13 Σεπ 2012

Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα...




Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μήλα είναι ωφέλιμα για την υγεία μας. Πώς αλλιώς θα έβγαινε και η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»;


Ο Σεπτέμβριος κοντεύει να φτάσει στη μέση του και μαζί με αυτόν, ξεκινά και η περίοδος συγκομιδής ενός από τα αγαπημένα μας super φρούτα, του μήλου.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μήλα είναι ωφέλιμα. Πώς αλλιώς θα έβγαινε και η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»;
Αυτό το θρεπτικό φρούτο, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα, τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ θερμιδικά αποδίδει λίγες θερμίδες και αποτελείται από νερό σε ποσοστό 84%.
Αλλά υπάρχει και μια σειρά από λιγότερο γνωστούς λόγους, για να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του μήλου στην υγεία μας, παρουσιάζονται παρακάτω.
Τα μήλα μειώνουν τη χοληστερόλη
Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο, περιέχει περίπου τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών. Μία από αυτές είναι η πηκτίνη, ένας τύπος διαλυτής ίνας που έχει συνδεθεί με τα χαμηλότερα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει γιατί εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης, βοηθώντας το σώμα να την χρησιμοποιήσει, αντί να την αποθηκεύσει.
Τα μήλα δημιουργούν πληρότητα στο στομάχι

Οι πλούσιες φυτικές ίνες που υπάρχουν στα μήλα, ευθύνονται επίσης για το αίσθημα πληρότητας που νιώθουμε όταν τα τρώμε, χωρίς μάλιστα να φορτωνόμαστε με πολλές θερμίδες (περ. 95 σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο). Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει μια σύνθετη ίνα, απ’ ό, τι πιο απλά υλικά όπως η ζάχαρη ή τα επεξεργασμένα δημητριακά. Οτιδήποτε με τουλάχιστον τρία γραμμάρια φυτικών ινών, είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 25 με 40 γραμμάρια την ημέρα.
Τα μήλα μας κρατούν λεπτούς
Ένα στοιχείο της φλούδας του μήλου (η οποία έχει επίσης το μεγαλύτερο μέρος των ινών), ονομάζεται ουρσολικό οξύ και συνδέεται με το χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει το κάψιμο των θερμίδων και αυξάνει τους μυς. Επίσης, σε πιθανή υπογλυκαιμική φάση ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης.
Τα μήλα προλαμβάνουν τα αναπνευστικά προβλήματα
Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μήλων την εβδομάδα (λιγότερο από ένα μήλο την ημέρα!), έχει συνδεθεί με την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, πιθανότατα λόγω ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κερκετίνη και βρίσκεται στη φλούδα των μήλων (καθώς και στα κρεμμύδια και τις ντομάτες). Και τα οφέλη του μήλου στην αναπνοή, είναι ακόμη περισσότερα: Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τρώνε πολλά φρούτα, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν παιδιά με άσθμα.
Τα μήλα καταπολεμούν το κρυολόγημα
Αν και δεν θέλουμε να τα συγκρίνουμε με τα πορτοκάλια, τα μήλα θεωρούνται μια καλή πηγή της βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με πάνω από 8 χιλιοστά του γραμμαρίου σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 14% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
Τα μήλα μπορεί να καταπολεμήσουν τον καρκίνο

Το 2004, μια γαλλική έρευνα διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία στα μήλα, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Και το 2007, μια άλλη μελέτη βρήκε κάποιες ενώσεις που ονομάζονται τριτερπενοειδή και φαίνεται να καταπολεμούν τον καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Τα μήλα μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη
Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι τα μήλα, καθώς και τα αχλάδια και τα βατόμουρα, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, λόγω της κατηγορίας των ανθοκυανών, των αντιοξειδωτικών, που είναι επίσης υπεύθυνα για το κόκκινο, το μωβ και το μπλε χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά.
Τα μήλα ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Το μήλο έχει συνδεθεί με την άνοδο στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης, η οποία επικοινωνεί μεταξύ των νευρικών κυττάρων κι έτσι τα μήλα μπορεί να βοηθήσουν τη μνήμη μας και να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, οπότε τα μήλα, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κερκετίνη, είναι ωφέλιμα, σύμφωνα με μια έρευνα του 2004.


http://www.clickatlife.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Σιρόπι από καρπούζι



Φωτογραφία για Σιρόπι από καρπούζι

Τον καιρό ακόμα χειμωνιάτικο δεν τον λες με τιποτα!

Επίσης ακόμα βρίσκουμε ωραιότατα και γλυκά καρπουζάκια!

