30 Ιουλ 2012

Δεντρολίβανο: Για καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη



Δεντρολίβανο: Για καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη

Είναι το πασίγνωστο βότανο που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς, χαλαρωτικούς και μαγειρικούς σκοπούς, λόγω του έντονου αρώματος. Χρησιμοποιείται κυρίως ως τονωτικό, διεγερτικό, στυπτικό, νευροτονωτικό και αντιφλεγμονώδες. Από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιούνταν για ενισχυθεί η συγκέντρωση και η μνήμη.

Για να ενισχύσετε τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας επιλέξτε αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου. Αγοράστε το σκεύος για καύση αιθέριου ελαίου, ρίξτε 5-10 σταγόνες δεντρολίβανου σε λίγο νερό και αφήστε το να κάψει για 30 λεπτά περίπου. Ωστόσο μη χρησιμοποιείτε τα αιθέριο έλαιο εσωτερικά χωρίς ιατρική παρακολούθηση.
Πηγή: zougla.gr

Η μέλισσα δεν παράγει μόνο μέλι



Η μέλισσα δεν παράγει μόνο μέλι
Τιμή «χρυσάφι» έχει κάθε γραμμάριο βασιλικού πολτού, μια ουσία που είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό και η οποία είναι αδύνατον να παρασκευαστεί στο εργαστήριο. Κάθε γραμμάριο ελληνικού βασιλικού πολτού κοστίζει από 4-8 ευρώ. Δηλαδή η τιμή για μία συσκευασία 10 γραμμαρίων φτάνει τα 80 ευρώ.

Η γύρη είναι άλλο ένα πολύτιμο προϊόν που δίνει απλόχερα το μελίσσι. Η τιμή του κιλού διαμορφώνεται στα 30 ευρώ το κιλό.

Eνα άλλο, επίσης πολύτιμο προϊόν που δημιουργεί η μέλισσα είναι η πρόπολη, που έχει εξαιρετικά αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται γα την παρασκευή καλλυντικών και ειδών υγιεινής.

Αξίζει να δούμε τις ιδιότητες για κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα.

Ο βασιλικός πολτός είναι μια κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες τον νεαρών εργατριών. Με βασιλικό πολτό θα τραφούν όλες οι προνύμφες μόλις «σκάσουν» τα αβγά τις 3 πρώτες μέρες της ζωής τους. Οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες θα τραφούν με βασιλικό πολτό και τις επόμενες 3 μέρες, ενώ αποκλειστικά με βασιλικό πολτό τρέφεται η βασίλισσα.

Είναι δηλαδή ο καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει την προνύμφη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων ουσιών και αμινοξέων.

Ο φρέσκος πολτός έχει λαμπερό, υπόλευκο χρώμα, που όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα και το φως αλλάζει σε αχνοκίτρινο έως σκούρο γκρι. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε ένζυμα, τα οποία οξειδώνουν κάποιες ουσίες του βασιλικού πολτού και σταδιακά τον καταστρέφουν. Εχει υφή παχύρρευστη και ζελατινώδη, το άρωμά του είναι ελαφρώς δριμύ και η γεύση του όξινη, λόγω του πολύ χαμηλούph που έχει.

Για καλή υγεία
Ο βασιλικός πολτός είναι πολύτιμος σύμμαχος για την καλή υγεία. Βοηθά στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, έχει αντισηπτικές και μικροβιοκτόνους ιδιότητες. Περιέχει γενετήσιες ορμόνες που βοηθούν τους άνδρες να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή και να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη. Στις γυναίκες συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία του οργανισμού και δίνει λάμψη στο δέρμα. Τέλος ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των αδένων και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις αρρώστιες. Ενεργεί σαν φυσικός ρυθμιστικός παράγοντας, εξισορροπώντας τις λειτουργίες του οργανισμού και την οξυγόνωση των κυττάρων.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και γι' αυτό διατηρείται σε χαμηλή θερμοκρασία (κατάψυξη), για να μη χάσει τις φυσικές του ιδιότητες.

Γύρη: Πλούσια σε θρεπτική αλλά και εμπορική αξία

Η γύρη είναι η πιο πλήρης φυσική τροφή και πλούσια σε κέρδος, με το κιλό να διαμορφώνεται στα 30 ευρώ. Οι μέλισσες τη μαζεύουν από τα λουλούδια, την πλάθουν σε μπαλίτσες και τη μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη. Με αυτήν τρέφονται οι ίδιες και ταΐζουν τον γόνο. Για να ζήσει η μέλισσα, έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες γύρης. Για να αναπτυχθούν οι υποφαρυγγικοί και οι κηρογόνοι αδένες της καθώς και οι αδένες του κεντριού, πρέπει να καταναλώσει άφθονη γύρη τις πρώτες ημέρες της ζωής της.

Η γύρη έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τη μέλισσα αλλά και για τον άνθρωπο. Είναι συμπλήρωμα διατροφής, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ορμόνες και ένζυμα. Περιέχει μια ουσία, τη ρουτίνη, που ενισχύει τα τοιχώματα των αρτηριών, προλαμβάνοντας έτσι εγκεφαλικά επεισόδια. Η γύρη περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα καθορίζονται από τις ορμόνες αυτές. Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς και έχει διουρητική δράση. Εχει ευεργετική επίδραση στον προστάτη και περιορίζει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης. Ενα κανονικό σμήνος μελισσών μπορεί να συγκεντρώσει είκοσι κιλά γύρης τον χρόνο. Από αυτή την ποσότητα μπορούμε να πάρουμε περίπου το 10% χωρίς επιπτώσεις στο μελίσσι.

