26 Οκτ 2012

Η πρώτη νίκη του ρεβιθιού




Της Βάλιας Μπαζού
 Το κουκί και το ρεβίθι, όχι μόνο μπορούν να αναμετρηθούν με τη μεταλλαγμένη σόγια και την ελληνική κρίση αλλά ενίοτε μπορούν και να κερδίζουν.
Αυτό είναι το δίδαγμα της πρώτης νίκης που κατέγραψε η Greenpeace στη μάχη που έχει ξεκινήσει προκειμένου οι ελληνικές βιομηχανίες να κάνουν στροφή στις ελληνικές ζωοτροφές και να βγάλουν κόκκινη κάρτα στις εισαγωγές ζωοτροφών και μάλιστα μεταλλαγμένων.
Και αυτή η νίκη δεν θα είχε επιτευχθεί εάν η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση δεν είχε τη συμπαράσταση 52.000 πολιτών που υπέγραψαν το αίτημα να ξαναγίνει η Ελλάδα παραγωγική χώρα, να στηριχθούν οι ντόπιες καλλιέργειες και να προστατευθεί από τα μεταλλαγμένα η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η πρώτη νίκη σηματοδοτήθηκε από τη δημόσια δέσμευση της εταιρείας ΔΕΛΤΑ για πλήρη αντικατάσταση της εισαγόμενης σόγιας στις ζωοτροφές και την αντικατάστασή της από 100% ελληνικές πρώτες ύλες, έως το τέλος του 2013.
Τη δέσμευση αυτή και το πλάνο της εταιρείας για στροφή στα ελληνικά φυτά παρουσίασαν στελέχη της ΔΕΛΤΑ στα μέλη της Greenpeace μια ημέρα μετά την 10ωρη δυναμική δράση που πραγματοποίησαν ακτιβιστές της οργάνωσης έξω από τα γραφεία της εταιρείας στον Ταύρο.
Η απόφαση της ΔΕΛΤΑ αποτελεί το πρώτο βήμα, ένα βήμα, όμως, που πρέπει να έχει συνέχεια ιδιαίτερα σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα και οι πολίτες της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον κατά το 2011 εισήχθησαν 400.000 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας για ζωοτροφή την ίδια στιγμή που θα μπορούσαν να ενισχυθούν και να βρουν διέξοδο Έλληνες παραγωγοί μέσα από επενδύσεις στα λεγόμενα «ταπεινά» ψυχανθοί της ελληνικής γης.
Οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, οφείλουν, επίσης, αυτή τη δύσκολη στιγμή να στηρίξουν και τους παραγωγούς και τα ελληνικά προϊόντα, στήριξη που είναι δεδομένο ότι θα τους αποδώσει πολλαπλάσια οφέλη.