Προλαβαίνουμε λποπόν να φτιάξουμε ένα σιρόπι με υπέροχο χρώμα, με φρουτένια γεύση, που γίνεται πανεύκολα!

Ιδανικό για να στολίσει το παγωτάκι μας, το γιαουρτάκι μας, αλλά και για να φτιάξουμε δροσερές καρπουζάδες!

Απολαύστε το!

Θα χρειαστούμε:

750 γρ. σάρκα από καρπούζι

120 γρ. ζάχαρη

1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Πάμε να το φτιάξουμε:

Αφαιρούμε τα σπόρια από την σάρκα του καρπουζιού, την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Την σουρώνουμε πιέζοντας καλά με ένα κουτάλι, ώστε να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό.

Βάζουμε το υγρό αυτό να βράσει σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με την ζάχαρη.

Βράζουμε για 20-25 λεπτά, ώστε να συμπυκνωθεί το σιρόπι.

Τα πρώτα 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, και στην συνέχεια χαμηλώνουμε λίγο και αφήνουμε να συνεχισθεί ο βρασμός.

Το τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.

Το σιρόπι φυλάσσεται στο ψυγείο μας για 4-5 μέρες.

Το χρησιμοποιούμε όπως είπα στα γλυκά μας, στο γιαούρτι μας, πάνω από τα παγωτά μας.

Για να φτιάξουμε καρπουζάδα, το αραιώνουμε με νερό όπως κάνουμε και με την βυσσινάδα.

Προσθέτουμε αν θέλουμε παγάκια και απολαμβάνουμε ένα δροσερό χυμό από καρπούζι!

Καλή επιτυχία!
Syntages Kardias



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Τα φαγητά της ευεξίας: και όμως υπάρχουν!



Φωτογραφία για Τα φαγητά της ευεξίας: και όμως υπάρχουν!

Μπορεί μια ισορροπημένη διατροφή να αποτελέσει «γιατρικό» για το μυαλό και τις ψυχικές ασθένειες;

Όσο και αν ακούγεται παρατραβηγμένο, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η σωστή διατροφή γιατρεύει όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η διατροφή έχει αναχθεί σε πραγματική επιστήμη και τα εκατομμύρια αμερικανών αρέσκονται στο να παρακολουθούν εκπομπές μαγειρικής και συμβουλές από διατροφολόγους, θα υπέθετε κανείς, πως η διατροφή έχει κάνει το «θαύμα» της και στην ψυχική υγεία των καταναλωτών. Ωστόσο, τα υψηλότατα ποσοστά όχι μόνο παχυσαρκίας αλλά και κατάθλιψης των Αμερικανών, δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά με τη διατροφική τους υγεία.

Η σωστή διατροφή «γιατρεύει» την ψυχή

Σύγχρονες έρευνες αποκαλύπτουν το προφανές. Ότι δηλαδή, πολλές από τις θρεπτικές ουσίες τις οποίες έχει ανάγκη ο εγκέφαλος για να αναδομηθεί και να «επουλώσει» τις πληγές του, έχουν εξοστρακιστεί από την καθημερινή διατροφή των αμερικανών-και όχι μόνο. Γενικότερα, ο δυτικός τρόπος ζωής δημιουργεί έθνη «παραχορτασμένα» αλλά παράλληλα υποσιτιζόμενα, καθώς η διατροφή τους ενώ είναι γεμάτη από λιπαρά και υδατάνθρακες ωστόσο δεν περιλαμβάνει σχεδόν καθόλου άλλα πολύτιμα συστατικά, όπως π.χ. φυτικές ίνες, προκειμένου να ωφελήσουν τον οργανισμό τους.


Η κατανάλωση σύγχρονων επεξεργασμένων τροφών ενισχύει, σύμφωνα με έρευνες, τα φαινόμενα κατάθλιψης, άγχους, ευμετάβλητης διάθεσης, υπερδραστηριότητας και μια μεγάλη ποικιλία συναισθηματικών προβλημάτων. Οι πιθανότητες για εμφάνιση κατάθλιψης αυξάνονται κατά 79% λόγω κακής διατροφής στους εφήβους, ενώ το ρίσκο για τους ενήλικες είναι 42%, με μόλις 6 χρόνια «κακής» διατροφής. Εκείνοι των οποίων οι δίαιτες περιέχουν υγιεινά λιπαρά Ωμέγα-3 (και χαμηλά ποσοστά των λιγότερο υγιεινών λιπαρών Ωμέγα-6), αντιθέτως, παρουσιάζουν σαφώς μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Γνωρίζοντας λοιπόν το σημαντικό ρόλο που παίζει η διατροφή όχι μόνο για την σωματική αλλά και για την ψυχική μας υγεία, παραθέτουμε πέντε βασικούς κανόνες, δια χειρός του Αμερικανού καθηγητή ψυχιατρικής Drew Ramsey, για απλές και λογικές διατροφικές επιλογές που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο για ψυχικές παθήσεις.