Οι αντισηπτικές ιδιότητες της άγνωστης πρόπολης

Η πρόπολη είναι ρητινώδης, κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από τους οφθαλμούς διαφόρων φυτών, κορμούς δέντρων, ρετσίνια, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Η πρόπολη δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και γι' αυτό οι μέλισσες με πρόπολη αποστειρώνουν τις κηρήθρες. Οι μέλισσες τοποθετούν την πρόπολη μπροστά στην είσοδο της κυψέλης, ώστε να τη στενέψουν και να εμποδίσουν την είσοδο στη φωλιά των διαφόρων εχθρών.

Στην περίπτωση τώρα που κάποιο μικρό ζώο (π.χ. ποντίκι) μπει στην κυψέλη, το θανατώνουν με τo κεντρί τους και στη συνέχεια το καλύπτουν με πρόπολη, για να μη γίνει πηγή μικροβίων.Το χρώμα της πρόπολης είναι σκούρο καφέ. Σε θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών Κελσίου είναι μαλακή, εύπλαστη και κολλάει, ενώ σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι σκληρή και εύθραυστη. Εχει βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε βάμμα ή σε διάλυμα για θεραπεία διαφόρων προβλημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Η πρόπολη χρησιμοποιείται επίσης στα καλλυντικά, σε λοσιόν, κρέμες, αλοιφές, σαπούνια, σαμπουάν και οδοντόπαστες.

Το κερί και η χρησιμότητά του

Το κερί εκκρίνεται από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας που βρίσκονται στον θώρακά της και το πλάθει με τα πόδια και το στόμα της χτίζοντας την κηρήθρα. Για την παραγωγή 1 κιλού κεριού καταναλώνουν 10 κιλά μέλι. Η κηροπλάστρια είναι νεαρή εργάτρια 10-15 ημερών. Τα κελιά της κηρήθρας τα χτίζουν πάντα σε σχήμα κανονικού εξαγώνου, χωρίς να ξεφεύγει χιλιοστό. Το σχήμα αυτό είναι οικονομικό, στέρεο και εκμεταλλεύεται καλύτερα τον χώρο. Μια κηρήθρα ζυγίζει 130γρ -μόνο το κερί- και συγκρατεί πάνω της γύρω στα τρία κιλά μέλι. Το κερί της μέλισσας χρησιμοποιείται ευρύτατα. Εκτός από τα κεριά και τις λαμπάδες, το βρίσκουμε σε καλλυντικά, κρέμες, αλοιφές, φαρμακευτικά σκευάσματα κ.λπ.
Πηγή: Έθνος

ΛΙΠΑΝΣΗ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ



     

                                 

Η λίπανση του χλοοτάπητα είναι απαραίτητη για να έχει καλή εικόνα και 
πραγματική υγεία. Ο χλοοτάπητας είναι παραγωγικότατο φυτό δεσμεύει 
μεγάλες ποσότητες CO2  , και με τις συνεχείς κοπές τον δυναμώνουμε 
αλλά και αφαιρούμε ουσίες από το περιβάλλον(1). Με ποιον τρόπο 
αναπληρώνουμε? Με κομπόστα που παράγουμε!! Αν όμως δεν έχουμε 
κομποστοποιητή  ή δεν έχουμε παραγωγή κομπόστας όση χρειαζόμαστε 
με λίπασμα.
Η λίπανση είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για την καλή όψη και 
συντήρηση ενός χλοοτάπητα. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει μια συνταγή
 για όλους τους κήπους.
Η ποσότητα και το είδος του λιπάσματος εξαρτάται τόσο από την
 σύσταση του εδάφους όσο και από τη γονιμότητά του, την εποχή 
και την ποικιλία.
Αν ο κήπος έχει ένα ικανό μέγεθος πχ. 100τμ. Κάλο θα ήταν μία 
ανάλυση χώματος και συμβουλή  από ένα  ειδικό Η σύσταση του 
χώματος ορίζει τι λείπει και τι να προσθέσουμε.  
Άλλος τρόπος να παρατηρούμε το χλοοτάπητα!
Ενδεικτικά όταν υπάρχει έλλειψη αζώτου το χόρτο κιτρινίζει και
 οι ρίζες δεν αναπτύσσονται γρήγορα. Όταν τα βλαστάρια των χόρτων 
βγαίνουν λεπτά και στενά ή που περιπλέκονται, είναι συχνά μια 
ένδειξη έλλειψης φωσφόρου. Αν οι άκρες φαίνονται καμένες είναι 
ένδειξη ανεπάρκειας καλίου.
Η λίπανση γίνεται με κατάλληλα λιπάσματα χλοοτάπητα.
Γενικά  θα λέγαμε  ότι υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες λιπασμάτων. 
Τα λιπάσματα ταχείας δράσης και τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης. 
Τα πρώτα περιέχουν γενικά πολύ άζωτο που τροφοδοτεί και πρασινίζει το φύλλωμα και επιπλέον αναπτύσσει τον βλαστό τους. 
Δρουν μέσα σε 24 ώρες. 
Οι επαναλήψεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε  ένα, 
δυο μήνες τον χρόνο, ώστε να διατηρείται η δράση τους. Αν θέλετε
 να έχετε ένα πράσινο γκαζόν όλο το χρόνο, χρησιμοποιείστε λιπάσματα
 που έχουν διάρκεια δράσης πολλών μηνών
         Αν προτιμάτε τα πρώτα  ειδικά σε  αγωνιστικούς χλοοτάπητες – γήπεδα- θα πρέπει οι μονάδες αζώτου να είναι τετραπλάσιες ή πενταπλάσιες του Φωσφόρου
 και του Καλίου π.χ. 20-5-5 ή 27-4-4 ή 28-4-12. Τα λιπάσματα ανάπτυξης τα εφαρμόζουμε από τα πρώτα ανεβάσματα της θερμοκρασίας (τέλη Φεβρουαρίου) 
έως τις πρώτες μεγάλες θερμοκρασίες (αρχές Ιουνίου). Τα επαναλαμβάνουμε 
από την 1η πτώση της θερμοκρασίας (Σεπτέμβριος) έως την μεγάλη πτώση
 (αρχές Δεκεμβρίου). Για την χειμερινή περίοδο μία ή δύο λιπάνσεις 
Δεκέμβριο – Ιανουάριο. Π.χ. 12-12-17 ή 20-20-20.
Τα λιπάσματα αργής αποδέσμευσης  έχουν αρκετά πλεονεκτήματα όπως τα λιγότερα εργατικά, την καλύτερη και ομοιόμορφη λειτουργία   του φυτού. 
Η λίπανση γίνεται δύο φορές το χρόνο συνήθως Μάρτιο και Οκτώβριο με λιπάσματα πχ. 11-15-15 την άνοιξη  και 20-5-25 το φθινόπωρο. 
Υπάρχουν και οργανικά λιπάσματα αργής αποδέσμευσης. 
Αν δούμε κιτρινίσματα ή  άλλα προβλήματα  τότε προχωρούμε  σε ενίσχυση  τοπικά ή συνολικά   Όσο καλύτερης ποιότητας είναι το λίπασμα τόσο καλύτερη
 είναι η απόδοσή του!!
Ένα μεγάλο λάθος είναι να υποτιμούμε την φροντίδα και την λίπανση το Φθινόπωρο. Η προετοιμασία που γίνεται προς το τέλος του φθινοπώρου δίνει στον χλοοτάπητα ότι χρειάζεται για τις συνθήκες του χειμώνα. Το ριζικό σύστημα θα απορροφήσει και θα αποθηκεύσει αυτά τα αναγκαία συστατικά. Ο χλοοτάπητας θα συνεχίσει την υπόγεια ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος μέχρι να παγώσει το έδαφος. Με την άφιξη της άνοιξης, θα χρησιμοποιήσει τα συστατικά που έχει αποθηκεύσει έτσι ώστε να αναπτυχθεί και να έχει ένα βαθύ πράσινο χρώμα. 
Στην πραγματικότητα, όταν γίνετε η σωστή θρέψη στον χλοοτάπητα 
πρασινίζει πρώτος την άνοιξη.
Προτείνουμε  λιπάσματα αργής αποδέσμευσης ώστε το φυτό να έχει πάντα 
μια σταθερή ποσότητα θρεπτικών στοιχείων
Τρόπος εφαρμογής : Η  λίπανση γίνεται μετά το κούρεμα και αμέσως μετά 
ακολουθεί ένα πολύ καλό πότισμα. Τέλος σχετικά με την δοσολογία φροντίστε
 να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τις αναγραφόμενες οδηγίες πάνω στην συσκευασία. Είναι άσκοπο να ξεπερνάτε την αναγραφόμενη δόση, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σπαταλήσετε το προϊόν ή να προκαλέσετε βλάβη στον χλοοτάπητα.
 Η αποτελεσματικότητα της λίπανσης μεγαλώνει όταν γίνει και ένας αερισμός.
 Ο βαθύς αερισμός γίνεται αραιότερα 3-6 φορές τον χρόνο και υποχρεωτικά
 πριν τα πρώτα κρύα (Οκτώβριο – Νοέμβριο) , πριν τις πρώτες ζέστες (Μάρτιο), πριν τις μεγάλες ζέστες (Μάιο – Ιούνιο).
Ο καλός χλοοτάπητας σημαίνει απλά καλή διαχείριση του. 
Απλά πράγματα …….στην σειρά και  με καθοδήγηση γιατί στη φύση 
δεν υπάρχουν μόνιμες συνταγές αλλά πολλοί αστάθμητοι παράγοντες

