9 Δεκ 2012

Τα πιο «ζόρικα» αβγά στον κόσμο


Επιστήμονες στην Πολωνία μελέτησαν τα αβγά ενός οστρακόδερμου και διαπίστωσαν ότι είναι τα πιο ανθεκτικά από οποιοδήποτε άλλο είδος αβγού στον πλανήτη. Μπορούν να αντέχουν και να μην παθαίνουν τίποτε απέναντι σχεδόν σε κάθε επιβλαβή παράγοντα. Τα αβγά υπέστησαν πλήθος «βασανιστηρίων» και άντεξαν προστατεύοντας τα έμβρυα που έκλειναν μέσα τους.

Πανίσχυρα!

Τα αβγά που μελετήθηκαν από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Γκντάνσκ ανήκουν στο οστρακόδερμο Eucypris virens που ζει σε γλυκά νερά. Τα αβγά του E.virens προστατεύουν τα έμβρυα που φυλάσσουν εντός τους από το κρύο αφού δεν παθαίνουν τίποτε αν εκτεθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν παθαίνουν τίποτε αν εκτεθούν ακόμη και σε ακτινοβολία, αν ρίξουν πάνω τους αλατόνερο, αν στερηθούν το οξυγόνο ή εκτεθούν σε εντομοκτόνα!

Οι ερευνητές εξέθεσαν τα αβγά σε θερμοκρασία -72 βαθμών Κελσίου για 3 εβδομάδες. Τα ακτινοβόλησαν με υπεριώδη ακτινοβολία Β για δέκα ώρες, τους στέρησαν το οξυγόνο για μια εβδομάδα, τα έβαλαν να αναπτυχθούν σε συνθήκες απόλυτου σκότους χωρίς καθόλου νερό, τα έβαλαν σε νερό υψηλής αλατότητας και τα εξέθεσαν σε εντομοκτόνα. Τίποτε από όλα αυτά δεν κατάφερε να πειράξει έστω και στο ελάχιστο τα τρομερά αυτά αβγά.

Το μόνο που κάπως «ενόχλησε» τα αβγά του E.virens ήταν η υπεριώδης ακτινοβολία UV-B η οποία απλώς καθυστέρησε λίγο την εκκόλαψη τους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Freshwater Biology».




tovima


Μια προβληματισμένη… ροζ ακρίδα!



Αυτή η ακρίδα δεν φαίνεται να μπορεί να κρύψει τη σύγχυσή της μόλις βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τη φωτογραφική μηχανή.
 
Η ανεκτίμητη έκφραση του εντόμου καθώς έσπρωξε το κεφάλι του στα πλάι, μοιάζοντας να το στηρίζει με το πόδι της(!), συνελήφθη από τον Ινδονησίο φωτογράφο Lessy Sebastian. 

Ο… παρεμβατικός φωτογράφος δεν ενθουσίασε και τόσο το έντομο που πέρα από την αμηχανία που αισθάνεται, προβληματίζεται κιόλας με το αποτέλεσμα!

«Μοιάζει σαν να ξύνει το κεφάλι της, σαν να προσπαθεί να σκεφτεί κάτι, σαν να λέει από μέσα της «μα καλά ποιος είσαι;»», αναφέρει χαριτολογώντας ο φωτογράφος. 




perierga


Τα μεγάλα αιωνόβια δέντρα πεθαίνουν με αυξανόμενο ρυθμό


Οι μεγαλύτεροι ζωντανοί οργανισμοί της Γης, τα μεγάλα αιωνόβια δένδρα, που φιλοξενούν αμέτρητα πουλιά και άλλες μορφές ζωής, πεθαίνουν με αυξανόμενο ρυθμό. Μια νέα επιστημονική έρευνα από τρεις κορυφαίους ερευνητές οικολόγους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", χτυπάει «καμπανάκι κινδύνου» ότι δέντρα ηλικίας 100 έως 300 ετών εξαφανίζονται με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα στα δάση του πλανήτη, στις σαβάνες, στις καλλιεργούμενες περιοχές, ακόμη και στις πόλεις.

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και φαίνεται να συμβαίνει στα περισσότερα είδη δασών», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Ντέιβιντ Λιντενμάγιερ του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου. «Οι μελέτες των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι οι πληθυσμοί των μεγάλων γέρικων δέντρων μειώνονται με γοργό ρυθμό», πρόσθεσαν οι άλλοι δύο ερευνητές, ο καθηγητής Μπιλ Λόρανς του αυστραλιανού πανεπιστημίου Τζέημς Κουκ και ο καθηγητής Τζέρι Φράνκλιν του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι τρεις επιστήμονες τονίζουν ότι είναι επείγουσα ανάγκη να εντοπιστούν οι αιτίες που συμβαίνει αυτή η εξαφάνιση των αιωνόβιων δέντρων και να χαραχτούν στρατηγικές για την αντιμετώπισή της. Όπως επεσήμαναν, τα δέντρα αυτά δεν πεθαίνουν μαζικά μόνο κατά τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε περιόδους ή σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν φωτιές. Ο ρυθμός θανάτου τους είναι δεκαπλάσιος από τον φυσιολογικό και η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες, την υλοτομία, τις αγροτικές πρακτικές, τις επιθέσεις εντόμων κ.ά.

Η τάση εξαφάνισης είναι ορατή σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη του πλανήτη, από την Καλιφόρνια έως τις αφρικανικές σαβάνες και από τα βροχοδάση της Βραζιλίας έως τα εύκρατα και τα βορινά δάση της Ευρώπης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μεγάλα γέρικα δέντρα παίζουν ζωτικούς ρόλους ιδίως σε μερικά οικοσυστήματα, όπου παρέχουν τροφή και καταφύγιο μέχρι και στο 30% των πουλιών και ζώων. Επιπλέον, αφομοιώνουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (αποτελώντας έτσι άμυνα κατά των «αερίων του θερμοκηπίου» και της κλιματικής αλλαγής), συγκρατούν το έδαφος και ανακυκλώνουν τις θρεπτικές ουσίες του, ενώ επηρεάζουν θετικά την κυκλοφορία των υδάτων και το κλίμα.

Οι ερευνητές παρομοιάζουν την παγκόσμια απώλεια των μεγάλων γέρικων δέντρων με την τραγωδία που πλήττει ήδη τα μεγαλύτερα θηλαστικά του πλανήτη, όπως ελέφαντες, ρινόκερους, τίγρεις και φάλαινες, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν μειωθεί δραματικά σε πολλές περιοχές της Γης.




.real