1. Προσπεράστε τα επεξεργασμένα

Τα επεξεργασμένα είναι γεμάτα «κούφιες» θερμίδες, που δημιουργούν προβλήματα ατονίας, έλλειψης ενέργειας κλπ. Οι ουσίες που χρειάζεται ο εγκέφαλος για υγιή ανάπτυξη βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά (βιταμίνη B-12, λιπαρά ω3), στα πράσινα λαχανικά με φύλλο και στις φακές (φυλλικό οξύ και μαγνήσιο), στα δημητριακά ολικής άλεσης και στους ξηρούς καρπούς (μορφές της βιταμίνης Ε που προστατεύουν το λίπος του εγκεφάλου), στις ντομάτες και στις γλυκοπατάτες (βασικές πηγές λυκοπενίου και άλλων καροτοειδών, λιποδιαλυτικών αντιοξειδωτικών που εμποδίζουν τις φλεγμονές). Μια δίαιτα πλούσια στα παραπάνω, εξασφαλίζει φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καλύτερη διάθεση, πιο καθαρή σκέψη. Το φαγητό δεν είναι μόνο καύσιμο για την ημέρα και ήρθε η ώρα να το διαπιστώσετε2. Κινηθείτε προς… βιολογικές κατευθύνσεις

Πολλά εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα είναι νευροτοξίνες και μολονότι πολλοί ισχυρίζονται ότι η επιστήμη δεν έχει αποφανθεί για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία, θυμηθείτε ότι το ίδιο λεγόταν για χρόνια και για το τσιγάρο, πριν αναγνωριστεί επίσημα η μεγάλη του επικινδυνότητα.

Τα βιολογικά προϊόντα κοστίζουν κάτι παραπάνω, γι’ αυτό ξεκινήστε με βιολογικά μήλα, σέλινο, ροδάκινα, και άλλα προϊόντα που κανονικά έρχονται ψηλά στη λίστα με τα «μολυσμένα». Μέχρι πρότινος, ήταν σχετικά δύσκολο το να βρίσκει κανείς εύκολα οργανικά προϊόντα, αλλά πλέον τα σούπερ μάρκετ έχουν αυξήσει τις ποσότητες και την προσφορά, ενώ αυξάνονται και οι παραγωγοί.

3. Μη φοβάστε (όλα) τα λίπη

Τα λιπαρά οξέα είναι από τις πλέον ανθυγιεινές πλευρές του συσκευασμένου φαγητού και σίγουρα αποτελούν έναν ακόμη καλό λόγο να μείνετε μακριά από τα επεξεργασμένα – συσκευασμένα. Ωστόσο, υπάρχουν και «καλά» λιπαρά, όπως τα ω-3 DHA και EPA, που βρίσκονται στο ψάρι, στα υπόλοιπα θαλασσινά, στο κρέας φυτοφάγων ζώων, στα γαλακτοκομικά και στα αυγά των ζώων ελεύθερης βοσκής και αποτελούν πραγματικό βάλσαμο για τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές τα αποκαλούν διατροφική πανοπλία. Χαμηλά ποσοστά DHA στον οργανισμό έχουν συνδεθεί μέχρι και με αύξηση των πιθανοτήτων για αυτοκτονίες! Πρόκειται πραγματικά για την ασπίδα σας απέναντι στις συναισθηματικές μεταπτώσεις ενώ υπάρχει και ένας ακόμη λόγος για να τα προτιμήσετε: δεν παχαίνουν. Για την ακρίβεια, σας κρατούν για αρκετή ώρα χορτασμένους, οπότε τελικά τρώτε και λιγότερο.

4. Προσοχή στο κρέας σας

Το κρέας είναι τροφή για τον εγκέφαλο. Μαζί με άλλα ζωικά προϊόντα, όπως τα θαλασσινά, το γάλα και τα αυγά, το κατάλληλο κρέας είναι μια υψηλής πρωτεϊνικής σύνθεσης πηγή λιπών ω-3 DHA και EPA και ενός επιπλέον, του CLA, που συνδέεται με την καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς και με τη μείωση των επιπέδων των θανατηφόρων γαστρικών λιπών.

Ελλείψεις σε βιταμίνη Β-12 είναι πολύ συχνές στους «φυτοφάγους», κάτι που μεταφράζεται σε σοβαρή πιθανότητα για μόνιμες εγκεφαλικές και νευρικές βλάβες. Κρέας από κρέας ωστόσο διαφέρει. Άλλο το ελεύθερης βοσκής, άλλο εκείνο που έχει μεγαλώσει με ζωοτροφές. Δώστε επίσης βάση στα φρέσκα αυγά.

