Μπορείτε και εσείς να γίνετε ερασιτέχνες οινοποιοί στο σπίτι σας! Η βελούδινη γεύση του κρασιού θυμίζει κάτι από το Θεό Διόνυσο, καθώς είναι ικανή να μαγέψει ακόμα και τον πιο δύσπιστο. Σκεφτείτε πόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόλαυση αλλά και η περηφάνια σας… αν το κρασί έχει παραχθεί με το δικό σας μεράκι! Τελευταία πολλοί έχουν στραφεί ερασιτεχνικά προς την οινοποιεία, με σκοπό να φτιάξουν το κρασί που καταναλώνουν στη διάρκεια της χρονιά. Βέβαια, ορισμένοι χάνονται μέσα στους φόβους και την άγνοια γύρω από τις διαδικασίες και τις μεθόδους παρασκευής του, αφήνοντας πίσω την χαρά του πρώτου ποτηριού με σπιτικό οίνο… Θυμηθείτε όλα έχουν αρχή , μέση και τέλος, αρκεί να έχετε αγάπη και υπομονή μέχρι να ετοιμαστεί το δικό σας «μεθυστικό» βαρελάκι!
Τα βήματα για ένα καλό κρασί!
Το κρασί ουσιαστικά δημιουργείται με φυσικό τρόπο από μόνο του, αλλά ακριβώς επειδή είναι «ζωντανό» μπορεί να μετατραπεί σε ευάλωτο και να χάσει από την ποιότητα και τη γεύση του. Η παρακάτω διαδικασία είναι ιδιαίτερα εύκολα και θα σας χαρίσει μια γευστική και αρωματική ποικιλία κρασιού…
Αγορά του μούστου και μεταφορά στο σπίτι
Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το βαρέλι σας μπορεί να γεμίσει, είτε με σπιτικό μούστο, είτε μεαγοραστό! Αν επιθυμείτε να αγοράσετε το μούστο ζητήστε από τον αμπελουργό να πατήσει εκείνη την ώρα τα σταφύλια. Ενημερωθείτε επίσης για τις ποικιλίες των σταφυλιών που έχει βάλει στο πατητήρι. Βεβαιωθείτε ότι ο κόκκινος μούστος πρέπει να έχει γράδο πάνω από 12,5 βαθμούς, ενώ ο λευκός μούστος γύρω στους 12 βαθμούς, αλλιώς θα χρειαστεί να προσθέσετε ζάχαρη. Το κόστος του κυμαίνεται από τα 0,8 ευρώ έως 1,5 ευρώ. Εφοδιαστείτε από πριν με πλαστικά δοχεία, ώστε να τον μεταφέρετε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι σας.
Ο φυσικός βρασμός του κρασιού
Το επόμενο στάδιο δεν είναι άλλο από τη μετάγγισή του στα 2/3 του βαρελιού με μαλακές κινήσεις! Ο μούστος μετά από 2-3 ημέρες από το πάτημα των σταφυλιών θα ξεκινήσει να «βράζει», γεγονός που αποδεικνύεται από την εμφάνιση μικρών φυσαλίδων διοξειδίου του άνθρακα. Προσοχή! Το βαρέλι πρέπει να παίρνει αέρα από το περιβάλλον του, οπότε μην το βάλετε μέσα σε μια κλειστή αποθήκη. Απλά τοποθετήστε πάνω του μόνο ένα πανί για να μην μπαίνουν βρωμιές. Αναγκαίο κρίνεται να περάσετε το μούστο από οινολόγο, ώστε να σας δώσει το κατάλληλο ακίνδυνο συντηρητικό για το κρασί σας, ώστε να καθορίσει τους βαθμούς οινοπνεύματος και την οξύτητα του.
Υπομονή μέχρι να γίνει κρασί!
Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, ο μούστος γίνεται κρασί μέσα σε 20-30 ημέρες. Το βαρέλι πρέπει να βρίσκεται είτε σε χώρο με υγρασία, είτε σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 15-16 βαθμούς Κελσίου. Το επόμενο βήμα είναι η «απολάσπωση», δηλαδή η εξαγωγή του καθαρού κρασιού από την οινολάσπη που τοποθετείται στον πάτο του βαρελιού. Έτσι το κρασί δεν θα πάρει μια βαριά μυρωδιά. Μετά τη διαδικασία, σφραγίστε το βαρέλι σας, ώστε να μην μπαίνει καθόλου οξυγόνο. Αφήστε το να ηρεμήσει για 1-2 μήνες, ώστε να καθαρίσει από τα αιωρούμενα στοιχεία και να γίνει διαυγές! Θυμηθείτε ότι η καθαριότητα είναι απαραίτητη για την παραγωγή ποιοτικού οίνου και ότι τα βαρέλια συνήθως ανοίγονται με το κρύο του χειμώνα.
