13 Οκτ 2012

Ανεκμετάλλευτος χρυσός 272 τόνων ετησίως, στις φορητές συσκευές που πετάμε



Οι σύγχρονες συσκευές τεχνολογίας, με τις πολλές μορφές τους, μεγέθη, design και χαρακτηριστικά, αναμφισβήτητα έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Για τον περισσότερο κόσμο, η είσοδος στον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας έγινε πριν από δύο δεκαετίες μέσω των κινητών τηλεφώνων, αργότερα αυτή η εξοικείωση αυξήθηκε χάρη στην εξάπλωση των φορητών υπολογιστών (συνάμα με την ακραία διάδοση του Internet), ενώ τα τελευταία χρόνια η νέα μόδα συσκευών που ολοένα και περισσότερο κερδίζει τις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι οι υπολογιστές τύπου ταμπλέτας.

Παράλληλα, για μια συσκευή τεχνολογίας, και δη φορητή (ή αλλιώς «gadget»), ο κύκλος ζωής είναι σκληρός – αφής στιγμής θεωρηθεί παρωχημένη μια συσκευή, επειδή η τεχνολογία εξελίχθηκε, με τις εταιρείες να παρουσιάζουν πιο εξελιγμένα και καλύτερα μοντέλα, τότε καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων και σε ένα πιο σπάνιο σενάριο, σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Ας περάσουμε σε έναν άλλο κλάδο, εντελώς άσχετο φαινομενικά με τα gadget, ο οποίος εν τέλει συνδέεται και μάλιστα άμεσα με την τεχνολογία: εξόρυξη μετάλλων. Μέσα από έναν τόνο μεταλλεύματος εξορυγμένο από ορυχείο χρυσού, αντιστοιχούν περίπου 5 έως 10 γραμμάρια καθαρού μετάλλου, δηλαδή χρυσού. Γιατί αναφερόμαστε στην εξόρυξη χρυσού; Διότι αυτό το μέταλλο χρησιμοποιείται κατά κόρον στην τεχνολογία, εν προκειμένω στις φορητές μας συσκευές, είτε αυτές λέγονται κινητά τηλέφωνα, είτε ταμπλέτες, είτε φορητοί υπολογιστές.



Εδώ φτάνουμε στο σημείο ενδιαφέροντος, επιστρέφοντας στον τομέα της τεχνολογίας: από έναν τόνο «σκουπιδιών» κινητών τηλεφώνων «βγαίνουν» περί τα 150 γραμμάρια χρυσού. Επιπλέον, ένας τόνος άχρηστων πλέον κινητών τηλεφώνων «παράγει» 100 γραμμάρια χαλκού και 5 κιλά (!) ασημιού. Δυστυχώς όμως, λόγω μη-εξελιγμένων μεθόδων ανακύκλωσης, η εκμετάλλευση αυτών των μετάλλων, δηλαδή η «εξόρυξή» τους από τις φορητές συσκευές που είναι στα απορρίμματα, αγγίζει μόλις το 15% - έτσι το 85% του χρυσού, ασημιού και χαλκού απλώς πετιέται.

Τα τελευταία χρόνια και σε ετήσια βάση, οι εκτιμήσεις/μετρήσεις κάνουν λόγο για χρήση 320 τόνων χρυσού αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ και 7,500 τόνων ασημιού αξίας σχεδόν 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για μία γρήγορη σύγκριση μεγεθών, ώστε να συλλάβουμε τις κλίμακες, αρκεί να αναφέρουμε πως οι 320 τόνοι χρυσού που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στα τεχνολογικά προϊόντα αντιστοιχούν στο 2,5% του συνολικού χρυσού των εθνικών αποθεμάτων των ΗΠΑ. Με τα παραπάνω νούμερα, είναι εύκολο πλέον να αντιληφθούμε το μέγεθος της «σπατάλης» που λαμβάνει χώρα, από τα τεχνολογικά μας απορρίμματα. Τελικά στα σκουπίδια τεχνολογίας βρίσκεται χρυσός (και όχι μόνο)...


sciencedaily.com
91mobiles.com

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ 7000€ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