Μήπως ζηλεύετε τη ζωή σε ένα αγρόκτημα; Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα είναι μια όμορφη εικόνα για τον καθένα μας. Μια εικόνα που θα μπορούσατε να έχετε κι εσείς καθημερινά στο τραπέζι σας απολαμβάνοντας προϊόντα δικής σας καλλιέργειας που θα σας προσφέρει απλόχερα ο δικός λαχανόκηπος, τον οποίο μπορείτε απλά και εύκολα να διαμορφώσετε σε κάποιο μέρος του κήπου σας.
Ένας καλά σχεδιασμένος λαχανόκηπος πρέπει να έχει σωστό προσανατολισμό και κατάλληλες διαστάσεις ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των ιδιοκτητών του, με καλή απόδοση σοδειάς ως ανταμοιβή στις κοπιαστικές προς τις κοπιαστικές ώρες οργάνωσης και συντήρησής του. Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσετε τη θέση που θα καταλαμβάνει και τον προσανατολισμό που θα έχει ο λαχανόκηπός σας μέσα στην συνολική διαθέσιμη επιφάνεια του εξωτερικού σας χώρου. Προτιμήστε την ανατολική και νότια πλευρά του κήπου σας που θεωρούνται ως πιο ιδανικές ώστε να λούζεται η καλλιεργήσιμη έκταση σας από το άπλετο ηλιακό φωτισμό τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Επιλέξτε μέρη που να μην είναι εκτεθειμένα σε δυνατούς ανέμους και που δεν είναι σκιασμένα από φράκτες, ψηλά δέντρα και κτίρια. Ιδανική θεωρείται η πλησιέστερα στο οίκημα σας ελεύθερη επιφάνεια και ιδιαίτερα κοντά στο χώρο της κουζίνας καθώς η πρόσβαση για τον ανεφοδιασμό μας με λαχανικά και φρούτα χρήζει ευκολίας και αμεσότητας. Προτιμήστε εδάφη με όχι μεγάλη κλίση για να μην παρασύρεται το χώμα με το νερό της βροχής, τον αέρα και το πότισμα. Όμως όπου αυτό δεν είναι εφικτό δημιουργήστε βαθμίδες πάνω στις οποίες θα φιλοξενηθούν τα λαχανικά σας.
Το κυριότερο κριτήριο από το οποίο θα αποφασιστεί το μέγεθος του λαχανόκηπού σας είναι ο χρόνος που θα αφιερώνετε καθημερινά για τη φροντίδα και τη συντήρησή του. Εάν ο χρόνος σας είναι πολύ περιορισμένος και δεν θα μπορείτε να ασχολείστε έχοντας ένα συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα τότε το μέγεθός του λαχανόκηπού σας προτείνεται να είναι αρκετά μικρό, με επιλογές λαχανικών με ελάχιστες καλλιεργητικές απαιτήσεις. Ένας λαχανόκηπος δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλος, ούτε πολύ μικρό, ιδανική περίπτωση θεωρείται όταν το μέγεθός του καλύπτει το 1/5 της επιφάνειας του κήπου σας, καθώς εκτός από τη βασική μεγάλη του λειτουργική αξία, προσφέρει επίσης πολλά και στον τομέα της διακόσμησης ενός εξωτερικού χώρου.
Μικρό ή μεγάλο το τμήμα του κήπου σας που έχετε επιλέξει για καλλιέργεια θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να δεχθεί και να φιλοξενήσει αποδοτικά τα λαχανικά της επιλογής σας. Τσεκάρετε αν το χώμα σας πληρεί τις «γόνιμες» προϋποθέσεις ώστε με την κατάλληλη προετοιμασία να μπορέσει να δεχτεί τη νέα του σπορά. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει απλά κρίνοντας οπτικά την χρωματική του εικόνα. Εάν το χώμα του κήπου σας έχει σκούρο, μαύρο χρώμα τότε αποτελεί ένα έδαφος ιδιαίτερα πλούσιο σε οργανικά συστατικά, ένα έδαφος πρόσφορο για τη δημιουργία λαχανόκηπου, Σε περιπτώσεις παρουσίας μόνο κοκκινοχώματος χρειάζεστε τον εμπλουτισμό του με μεγάλες ποσότητες οργανικών ουσιών (κοπριά, κομπόστ) για να επανέλθει η φυσική ισορροπία ενώ σε καφέ χαλικωτή υφή θα χρειαστείτε άμεση αντικατάσταση του χώματός σας με νέο πλούσιο σε γόνιμη πρώτη ύλη. Φροντίστε το χώμα να έχει άφθονη οργανική ουσία δηλαδή να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστούν για μια υγιή και σωστή ανάπτυξη των φυτών και των λαχανικών σας. Προετοιμάστε το έδαφος σε τρία στάδια: 1)με βαθύ σκάψιμο, 2)με εμπλουτισμό του με προσθήκη κοπριάς ή κομπόστ στα μέσα του χειμώνα και 3)με ελαφρύ σκάψιμο και καθαρισμό του από πιθανά ζιζάνια και πεσμένα φύλλα στα τέλη του χειμώνα (Φεβρουάριος). Αφού περάσετε το έδαφος από όλα τα απαραίτητα στάδια προετοιμασίας του, είναι πια έτοιμο για να διαμορφωθεί και να δεχθεί τη φύτευση.