Εμφιάλωση του κρασιού σας
Πρόκειται για ένα βήμα που δεν το ακολουθούν όλοι, αλλά είναι ικανό να διατηρήσει για πολύ καιρό το κρασί σας! Ουσιαστικά, βάζετε το κρασί στο μπουκάλι, το εμφιαλώνετε με ένα εμφιαλωτήριο και βάζετε το πώμα. Καλό είναι να τοποθετείτε τα μπουκάλια ξαπλωτά, ώστε να είναι βρεγμένος ο φελλός και να μην εισχωρεί το οξυγόνο. Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στη γεύση του, καλέστε ένα οινολόγο για να ελέγξει την κατάσταση.
Από το δικό σας αμπέλι… στο ποτήρι!
Η δημιουργία του μούστου δεν είναι μια απλή διαδικασία, αφού διαθέτει ιδιαίτερο εξοπλισμό… αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Μαζέψτε τα σταφύλια από το αμπέλι σας, όταν έχουν ωριμάσει σε γεύση, αλλά προσέξτε ιδιαίτερα τις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού. Προσέξτε γιατί τα τσαμπιά που έρχονται περισσότερο σε επαφή με τον ήλιο, ωριμάζουν πιο γρήγορα. Αργότερα, προχωρήστε στο πάτημα των σταφυλιών, είτε παραδοσιακά με τα πόδια, είτε με το ειδικό μηχάνημα που λέγεται σπαστήρας. Σκοπός δεν είναι άλλος από το να αφαιρέσετε τις ρόγες που έχουν σαπίσει και να απελευθερώσετε το χυμό από τη ρόγα του σταφυλιού.
Μετά ήρθε η ώρα να μετρήσετε την περιεκτικότητα του μούστου σε σάκχαρα, είτε με το μοστόμετρο, ένα υδρόμετρο που κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ, είτε με διαθλασίμετρο που κοστίζει περίπου 50 ευρώ. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι το διαθλασίμετρο μπορεί να μετρήσει ακόμα και το χυμό μιας ρόγας σταφυλιού. Σε περίπτωση που ο μούστος είναι χαμηλότερος από 12 βαθμούς πρέπει να επέμβετε και να ανεβάσετε τη θερμοκρασία του, βάζοντας κρυσταλλική ζάχαρη. Η αναλογία είναι 18 γραμμάρια ζάχαρη ανά 1 λίτρο μούστου. Μην ρίξετε όμως απλά τη ζάχαρη… πρέπει να την ανακατέψετε κιόλας! Αντίθετα, για να μειώσετε το κρασί κατά 1 βαθμό ρίξτε σε100 λίτρα μούστου, 8 κιλά νερό. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια με αυτή του αγοραστού μούστου…
Tips για κόκκινο κρασί και λευκό κρασί:
- Αγοράστε ένα βαρέλι καλής ποιότητας: Τα καλύτερα βαρέλια είναι ξύλινα (από δρυ, καστανιά, οξιά) και είναι κατασκευασμένα από τον πυρήνα του δέντρου και όχι από τον φλοιό. Έτσι το κρασί παίρνει το άρωμα του ξύλου. Στοιχίζουν περίπου 300 ευρώ, σε αντίθεση με την πιο οικονομική λύση, τις ανοξείδωτες δεξαμενές ή γυάλινες νταμιτζάνες που στοιχίζουν 100 ευρώ. Αυτές είναι ιδανικές για όσους μένουν σε διαμέρισμα, αφού καθαρίζονται και αποθηκεύονται εύκολα.
- Αν θέλετε να φτιάξετε λευκό οίνο, πρέπει μόλις πατήσετε τα σταφύλια να βγάλετε το μούστο, να τον τοποθετήσετε σε ανοξείδωτο δοχείο και να τον αφήσετε για 12 έως 14 ημέρες, ώστε να γίνει λαμπερός. Πρέπει να περάσει δηλαδή από τη στροφιλιά και να απολασπωθεί πριν αρχίσει ο βρασμός. Αντίθετα, στο κόκκινο κρασί, πραγματοποιείται αποραγισμός του τσαμπιού και οι ρώγες παραμένουν μαζί με τον χυμό. Στη συνέχεια το μείγμα περνάει από τη στροφιλιά, με το μούστο που θα προκύψει να προχωρά για το βρασμό.
- Αν λατρεύετε το στυφό κόκκινο κρασί, πάρτε μερικά κιλά πατημένα στέμφυλα, τοποθετήστε τα σε ένα τούλι με μια καθαρή πέτρα να τα πιέζει και αφήστε τα μέσα στο μούστο, ώστε να βράσουν μαζί. Στο τέλος, το χρώμα του θα γίνει βαθύ κόκκινο.
- Και στις δυο μεθόδους, ο οινοποιός πρέπει να ελέγχει την ποσότητα του θειώδους στο κρασί, την ουσία που προστατεύει το μούστο.
flowmagazine.gr