26 Οκτ 2012

Εξοικονόμηση νερού στο σπίτι με επτά απλούς τρόπους



Γνωρίζατε ότι με ένα πεντάλεπτο ντους έχει καταναλώσει περισσότερο νερό απ’ ότι ο μέσος άνθρωπος ημερησίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο;
Η εύκολη πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το πολύτιμο στοιχεία τελεί εν αφθονία. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως έχουν δείξει πρόσφατες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.
Διαβάστε επτά εύκολους τρόπους εξοικονόμησης νερού στο σπίτικαι επιδείξτε κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά.
1. Μουλιάστε τα άπλυτα πιάτα και κατσαρολικά
Το μούλιασμα των πιάτων κάνει το καθάρισμά τους ευκολότερο και μειώνει την κατανάλωση νερού στο ξέπλυμα.
2.Εγκαταστήστε αισθητήρες ή πεντάλ στις βρύσες
Μια βρύση που τρέχει καταναλώνει πάνω από 3,5 λίτρα νερού ανά λεπτό. Σκεφθείτε το νερό που σπαταλάτε όταν πλένετε το πρόσωπο ή τα δόντια σας με τη βρύση ανοιχτή. Ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι η εγκατάσταση συστήματος που επιτρέπει τη ροή νερού στο νιπτήρα ή το νεροχύτη με τη χρήση αισθητήρα. Την ίδια δουλειά κάνει και το πεντάλ, ενώ παράλληλα διατηρείτε τις βρύσες σας καθαρές.
3. Καταναλώστε ένα τουλάχιστον χορτοφαγικό γεύμα ανά βδομάδα
Αν αναρρωτιέστε τι σχέση έχει η χορτοφαγία με την κατανάλωση νερού, η σύνδεση είναι απλή: απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού στην κτηνοτροφία απ’ ότι στην καλλιέργεια λαχανικών. Η αντικατάσταση μόλις 120 γραμμαρίων μοσχαρίσου κρέατος με ζυμαρικά, ρύζι ή κάποια άλλη επιλογή μεταφράζεται στην εξοικονόμηση 15.000 λίτρων νερού.
4. Συντομέψτε την παραμονή σας στο ντους
Κάνοντας μπάνιο, καταναλώνετε 18 με 25 λίτρα νερού ανά λεπτό. Μείνετε ένα ή δυό λεπτά λιγότερο στο ντους και κάντε τους υπολογισμούς.
5. Εκμεταλλευτείτε το χρησιμοποιημένο νερό
Παρότι δεν πίνεται, το χρησιμοποιημένο νερό από το μπάνιο ή από το ξέπλυμα λαχανικών μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα των φυτών σας.
6. Εγκαταστήστε ένα καζανάκι χαμηλής κατανάλωσης νερού
Οι τουαλέτες καταναλώνουν περίπου το 27% του νερού στο σπίτι, περισσότερο από τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Σύγχρονα καζανάκια απελευθερώνουν ικανή ποσότητα νερού για να απομακρύνει τις ακαθαρσίες, χωρίς να σπαταλούν πόρους όπως τα παλαιότερα.
Συχνά έχουν δύο κομβία, ανάλογα με την ποσότητα νερού, μικρή ή μεγάλη που θέλουμε να απελευθερώσουμε.
Εναλλακτικά, αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε καινούργιο καζανάκι μπορούμε να βάλουμε μια φιάλη αναψυκτικού γεμάτη άμμο ή χαλίκια στη δεξαμενή νερού ώστε να μειώσουμε τον αντλούμενο όγκο νερού.
7. Σφραγίστε τις διαρροές
Αν ο νεροχύτης σας “τρέχει” μπορεί να σπαταλάτε έως 10 λίτρα ημερησίως, πέρα από το οικονομικό κόστος. Η λύση είναι απλή: φωνάξτε τον υδραυλικό ή φτιάξτε το μόνος σας.