Για την επιλογή του σχήματος που θα έχει ο νέος σας λαχανόκηποςπειραματιστείτε με φαντασία και οργανωτικότητα, έχοντας πάντα όμως ως γνώμονα τις δυνατότητες του χώρου σας. Οι συνηθέστεροι σχηματισμοί είναι: ο τετράγωνος ή ορθογώνιος όπου η οργάνωση των φυτών γίνεται ανά σειρές ώστε να υπάρχει μέγιστη εκμετάλλευση του διαθέσιμου χώρου. Σε αυτό το είδος λαχανόκηπου η κυκλοφορία μας πραγματοποιείται μέσω κύριων και δευτερευόντων διαδρόμων (περίπου 30 εκ.) που τέμνονται κάθετα μεταξύ τους, μέσω των οποίων έχουμε ολοκληρωμένη εποπτεία του χώρου μας, ελέγχοντας την πορεία των καλλιεργειών μας. Ένας λαχανόκηπος μπορεί να ξεφεύγει από το κλασικό μοτίβο έχοντας επίσης κυκλικό ή ημικυκλικό σχήμα ή ακόμη και πρωτότυπους γεωμετρικούς συνδυασμούς. Όποιο σχήμα κι αν επιλέξετε δώστε μεγάλη βαρύτητα στην προσεκτική χάραξη διαδρόμων κίνησης ανάμεσα στα καλλιεργημένα τμήματα ώστε να πραγματοποιούνται εύκολα όλες οι απαραίτητες κηπουρικές εργασίες χωρίς να τραυματίζονται και να καταστρέφονται τα ευαίσθητα λαχανικά σας.
Στο μικρό σας περιβόλι φυτέψτε τα λαχανικά εκείνα που συνηθίζετε να καταναλώνετε εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Προτιμήστε τη συνδυασμένη καλλιέργεια ποικίλων και διαφορετικών ειδών μέσα στον ίδιο λαχανόκηπο ώστε να απολαμβάνετε καρπούς όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη διάταξη σποράς του ενός λαχανικού δίπλα στο άλλο (ντομάτες, λάχανα, μαρούλια, πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες) ή με την παρεμβολή αρωματικών φυτών (μαϊντανό, δυόσμο , σέλινο, βασιλικό) και φρούτων (φράουλες)πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο οικονομία χώρου, ποτίσματος και λιπάσματος. Δώστε μεγάλη προσοχή στην σωστή ομαδοποίηση των φυτών κατά ύψος ανάπτυξής τους έτσι ώστε να μην στερούνται τα χαμηλά λαχανικά το ηλιακό από τα προκείμενα σε αυτά υψηλοτέρα φυτά. Αποφύγετε την ιδιαίτερα πυκνή φύτευση γιατί θα κάνει δυσκολότερο το έργο του καθαρισμού από παρασιτικά φυτά (ζιζάνια).
Δημιουργήστε με απλά βήματα το μικρό περιβολάκι σας και απολαύστε λαχανικά και φρούτα αποκλειστικά δικής σας παραγωγής. Μεταμορφωθείτε σε δημιουργικούς μικροκαλλιεργητές που γρήγορα και εύκολα θα μπορούν με απλή συστηματική φροντίδα να απολαμβάνουν με υπερηφάνεια τη γευστική επιβράβευση των καρπών των κόπων τους.