14 Μαρ 2013

Φύτεψε και καλλιέργησε πατάτες μόνος σου


Η πατάτα καλλιεργείται σε ελαφρά εδάφη καλά καλλιεργημένα και με καλή λίπανση.

Ανοίγονται αυλάκια ανά 70 εκατοστά και φυτεύονται ανά 25 εκατοστά σε βάθος 8-10 εκατοστά.

Φύτευση Ιανουάριο έως Απρίλιο, ανάλογα με τον καιρό, για παραγωγή Άνοιξη έως Καλοκαίρι.Φύτευση Ιούλιο έως Σεπτέμβρη για χειμωνιάτικη παραγωγή.

Καλό είναι να γίνεται προβλάστηση εκθέτοντας τους κονδύλους στο φως. Ανά 10 τετραγωνικά μέτρα θέλουμε 2 κιλά σπόρο (κονδύλους).

Η πατάτα που θα χρησιμοποιήσουμε για σπόρο, πρέπει να είναι σφιχτή και όχι μαλακή.Η ολόκληρη πατάτα σαν σπόρος είναι καλύτερη από την κομμένη.

Όταν τα φυτά αποκτήσουν ύψος 25-30 εκατοστά γίνεται το παράχωμα.Το φυσιολογικό κιτρίνισμα των φύλλων είναι σημάδι ότι ωρίμασαν οι κόνδυλοι.

Η παραγωγή μας θα είναι περίπου 30 κιλά πατάτα. Το πράσινο μέρος περιέχει δηλητήριο.Το λίπασμα δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τους κόνδυλους.

Δείτε το video εδώ.




:DIYTV

Μια έρημος στο κέντρο της Σιβηρίας!


Πραγματικά στα «μυστήρια» της φύσης δεν υπάρχει τέλος… και η έρημος Chara Sands στη Σιβηρία είναι ένα από αυτά. Βρίσκεται στην περιοχή Trans-Baikal, περίπου 25 μίλια από τους παγετώνες Kodar, και ακριβώς δίπλα στα χιονισμένα βουνά και στους πάγους το φωτεινό «κίτρινο» των αμμόλοφων ξεχωρίζει στον ορίζοντα.

Οι αμμόλοφοι έχουν διαφορετικά ύψη (ορισμένοι φτάνουν τα 15 έως και 30 μέτρα ύψος), ενώ εξαιτίας του μεγάλου όγκου τους ο τόπος μοιάζει πραγματικά σαν μια έρημος, αν και δεν είναι. Γιατί ένα ερημικό τοπίο μέσα στην τούνδρα της περιοχής είναι ένα «θαύμα» και μάλιστα αναγνωρισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο!

Σύμφωνα με τη Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία: «Οι αντιθέσεις της περιοχής μοιάζουν πραγματικά απίστευτες. Σαν να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο… υπαίθριο μουσείο, όπου εμφανίζονται όλα τα παράξενα του Βορρά και του Νότου το ένα δίπλα στο άλλο!». Νομίζω δεν θα μπορούσαν να περιγράψουν το θέαμα καλύτερα…

Ο σχηματισμός της Chara Sands εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε περίπου 55 με 100 χιλιάδες χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της περιόδου των παγετώνων Muruktin και των κλιματικών αλλαγών, δημιουργώντας μια έρημο «μινιατούρα» στο κέντρο της Σιβηρίας. Απίστευτο!






perierga.

Η κλιματική αλλαγή «πρασινίζει» τον Αρκτικό Κύκλο


Η υπερθέρμανση του πλανήτη και ιδίως οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουν συντελέσει σε σημαντικές αλλαγές στη βλάστηση.

Ειδικότερα, μελέτη με τίτλο Temperature and vegetation seasonality diminishment over northern lands που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change δείχνει με ποιο τρόπο η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη Γη με αιτία την Κλιματική Αλλαγή.

Εκεί, καταγράφεται η παρουσία βλάστησης 800 χιλιόμετρα βορειότερα απ’ ότι μερικές δεκαετίες πριν, ακόμα και στα επονομαζόμενα “μόνιμα παγωμένα εδάφη” (permafrost) της Αρκτικής.

Το “πρασίνισμα” των παγωμένων περιοχών της Αρκτικής αποδίδεται στη μείωση της εποχικότητας των θερμοκρασιών, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των θερινών και χειμερινών θερμοκρασιών.

Εάν οι τάσεις αυτές συνεχιστούν, λέει ο Μπρους Φορμπς του Πανεπιστημίου της Λαπωνίας στη Φινλανδία, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, η χαμηλή βλάστηση στην τούνδρα θα μετατραπεί σε δάσος, καθώς οι θάμνοι θα γίνουν δέντρα.

Για τους σκοπούς της έρευνας, η οποία διεξήχθη με την υποστήριξη της NASA, συλλέχθηκαν στοιχεία 30 ετών.

Η αύξηση της βλάστησης αποδίδεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς “οι βόρειοι παράλληλοι της Γης γίνονται θερμότεροι, οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας και η περιόδος κάλυψης από χιόνι συρρικνώνονται, η εποχή της βλάστησης επιμηκύνεται και τα φυτά μεγαλώνουν περισσότερο” επισημαίνει ο Ράνγκα Μινένι του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα για να ποσοτικοποιήσει τις μεταβολές στη βλάστηση σε διαφορετικούς παραλλήλους από το 1982 ως το 2011.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η τάση μπορεί να μην συνεχιστεί με αυτούς του ρυθμούς, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν είναι αρκετές για την ανάπτυξη της βλάστησης.







econews