6 Οκτ 2012

Γνωρίστε την καλλιέργεια της Τρούφας



Αγροτικές Καλλιέργειες
Η καλλιέργεια της τρούφας παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες, σε σχέση με πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλες γεωργικές καλλιέργειες.

Πρώτον, δεν μπορείς να δοκιμάσεις πως θα πάει η τρούφα στο χωράφι σου, φυτεύοντας 5-10 τρουφόδενδρα, όπως θα έκανες με μια ροδακινιά, ή μια καρυδιά, ή μια κερασιά. Εκτάσεις 2 , ή 3, ή 4 στρεμμάτων, είναι εκ προοιμίου καταδικασμένες σε αποτυχία, ιδίως εάν συνορεύουν με δασικές εκτάσεις, ή χωράφια όπου οι καλλιέργειες ψεκάζονται αφειδώς (αυτός είναι και ο λόγος που το 4ο ΕΣΠΑ, θα επιδοτεί τρουφοκαλλιέργειες άνω των 5 στρεμμάτων, όταν και εάν ανοίξει). Κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καλλιέργειες εκτάσεως από 6 έως 10 στρέμματα, θα μπορούσαν να αποφέρουν καρπούς. Το 90% της επιτυχίας της καλλιέργειας της τρούφας, έγκειται στο να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τον μύκητα μέσα στο χωράφι μας. Δηλαδή να μην εξαφανιστεί από τις ρίζες των δένδρων μας, είτε γιατί ο διπλανός μας ρίχνει στο χωράφι του μυκητοκτόνα, είτε γιατί άλλοι μύκητες που προϋπάρχουν στο δικό μας χωράφι, πολεμήσουν και εξαφανίσουν την τρούφα. Όσο λοιπόν μεγαλύτερη έκταση καλλιεργούμε, τόσο μεγαλύτερο αριθμό τρουφόδενδρων έχουμε στο χωράφι μας, τόσο περισσότερο εξασφαλίζουμε την επιτυχία της τρουφοκαλλιέργειας.

Εάν έχετε 2-3, ή 4 στρέμματα γης, μην ασχοληθείτε με την τρούφα. Αξιοποιήστε τα βάζοντας διάφορα οπωροφόρα, ή άλλου είδους δένδρα μέσα. Η τρούφα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση σαν καλλιέργεια, ούτε και ιδιαίτερες γεωργικές γνώσεις, αλλά μην σας ξεγελάει αυτό. Χρειάζεται όλες τις προϋποθέσεις που αναφέραμε πιο πάνω και αυτές που παραθέτουμε παρακάτω.

Γιά κάποιον λοιπόν που θέλει να καλλιεργήσει τρούφα, η κυρίως δαπάνη, είναι μόνο το κόστος εγκατάστασης, καθώς οι ετήσιες καλλιεργητικές δαπάνες, όπως επίσης και οι καλλιεργητικές απαιτήσεις, είναι μηδαμινές, για όλη την παραγωγική ζωή της φυτείας. Αυτό λοιπόν το κόστος περιλαμβάνει τα εξής:

1. Αγορά δενδρυλλίων: η τιμή δενδρυλλίου είναι 17,80 ευρώ συν ΦΠΑ. Το κάθε γαλλικό δενδρύλλιο συνοδεύεται από πιστοποιητικό σωστού εμβολιασμού των Γαλλικών οργανισμών INRA ή Ctifl. Το πανεπιστήμιο της Peruzia δίνει ομαδική πιστοποίηση γιά τα ιταλικά δενδρύλλια.

Δεν προτείνουμε την καλλιέργεια δύο ειδών τρούφας στο ίδιο χωράφι, εκτός και αν η έκτασή του είναι μεγάλη, οπότε μεταξύ των δύο ειδών τρούφας υπάρχει ασφαλής απόσταση.

2. Περίφραξη, για προστασία από γιδοπρόβατα, αγριογούρουνα και γενικώς άγρια ή ήμερα ζώα, που μπορεί να κάνουν ζημιά στα δένδρα ή στη τρούφα. Η περίφραξη, δεν είναι ανάγκη να είναι ιδιαίτερα ψηλή.

3. Σύστημα άρδευσης. Ανάλογα και με την έκταση της καλλιέργειας και εφόσον κριθεί απαραίτητο, ένα απλό σύστημα λάστιχων ποτίσματος και μπέκ βεντάλιες, είναι αρκετό. Να σημειώσουμε ότι το πότισμα σταγόνα-σταγόνα, έχει εγκαταλειφθεί από τους Γάλλους, λόγω του ότι ευνοεί την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος σε βάθος, πράγμα το οποίο δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει για τη καλλιέργεια της τρούφας, είναι η ανάπτυξη των λεπτών ριζίδιων που βρίσκονται επιφανειακά (από 5-30 εκ. περίπου) πάνω στα οποία αναπτύσσεται η τρούφα. Να σημειώσουμε επίσης ότι η ποιότητα του νερού πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Πολύτιμες πληροφορίες για τα ανωτέρω και αυτά που ακολουθούν, μπορείτε να βρείτε στο νέο site www.geo-troufa.net

Στην υπόλοιπη ζωή της φυτείας μας η όλη καλλιεργητική φροντίδα αφορά τρία πράγματα :

α) Σε μεγάλες περιόδους καλοκαιρινής ανομβρίας (από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο), χρειάζεται ανά 15-20 ημέρες ΕΛΑΦΡΥ πότισμα. ΤΟ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ.

β) Ανάλογα με το είδος δένδρου που έχουμε διαλέξει και τον προσανατολισμό του χωραφιού (πολλή, λίγη ή μέτρια ηλιοφάνεια) χρειάζεται κάθε χρόνο ένα λιτό, εξειδικευμένο κλάδεμα. Σε νοτιότερες περιοχές της χώρας μας, ίσως αυτό να είναι και τελείως περιττό.

