Ποιες τροφές μας δροσίζουν
Για να παραμείνει το σώμα σε μια δροσερή θερμοκρασία, είναι απαραίτητο να καταναλώνεις φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Δηλαδή, πράσινες σαλάτες, ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα και γιαούρτι. Όλα τους περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού, που βοηθάει το σώμα να διώξει την περισσή θερμότητα. Επίσης προτείνονται η ωμοφαγία, τα ελαφριά σάντουιτς και οι φρουτοσαλάτες, επειδή δεν απαιτούν μαγείρεμα και δεν επιβαρύνουν την πέψη.
Και ποιες μας ζεσταίνουν
Σίγουρα τα μακρόχρονο μαγείρεμα φαγητού στον φούρνο δεν είναι το καλύτερο αυτή την εποχή, γιατί θα κάνει όλο το δωμάτιο της κουζίνας να πυρώσει για ώρες. Και αν είσαι έτοιμος/η για την έκπληξη, μάθε ότι, δυστυχώς, η ψυχρή βασίλισσα του καλοκαιριού, η μπίρα, και η κλασική θερινή απόλαυση, το παγωτό, θα σου ανεβάσουν (μακροπρόθεσμα) και άλλο τη θερμοκρασία. Σύμφωνα με το Τμήμα Γαστρεντερολογίας του Johns Hopkins Hospital στη Βαλτιμόρη, τροφές και ποτά που καταναλώνονται σε θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από αυτή του σώματος ενώ αρχικά μας ψύχουν, λίγα λεπτά αργότερα δημιουργούν εσωτερική ζέστη. Ο λόγος είναι ότι το σώμα, στην προσπάθειά του να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σε φυσικολογικά πλαίσια, αυξάνει την αιμοκυκλοφορία στην παγωμένη περιοχή. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το αλκοόλ της μπίρας, η κατάσταση γίνεται απλώς… θερμότερη.
www.agrotikabook.gr