Φυσικό αναισθητικό στο δάγκωμα της μέλισσας ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες



Νέα στοιχεία για τη συμπεριφορά των μελισσών φέρνει στο προσκήνιο έρευνα Ελλήνων επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου, διδάκτορα μελισσοκομίας στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι μέλισσες δαγκώνουν τα ζώα που είναι πάρα πολύ μικρά για να τσιμπήσουν, όπως για παράδειγμα κάποια παρασιτικά ακάρεα, κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.
Όπως και στην περίπτωση του φιδιού, το δάγκωμα της μέλισσαςπεριέχει ένα φυσικό αναισθητικό που παραλύει το θύμα ώστε να μπορέσει να το κουβαλήσει ευκολότερα έξω από την κυψέλη.
Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανεύρεση λύσεων για την καταπολέμηση άλλων παρασίτων που πλήττουν τον ευρύτερο πληθυσμό των μελισσών.
«Τα ευρήματα θα οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό των αμυντικών μηχανισμών των μελισσών και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη φυσικών αναισθητικών χαμηλής τοξικότητας για ανθρώπους και ζώα», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Παπαχριστοφόρου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές στο πλαίσιο της μελέτης τους, όταν η μέλισσα δαγκώνει το θύμα της εκκρίνεται μια φυσική ουσία που ονομάζεται 2-επτανόνη (2-H) και έχει αναισθητικές ιδιότητες.
«Όπως και το φίδι, η μέλισσα δαγκώνει τον εχθρό της και στη συνέχεια εκκρίνει 2-επτανόνη στην πληγή για να τον αναισθητοποιήσει. Αυτό τη βοηθά να απομακρύνει τον εχθρό από την κυψέλη και αποτελεί πολύ αποτελεσματικό αμυντικό μηχανισμό για την καταπολέμηση παρασίτων όπως οι προνύμφες και τα ακάρεα», επισημαίνεται στη μελέτη.
Οι επιστήμονες θεωρούν τα ευρήματα εξαιρετικής σημασίας καθώς δεν συμβάλλουν μόνο στη βιολογική γνώση αλλά ανοίγουν δρόμους για την ανάπτυξη φυσικών αναισθητικών τοπικής χρήσης.




Ψάρι εξουδετερώνει τα θύματά του φτύνοντας νερό




Πανεπιστήμιο του Μιλάνουισχυρίζονται ότι κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο που καλύπτει το ψάρι – τοξότη, το οποίο πιάνει έντομα και μικρά ζωάκια φτύνοντας νερό.
Το ψάρι – τοξότης κυνηγά ανυποψίαστα θηράματα που πετούν ή κάθονται σε φυτά πάνω από το νερό. Καταφέρνει να εξουδετερώσει τα θύματά του χτυπώντας τα με έναν πίδακα νερού που φτύνει από το στόμα του, με αποτέλεσμα εκείνα να πέσουν κάτω.
Όπως διαπίστωσαν οι Ιταλοί ερευνητές, σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, το δυνατό χτύπημα του ψαριού σχηματίζεται εξωτερικά, χρησιμοποιώντας τη δυναμική του νερού, και δεν δημιουργείται από τους εσωτερικούς μύες του σώματός του.
Η τεχνική επιτρέπει στα ψάρια να χτυπούν το θήραμά τους με μεγάλη ακρίβεια, ακόμα και σε απόσταση δυο μέτρων.
Η έρευνα
Το ψάρι – τοξότης (Toxotes jaculatrix), απέκτησε το όνομά του χάρη στην ακρίβεια με την οποία ρίχνει θανατηφόρα βέλη νερού στα θύματά του.
Οι πίδακες νερού δημιουργούνται όταν το ψάρι – τοξότης πιέζει τη γλώσσα του σε ένα «αυλάκι» στο στόμα του και κλείνει τα βράγχια του ώστε να στείλει με δύναμη το νερό προς τα έξω.
Χάρη στην τεχνική που χρησιμοποιεί το ψάρι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει στον αέρα ο «φονικός» πίδακας νερού αυξάνεται συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια μεγάλη σταγόνα νερού.
Η ενέργεια συγκεντρώνεται στην κορυφή του πίδακα έτσι ώστε αυτός να χτυπήσει το θήραμα με πολύ μεγάλη δύναμη.
Επισημαίνεται ότι οι πίδακες νερού που εκτοξεύει το ψάρι – τοξότης είναι έξι φορές ισχυρότεροισυγκριτικά με τη μυϊκή του δύναμη, ικανοί να ρίξουν από τη θέση τους ακόμα και τα πιο «σταθερά» θηράματα ή αυτά που γαντζώνονται στα κλαδιά.