γ) Ένα πολύ επιφανειακό σκάλισμα γύρω από κάθε δένδρο, έτσι ώστε να αερίζεται το έδαφος.

Συνοψίζοντας, ο καθένας καταλαβαίνει, ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν απαιτεί εργατικά χέρια, δεν χρειάζεται λιπάσματα και η χρήση κάθε είδους χημικών (ραντίσματα), απαγορεύεται αυστηρά. Είναι μία απλή καλλιέργεια, που δεν απαιτεί την παρουσία του καλλιεργητή, γι' αυτό και απευθύνεται και σε αυτούς, που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Παρ' όλα αυτά, η επιτυχία της καλλιέργειας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό, από την ποιότητα του χώματος του χωραφιού, που πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο τρόπος που πρέπει να κινηθεί κάποιος που ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει τρούφα είναι ο εξής:

1. Παίρνετε δείγμα χώματος από τρία διαφορετικά και σε απόσταση μεταξύ τους σημεία του χωραφιού σας (να σημειωθεί εδώ, ότι χρειάζεται ένα επιφανειακό και ένα βαθύτερο δείγμα χώματος προς ανάλυση , ανά 2-2,5 στρέμματα περίπου). Από το πρώτο σημείο, παίρνετε ένα επιφανειακό δείγμα (15-20 εκ. κάτω από την επιφάνεια ) και ένα δείγμα από βάθος 40 εκ. Το ίδιο κάνετε και στα άλλα δύο σημεία. Έχετε λοιπόν 3 επιφανειακά δείγματα και 3 από βαθύτερα σημεία.

2. Το επόμενο βήμα -εφόσον τα αποτελέσματα της ανάλυσης του χώματος είναι κατάλληλα- είναι να έρθουμε στο χωράφι σας, για να κάνουμε τον επιτόπιο έλεγχο. Ο περιβάλλοντας χώρος (γειτονικές καλλιέργειες που ψεκάζονται, γειτνίαση με δάσος, είδος δένδρων με τα οποία γειτονεύετε κλπ), το μικροκλίμα και κάποιοι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες, θα επηρεάσουν σοβαρά την μελλοντική σας καλλιέργεια. Ο έλεγχος αυτός έχει κόστος 450,00 euro και συμπεριλαμβάνει και την τελική τεχνική έκθεση για το χωράφι σας. Δηλ., σας προτείνουμε το καταλληλότερο είδος δένδρου και το αποδοτικότερο για το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ χωράφι, είδος τρούφας. Εφόσον τελικά παραγγείλετε τα δενδρύλλια από εμάς, το ποσό αυτό αφαιρείται από το συνολικό ποσό της παραγγελίας σας (εφόσον η παραγγελία είναι πάνω από 300 φυτά). Η τεχνική υποστήριξη δεν τελειώνει εδώ. Θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία μας στο χωράφι, για να σας υποδείξουμε τον σωστό τρόπο φύτευσης, όπως επίσης και για να αποφευχθούν τυχόν λάθη. Γι' αυτό και σας παραδίδουμε τα φυτά προσωπικά, στο χωράφι σας.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ  

Από τον 4ο περίπου χρόνο μετά την φύτευση, αρχίζει μία υποτυπώδης παραγωγή, η οποία βαίνει διαρκώς αυξανόμενη μέχρι και τον 15ο περίπου χρόνο, οπότε και φθάνει σε πολύ αξιόλογα επίπεδα. Ο σκοπός των καλλιεργητικών μας παρεμβάσεων όλα τα επόμενα χρόνια, είναι να διατη-ρήσουμε σε αυτά τα επίπεδα την παραγωγή, όπως και αν διαμορφώνονται οι κλιματολογικές συνθήκες κάθε χρονιά.

Να αναφερθούμε εδώ, στον τρόπο συλλογής της παραγωγής, ο οποίος έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Το είδος της τρούφας που καλλιεργείται, μπορεί να είναι η χειμερινή μαύρη (tuber melanosporum), η καλοκαιρινή μαύρη (tuber aestivum), η φθινοπωρινή (tuber uncinatum), κ.λ.π. Τι σημαίνει, ας πούμε χειμερινή μαύρη, για τη διαδικασία της συλλογής;

Σημαίνει ότι από το τέλος Νοεμβρίου, μέχρι τις αρχές Μαρτίου ( για 3,5 περίπου μήνες), ο παραγωγός πηγαίνει από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα στο χωράφι του ( για 1-2 ώρες) και μαζεύει σταδιακά, όσες τρούφες είναι ώριμες κάθε φορά.

Οι λέξεις αγροτικό αυτοκίνητο, κλούβες μεταφοράς αγροτικών προϊόντων, φόρτωμα, ξεφόρτωμα και κυρίως εργατικά χέρια και μεροκάματα, είναι παντελώς άγνωστες στον τρουφοπαραγωγό. Όλα τα παραπάνω έχουν αντικατασταθεί, από μία και μόνο λέξη, που αντιπροσωπεύει το κυριότερο και πιο αναντικατάστατο εργαλείο του: ΤΟ ΤΡΟΥΦΟΣΚΥΛΟ. Τα σκυλιά που είναι ειδικά εκπαιδευμένα για να βρίσκουν τρούφα, είναι ο μόνος ασφαλής μέχρι σήμερα τρόπος, για να βγάλει κανείς την ΩΡΙΜΗ τρούφα από το χωράφι του (στη Γαλλία βέβαια, χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα – από παραδοσιακούς, μεγάλης ηλικίας, αγρότες -, θηλυκά γουρούνια). Τα σκυλιά αυτά, είναι συνήθως κυνηγόσκυλα και αντιλαμβάνονται – με την όσφρησή τους – τα πλούσια αρώματα της ώριμης τρούφας, την οποία και βγάζουν από το έδαφος, σκάβοντας με τα πόδια τους.