5. Διατροφή από το χωριό

Σπάνια θα συναντήσετε στην πρωτεύουσα «γηγενή» Αθηναίο. Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς λίγο έως πολύ έχουμε μια καταγωγή, ένα χωριό που θα παράγει φρούτα, λαχανικά, κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Μην χάσετε λοιπόν την ευκαιρία, σε κάθε επίσκεψη στον τόπο καταγωγής σας, να γνωριστείτε με τους ντόπιους παραγωγούς και να προμηθεύεστε από εκεί βασικά προϊόντα για τη διατροφή σας. Έτσι, όχι μόνο θα ενισχύσετε οικονομικά την τοπική κοινωνία αλλά θα είστε και περισσότερο σίγουροι για το τι βάζετε καθημερινά στο τραπέζι σας


clickatlife.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Τουλίπα




Η τουλίπα είναι βολβώδες φυτό και μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 60 εκ.(ανάλογα με την ποικιλία).  Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με βολβούς και βολβίδια τα οποία προέρχονται από το μητρικό βολβό.

Έδαφος
Αναπτύσσεται σε όλα σχεδόν τα εδάφη, αλλά ευδοκιμεί στα ελαφρά αμμοπηλώδη  και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία εδάφη.  Η οργανική ουσία (τυρφη-φυλλόχωμα-κοπριά) βοηθά τα φυτά να αποκτήσουν πλούσιο φύλλωμα και ζωηρά άνθη.  




Φύτευση-άρδευση
Το βάθος φύτευσης εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το μέγεθος του βολβού και ο δεύτερος με τη σύσταση του εδάφους. Γενικός κανόνας είναι ότι σε ελαφρά εδάφη (αμμοπηλώδη) η φύτευση των βολβών γίνεται βαθύτερα από ότι σε βαριά εδάφη. Κανονικές αρδεύσεις και βοτανίσματα είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ζωηρή βλάστηση και ανθοφορία. Η άρδευση πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και με άφθονο νερό. Κατά την περίοδο της άνθησης οι ανάγκες άρδευσης αυξάνονται ενώ τα ποτίσματα πρέπει να συνεχίζονται και μετά το τέλος της άνθησης, μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα φυσιολογικά..

Λίπανση
Για την κανονική ανάπτυξη των βολβών απαιτείται να υπάρχει στο έδαφος η σωστή αναλογία N-P-K. Μεγάλη ποσότητα αζώτου στο έδαφος μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην ανάπτυξη των βολβών και να επηρεάσει την άνθηση. Γενικά όσο μικρότεροι είναι οι βολβοί τόσο περισσότερη λίπανση απαιτείται.  Συνήθως ικανοποιητική θεωρείται μια λίπανση N-P-K 1-1-2 ή 1-2-2. 

Άνθηση
Υπάρχει θερμοπεριοδικός κύκλος σε κάθε έτος. Απαιτούνται εναλλαγή υψηλών –χαμηλών –υψηλών θερμοκρασιών.  Στους κήπους μετά την άνθηση κόβεται το ανθικό στέλεχος και αφήνονται μόνο τα φύλλα που αργότερα κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Τότε εκριζόνονται οι βολβοί, καθαρίζονται και αποθηκεύονται σε ξερό και καλά αεριζόμενο χώρο. 

Επίδαση της θερμοκρασίας
Η τουλίπα είναι πολύ ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και υποφέρει από θερμά κλίματα και γι αυτό θα πρέπει να καλλιεργείται σε βόρεια και ψυχρά εδάφη.

Φυσιολογικά προβλήματα – Εχθροί - Ασθένειες
Η αποβολή των άνθεων ευνοείται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας
Οι αφίδες προσβάλουν τα φύλλα και τα άνθη και μπορεί να μεταφέρουν και διάφορες ιώσεις. Συνίσταται να γίνεται ψεκασμός με διασυστηματικά εντομοκτόνα.
Ο άνθρακας προσβάλει προσβάλλει κυρίως άνθη. Η σκωρίαση προκαλεί κίτρινες κηλίδες και στις δυο επιφάνειες των φύλλων. Η φαιά σήψη προσβάλλει βολβούς, φύλλα και άνθη. Η σκληροτίνια σχηματίζει καφέ κηλίδες στα φύλλα και τέλος οι ιώσεις που κυρίως μεταφέρονται με τις αφίδες προσβάλλουν τα φύλλα και τα άνθη.