Θα καεί η γούνα μας!




Και όχι το πελεκούδι, δυστυχώς ή ευτυχώς… Και η γούνα μας θα καεί γιατί όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Greenpeace, εκατοντάδες χιλιάδες θα βιώσουν φέτος τη λεγόμενη ενεργειακή φτώχεια.
Ο νέος όρος που έχει μπει στην καθημερινότητά μας, περιγράφει την αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν το κόστος για επαρκή θέρμανση, για επαρκή ψύξη το καλοκαίρι και γενικότερα την αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Περιγράφει την αδυναμία εκπλήρωσης του στοιχειώδους δικαιώματος να μπορεί κάποιος να κατοικεί σε ένα σπίτι που να είναι ζεστό έστω για λίγες ώρες την ημέρα.
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση υπολογίζει ότι τουλάχιστον 1 στα 5 νοικοκυριά βρίσκεται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας και αυτοί οι υπολογισμοί φαντάζουν μέτριοι εάν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και τα νοικοκυριά που τυπικά δεν βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας,  θα περάσουν έναν δύσκολο χειμώνα με υποτυπώδη θέρμανση στην προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα για άλλες ανάγκες πιο επιτακτικές.  
Η Greenpeace θέτει και μια άλλη παράμετρο, αυτή της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, εξάρτηση που αποτελεί κυρίαρχη πολιτική επιλογή. Γιατί εάν η πολιτική επιλογή ήταν να προωθηθούν εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας θα γινόταν με άλλους όρους.
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση υπολόγισε το κόστος σε ευρώ για φέτος ανά διαφορετικό σύστημα θέρμανσης, αλλά και τις αντίστοιχες εκπομπές CO2 που θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα.
Εάν για παράδειγμα η περσινή κατανάλωση ήταν 1500 λίτρα πετρελαίου, φέτος το κόστος  θα είναι:
-κλιματιστικό 1305 ευρώ (μέση εκτίμηση +/-20%)
-γεωθερμία 502 ευρώ
-Βιομάζα (pellets) 999 ευρώ
-φυσικό αέριο 1450 ευρώ
-πετρέλαιο 2175 ευρώ
Αντίστοιχα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  ανά τεχνολογία σε τόνους θα είναι:
-κλιματιστικό 5,3
-γεωθερμία 2,6
-Βιομάζα (pellets) 0,0
-φυσικό αέριο 2,5
-πετρέλαιο 4,4
Οι υπολογισμοί έγιναν με τις εξής βασικές παραδοχές:
   - σύγκριση βάσει παραγόμενης θερμική kWh
   - τιμή πετρελαίου 1,45 €/λίτρο
   - φυσικό αέριο περίπου 30-35% φθηνότερο
    -για το κλιματιστικό έχει υπολογιστεί αυξημένη τιμή ηλεκτρικής κιλοβατώρας (αλλαγή κλίμακας στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω κατανάλωσης) και αυξημένη χρήση σε σχέση με τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης προκειμένου να επιτευχθούν παρόμοια επίπεδα θερμικής άνεσης.