Πηγή: www.geo-troufa.net


Η “μαφία των βιολογικών” & οι δύο Ελλάδες


Αγροτικά Προϊόντα
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για την εξάρθρωση κυκλώματος  που εξέδιδε ψεύτικες βεβαιώσεις Βιολογικής καλλιέργειας & για “μαϊμού βιολογικά προϊόντα”.

Η όλη φημολογία δυσφημεί την όλη προσπάθεια που γίνεται από τους πραγματικούς βιοκαλλιεργητές της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι με την πολυετή παραγωγική παρουσία τους, έχουν καθιερώσει τα υψηλής ποιότητας προϊόντα τους, στην Ελληνική & ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή αγορά.
 Έχουν επιτύχει ώστε τα Βιολογικά Οπωροκηπευτικά που παράγονται στην Δυτική Ελλάδα, να πωλούνται στις σημαντικότερες αγορές της Κεντρικής & Βόρειας Ευρώπης. ΄
Έχουν επιτύχει ώστε κατά την τελευταία 10ετία να πραγματοποιείται μία συνεχή αύξηση των εξαγωγών της χώρας μας σε βιολογικά οπωροκηπευτικά , το 75%-80% των οποίων προέρχεται από την παραγωγή των βιοκαλλιεργητών της Δυτικής Ελλάδας.

Στην χώρα μας υπάρχουν “Δύο Ελλάδες”.
               - Η Ελλάδα που αγωνίζεται να παράγει Ανταγωνιστικά Προϊόντα, και
               - Η Ελλάδα της “Ρεμούλας” της “Ελάχιστης Προσπάθειας” &
                  των “Επιδοτήσεων Χωρίς Καμία Παραγωγή”
Το Όραμα μας & η καθημερινή Παραγωγική Πρακτική μας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας κατατάσσει στην πρώτη Ελλάδα.

Κανείς από τους εμπλεκόμενους στο “κύκλωμα των πλαστών πιστοποιητικών”
ΔΕΝ παρήγαγε Βιολογικά Προϊόντα. Οι περισσότεροι ίσως και να μην παρήγαγαν κανένα προϊόν. Χρησιμοποιούσαν την ένταξη τους στο πρόγραμμα επιδοτήσεων της Βιολογικής Γεωργίας για την είσπραξη μίας ακόμη επιδότησης, από τις πολλές επιδοτήσεις που δίνονται, χωρίς κανένα αναπτυξιακό & παραγωγικό σχεδιασμό, από το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας μας, στους αγρότες για να “μην παράγουν κανένα προϊόν”.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το “κύκλωμα” ΔΕΝ παρήγαγε “μαϊμού βιολογικά προϊόντα”. Πλαστά Πιστοποιητικά  έφτιαχνε, για λήψη  “μαϊμού” επιδοτήσεων.
                                             -
 Για την Αγροπεριβαλλοντική Ομάδα                                Μεσολόγγι 5/10/12
         Βιοκαλλιεργητών Δυτικής Ελλάδας

        
              Γεράσιμος Καραντινός
                    Πρόεδρος Δ.Σ.



Την καλιεργεια της μαριχουανας σκεφτεται ο Χοσέ Μουχίκα



Αγροτικές Καλλιέργειες
Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης στην λίστα των γεωργικών προϊόντων που καλιεργουνται στη χώρα, μαζί με το ρύζι, τη σόγια και το σιτάρι,σκεφτεται να ενσωματωσει και την μαριχουανα ζήτησε τον προηγουμενο  μήνα την ελεγχόμενη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, ως εναλλακτική καλιεργεια Η  αποποινικοποίηση των ναρκωτικών  σε όλη την Λατινική Αμερική εχει δημιουργισει πονοκεφαλο. Οι νομοθετες της Βραζιλίας και της Αργεντινής δηλωσαν ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη θα βοηθούσε την Αστυνομία να επικεντρωθεί στη σύλληψη εμπόρων και όχι χρηστών. Οι ηγέτες της Κολομβίας, του Μεξικού και της Μπελίσε έχουν ζητήσει να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση για τον εξορθολογισμό των νόμων για τα ναρκωτικά. Η Ουρουγουάη όμως έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα που να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ενός απόλυτα νόμιμου, κρατικά διαχειριζόμενου, μονοπωλίου κάνναβης.
Εάν τα κυβερνητικά πλάνα ευοδωθούν, η Ουρουγουάη θα γίνει η πρώτη επίσημη «Δημοκρατία της Μαριχουάνας». Από ό,τι φαίνεται όμως η απεξάρτηση από τη συνήθεια της απαγόρευσης είναι αρκετά δύσκολη. Γιατροί, χρήστες κάνναβης, πολιτικοί αντίπαλοι και αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον τρόπο διαχείρισης του ναρκωτικού - όπως το πού και πώς θα φυλάσσεται.
Ο 78χρονος Πρόεδρος Μουχίκα, ένας μποέμ πρώην αντάρτης, φαίνεται να εκπλήσσεται από τις αντιδράσεις που είχε η πρότασή του. Σε πρόσφατες δηλώσεις είπε ότι «οι χρήστες των ναρκωτικών είναι σκλάβοι της παράνομης αγοράς. Ετσι εξαναγκάζονται να αναμειχθούν σε εγκληματικές δραστηριότητες καθώς δεν διαθέτουν χρήματα». Και έτσι η κυβέρνησή του, που διαθέτει μια μικρή πλειοψηφία, συνεχίζει να προωθεί την ιδέα της δημιουργίας μιας μονοπωλιακής βιομηχανίας κάνναβης, με το νομοσχέδιο να κατατίθεται στο κοινοβούλιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης Ναρκωτικών Χούλιο Καλζάντα έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα. Τις τελευταίες εβδομάδες υπολόγιζε την ποσότητα μαριχουάνας που θα χρειαστεί να παράγει η Ουρουγουάη εάν θέλει να εκτοπίσει τους εμπόρους ναρκωτικών. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκανε, με 70.000 χρήστες στη χώρα θα χρειαστούν «μόλις» 2.300 κιλά μηνιαίως, μια υπόθεση καθόλου εύκολη...



