Μια τεχνική εταιρεία που ειδικεύεται σε κτήρια οικολογικού σχεδιασμού, παρουσίασε ένα ευφάνταστο σχέδιο που φιλοδoξεί να μετατρέψει τον πύργο του Άιφελ σε ένα τεράστιο… δέντρο- αξιοθέατο, καλύπτοντας την σιδερένια επιφάνειά του με πάνω από 600.000 φυτά!
Η αμφιλεγόμενη πρόταση της Ginger, κοστολογείται στα 97 εκατομμύρια δολάρια και θα αφαιρέσει 87,8 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από τον ουρανό του Παρισιού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, αλλά και θα μειώσει τη θερμοκρασία στην πόλη.
Ο CEO της Ginger, Jean-Luc Schonebelen παραδέχεται ότι ίσως αυτή να μην είναι η πιο αποτελεσματική μορφή δέσμευσης του άνθρακα, αλλά λέει ότι η ιδέα - η οποία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία επίσημη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού- θα μπορούσε να έχει σημαντική συμβολική αξία.
«Μας λένε ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να ανέλθει στα 9 δισεκατομμύρια και ότι το 80% από εμάς, θα ζει σε πόλεις», λέει ο Schonebelen, αναφερόμενος στις προβλέψεις από το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.
Φωτογραφία: http://www.gingergroupe.com |
Αν ο Schonebelen εισακουστεί, χιλιάδες σάκοι φυτών και 48 ποικιλίες δενδρυλλίων θα καλύψουν τη «σιδηρά κυρία» -όπως συχνά αποκαλείται ο πύργος του Άιφελ- από το τέλος του επόμενου έτους.
Αρδευόμενα μέσω ενός δικτύου συνδεδεμένων σωλήνων, τα φυτά πιθανότατα θα μεγαλώνουν μέχρι το 2014 και θα συντηρούνται μέχρι την αφαίρεσή τους, δύο χρόνια αργότερα.
«Φυσικά δεν προτείνουμε να είναι κάτι μόνιμο, αλλά μια προσωρινή λύση -ακριβώς όπως έκανε ο κ. Άιφελ όταν κατασκεύασε τον πύργο τον 19ο αιώνα», λέει ο Schonebelen στο CNN.
Το προσωπικό στην εταιρεία Ginger έχει αναπτύξει το σχέδιο πίσω από την πρόταση αυτή, τους τελευταίους 18 μήνες. Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 1.500 άτομα και έχει κύκλο εργασιών 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον Schonebelen.
Από τότε που εγκαινιάστηκε ο Πύργος του Άιφελ, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης World Fair το 1889, το 324 μέτρων μνημείο, έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο, με σχεδόν 7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, σύμφωνα με την La Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel.
Οι Παριζιάνοι σπεύδουν να υπερασπιστούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης τους, αλλά ο Schonebelen λέει ότι, «επίσης ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το περιβάλλον και είμαι σίγουρος ότι θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτή την ιδέα».
Διακοσμημένος με ένα πράσινο «μανδύα», ο πύργος θα γίνει πιθανώς ένα νέο σπίτι για τα έντομα και τα πουλιά. Ο Schonebelen αναφέρει ότι οι επισκέπτες θα είναι καλοδεχούμενοι και επιμένει ότι ούτε το φύλλωμα, ούτε τα πουλιά θα κρύβουν τον πύργο.
«Θα κρατήσουμε τις πλατφόρμες ως έχουν», λέει. «Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η δομή, να μην καταστραφεί. Θέλουμε να μετατρέψουμε ένα έμβλημα του βιομηχανικού παρελθόντος σε ένα φάρο του αειφόρου μέλλοντος».
Ο Schonebelen λέει ότι έχουν επιλέξει μια ποικιλία φυτών που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μεγάλο υψόμετρο και θα εκτελέσουν μια μελέτη σκοπιμότητας για να ελέγξουν αν ο πύργος θα μπορούσε να αντέξει το σημαντικό πρόσθετο φορτίο. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει ακόμη παρουσιάσει επισήμως τις ιδέες της στο Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού.
«Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή πρόταση, από μια σοβαρή εταιρεία που έχει επενδύσει πολύ χρόνο και πόρους σε αυτό», λέει ο Schonebelen. «Ελπίζουμε ότι οι αρχές του Παρισιού θα μας αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους για να ακούσουν την ιδέα».
πηγή www.clickatlife.gr