Ποικιλίες
Έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες ποικιλίες τουλίπας με υβριδισμό. Οι σημαντικότερες ποικιλίες είναι ηAppeldroorn και η Golden Appeldroorn. Αυτό που χαρακτηρίζει και τις ανωτέρω ποικιλίες είναι το ότι δεν παρουσιάζουν πρόβλημα άνθησης και παράγουν καλής ποιότητας άνθη.

http://agrologio.blogspot.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Θυμάρι




Πηγή εικόνας basiliskalamiotisgr.blogspot.com
Το θυμάρι Thymus sibthorpii ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae και είναι πολυετής πόα. Είναι φυτό αρωματικό, μελισσοκομικό και φαρμακευτικό. Ο βλαστός του είναι τετραγωνικός, ύψους 15-25 εκ, τα φύλλα του είναι εμμισχα - αντίθετα και τα άνθη του ροδόχρωμα
Καλλιεργείται τόσο για την ξηρή του δρόγη όσο και για το αιθέριο έλαιο του.
      
Απαιτήσεις καλλιέργειας
Η καλλιέργεια του θυμαριού δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Είναι ξηρική και μπορεί να καλλιεργηθεί σε θερμές και ξηρές περιοχές αξιοποιώντας ακόμη και φτωχά - υποβαθμισμένα εδάφη.
Πολλαπλασιασμός
Ο συνηθέστερος τρόπος είναι  με σπόρο αλλά πολλαπλασιάζεται και με παραφυάδες
Φύτευση 
Η σπορά γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη με αποστάσεις 40-45 εκατ. πάνω στη γραμμή και 60-70 μεταξύ των γραμμών
Ανθηση - Συλλογή 
Το θυμάρι ανθίζει Μάιο με Ιούλιο όπου και συλλέγεται το υπέργειο τμήμα του φυτού

Απόδοση καλλιέργειας 
Από το δεύτερο έτος αποδίδει στο στάδιο της πλήρους άνθησης περίπου 200 κιλά σε ξερά φύλλα και άνθη. Αν αρδευτεί μπορεί να δώσει μεγαλύτερες αποδόσεις.

agrologio


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Γαρδένια καλλιέργεια-συμβουλές-φροντίδα



gardenia


Η γαρδένια (Gardenia) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό της  οικογένειας των Ερυθροδανοειδών της τάξης των Ερυθροδανωδών . Υπάρχουν 250 περίπου είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μικρά δέντρα. Τα περισσότερα είδη καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά, κυρίως για τα μεγάλα άνθη με τη θαυμάσια μυρωδιά τους.
Ο πιο γνωστός αντιπρόσωπος  είναι η γνωστή μας γαρδένια.Η καταγωγή της είναι από την Αφρική και την Ασία.Η γαρδένια,  θάμνος, με ύψος έως 1,5 μ., πλούσια , στρογγυλά ή λογχοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και μεγάλα  διπλά , λευκά  άνθη με απαλό άρωμα, έχει κερδίσει μια θέση στην ελληνική κουλτούρα που δύσκολα κάποιο άλλο φυτο μπορεί να φτάσει.
Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική και την Ασία. Όπως και στο τόπο καταγωγή της προτιμά τις υψηλές θερμοκρασίες, απάνεμα μέρη  ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση στον Ήλιο.
Αγαπά την υγρασία και απαιτείτε συχνός ψεκασμός στα φύλλα και τακτικό πότισμα, πάντα με καλό βρόχινο νερό.  Η γλάστρα πρέπει να στραγγίζει καλά και να μην είναι μικρή για τις διάστασης του φυτού, ενώ ένα μεγάλο πιατάκι θα δημιουργήσει με την εξάτμιση του νερού ένα πιο φιλικό μικροκλίμα για την γαρδένια μας. Ποτίζουμε συχνά ώστε όταν βάζουμε το δάχτυλο στο χώμα να το νιώθουμε υγρό.

Συμβουλές για την καλλιέργειά της γαρδένιας

1. Όχι απευθείας έκθεση σε ηλιακό φως.

 Εάν έχετε αυλή βάλτε την γλάστρα κάτω από φιλτραρισμένο ηλιακό φως (πχ κάτω από μια πέργολα ή μια κληματαριά).

2. Πότισμα.