Βιολογικά προϊόντα ''μαϊμού''


Αγροτικά Προϊόντα
Γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με τη σφραγίδα του “βιολογικού” διακινούσε παράνομα κύκλωμα 120 παραγωγών που δραστηριοποιούνταν σε πέντε νομούς της Ελλάδας.
Όπως αναφέρουν “Τα Νέα” το κύκλωμα εξέδιδε επί χρόνια ψεύτικες βεβαιώσεις για δήθεν βιολογικά προϊόντα προκειμένου να εισπράττει επιδοτήσεις από το σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το κύκλωμα δρούσε στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς, Άρτας, Πρέβεζας και Φωκίδας.
Εγκέφαλος του κυκλώματος ήταν ένας γεωπόνος-μελετητής ο οποίος διενεργούσε μελέτες προκειμένου οι 120 εμπλεκόμενοι παραγωγοί να ενταχθούν στο βιολογικής καλλιέργειας.
Συγκεκριμένα, παραποιούσε βεβαιώσεις γνωστής εταιρείας πιστοποίησης στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Στις πλαστές βεβαιώσεις αναφέρονταν ότι οι εκτάσεις των συγκεκριμένων παραγωγών και ο αριθμός των ζώων τους πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ωστόσο μέρος μόνο αυτών κάλυπτε τις προϋποθέσεις.
Τα βιολογικά προϊόντα μαϊμού περιελάμβαναν ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές, κηπευτικά, λαχανικά, πορτοκάλια, καλαμπόκι, κτηνοτροφικά φυτά, τριφύλλι (για ζωοτροφές) κ.ά.
Παρέμβαση για το ζήτημα είχαν κάνει και οι οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟ Ελλάς και ΔΗΩ.



Απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια!



Απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια!
Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα της οικογένειας Formicidae. Έχουν συνήθως χρώμα καφέ έως μαύρο, ωστόσο υπάρχουν και μερικά είδη που έχουν κι άλλα χρώματα όπως κόκκινο, κίτρινο ή άσπρο. Είναι πολύ δυνατά έντομα και μπορούν να σηκώσουν 25 φορές το βάρος τους. Η μέση υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής ενός μυρμηγκιού είναι 45-60 ημέρες. Τα μυρμήγκια αποτελούν από τα πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα της φύσης τόσο λόγω της παραδειγματικής αποδοτικής εργατικότητά τους, όσο και της πειθαρχημένης κοινωνίας τους. Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές αυτά τα χαρίσματα ενδέχεται να τα καταστήσουν ενοχλητικά.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς τρόπους για να μπορέσουμε να κάνουμε το σπίτι μας ένα “δυσάρεστο” μέρος για τα μυρμήγκια. Καλό θα είναι να βρείτε τον “πυρήνα” από τον οποίο ξεκινά το πρόβλημα (φωλιά) και φυσικά τον κεντρικό δρόμο τον οποίο έχουν τα μυρμήγκια. Πάνω σε αυτά τα σημεία θα εφαρμόσετε τον τρόπο και την τεχνική που φυσικά θα διαλέξετε.

Φυσικοί τρόποι καταπολέμησης:
Στα μυρμήγκια αρέσει το φαγητό, αλλά υπάρχουν και μερικές μυρωδιές και γεύσεις που τους απωθούν πολύ
-Φυτέψτε μέντα γύρω από το σπίτι και γύρω από τα σημεία που έχετε λουλούδια.
-Αν έχετε δει μυρμήγκια να πλησιάζουν επικίνδυνα στο σπίτι σας, πασπαλίστε με ρίγανη ή σόδα μαγειρικής τις εξώπορτες και τα παράθυρα.
-Μπορείτε επίσης να ψεκάστε  με ξύδι γύρω από τις πόρτες και άλλες περιοχές όπου εμφανίζονται.
-Κόψτε σε κομματάκια ένα πούρο- όχι αρωματικό- αφήστε το 24 ώρες σε λίγο νερό και μετά ραντίστε.
-Αφήστε  μία μικρή ποσότητα κανέλας στις περιοχές όπου εμφανίζονται τα μυρμήγκια.
-Άλλη μία οικολογική λύση είναι να ρίξετε τριμμένο καυτερό κόκκινο πιπέρι στην είσοδο της φωλιάς τους. 
-Φτιάξτε με λεμόνι ένα φυσικό εντομοαπωθητικό αναμιγνύοντας ξύσμα λεμονιού με ζεστό νερό και να ψεκάσετε πάνω στη μυρμηγκοφωλιά. 
-Σφουγγαρίστε με άφθονο λεμόνι στο νερό αν συνηθίζουν να κάνουν βόλτες στο πάτωμα του σπιτιού σας. Με το ίδιο μείγμα μπορείτε να περάσετε και τον πάγκο της κουζίνας.
-Αν έχετε δει μυρμήγκια στο ντουλάπι με τα τρόφιμα, αδειάστε το και καθαρίστε καλά με νερό στο οποίο θα έχετε ρίξει και λίγο χυμό λεμονιού και στη συνέχεια, βάλτε μέσα στο ντουλάπι μισό λεμόνι, ως έχει. Αφήστε το 2-3 μέρες και μετά αντικαταστήστε το με ένα φρέσκο.
-Όσοι από εσάς έχετε κάποιο ζώο στο σπίτι σας, ξέρετε πολύ καλά πόσο λατρεύουν τα μυρμήγκια τα απομεινάρια στα πιατάκια. Μπορείτε λοιπόν να βάλετε γαρύφαλλο (το μπαχαρικό) γύρω από τα πιατάκια τους για να μη πλησιάζουν. 
    