http://biokipos.blogspot.gr

Κέρδη από την καλλιέργεια μανιταριών... στο σπίτι μας????!!!



Mια πρωτότυπη ιδέα που μπορεί εύκολα και με ελάχιστο οικονομικό κόστος να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα μοιάζει να αποτελεί η καλλιέργεια μανιταριών ακόμα και στο σπίτι
Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά
Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά
Χωρίς την ανάγκη απόκτησης ειδικού εξοπλισμού και με μοναδικό κόστος την αγορά υποστρωμάτων πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα μανιτάρια, μπορεί κάποιος να στήσει τη δική του μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών με σκοπό τη διάθεση τους στο εμπόριο, ακόμα και απευθείας σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Ξεκινώντας με μικρά βήματα, υποστρώματα παραδείγματος χάριν για έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα φθάνουν να παράγουν μέσα σε διάστημα 10-12 εβδομάδων 125 κιλά μανιτάρια, σύμφωνα με εξειδικευμένους γεωπόνους της εταιρείας «μανιτάρια Δίρφυς».
Το υπόστρωμα κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Ο ένας τύπος είναι το «σπαρμένο υπόστρωμα» και αφορά το υπόστρωμα εκείνο που είναι ο σπόρος του μανιταριού απλά ενσωματωμένος στο εσωτερικό του και ο άλλος τύπος εκείνος όπου ο σπόρος έχει αναπτυχθεί στο υπόστρωμα, έχει διανύσει δηλαδή την περίοδο της επώασης και λέγεται «επωασμένο».
Μανιτάρια: Κέρδη από την καλλιέργεια... κατ’ οίκον
Στην περίπτωση που κάποιος προμηθευτεί το σπαρμένο υπόστρωμα, θα πρέπει πριν κάνει οτιδήποτε για να ξεκινήσει την καλλιέργεια να το «επωάσει». Να το τοποθετήσει δηλαδή σε έναν χώρο κλειστό και ζεστό για 17 ημέρες. Στη συνέχεια το υπόστρωμα είναι έτοιμο να περάσει στη φάση της καρποφορίας, οπότε ακολουθούμε τους γενικούς κανόνες για την παραγωγή των μανιταριών.
Το υπόστρωμα χρειάζεται ένα μέρος σκιερό, φωτεινό, δροσερό, χωρίς να φυσάει άνεμος, όπως για παράδειγμα μία αποθήκη, μπαλκόνι σε προστατευμένο μέρος από τον αέρα, κάτω από μια σκάλα ή σε ένα θερμοκήπιο.
1. Φως: Τα πλευρότους χρειάζονται φως. Θα πρέπει το μέρος όπου έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα να είναι φωτεινό, αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Το φως στο οποίο μπορούμε να διαβάσουμε είναι αρκετό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ας μένει στο σκοτάδι.
2. Θερμοκρασία: Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 6-18oC. Σε θερμοκρασίες κάτω των 6 oC δεν χαλάνε, αλλά καθυστερούν. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25 oC δεν φυτρώνουν.
3. Νερό - Υγρασία: Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε συνθήκες υγρασίας στο περιβάλλον γύρω από το υπόστρωμα είναι μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό (αφρολέξ, πιατάκι κ.τ.λ.). Εάν το δάπεδο πάνω στο οποίο έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα είναι χώμα ή τσιμέντο, τότε απλά το διατηρούμε υγρό βρέχοντάς το. Σε περίπτωση που το υλικό από κάτω είναι πλακάκι ή μάρμαρο, θα πρέπει να στρώσουμε μια μοκέτα, αφρολέξ ή κάτι άλλο το οποίο όταν το βρέχουμε να κρατάει υγρασία.
Κάτω από καλές συνθήκες θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες. Η συλλογή των πλευρότους διεξάγεται με ένα απλό τράβηγμα ολόκληρης της καρποφορίας από το σημείο που φυτρώνει. Οταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια μην το πετάξετε στα σκουπίδια αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα. Αποτελεί άριστο εδαφοβελτιωτικό και είναι ιδανικό για κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες.
Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά. Το κόστος των υποστρωμάτων αυτών κυμαίνεται σε διάφορες τιμές ξεκινώντας από τα 7-8 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή πώλησης των μανιταριών φθάνει τα 4 ευρώ το κιλό.
Μια συμφέρουσα λοιπόν ενασχόληση που εκτός από την ιδιωτική παραγωγή κατ' οίκον για παραγωγή τροφής υψηλής διαιτητικής αξία μπορεί να προσφέρει κάλλιστα ένα πρόσθετο εισόδημα σε αγροτικές οικογένειες, και όχι μόνο, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
