρηση καρπού
Οι καρποί της κολοκυθιάς δεν διατηρούνται για μεγάλο διάστημα.
Αν υπάρχει επιτακτική ανάγκη οι καρποί μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 14 ημέρες θα πρέπει να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία 4-10 C και σε σχετική υγρασία 90%.
Ποικιλίες
Στη χώρα μας καλλιεργούνται τοπικές και ξένες ποικιλίες. Οι κυριότερες είναι
1)Ντόπια λευκά (καλλιεργούνται κυρίως στη Β.Ελλάδα)
2)Ντόπια πράσινα (καλλιεργούνται κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα)
3)Black Zack
4)Black beauty
5) (υβρίδιο) Sofia f1
6) (υβρίδιο) Elysee f1


Εχθροί - Ασθένειες

1) Εντομολογικές προσβολές ενδέχεται να υπάρξουν από
Αρευρώδης (Trialeurodes vaporariorum), Αφίδες (Aphis gossypii), φυλλορρύκτες (Liriomyza spp.)

2) Μυκητολογικές ασθένειες μπορεί να προκληθούν από
Βοτρύτη (Botrytis cinerea), ωίδιο (Sphaerotheca fuliginea), περονόσπορο (Pseudoperonaspora cubensis)

3) Ιώσεις
Οι κυριότερες ιώσεις που μπορεί να παρατηρηθούν είναι
Μωσαϊκό αγγουριάς, μωσαϊκό καρπουζιάς καθώς και κίτρινο μωσαϊκό κολοκυθιάς



Διαβάστε περισσότερα ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