Τα μυρμήγκια είναι και αυτά μέρος του οικοσυστήματος, οπότε περιορίστε την καταπολέμηση τους μόνο στο χώρο του σπιτιού και όχι στον κήπο ή το περιβόλι σας.
Πηγή:antemisaris


Μηλιά



Μηλιά
Η εγκατάσταση ενός οπωρώνα μηλιάςδιακατέχεται από την λήψη αποφάσεων με πολλές παραμέτρους. Αρχικά θα πρέπει η περιοχή μας κλιματικά να πληροί κάποιες προϋποθέσεις όπως χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα που είναι απαραίτητες για την διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών της μηλιάς και αχλαδιάς (1200-1500 ώρες με θερμοκρασία < 8οC). Στις παραθαλάσσιες πεδινές περιοχές της χώρας μας και νησιωτικές η μηλιά δεν καρποφορεί πολλές φορές ικανοποιητικά αναλόγως με τις συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα. Έτσι τα δέντρα αναπτύσσονται μόνο βλαστικά δίχως ανθικές καταβολές. Οι συνθήκες που επικρατούν επίσης κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παίζουν επίσης βασικό ρόλο. Η έντονη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την ποιότητα των μήλων καθώς επίσης και υψηλές θερμοκρασίες κατά τις βραδινές ώρες (>25οC) τον μήνα Σεπτέμβριο δρουν ανασταλτικά στην απόκτηση του κόκκινου χρώματος στην επιδερμίδα του καρπού.

Η καλλιέργεια μηλιάς απαιτεί την εφαρμογή ικανοποιητικής και επαρκούς ποσότητας νερού για άρδευση. Αναλόγως την ηλικία, τον τύπο του εδάφους, το βλαστικό στάδιο και τις θερμοκρασίες που επικρατούν, ανάλογες είναι και οι απαιτήσεις σε νερό. Η μέθοδος της άρδευσης παίζει καθοριστικό ρόλο για τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους στο σημείο της ριζόσφαιρας. Σε βαριά εδάφη συνιστάται η μέθοδος στάγδην άρδευση ενώ σε ελαφριά-αμμώδη εδάφη η χρήση του micro sprayer φαίνεται να είναι η ενδεικνυόμενη.

Η προετοιμασία του εδάφους περιλαμβάνει βαθιά άρωση, ισοπέδωση όπου χρειάζεται αναλόγως της μεθόδου άρδευσης και τέλος ένας καλλιεργητής για να γίνεται εύκολα η φυτεία των δένδρων και η εγκατάσταση των υλικών της παλμέτας.

Η χρήση των αντιχαλαζικών διχτύων κρίνεται επιτακτική για ένα σύγχρονο, εντατικό και εμπορικό οπωρώνα. Στόχος αποτελεί εκτός από την προστασία από το χαλάζι, η δημιουργία ενός μικροκλίματος στον οπωρώνα με κάποιο ποσοστό σκίασης ~ 12% ώστε να μειωθούν τα ηλιακά εγκαύματα στους καρπούς που πρόκειται να εμπορευτούν.

Η επιλογή της ποικιλίας και του υποκειμένου είναι πολύ ουσιώδης για το οικονομικό αποτέλεσμα του οπωρώνα. Οι ποικιλίες μηλιάς χωρίζονται σε τύπου spur και τύπου standard. Στην πρώτη κατηγορία έχουμε πολύ ικανοποιητική καρποφορία δένδρων, μειωμένη ανάπτυξη και παρουσία συχνών προβλημάτων από έντονη ηλιακή έκθεση των καρπών. Οι ποικιλίες αυτές καλό θα είναι να εμβολιάζονται στα υποκείμενα M26 και MM106. Τέτοιες ποικιλίες περιλαμβάνει η ομάδα ποικιλιών Red Delicious που επίσης χαρακτηρίζονται και από διαφορετικό ποσοστό νανισμού μεταξύ τους. Οι ποικιλίες τύπου standard είναι οι Fuji, Gala, Golden, Johnagold κ.α., λαίμαργες ποικιλίες με ιδιαιτερότητες στο κλάδεμα ώστε να φέρουν εμπορεύσιμη ποσότητα και ποιότητα καρπών. Συνιστάται να εμβολιάζονται σε υποκείμενο M9 ανεξαρτήτως του τρόπου καλλιέργειας.

Η επιλογή του συστήματος φύτευσης είναι το επόμενο κρίσιμο ερώτημα. Σε όλο τον κόσμο εκτός της αλλαγής κλιματικών χαρακτηριστικών που απασχολούν τον αγροτικό τομέα, το υψηλό κόστος παραγωγής και η συμπίεση των τιμών παραγωγού αποτελούν τα βασικά προβλήματα προς επίλυση. Άρα από τον οπωρώνα μας αυτό που ζητάμε είναι: σταθερή παραγωγή κάθε χρόνο, υψηλή ποιότητα καρπών και όσο λιγότερες εργατοώρες ανά στρέμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το 70% του κόστους παραγωγής επηρεάζεται από το εργατικό δυναμικό. Οι δύο πρώτοι στόχοι επιτυγχάνονται με την εγκατάσταση εμπορικών και ποιοτικών ποικιλιών σε νάνα υποκείμενα. Το ουσιώδες κλάδεμα με ανανεώσεις κάθε χρόνο και ο ατρακτοειδής σχηματισμός του δένδρου (κυπαρρισάκι) βοηθούν στο να επιτύχουμε σταθερή και ποιοτική παραγωγή. Οι εργατοώρες καθορίζονται κυρίως από εργασίες του αραιώματος, της συγκομιδής και του κλαδέματος. Όσον αφορά το αραίωμα, η λύση του χημικού αραιώματος φαίνεται να κερδίζει έδαφος και το αποτέλεσμα είναι άριστο όταν διαδέχεται ένα γρήγορο διορθωτικό πέρασμα με το χέρι. Η συγκομιδή διευκολύνεται με την χρήση των υδραυλικών πλατφόρμων και με τον έλεγχο του ύψους της καρποφορούσα ζώνης που είναι αποτέλεσμα του υποκειμένου και του τρόπου κλαδέματος του κτήματος.