  • Τα μανιτάρια παράγονται στη φύση σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου (συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη), όταν οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας είναι κατάλληλες. Οταν και εφόσον οι συνθήκες αυτές διαμορφωθούν σε κάποιο κλειστό χώρο, τότε τα μανιτάρια μπορούν να παραχθούν σχεδόν όλο τον χρόνο.
  • Οι μακρομύκητες αγαπούν την υγρασία και τη σκιά γι' αυτό και συχνότερα βλέπουμε μανιτάρια κάτω από δέντρα και σε υγρές περιόδους του χρόνου. Η φήμη ότι τα μανιτάρια θέλουν σκοτάδι είναι μύθος.
  • Οταν δεν υπάρχουν μανιτάρια, αυτοί οι μύκητες δεν παύουν να υπάρχουν, αλλά το σώμα τους παραμένει κρυμμένο και δεν το βλέπουμε. Παραμένει κρυμμένο μέσα στο υπόστρωμα. Μέσα στο υλικό δηλαδή όπου αναπτύσσονται οι μύκητες. Στη φύση το «υπόστρωμα» μπορεί να είναι το έδαφος, ένας κορμός δένδρου, ένας σωρός με σάπια φύλλα. Στην καλλιέργεια το υπόστρωμα αποτελείται από οργανικά υλικά όπως το άχυρο σίτου.
Με ποιο μανιτάρι μπορούμε να ξεκινήσουμε
Από τα 2.500 είδη των φαγώσιμων μανιταριών της φύσης καλλιεργούνται μόνο 30, και από αυτά ελάχιστα σε συστηματική εμπορική κλίμακα. Τα γνωστότερα καλλιεργούμενα μανιτάρια είναι το λευκό μανιτάρι, η λεντινούλα και το πλευρότους, καθώς και άλλα λιγότερο γνωστά όπως το γανόδερμα.
Το κάθε είδος μανιταριού έχει τελείως διαφορετικές απαιτήσεις τόσο στο υπόστρωμα καλλιέργειας όσο και στις συνθήκες παραγωγής . Καλό είναι κάποιος -σύμφωνα με τους εξειδικευμένους γεωπόνους- που θέλει να μάθει την καλλιέργεια των μανιταριών να ξεκινήσει πρώτα με το πλευρότους. H καλλιέργεια του μανιταριού πλευρότους είναι ευκολότερη, συγκρινόμενη με αυτή του λευκού μανιταριού και είναι απλούστερη η διαδικασία παρασκευής του υποστρώματος
To πλευρότους αποτελεί τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής σημασίας, αφού οι πρωτεΐνες του βρίσκονται μεταξύ των πρωτεϊνών των φυτών και των ζώων. Ακόμα, αποτελείται κύρια από νερό (89-90%), 2% λιπαρά (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα οξέα), υδατάνθρακες και ίνες.
Η λέξη «Pleurotus» προέρχεται από την εκλατινισμένη αρχαία ελληνική λέξη «πλευρικός ούς» που σημαίνει πλευρικό αυτί. Ο όρος περιγράφει το πώς φύεται το συγκεκριμένο είδος στο φυσικό του περιβάλλον. Στη φύση, τα μανιτάρια Pleurotus φύονται πάνω σε κορμούς δέντρων πλαγίως, χωρίς να σχηματίζουν κοτσανάκι, αλλά και χωρίς να θυμίζουν μορφολογικά τα υπόλοιπα είδη που φύονται στο έδαφος. Τα πλευρότους είναι εξαιρετικά νόστιμα, ενώ το ιδιαίτερο άρωμά τους και η γεύση τους θυμίζει αυτή των άγριων μανιταριών.
Πώς μπορούμε να κάνουμε παραγωγικό έναν χώρο 10 τ.μ.
Σε ένα χώρο 10 τετραγωνικών μέτρων μπορούν να τοποθετηθούν 25 μπλοκς πλευρότους. Τα 25 μπλοκς θα ξεκινήσουν σε 12 ημέρες να παράγουν τα πρώτα μανιτάρια και σε 5-6 ημέρες μετά θα ξεκινήσει η πρώτη παραγωγή.
Συνήθως η πρώτη παραγωγή είναι το 50% της συνολικής. Μετά από 10-14 ημέρες θα ξεκινήσει ο 2ος κύκλος παραγωγής κ.ο.κ. Σε διάστημα 10-12 βδομάδων θα έχουμε πάρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας και συνεπώς τότε μπορούμε να αλλάξουμε την καλλιέργεια. Ετσι, λοιπόν, ο μικρός χώρος των 10 τετραγωνικών μέτρων θα έχει δώσει μέσα σε 3 μήνες 125 κιλά μανιτάρια. Εάν βέβαια κάποιος θέλει να γίνει συστηματικός παραγωγός μανιταριών για να έχει σταθερή παραγωγή σε εβδομαδιαία βάση αυτή της τάξης των 125 κιλών, θα πρέπει να δημιουργήσει 10-12 τέτοιους χώρους. Βάζοντας κάθε εβδομάδα 25 νέα μπλοκς θα έχει παραγωγή της τάξης των 125 κιλών κάθε εβδομάδα από μια έκταση 100-120 τετραγωνικών μέτρων.
Στην περίπτωση που από τον πρώτο χώρο των 10 τετραγωνικών μέτρων θελήσει κάποιος να επεκτείνει την καλλιέργεια μανιταριών με αυτό τον τρόπο, τότε θα πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα μέσω των ειδικών γεωπόνων, προκειμένου τα μανιτάρια να φυτρώνουν σύμφωνα με το πλάνο που έχει τεθεί και όχι τυχαία σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις.


