Ένα νέο, οικολογικό και υποσχόμενο για αρκετούς είδος επιχείρησης αποτελούν οι λεγόμενες επιχειρήσεις αστικής καλλιέργειας που καλλιεργούν δηλαδή φυτά εντός των αστικών κέντρων.
Σύμφωνα με τους New York Times μία ομάδα αγροτών στις ΗΠΑ με επικεφαλή τον Μπέν Φλάννερ έχει βάλει στόχο να αποδείξει πως η αστική καλλιέργεια μπορεί να είναι ένας εφικτός τρόπος επιχείρησης. Η καθηγήτρια στη μελέτη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Καρολύν Ντιμίτρι επισημαίνει πως «εάν θέλουμε τοπικό και υγιεινό φαγητό να παράγεται μέσα στην πόλη, τότε πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, ώστε οι αγρότες να κερδίσουν χρήματα από αυτόν». Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της αστικής καλλιέργειας, η οποία δεν απαιτεί την κατοχή μεγάλου χώρου και μπορεί να αποφέρει κέρδη καθώς εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα εν λόγω προϊόντα. Για την ανάπτυξη λοιπόν αυτού του καινοτόμου είδους καλλιέργειας ο πιο οικονομικός χώρος χωραφιών μέσα στην πόλη δεν είναι άλλο από τις ταράτσες των κτιρίων. Άλλοι βέβαια φαίνεται να προτιμούν πιο ακριβές λύσεις όπως της κατασκευής θερμοκηπίων σε ταράτσες βάσει σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, οι οποίες μπορούν στην πράξη να αποδειχθούν παραγωγικές.
http://www.agronews.gr