Συνιστούμε τον δενδροκαλλιεργητή να συμβουλεύεται ειδικευμένους γεωτεχνικούς με ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρία στην μηλοκαλλιέργεια και αχλαδοκαλλιέργεια. Ένας γεωτεχνικός με πεδίο δράσης 10 καλλιεργειών για παράδειγμα είναι αδύνατον να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες από κάθε μία από αυτές. Έτσι στο χέρι του παραγωγού είναι να επιλέξει τον κατάλληλο ειδικευμένο συνεργάτη γεωπόνο.



Το 3ο Βραβείο σε διαγωνισμό καινοτόμων τροφίμων κέρδισε το Παν Αιγαίου



Αγροτικές ΚαλλιέργειεςΤη διάκριση πέτυχε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στον διεθνή διαγωνισμό καινοτόμων τροφίμων «Ecotrophelia» που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.).

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις ομάδες φοιτητών του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με αντίστοιχες συνεργαζόμενες εταιρείες, παράγοντας τρία διαφορετικά, νέα, καινοτόμα, διατροφικά προϊόντα στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.

Οι δυο ομάδες φοιτητών που διακρίθηκαν -παρουσία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Πάρι Τσάρτα, του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθανάσιου Σκορδά, των καθηγητών τους και μελών του Σ.Ε.Β.Τ.- παρέλαβαν την τιμητική διάκριση από τον κ. Ρόσι, μέλος της Ευρωπαικής Επιτροπής του διαγωνισμού και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια όλων για την προσπάθειά τους.

«Τέτοιου είδους εκδηλώσεις γίνονται έναυσμα για περισσότερες νέες και καινοτόμες ιδέες», τόνισε ο υπεύθυνος της πρακτικής του Τ.Ε.Τ.Δ. και συντονιστής των έργων, επίκουρος καθηγητής Δημ. Σκάλκος. Το συγκεκριμένο τμήμα είχε αποσπάσει και πέρσι το 2ο βραβείο με άλλο ένα καινοτόμο προϊόν που ήταν ο χαλβάς για διαβητικούς.

schizas.com


Η Κηπουρική το Φθινόπωρο



Φθινόπωρο









- Ξεκινήστε την λίπανση κανονικά
- Στα μέσα του φθινοπώρου μειώστε το πότισμα ανάλογα βέβαια την θερμοκρασία
- Αρχίστε να βάζετε βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη όπως η τουλίπα στα μέσα του Οκτώβρη
- Αγοράστε εποχιακά λουλούδια
- Να μαζεύετε τα πεσμένα φύλλα
- Πάρτε χρυσάνθεμα! Ο Οκτώβριος είναι η εποχή τους
- Φυτέψτε λαχανικά όπως το μαρούλι
- Στα μέσα με τέλη φθινοπώρου βάλτε μέσα τα φυτά εσωτερικού χώρου που είχατε βγάλει έξω
- Ρίξτε λίπασμα στο γκαζόν σας για να επανέλθει αν ταλαιπωρήθηκε το καλοκαίρι αλλά και να πάρει δύναμη για τον χειμώνα που έρχεται
- Αρχίζει να μικραίνει η μέρα. Ανεβάστε τις τέντες για να τα βλέπει ο ήλιος τα φυτά σας. Αυτή την περίοδο δεν έχει ζέστη και δεν πειράζει ο ήλιος να βλέπει τα φυτά    που θέλανε σκιά το καλοκαίρι.



Η γύρη και τα ωφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό



Η γύρη και τα ωφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό
Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας.
Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, γνωστή ως βιταμίνη R (60 mg/ 100 gr. γύρης), η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες.
Η γύρη περιέχει γουαδοτρόπες ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες, τόσο του άρρενος όσο και του θήλεος. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα καθορίζονται σημαντικά από την παρουσία των ορμονών αυτών.
Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση.

Η γύρη βελτιώνει την όρεξη γι’ αυτό και συνίσταται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις:
-αδυναμίας και γενικής εξασθένησης του οργανισμού
-απώλειας βάρους
-εντερικών ανωμαλιών
-ψύχωσης και νευρασθενειών
-απώλειας μνήμης
-κακού μεταβολισμού

Η γύρη βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοηθά ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση).
Η γύρη βελτιώνει την θεραπευτική αγωγή στην προστατίτιδα
Η γύρη είναι πλούσια σε κιστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών.
Η γύρη μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης
Η γύρη δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση.
Η γύρη περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την όρεξη, την απόθεση λίπους στον οργανισμό, την λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς αδένα και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος.

Οι υγιέστεροι και μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου, οι κάτοικοι των Ιμαλαΐων, του Καυκάσου και των βουνών Βικαμπόμπα στο Εκουαδόρ, χρησιμοποιούν τη γύρη στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Πόση γύρη πρέπει να τρώμε τη μέρα;
35 γρ. γύρης (μια κουταλιά της σούπας) την ημέρα καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η γύρη μπορεί να καταναλωθεί αυτούσια ή διαλυμένη σε γάλα ή χυμό πορτοκάλι.
Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μια κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου βδομάδα και σταδιακή αύξηση σε μια κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 4-6 μήνες ανάλογα με την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Πηγή:healthwithaloe


Η Copa-Cogeca ανέδειξε νέους τρόπους για τη διασφάλιση της γεωργίας στην ΕΕ



Αγροτική Οικονομία
"Σε ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αγροτών που οργανώθηκε από τις Copa-Cogeca με κριτική στάση αλλά και σημαντικές προτάσεις για την ΚΑΠ μετά το 2013, καλώντας το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία υλοποίησης προτάσεων και μέτρων για τη στήριξη του Αγροτικού Τομέα στην Ευρώπη".