www.bioprasino.gr

Mια ζαρντινιέρα στο τραπέζι μου





Μια απλή και ωραία κατασκευή είναι ένα τραπέζι κήπου με ενσωματωμένη ζαρντινιέρα για παχύφυτα  
Η ιδέα ανοίκει σε 2 φανατικούς κηπουρούς του Σαν Φρανσίσκο που διατηρούν το δικό τους blog  {far out flora}, όπου καταγράφουν όλες τις εμπειρίες του από τον κόσμο των φυτών. Αν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς το δικό σας τραπέζι, τότε επιστρατεύστε τις ικανότητές σας στην ξυλουργική και ακολουθήστε τις  οδηγίες τους....
1. πρωτο βήμα χαλάμε τις παλέτες στην βασική τους ξυλεία!!
2. περνούμε  τέσσερα πόδια τραπεζιού και τα δοκάρια της παλέτας δημιουργώντας την βάση 
3. με  τις σανίδες ετοιμάζουμε την πλάκα του τραπεζιού φτιάχνοντας και την ζαρτινιέρα με τις σανίδες. Ανοίγουμε και 2-3 τρύπες για να φεύγει το επιπλέον νεράκι. Πρώτα απλά ακουμπάμε και καρφώνουμε μετά!!

4. Φυτεύουμε με λίγα χαλικάκια ή περλίτη, ελαφρόπετρα στον πάτο . Τα φυτά είναι παχύφυτα του γένους sedum....

5. τώρα καρφώνουμε και βαφουμε με λάδι συντηρησης ξύλου

Αν τελικά καταφέρετε να φτιάξετε το δικό σας τραπέζι, μην ξεχάσετε να μας στείλετε φωτογραφία για να τη δημοσιέυσουμε!

πηγη/΄livinggreen & faroutflora.com 

Σταφυλοθεραπεία και υγεία




Το σταφύλι είναι η ωφελιμότερη τροφή του ανθρώπου και πολύ δίκαια λέγεται βασιλιάς των φρούτων, γιατί είναι η πιο πλούσια σε βιταμίνες κι οργανικά άλατα που χρειάζεται το σώμα από κάθε άλλο είδος τροφής. Τ΄αμέτρητα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισμό προμηθεύονται τα θρεπτικώτερα συστατικά από τα σταφύλια που τ΄ανανεώνουν και τα ζωογονούν σύντομα. 
Τα καινούργια δε κύτταρα που με την εναλλαγή της ύλης αντικαθιστούν τα γηρασμένα και φθαρμένα, αποκτούν νέαν ζωτικότητα, ελαστικότητα κι ακμή κι επομένως οι ίνες και οι ιστοί απαλλάσσονται από την τραχύτητα, οι αρτηρίες και τα νεύρα ελευθερώνονται από τη σκλήρωσι, οι μυς ξαναποκτούν την ευλυγισία τους - με δυό λόγια το σώμα πραγματικά ξανανιώνει.


Όση θρεπτική αξία έχει μια οκά σταφύλια δεν βρίσκεται σε δέκα μεγάλες μπριζόλες ή σε είκοσι αβγά. Εκτός που σ΄αυτά βρίσκονται οι αναγκαιότερες βιταμίνες, περιέχουν ως 20% ζάχαρη, που είναι τόσο ωφέλιμη. Το δε άφθονο νερό τους είναι υγιεινότατο, είναι το μόνο αποτελεσματικό αντιφάρμακο υγρό κατά της αυτοδηλητηριάσεως που μπορεί να βρεί κανείς.
Αν θέλετε να δείτε βελτίωση στην υγεία σας, δυό μέρες την εβδομάδα τρώτε μόνον σταφύλια και τίποτε άλλο. Άλλο ένα σύστημα είναι να τρώει κανείς δεκαπέντε μέρες σταφύλια με μαύρο ψωμί. 
Το πρωί μόνο σταφύλια. Το μεσημέρι σταφύλια με ψωμί και το βράδυ ψωμί με σταφύλια.Για τα παιδιά αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο. Οι άρρωστοι όμως είναι ανάγκη να υποβληθούν σε συστηματική σταφυλοθεραπεία.