 Το χώμα να είναι πάντα νοτισμένο (πολύ ελαφρά υγρό). Το πιατάκι δεν πρέπει να έχει επαφή με την γλάστρα, για να αποφύγουμε αρρώστιες στις ρίζες,
 Πότισμα με καλό νερό. Το πότισμα με νερό της βρύσης που συνήθως είναι αλκαλικό ( έχει άλατα) προκαλεί στην γαρδένια αδυναμία στο να απορροφήσει το σίδηρο από το χώμα. Έτσι οδηγούμαστε σε τροφοπενια με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τα κίτρινα φύλλα.  Στην περίπτωση  τροφοπενιας ακλουθούμε της οδηγίες λίπανσης για σίδηρο, μειώνουμε τα ποτίσματα και ποτίζουμε με αποσταγμένο νερό.
 Εάν το χώμα με τις προσμίξεις ή από το νερό δεν είναι πλέον όξινο προσθέτουμε  λίγο ξύδι (σε 1 1/2 λίτρο νερού βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι) ώστε να επαναφέρουμε το ph του χώματος σε όξινη κατάσταση.

3.Θερμοκρασία.

 Όπως και στο φυσικό της περιβάλλον η γαρδένια αγαπά:  υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και χαμηλές την νύχτα. Το χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία. Εάν ο καιρός δεν είναι ψυχρός διατηρείται όλο το χρόνο. Η πιο καλή θερμοκρασία για τη γαρδένια είναι οι 10-13 βαθμοί.

4.Υψηλη ατμοσφαιρική υγρασία.

 Ένας τρόπος είναι οι ψεκασμοί με μαλακό νερό, (όχι με πολλά άλατα) νωρίς το πρωί . Επισης κάτω ( αλλά όχι μέσα η γλάστρα) από τα φυτά τοποθετούμε ένα πιατάκι ώστε με την εξάτμιση να δημιουργηθεί ένα φιλικό μικροκλίμα για την γαρδένια μας.. Επειδή θα χρειαστείτε βάσεις, εάν έχετε πολλά φυτά αυτό θα ανεβάσει το κόστος. Εναλλακτικά λοιπόν, απλώνεται  τα πιατάκια ανάμεσα στα φυτά

5.Λίπανση.

 Καλή ιδέα είναι να αγοράσετε κάποιο έτοιμο εξειδικευμένο λίπασμα –κυκλοφορούν αρκετά- με διάφορες συστάσεις σε Ν-Ρ-Κ, υγρά ή υδροδιαλυτά, το οποίο το εφαρμόζετε κάθε δυο βδομάδες άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες. Το χειμώνα δεν χρειάζεται λίπανση, διότι ή γαρδένια χαμηλώνει τους ρυθμους της και το πιο πιθανό , εάν κάνετε λιπάνσεις τη χειμερινή περίοδο, είναι να την κάψετε.
 Ανάμεσα στις λίπανσης με Κάλιο, εφαρμόζουμε σίδηρο σε οργανική (χειλική) υγρή μορφή, ο όποιος είναι απαραίτητος στα όξινα χώματα. Επισης ιδιαίτερα διαδομένος και φθηνός, προσοχή μονό γιατί λερώνει πολύ, ( κόκκινο βαθύ χρώμα) και δεν βγαίνει εύκολα.

6.Χώμα.

 Μην μπερδεύετε διάφορα χώματα που βρίσκετε στα μαγαζιά η στα χωράφια. Κατάλληλα χώματα για την γαρδένια είναι τα φυτοχώματα, όπως καστανόχωμα και αργιλόχωμα ή ξανθιά τύρφη η οποία προστίθεται και σαν βελτιωτικό στράγγισης. Το καλύτερο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα, ενώ αποφεύγουμε την κοπριά διότι ανεβάζει το ph του εδάφους.
 Όπως όλα τα ανθοφόρα οξύφυλλα φυτά, (γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες, αζαλέες, ροδόδενδρα), υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις σε  Κάλιο για την ανάπτυξη του φυλλώματος.

7.Μεταφύτευση.

 Όταν το φυτο είναι μικρό πρέπει να μεταφυτεύεται κάθε άνοιξη, διότι έχει γρήγορη ανάπτυξη. Στα μεγάλα φυτά όταν η μπάλα είναι πολύ σφιχτή. Αυτό μπορεί να το καταλάβετε με το δάχτυλο, όταν το πιέζεται στην επιφάνειας του χώματος της γλάστρας πρέπει να υποχωρεί μέσα στο χώμα. Εάν βρίσκεται ρίζες και δυσκολεύστε ή αυτές βγαίνουν στην επιφάνεια, ήρθε η ώρα για μεταφύτευση

8.Κλάδεμα.

 Αφού το φυτο κάνει τον κύκλο της ανθοφορίας, κάτι που συμβαίνει δυο φόρες:  τέλος άνοιξης και αρχές φθινοπώρου, κλαδεύουμε κόβοντας από κάθε κλαδί το 1/3.
 Καλό είναι να προσπαθείτε να δώσετε και ένα σχήμα στη γαρδένια σας καθώς την κλαδεύετε π.χ. μπάλα ή ομπρέλα.