Στο μεγάλο Συνέδριο των Ευρωπαίων Γεωργών στη Βουδαπέστη το 2012, η Copa-Cogeca ανέδειξε νέους τρόπους για τη διασφάλιση στο μέλλον ενός ισχυρού, καινοτόμου και προσοδοφόρου γεωργικού τομέα για την ΕΕ. Ο γεωργικός τομέας στην ΕΕ πρέπει να παράγει με οικονομικό τρόπο. Στη συζήτηση υψηλού επιπέδου που διεξήχθη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία Dacian Carlos, τους Ευρωβουλευτές Paolo de Castro και Michel Dantin, και τους υπουργούς της Ουγγαρίας και της Κύπρου, οι Πρόεδροι  της Copa και της Cogeca τόνισαν ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας εν όψει της αυξανόμενης  ζήτησης για τρόφιμα, το υψηλότερο κόστος παραγωγής και την ακραία αστάθεια της αγοράς.


Μιλώντας στη Βουδαπέστη, ο Πρόεδρος της Copa-Cogeca είπε: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ισχυρή ΚΓΠ που να στηρίζεται σε έναν καλό προϋπολογισμό. Δεδομένου ιδιαιτέρως ότι ο αγρο-διατροφικός τομέας απασχολεί πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους και οι δαπάνες της ΚΓΠ ανέρχονται στην πραγματικότητα σε λιγότερο από 1% του προϋπολογισμού δημοσίων δαπανών της Ε.Ε.». Έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου κατά της πρότασης της Επιτροπής να καταστεί ακόμη πιο ‘πράσινη’ η ΚΓΠ, λέγοντας ότι δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδιαιτέρως δε η πρόταση να δημιουργηθούν Περιοχές Οικολογικής Προτεραιότητας (EFAs), η οποία θα επέφερε μείωση των γεωργικών γαιών που είναι διαθέσιμες για παραγωγή. Αυτό θα σημαίνει λιγότερες πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων και λιγότερες ζωοτροφές, με σοβαρές επιπτώσεις στους τομείς γαλακτοκομικών προϊόντων και βοοειδών που έχουν ήδη πληγεί βαρύτατα από το υψηλό κόστος πρώτων υλών. Την ίδια άποψη έχουν επίσης υποστηρίξει πολλοί Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ. Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι η εφαρμογή των ιδίων 3 μέτρων οριζόντια σε 13 εκατομμύρια Ευρωπαίους γεωργούς δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να επιτευχθούν περιβαλλοντικά οφέλη και , παράλληλα, θα αυξήσει το κόστος των καλλιεργειών, θα μειώσει την παραγωγή και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ήδη χαμηλά εισοδήματα των γεωργών. Αυτός είναι ο λόγος που η Copa και η Cogeca συμφώνησαν σε νέα λεπτομερή μέτρα υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και της οικονομικής μεγέθυνσης.

«Επιπροσθέτως, χρειάζεται να εντείνουμε την έρευνα και την καινοτομία και να διασφαλίσουμε μια πιο συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ γεωργών, συμβούλων και ερευνητών, κατά τρόπον ώστε οι νέες τεχνικές να φθάνουν στους καλλιεργητές. Και κατά τρόπο που να δίνει την δυνατότητα στους γεωργούς να λένε στους ερευνητές τι χρειάζονται πραγματικά οι γεωργοί και τι είναι εφικτό και πρακτικό», είπε.

Ο νέος Πρόεδρος της Cogeca Christian Pees επέμεινε ότι «Μια άλλη από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές μας είναι να ενισχύσουμε τη θέση των γεωργών και των αγροτικών συνεταιρισμών στην τροφική αλυσίδα έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν καλύτερα έσοδα από την αγορά». Προειδοποίησε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μελλοντική ΚΓΠ δεν είναι αρκετά ισχυρές για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια της αγοράς ή για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του αγρο-διατροφικού τομέα στην ΕΕ. Τόνισε ότι εν όψει της τεράστιας αγοραστικής δύναμης λιγοστών εμπόρων λιανικής, οι ενέργειες που θα αναληφθούν θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα εξισορρόπησης της ισχύος στην αλυσίδα τροφίμων και μεγαλύτερης συγκέντρωσης της προσφοράς, με περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση του μεγέθους των οργανώσεων  παραγωγών, όπως είναι οι συνεταιρισμοί, για να ενισχυθούν οι γεωργοί και η αγορά, να προσδοθεί μεγαλύτερη αξία στην παραγωγή τους και να έχουν υψηλότερα έσοδα από την αγορά. Εμείς, ως Copa-Cogeca συμμετέχουμε στις δραστηριότητες του Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για την καλύτερη λειτουργία της αλυσίδας προσφοράς τροφίμων. Έχουμε εργασθεί από κοινού με άλλους συμ-μετόχους για να αναπτύξουμε ένα εθελοντικό σύστημα που θα αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός συνόλου αρχών καλής πρακτικής στις εμπορικές σχέσεις που επικρατούν στην αλυσίδα τροφίμων. Αλλά δεν φτάσαμε σε ένα συμβιβασμό που να καθησυχάζει τις βασικές ανησυχίες μας σε θέματα όπως η ανωνυμία και οι κυρώσεις. Ήρθε ο καιρός για την Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες – δηλαδή να νομοθετήσει – εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία στο υπάρχον εθελοντικό πλαίσιο μεταξύ των συμ-μετόχων.»