Η πρώτη νίκη του ρεβιθιού




Της Βάλιας Μπαζού
 Το κουκί και το ρεβίθι, όχι μόνο μπορούν να αναμετρηθούν με τη μεταλλαγμένη σόγια και την ελληνική κρίση αλλά ενίοτε μπορούν και να κερδίζουν.
Αυτό είναι το δίδαγμα της πρώτης νίκης που κατέγραψε η Greenpeace στη μάχη που έχει ξεκινήσει προκειμένου οι ελληνικές βιομηχανίες να κάνουν στροφή στις ελληνικές ζωοτροφές και να βγάλουν κόκκινη κάρτα στις εισαγωγές ζωοτροφών και μάλιστα μεταλλαγμένων.
Και αυτή η νίκη δεν θα είχε επιτευχθεί εάν η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση δεν είχε τη συμπαράσταση 52.000 πολιτών που υπέγραψαν το αίτημα να ξαναγίνει η Ελλάδα παραγωγική χώρα, να στηριχθούν οι ντόπιες καλλιέργειες και να προστατευθεί από τα μεταλλαγμένα η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η πρώτη νίκη σηματοδοτήθηκε από τη δημόσια δέσμευση της εταιρείας ΔΕΛΤΑ για πλήρη αντικατάσταση της εισαγόμενης σόγιας στις ζωοτροφές και την αντικατάστασή της από 100% ελληνικές πρώτες ύλες, έως το τέλος του 2013.
Τη δέσμευση αυτή και το πλάνο της εταιρείας για στροφή στα ελληνικά φυτά παρουσίασαν στελέχη της ΔΕΛΤΑ στα μέλη της Greenpeace μια ημέρα μετά την 10ωρη δυναμική δράση που πραγματοποίησαν ακτιβιστές της οργάνωσης έξω από τα γραφεία της εταιρείας στον Ταύρο.
Η απόφαση της ΔΕΛΤΑ αποτελεί το πρώτο βήμα, ένα βήμα, όμως, που πρέπει να έχει συνέχεια ιδιαίτερα σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα και οι πολίτες της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον κατά το 2011 εισήχθησαν 400.000 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας για ζωοτροφή την ίδια στιγμή που θα μπορούσαν να ενισχυθούν και να βρουν διέξοδο Έλληνες παραγωγοί μέσα από επενδύσεις στα λεγόμενα «ταπεινά» ψυχανθοί της ελληνικής γης.
Οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, οφείλουν, επίσης, αυτή τη δύσκολη στιγμή να στηρίξουν και τους παραγωγούς και τα ελληνικά προϊόντα, στήριξη που είναι δεδομένο ότι θα τους αποδώσει πολλαπλάσια οφέλη. 





ΚΕΟΣΟΕ: Προ των πυλών η διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης μετά την παρέμβαση 11 κρατών μελών



ΚΕΟΣΟΕ: Προ των πυλών η διατήρησή των δικαιωμάτων φύτευσης μετά την παρέμβαση 11 κρατών μελών

Μικρές διαφορές χωρίζουν πλέον τις θέσεις της Commission και τις θέσεις των 11 Κρατών Μελών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, σχετικά με το νέο καθεστώς που θα διέπει τους μηχανισμούς διαχείρισης των δικαιωμάτων φύτευσης από 1/1/2016 και μετά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, «η διατήρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των δικαιωμάτων φύτευσης και η αποδοχή των αρνητικών επιπτώσεων από την Commission αποτελούν πλέον την ταφόπλακα της απελευθέρωσης των δικαιωμάτων φύτευσης, ενώ κοινή συμφωνία αποτελεί η αύξηση των αδειών φύτευσης νέων αμπελώνων».
Στο ίδιο δημοσίευμά της η ΚΕΟΣΟΕ αναφέρει ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των έντεκα και της Commission είναι η διαφοροποίηση στο θέμα της διαχείρισης των δικαιωμάτων φύτευσης από τους φορείς των επαγγελματιών του κλάδου, θέμα στο οποίο αντιτίθενται και οι ευρωπαϊκοί συνεταιρισμοί μέσω των Copa-Cogeca, εξαιτίας όχι μόνο της ανομοιομορφίας που παρουσιάζουν οι οργανώσεις μεταξύ των οινοπαραγωγών και οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις μεταξύ των οινοπαραγωγών Κρατών Μελών, αλλά και επειδή θεωρούν ότι η συνολική άσκηση πολιτικής θα πρέπει να ανήκει στο κράτος και όχι στα συμφέροντα κάθε περιοχής.
Ας μην ξεχνάμε ότι η σχετική πρόταση υπεβλήθη από την Commité Enterprises Europeéns Vins (CEEV) που αντιπροσωπεύει τον φορέα της ιδιωτικής οινοβιομηχανίας στην Ευρώπη.