9.Πολλαπλασιασμός.

 Η γαρδένια πολλαπλασιάζεται με φυλλώδη μοσχεύματα που έχουν 4 φύλλα και 10 εκατοστά μήκος και παίρνονται από σκληραγωγημένες γαρδένιες που λέγονται μάνες.
 Θυμηθείτε ότι είναι  αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Ίσως είναι πιο πρακτικό η αγορά μιας μικρής γαρδένιας ( φυτώρια, garden centers, ανθωπολια) που είναι πολύ φθηνή.

Συχνά προβλήματα:

Σοκ μεταφύτευσης.

 Η γαρδένια είναι πιο ευαίσθητη από άλλα φυτά, για αυτό και κάνουμε την μεταφύτευση προσεκτικά, χωρίς να χτυπήσουμε την μπάλα χώματος που δημιουργούν οι ρίζες. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ποτίζουμε πολύ καλά.
 Γνωρίσματα : α) το γεγονός ότι κάνατε την μεταφύτευση απρόσεκτα και χαλάσατε την μπάλα χώματος,  β) το φυτό να είναι σαν απότιστο  (φύλλα άτονα κεκλιμένα, σαν μαραμένα, χωρίς λάμψη).

Λεύκα σκουλήκια που θυμίζουν μεταξοσκώληκες.

 Ζουν στο χώμα και η βιολογική αντιμετώπιση, είναι ο πιο εύκολος τρόπος. Μετά την εφαρμογή της βιολογικής λύσης, είναι πιθανόν να πέσουν τα υπάρχοντα φύλλα, άλλα δεν πειράζει αφού σύντομα θα πεταχτούν καινούρια φύλλα.  Αποφεύγουμε την μεταφύτευση διότι τοτε το φυτά θα είχε να αντιμετώπιση και το σοκ της μεταφύτευσης
 Γνωρίσματα είναι: το φυτό να είναι σαν απότιστο  (φύλλα άτονα κεκλιμένα, σαν μαραμένα χωρίς λάμψη).

Υπερβολική λίπανση:

 Γνωρίσματα είναι:  το φυτό να είναι σαν απότιστο  (φύλλα άτονα κεκλιμένα, σαν μαραμένα χωρίς λάμψη) με παράλληλη εμφάνιση καψιμάτων (απότομη ξήρανση και αλλαγή χρώματος) στα φύλλα.
 Λύση: ένα – δυο ποτίσματα με καλό & άφθονο νερό ίσως βελτιώσει την κατάσταση. Εάν όμως δεν έχει καλή αποστράγγιση, τοτε θα προσθέσουμε ένα πρόβλημα. Όπως και προηγούμενος είναι πιθανόν να πέσουν τα υπάρχοντα φύλλα, οπότε και απαιτούνται πιο αραιά ποτίσματα μέχρι να  πεταχτούν καινούρια φύλλα.

Απότομο κιτρίνισμα και πέσιμο φύλλων .

 Τα φύλλα, συνήθως παλαιοτέρα ξαφνικά πέφτουν  χωρίς σημάδια πάνω τους ( φαγώματα από κάμπιες κλπ). Ο πλέον συνήθης λόγος είναι η απότομη αλλαγή περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως μεταφορά σε μέρος που έχει ρεύματα ή απότομα ρεύματα ζεστούς ή κρύου αέρα. Αν μπορούμε επαναφέρουμε  τις αρχικές συνθήκες και όπως είπαμε και προηγουμένως, υπομονή και πιο αραιά ποτίσματα, μέχρι το καινούριο φύλλωμα να ξαναβγεί.

Μελίγκρα, Μελιγκρούλα ή κοκκοειδή (ψώρα).

 Ψεκάστε με φυσικά εντομοαπωθητικά για τα φυτά, όπως το περιγράφουμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

Τετράνυχος

 Βιολογική αντιμετώπιση με θειαφίσματα όπως το περιγράφουμε σε προηγούμενο άρθρο μας, αν και το αποτέλεσμα δεν είναι 100% σίγουρο

Χνούδι πάνω ή κάτω από τα φύλλα, σαπίσματα, κηλιδώσεις.