Με τον όρο σταφυλοθεραπεία εννοούμε την απόλυτη μονοδίαιτα από σταφύλια. Τίποτε άλλο. Ούτε γάλα, ούτε καφέ, τσάϊ ή λεμονάδα. Μόνο και μόνο σταφύλια για πέντε, δέκα ή δεκαπέντε μέρες αναλόγως τις περιπτώσεις. Νερό, αν υπάρχει δίψα, επιτρέπεται.

Η ευεργετικότης της σταφυλοθεραπείας
Εξαιρετικώς επιδρά στις εξής χρονικές παθήσεις: Στην δυσκοιλιότητα, την αυτοδηλητηρίαση, τον ρευματισμό, τον αρθριτισμό, το άσθμα, την βρογχίτιδα, την οξύτητα, την ωτίτιδα, την παράλυση κτλ. Η δυσκοιλιότης εξαλείφεται σε λιγότερες από δεκαπέντε μέρες καθώς και ο χρόνιος πονοκέφαλος. Το αίμα πλουτίζεται σε αλκαλικότητα, που είναι η βάση της ανοσίας.
Οι παχύσαρκοι για να απαλλαγούν από τα νοσηρά πάχη τους, πρέπει να κάνουν παρατεταμένες σταφυλοθεραπείες. Με το σύστημα αυτό μπορούν να χάσουν τα περίσσια κιλά τους.

Κατά κανόνα πρέπει να γίνονται 3-4 γεύματα την ημέρα από μια οκά για τους παχείς και έως μιάμισυ οκά για τους ισχνούς. Τα σταφύλια είναι πολύ καλύτερα να τρώγονται μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια τους, γιατί αυτά είναι η σκούπα των εντέρων. Βοηθούν στην κανονική κένωση. Και το παραμύθι της σκωληκοειδίτιδος να λησμονηθεί για πάντα.

Συμπτώματα της σταφυλοθεραπείας
Κατά την σταφυλοθεραπεία τα ούρα γίνονται πορτοκαλί ή κοκκινωπά, πράγμα πολύ ενθαρυντικό, γιατί αυτό δηλοί ότι έτσι δουλεύοντας εντατικά το συκώτι και τα νεφρά, απορρίπτονται από τον οργανισμό οι τοξίνες, τα άλατα και τα λοιπά ξένα στοιχεία του. Πολλές φορές αναπτύσσεται διάρροια κι έτσι αποκαθαρίζεται τελείως όλο το πεπτικό σύστημα, από τις παλιές σαπισμένες και επικολλημένες στα εσωτερικά του τοιχώματα ουσίες που γίνονται αιτία δηλητηρίων και αιτία των περισσότερων ασθενειών. Η διάρροια σταματά συνήθως αυτομάτως σε 2-3 μέρες κατά τις οποίες πρέπει να τρώμε λιγότερο. Αν όμως η διάρροια εξακολουθεί, μετριάζεται μ΄ένα ή δύο σκέτα κλύσματα που θα πλύνουν το μεγάλο έντερο. Σε πολλούς πάλι εμφανίζεται δυσκοιλιότης. Γι΄ αυτό συνιστάται να γίνουν και κλύσματα κατά την σταφυλοθεραπεία.

Ο ρόλος της δίψας
Με την σταφυλοθεραπεία συνήθως δεν διψά ο άνθρωπος, αφού το σώμα εφοδιάζεται με το θαυμάσιο φυτικό νερό που περιέχουν άφθονο τα σταφύλια και που συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Πάντως αν διψάσει κανείς μεταξύ των γευμάτων των σταφυλιών, πρέπει, αφού περάσουν 2 ώρες από την λήψη των σταφύλων, να πίνει νερό, γιατί η δίψα στην περίπτωση αυτή είναι μία ένδειξις ότι παρουσιάζεται φλόγωσις και ερεθισμός κατά την διάλυση και την απόρριψη των αλάτων του σώματος.

Η σταφυλοθεραπεία στην αρχή κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται κάπως βαρετός και εξαντλημένος. Τους πολύ παχείς μάλιστα τους κρεβατώνει για μερικές μέρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να εμπνέει καμιά ανησυχία γιατί η φαινομενική αυτή αδυναμία προέρχεται από το ότι ο οργανισμός συγκεντρώνει και εντείνει τις προσπάθειές του όλες στην εσωτερική εργασία του αυτοκαθαρισμού, της απορρίψεως των νεκρών κυττάρων και της αναπλάσεώς του γενικώς.

Το καλύτερο τονωτικό
Η οργανική κι επομένως αφομοιώσιμη μορφή των συστατικών του σταφυλιού αποτελεί το φυσικότερο και καλύτερο τονωτικό. Η συστηματική σταφυλοθεραπεία θα διώξει από πάνω σας κάθε σωματική και πνευματική τεμπελιά. Την νωθρότητα και την ανορεξία, που είναι οι προάγγελοι της ασθένειας, θα την αντικαταστήσουν η ευεξία και η όρεξις για δουλειά, για κίνηση.

Οι λευκωματούχες ουσίες του σταφυλιού χρησιμοποιούνται για την διόρθωση και την ανάπλαση των φθαρμένων ιστών. Κανένα άλλο τρόφιμο δεν μπορεί ν΄ αναπτύξει γερούς κι ελαστικούς μυς, όπως το σταφύλι. Το νευρικό σύστημα ξεκουράζεται και καλμάρει με την σταφυλοθεραπεία.

Με παρατεταμένη σταφυλοδίαιτα διορθώνονται όλες οι παραμορφώσεις του δέρματος και του σώματος γενικά. Οι κάλοι, τα σπυριά και τα εκζέματα εξαλείφονται. Εν συνδυασμώ δε με κατάλληλη γυμναστική αναπτύσσεται ωραία συμμετρική σωματική διάπλασις.