Πηγή: agrotypos.gr


H Monsanto προσπαθεί δικαστικά να ποινικοποιήσει την αποθήκευση σπόρων!



Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να γίνει ακροαματική διαδικασία για μια έφεση σχετικά με την υπόθεση της Monsanto κατά του
αγρότη σόγιας Vernon Hugh Bowman.
Η Monsanto έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του 74χρονου, υποστηρίζοντας έχει κάνει μη εξουσιοδοτημένη χρήση της ευρεσιτεχνίας σπόρων “Roundup Ready” που προστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας!
Ο αγρότης έσπειρε αρχικά το σπόρο της Μονσάντο, αλλά κατά τη διάρκεια του έτους αντι να επαναγοράσει το πανάκριβο σπόρο της εταιρείας, για ένα μόνο τμήμα της αγροτικής έκτασης, αγόρασε φθηνότερο από τοπική εταιρεία, επανέλαβε αυτή τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ ετών που αρχίζει το 1999, κάνοντας αυτό που κάνουν όλοι οι Αγρότες από την Αρχή της Ιστορίας, δηλαδή “αποθήκευση και φύτευση” των νέων σπόρων που παράγονται από την καλλιέργεια !
Ενώ ο αγρότης αναπαρήγαγε μόνο τους ελεύθερους σπόρους, σε ένα τμήμα του χωραφιού του, η φύση έκανε….την φύση !
Κάποιοι σπόροι της Μονσάντο φύτρωσαν και στο τμήμα που ο Bowman καλλιεργούσε τους δικούς του σπόρους!
Η διαιώνιση των σπόρων που υπόκεινται σε πατέντα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ !
Πρέπει κάθε χρόνο να αγοράζεις σπόρους της Μονσάντο!
Ο Αγρότης έχασε πρωτόδικα και κλήθηκε να καταβάλει 84.000,00$ γιατί βρέθηκαν πατενταρισμένα φυτά στο ελεύθερο κομμάτι του!
Η κυβέρνηση Ομπάμα κι η Monsanto θα προτιμούσαν να μην πάει η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο γιατί τυχών απόφαση υπέρ του Αγρότη θα βλάψει αμετάκλητα το επιχειρηματικό μοντέλο της και ότι “η ικανότητα της να προστατεύσει πατενταρισμένη τεχνολογία του ουσιαστικά θα χαθεί μόλις η πρώτη γενιά του προϊόντος εισήχθη η αγορά. “
Αλλά μέχρι στιγμής δικαστικά η Μονσάντο κερδίζει τις δίκες και κυνηγάει τους Αγρότες και έχει περίπου 145 δίκες ετησίως εναντίων αγροτών.
Για την Ιστορία το 1980 Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου (ν. Diamond Chakrabarty), άνοιξε το δρόμο για τις ΗΠΑ των “Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων” και ξεκίνησε η χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για “ειδικές μορφές ζωής” το 1985.
Από εκείνη τη στιγμή, η Monsanto έχει επιθετικά αποκτήσει τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας βιομηχανικής και σπόρων σε σχέση με άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας.
Έτσι είναι λογικό ότι μια απόφαση εναντίον τους τώρα θα ανέτρεπε τον τρόπο λειτουργίας της Εταιρίας (peramatozoa.net)



 defencenet.gr