Καλά νέα για εκατοντάδες χιμπατζήδες που ζουν σε αμερικανικά εργαστήρια
Έπειτα από πρόσφατη γνωμοδότηση που έκρινε ότι οι περισσότερες έρευνες σε χιμπατζήδες δεν είναι απολύτως απαραίτητες, τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς έρευνας στις ΗΠΑ, καλούνται να «συνταξιοδοτήσουν» τα περισσότερα από τα περίπου 700 ζώα που χρησιμοποιούν.
Η συζήτηση για την ηθική διάσταση της χρήσης χιμπατζήδων και άλλων πρωτευόντων θηλαστικών στην έρευνα συνεχίζεται εδώ και καιρό, αναζωπυρώνεται όμως από πρόσφατα γενετικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι ο άνθρωπος και ο στενότερος συγγενής του είναι μοιάζουν γενετικά κατά τουλάχιστον 95%. Επιπλέον, συμπεριφορικές μελέτες δείχνουν ότι ο συναισθηματικός κόσμος, η κοινωνική ζωή και η ευφυΐα του χιμπατζή δεν απέχουν από τον άνθρωπο όσο πιστεύαμε.
Στη νέα , ανεξάρτητη επιτροπή που εξέτασε το θέμα για λογαριασμό των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας συνιστά στον οργανισμό να κρατήσει μόνο 50 χιμπατζήδες για έρευνα, να τερματίσει τα περισσότερα από τα πειράματα που τρέχουν, και να δημιουργήσει «αμέσως» καταφύγια για τη συνταξιοδότηση των υπόλοιπων ζώων.
Επιπλέον, συνιστά την καθιέρωση αυστηρότερων κριτηρίων για την έγκριση ανάλογων ερευνών στο μέλλον. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που είναι σοβαρές οι επιπτώσεις των πειραμάτων στους χιμπατζήδων, το προσδοκώμενο όφελος της έρευνας για τον άνθρωπο θα πρέπει να είναι «πολύ υψηλό».
Η επιτροπή που συνέταξε την έκθεση διορίστηκε από τα NIΗ προκειμένου να δώσει οδηγίες για την εφαρμογή μιας προηγούμενης το 2011. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής έκρινε τότε ότι τα περισσότερα από τα πειράματα σε χιμπατζήδες δεν είναι απολύτως απαραίτητα.
Το ινστιτούτο έθεσε επίσης κριτήρια για την έγκριση ερευνών αυτού του είδους:
Οι μελέτες πρέπει να είναι απαραίτητες για τη δημόσια υγεία· δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στον άνθρωπο για ηθικούς λόγους· δεν υπάρχει εναλλακτικό ζωικό μοντέλο· τα ζώα πρέπει να ζουν με ικανοποιητικές συνθήκες και κοινωνική ζωή.
Οι μελέτες πρέπει να είναι απαραίτητες για τη δημόσια υγεία· δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στον άνθρωπο για ηθικούς λόγους· δεν υπάρχει εναλλακτικό ζωικό μοντέλο· τα ζώα πρέπει να ζουν με ικανοποιητικές συνθήκες και κοινωνική ζωή.
Εφόσον οι συστάσεις της νέας έκθεσης υλοποιηθούν «σίγουρα θα υπάρξει μείωση στη χρήση χιμπατζήδων στην έρευνα» σχολίασε ο Κεντ Λόιντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, συνπροεδρεύων της επιτροπής.
Οι συστάσεις δεν είναι δεσμευτικές, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι τα NIH θα τις υιοθετήσουν, δεδομένου ότι η έκθεση συντάχθηκε με δικό τους αίτημα.
Η έκθεση θα τεθεί τώρα σε δημόσιο διάλογο για 60 μέρες και τα NIH αναμένεται να ανακοινώσουν την τελική απόφασή τους το Μάρτιο.