Ο χυμός των σταφυλιών είναι το αποτελεσματικότερο διαλυτικό των κρυστάλλων και των όγκων του οργανισμού. Με την συστηματική σταφυλοθεραπεία διαλύονται και απορρίπτονται όλα τα ανόργανα στοιχεία του σώματος, που προέρχονται από την ανθυγιεινή διατροφή και τα οποία είναι αιτία όλων σχεδόν των χρονίων παθήσεων, γιατί εργάζονται εντατικά τα τέσσερα όργανα της απεκκρίσεως: οι πνεύμονες, το συκώτι, τα έντερα και το δέρμα.



Πηγή: Τροφή και υγεία/Φυσική υγιεινή - Ηλίας Πέτρου
Χορτοφαγία

ΙΠΠΟΦΑΕΣ Τα μυστικά για μια αποδοτική σοδειά




Το ιπποφαές μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες από -43ο μέχρι +40ο βαθμούς Κελσίου. Αν και το ιπποφαές αντέχει στην ξηρασία, η αφθονία των βροχοπτώσεων ευνοεί την παραγωγή καρπών. Το ιπποφαές πρέπει να φυτεύεται σε περιοχές που η ετήσια βροχόπτωση ξεπερνά τα 400mm.
Είναι φυτό που προσαρμόζεται και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε οριακά εδάφη όπως είναι τα χαλικώδη ή τα αμμώδη εδάφη που είναι φτωχά σε θρεπτικές ουσίες και τα οποία έχουν μικρή δυνατότητα συγκράτησης του ύδατος, σε αντίθεση με τα περισσότερα καλλιεργούμενα φυτά. Στις περιοχές αυτές η προσθήκη λιπασμάτων, κυρίως φωσφορικών, κατά τη φύτευση και η άρδευση κατά τη διάρκεια της καρποφορίας μπορούν να είναι αποτελεσματικοί παράγοντες και να αυξήσουν την παραγωγή.
Υπάρχουν διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές που ευνοούν τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και περιορίζουν τις απώλειές του. Μία από αυτές τις τεχνικές είναι εκείνη της κάλυψης της επιφάνειας του εδάφους με πλαστικό ή με άλλα μέσα επάνω στις γραμμές φυτεύσεως. Παρά το ότι το φυτό αυτό είναι πολύ ανθεκτικό σε καταστάσεις ξηρασίας, μία πολύ παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας χωρίς βροχοπτώσεις, μπορεί να είναι επιζήμια για τα νεαρά δενδρύλλια. Στις περιπτώσεις αυτές καλό είναι να προβλέπεται η άρδευση των δενδρυλλίων έστω και με μικρές ποσότητες νερού.
Φύτευση
Οι αποστάσεις των γραμμών φυτεύσεως είναι 4μ. ενώ οι αποστάσεις των φυτών επάνω σε κάθε γραμμή είναι 1,5μ. Μια αναλογία αρσενικών φυτών στο ύψος του 8-10% του συνολικού αριθμού των δένδρων, εξασφαλίζει την ομαλή γονιμοποίηση, ο δε προσανατολισμός των γραμμών πρέπει να είναι στον άξονα Βορράς-Νότος για τον καλύτερο φωτισμό των φυτών.
Το ιπποφαές έχει πολύ μικρότερες ανάγκες σε άζωτο, σε φωσφόρο και σε κάλιο, από τα άλλα καλλιεργούμενα δένδρα. Συνιστάται μία λίπανση με 50-60 kg /στρ υπερφωσφορικό, το οποίο πρέπει να ενσωματώνεται στο έδαφος κατά την προετοιμασία της φύτευσης, όπως και μία ποσότητα 2-2,5 τόνους / στρέμμα με κοπριά.
Οπως και στα άλλα φυτά που δέχονται κλάδεμα, έτσι και στο ιπποφαές διακρίνονται δύο είδη κλαδέματος:
  • Το κλάδεμα σχηματισμού. Αυτό το κλάδεμα αποσκοπεί στον τελικό σχηματισμό του μεγέθους και του σχήματος του θάμνου για τα επόμενα χρόνια της παραγωγικής ζωής του.
  • Το κλάδεμα καρποφορίας. Πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, και έχει στόχο την ανάπτυξη ικανοποιητικής παραγωγής καρπών κάθε χρόνο.
Δύο τρόποι κλαδέματος σχηματισμού μπορούν να εφαρμοστούν στο ιπποφαές ώστε να δημιουργηθεί ένα δένδρο με έναν κεντρικό ελαφρά τροποποιημένο άξονα ή ένα δένδρο με κυπελλοειδή μορφή.
Το ιπποφαές συνήθως φθάνει σε ύψος 2-3m σε ηλικία 4 ετών. Στην ηλικία αυτή σχηματίζεται ο κύριος κορμός και οι βραχίονες του θάμνου ο οποίος πρέπει κάθε χρόνο να καθαρίζεται από τους πλάγιους βλαστούς που φύονται από τη βάση του αλλά και αυτούς που είναι στο εσωτερικό του κυπέλλου. Τα βλαστάρια που έχουν μεγάλο μήκος πρέπει να κλαδεύονται ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη πλάγιων βλαστών. Επίσης μετά από 3-4 χρόνια θα πρέπει σταδιακά να ανανεώνονται οι καρποφόροι βλαστοί ώστε να διατηρούνται τα φυτά για πολλά χρόνια παραγωγικά.
Το ιπποφαές μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους και με μοσχεύματα, (χλωρά μοσχεύματα, ξηρά μοσχεύματα, μοσχεύματα ριζών), με παραφυάδες ή με μικροπολλαπλασιασμό.
Οι καρποί του ιπποφαούς συγκομίζονται σχετικά δύσκολα επειδή οι μίσχοι τους είναι πολύ μικροί με αποτέλεσμα να παραμένουν σταθερά προσκολλημένοι στους βλαστούς. Επίσης στις περισσότερες των ποικιλιών του ιπποφαούς, οι βλαστοί φέρουν μακριά αγκάθια, πράγμα που δυσκολεύει τη συγκομιδή των καρπών με τα χέρια. Αν σε αυτό προσθέσουμε το μικρό μέγεθος των καρπών και την ευαισθησία που παρουσιάζουν στην πίεση των χεριών, τότε πολύ εύκολα συμπεραίνουμε ότι η μηχανική συγκομιδή αποτελεί μία αναγκαιότητα για εκείνον που θέλει να εκμεταλλευθεί οικονομικά την καλλιέργεια του ιπποφαούς. Η μηχανική συγκομιδή αποτελεί μία αναγκαιότητα για χώρες όπως είναι οι ευρωπαϊκές, όπου τα ημερομίσθια κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις ασιατικές.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Οι κυριότερες μέθοδοι μηχανικής συγκομιδής είναι οι εξής:
α) Η γερμανική μέθοδος: Η μέθοδος αυτή συνίσταται στην αποκοπή των καρποφόρων κλάδων με ψαλίδια, και στη συνέχεια με ένα ειδικό μηχάνημα που φέρει βούρτσες, γίνεται ο αποχωρισμός των καρπών. Η μέθοδος αυτή έχει τα μειονεκτήματα ότι, επειδή το φυτό δεν καρποφορεί στην ετήσια βλάστηση, έχουμε συγκομιδή καρπών κάθε δύο χρόνια και ότι γίνεται ισχυρό κλάδεμα των βλαστών μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή σε ακατάλληλη εποχή.
β) Η μέθοδος της δόνησης των βλαστών του φυτού: Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην ίδια αρχή με εκείνη που χρησιμοποιείται για τη συγκομιδή των υπόλοιπων καρποφόρων δένδρων. Η αρχή αυτή συνίσταται στην εφαρμογή στον κορμό ή στα κλαδιά του δένδρου μίας δόνησης με τη βοήθεια ενός κατάλληλου μηχανισμού. Η δόνηση αυτή έχει μία διάρκεια και μία συχνότητα που ποικίλλει και με τη βοήθεια της οποίας αποσπάται ο καρπός από το δένδρο. Με αυτή τη μέθοδο έχουμε παραγωγή καρπών κάθε χρόνο.
γ) Με ένα μηχάνημα απορρόφησης των καρπών: Το μηχάνημα αυτό λειτουργεί όπως η ηλεκτρική σκούπα. Συνδέεται με το τρακτέρ, από όπου παίρνει την κίνηση, ενώ φέρει 2 - 8 φυσούνες με τις οποίες απορροφώνται οι καρποί.
Το ιπποφαές προσαρμόζεται και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε άγονα εδάφη, ενώ ελάχιστες είναι οι καλλιεργητικές απαιτήσεις από τον παραγωγό
Με ελάχιστες απαιτήσεις καλλιεργητικής φροντίδας, το ιπποφαές είναι είδος που προσαρμόζεται πολύ καλά στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ξηρασίας και παγετού, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε άγονα εδάφη.