«Τέλος, χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τη ρύθμιση της αγοράς, όπως, παραδείγματος χάριν, ένα βελτιωμένο σύστημα παρέμβασης της Ε.Ε. Η Copa-Cogeca ζητά να επεκταθεί καθ’όλη την διάρκεια του έτους η περίοδος παρέμβασης για το γάλα, και να επεκταθεί η ενίσχυση για ιδιωτική αποθήκευση σε προϊόντα όπως το τυρί, η κάνναβις, ο λυκίσκος και οι ξηρές χορτονομές. Τα μέτρα διαχείρισης της αγοράς δίνουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν τις περιόδους χαμηλών τιμών ή/και τις ταχείες αυξήσεις των στοιχείων κόστους.» Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για ισχυρότερα μέτρα που θα βοηθήσουν στην προστασία των γεωργών έναντι των κινδύνων, όπως είναι οι ασφαλίσεις. «Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας καθώς η υπερβολική αστάθεια προκαλεί κρίσεις στις αγορές, καταστρέφει τους γεωργούς και αποσταθεροποιεί όλον τον αγρο-τροφιμικό κλάδο», κατέληξε ο Κος Pees.
Αναλυτικά η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Αγροτών
Σε ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται από την ολοένα και μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές, είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη της Ευρώπης να έχει ένα ισχυρό αγροτικό τομέα. Οι γεωργοί της Ευρώπης, άνδρες και γυναίκες, και οι συνεταιρισμοί τους, έχουν την δυνατότητα όχι μόνον να προσφέρουν ασφάλεια επάρκειας τροφίμων και σταθερές τιμές στα 500 εκατομμύρια καταναλωτών, αλλά και να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση, καθώς και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζοντας να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στις περιοχές της υπαίθρου.
Για να γίνουν αυτά πραγματικότητα, οι γεωργοί χρειάζονται ένα υγιέστερο, πλέον προσοδοφόρο οικονομικό καθεστώς λειτουργίας. Χρειάζονται μεγαλύτερη σταθερότητα, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και να επενδύσουν. Χρειάζονται επίσης πρόσβαση σε νέες τεχνικές και νέες αγορές έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κλιματική αλλαγή, και να αναδείξουν το μέγιστο των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ευρώπης.
Σε αυτήν την τροχιά πρέπει να μας θέσει μια ισχυρή ΚΓΠ, στηριζόμενη σε ένα ισχυρό προϋπολογισμό. Η μελλοντική ΚΓΠ θα πρέπει:

    Να βοηθά τους γεωργούς να αποκομίζουν το δίκαιο, υπό κάθε έννοια, μερίδιο που τους αναλογεί από την αλυσίδα αξίας των τροφίμων, σε αντάλλαγμα της προστιθέμενης αξίας που παράγουν στις εκμεταλλεύσεις τους καθώς βελτιώνουν την διαφάνεια, καταδικάζουν άδικες εμπορικές πρακτικές και ενθαρρύνουν τις οργανώσεις παραγωγών, και ιδιαίτερα τους συνεταιρισμούς
    Να περιορίζει τα μέτρα που καθιστούν την γεωργία «πιο πράσινη» σε εκείνα τα οποία δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο δυναμικό ή στο κόστος παραγωγής
    Να αναδείξει εκ νέου την σημασία της επίτευξης της πράσινης ανάπτυξης στις εκμεταλλεύσεις, εφαρμόζοντας λύσεις οι οποίες είναι επωφελείς ταυτοχρόνως και για το παραγωγικό δυναμικό και για την παραγωγικότητα και για την αποδοτικότητα των γεωργών, αλλά και για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή
    Να αναπτύξει έρευνα και καινοτομία διασφαλίζοντας μια προσέγγιση καλύτερης διασύνδεσης μεταξύ γεωργών, συμβούλων, και ερευνητών
    Να αναπτύξει τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζει ο κλάδος που βασίζεται στα βιολογικά προϊόντα και να αντιμετωπίσει τις στενωπούς που παρουσιάστηκαν στην αλυσίδα αξίας της προσφοράς
    Να προάγει μια ισορροπημένη και σταθερή πολιτική βιοκαυσίμων στην οποία η οποία θα έχουν ληφθεί υπ’όψιν τα οφέλη όχι μόνον σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, αλλά και εκείνα που απορρέουν από την μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τις εισαγωγές πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, αλλά και καυσίμων πρώτων υλών
    Να προσφέρει καλύτερη διαχείριση και των αγορών και των κινδύνων, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις αγορές, αλλά και μέτρα συνεκτικότητας αυτών, έτσι ώστε να βοηθήσει τους γεωργούς να αντιμετωπίσουν την ολοένα αυξανόμενη αστάθεια και τις κρίσεις που διαπιστώνουμε στις παγκόσμιες αγορές
    Να ενθαρρύνει νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στις περιοχές της υπαίθρου, και να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες θα ενσωματωθούν καλύτερα στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων
    Να προσφέρει ένα σταθερό πλαίσιο πολιτικής, χωρίς αναστροφές πορείας,  το οποίο θα επιτρέψει στους γεωργούς, και ιδιαίτερα τους νέους γεωργούς, να κάνουν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και επενδύσεις

Η Copa Cogeca καλεί το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που αποτελεί αυτή η μεταρρύθμιση για να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Δεν θα υπάρχει γεωργικός τομέας στην Ευρώπη εάν δεν θα μπορεί να προσελκύει στις γεωργικές δραστηριότητες τις επόμενες γενιές. Πάνω απ’όλα, πρέπει η γεωργική δραστηριότητα να αποτελέσει μια προσοδοφόρο επιχειρηματική ευκαιρία με μακροπρόθεσμες προοπτικές.