 Συνήθως είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής υγρασίας που οφείλεται είτε σε κακό χώμα (μη στραγγιστερό) είτε σε υπερβολικά ποτίσματα.
 Απομακρύνουμε όλα τα αρρωστά μέρη, όπως κάνουμε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις , μειώνουμε τα ποτίσματα.
http://www.agrofasma.gr
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Βρέθηκε φρούτο με το πιο έντονο μπλε στη φύση




Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μικροσκοπικό αφρικανικό φυτό που τα μικρά σφαιρικά φρούτα του, παρόλο που δε διαθέτουν χρωστικές ουσίες, έχουν το πιο λαμπερό μεταλλικό μπλε χρώμα που έχει ποτέ εντοπιστεί στη φύση.
Μάλιστα, επειδή το χρώμα δε βασίζεται σε χρωστικές ουσίες κι έτσι δεν ξεθωριάζει με το πέρασμα του χρόνου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να έχει διάφορες πρακτικές βιομηχανικές εφαρμογές στο μέλλον.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τη φυσικό Σίλβια Βινιολίνι και τη βιολόγο Μπέβερλι Γκλόβερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το «Science»,το «Nature» και το «New Scientist», ανέφεραν ότι το υποσαχάριο φυτό Pollia condensata δημιουργεί το ιριδίζον μεταλλικό χρώμα των φρούτων του (που δεν είναι ούτε νόστιμοι, ούτε θρεπτικοί) χάρη στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στο φως και στη φλούδα, η οποία περιέχει διαδοχικά στρώματα μικροσκοπικών ραβδόμορφων ινών κυτταρίνης.
Οι ίνες αυτές είναι διατεταγμένες ασυμμετρικά, σαν σπειροειδείς σκάλες, σε ελαφρώς διαφορετικά διαστήματα μεταξύ τους. Ανάλογα με τη διαφορετική απόστασή τους, αντανακλούν διαφορετικά μήκη κύματος, άρα και διαφορετικά χρώματα από το φως που πέφτει πάνω τους. Κατά κύριο λόγο αντανακλούν το μπλε φως (εξ ου και το βασικό χρώμα των φρούτων), όμως παράλληλα αντανακλούν και άλλα διαφορετικά τμήματα του φάσματος του ορατού φωτός, όπως το κόκκινο και το πράσινο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια φωτεινή ιριδίζουσα μεταλλική χρωματική αίσθηση ουράνιου τόξου με χρωματικούς κόκκους, που σε ένα βαθμό θυμίζει τους πίνακες των γάλλων πουαντιλιστών ζωγράφων του 19ου αιώνα, όπως ο Σερά.
Μολονότι ορισμένα είδη του ζωικού βασιλείου όπως οι πεταλούδες, τα σκαθάρια και τα παγώνια διαθέτουν τέτοια ιριδίζοντα χρώματα, χωρίς να έχουν χρωστικές ουσίες στο δέρμα τους, κάτι ανάλογο ήταν άγνωστο έως τώρα στα φυτά.
Σύμφωνα με τη Μπέβερλι Γκλόβερ, η ανακάλυψη του εν λόγω ασυνήθιστου φυτού αποτελεί ένα όμορφο παράδειγμα συγκλίνουσας εξέλιξης ανάμεσα στα ζώα και τα φυτά. Το χρώμα του Pollia condensate είναι πιθανό ότι έχει αναπτυχθεί εξελικτικά για να προσελκύει πουλιά και έντομα, τα οποία μετά θα διασπείρουν τους σπόρους του στη φύση.
Το χρώμα που παράγεται από τη δομή της επιδερμίδας ή της φλούδας, λέγεται «δομικό» και παραμένει έντονο πολύ καιρό μετά την πτώση του φρούτου από το φυτό, αντίθετα με τα συνήθη οργανικά χρώματα που ξεθωριάζουν στα συνήθη φυτά.
Δείγματα του φυτού Pollia condensata από το 19ο αιώνα έχουν εξίσου λαμπερό χρώμα με σημερινά φρέσκα φρούτα. Το δομικό χρώμα, σύμφωνα με τη Βινιολίνι, είναι δέκα φορές πιο λαμπερό από τα χρώματα των κοινών χρωστικών ουσιών.
Οι ερευνητές προσδοκούν να εμπνευστούν από το παράδειγμα της φύσης και να χρησιμοποιήσουν τη φθηνή κυτταρίνη των φυτών για να δημιουργήσουν νέα μη τοξικά νανο-υλικά με «δομικό» χρώμα, που δεν θα ξεθωριάζουν και θα έχουν διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, ως χρωστικές ουσίες τροφίμων, στα καλλυντικά, στη βιομηχανία χαρτιού, στα χαρακτηριστικά ασφαλείας των χαρτονομισμάτων κ.α.

protothema.gr



Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Ένας … θαλάσσιος νάρκισσος




Ένα θαλάσσιο λιοντάρι θαυμάζει την αντανάκλαση του αλλά δεν γνωρίζει πως πρόκειται απλά για το φωτογραφικό φακό που καταγράφει τις κινήσεις του.
Οι αστείες φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο νησί Hornby στον Καναδά.





 http://www.enikos.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.