ΠΗΓΗ: ethnos.gr


Το μέλλον του κρασιού σε 60 λεπτά από το Wine Intelligence



Το μέλλον του κρασιού σε 60 λεπτά από το Wine Intelligence

Με ένα εξηντάλεπτο οδηγό το Wine Intelligence, προβλέπει το μέλλον της παγκόσμιας οινοβιομηχανίας για την επόμενη δεκαετία.
Μέσω αναλυτικών παρουσιάσεων που βασίζονται στο τρίπτυχο Αλλαγή – Προβλεψιμότητα – Στρατηγική, η παρουσίαση καταλήγει σε τέσσερεις στρατηγικές επιλογές όπως:
  • Επένδυση σε οινοποιείο στην Κίνα
  • Δημιουργία και παραγωγή ενός κρασιού 8,5% βαθμών για την αγορά της Αγγλίας
  • Προώθηση φυσικών οργανικών κρασιών στην Βόρεια Ευρώπη λόγω ωριμότητας της παγκόσμιας αγοράς
  • Επένδυση σε ακίνητα στην Φλόριντα ΗΠΑ (λόγω χαμηλών τιμών)



Πηγή: http://www.keosoe.gr/news/950-eidisi-309.html

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς



Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς

Λαμβάνοντας υπόψη το διογκούμενο ενδιαφέρον των γεωργών της χώρας μας για την καλλιέργεια της ροδιάς, το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» (ΕΛ.Γ.Ο.), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, προχώρησε στη σύνταξη ενός χρήσιμου εγχειριδίου για την καλλιέργεια της ροδιάς.
Η πρόσφατη εντατικοποίηση της καλλιέργειας της ροδιάς στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά διάφορα προβλήματα της καλλιέργειας. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται δεδομένα για την καλλιέργεια που αποκομίστηκαν από τη διεθνή βιβλιογραφία και πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες που έγιναν στον Ελλαδικό χώρο. Στο εγχειρίδιο περιγράφεται από ειδικούς ερευνητές σε κάθε θέμα που αναπτύσσεται: η υφιστάμενη κατάσταση της καλλιέργειας στον κόσμο, η μορφολογία του δένδρου, οι διαθέσιμες ποικιλίες ροδιάς στην Ελλάδα, οι κατάλληλες περιοχές και το έδαφος για την καλλιέργεια, ο πολλαπλασιασμός, το κλάδεμα, ο σχεδιασμός οπωρώνα, η άρδευση, η λίπανση, οι μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις, καθώς και οι ασθένειες και εχθροί της καλλιέργειας.

Το εγχειρίδιο διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο στις ιστοσελίδες www.pomologyinstitute.gr (ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων), και www.nagref.gr (ιστοσελίδα ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), ενώ τυπωμένα αντίγραφα διατίθενται από τους συγγραφείς του εγχειριδίου.