23 Οκτ 2012

Η φυτοθεραπεία κερδίζει έδαφος




Η χρήση φυτοθεραπευτικών σκευασμάτων, δηλαδή η χρήση σκευασμάτων που περιέχουν ως δραστική ουσία φυτικά συστατικά σε κατεργασμένη ή μη μορφή, φαίνεται ότι στις μέρες μας κερδίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών ως ασφαλής και φτηνή λύση. 

Τα φυτοθεραπευτικά χρησιμοποιούνται για πρόληψη και εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία, σε ήπιες συνήθως χρόνιες ασθένειες και δεν ενδείκνυνται για επείγουσες καταστάσεις, καθώς μεσολαβεί λανθάνουσα περίοδος 3-4 εβδομάδων για την έναρξη της δράσης.

Οι καταναλωτές θεωρούν ότι τα φυτοθεραπευτικά είναι ηπιότερα και λιγότερο επικίνδυνα από τα συνθετικά φάρμακα. 
Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία για τη στάση των καταναλωτών στη χρήση φυτοθεραπευτικών έδειξαν ότι το 75% θεωρεί τη χρήση τους «πολύ σημαντική» ή «σημαντική», το 80% αξιολόγησε τον κίνδυνο τοξικότητας των φυτοθεραπευτικών χαμηλό ενώ το 90% αξιολόγησε τον κίνδυνο τοξικότητας από τα συμβατικά φάρμακα ως «μέτριο προς υψηλό». 

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο φαρμακοποιός λοχαγός Χρυσόστομος Αναστασιλάκης σε ανακοίνωσή του στο 24ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Η φυτοθεραπεία αποβλέπει στην μόνιμη διόρθωση της ανώμαλης χημείας του σώματος, στοχεύοντας και τους προδιαθεσικούς παράγοντες που τα συμβατικά φάρμακα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν. 
Τα φυτοθεραπευτικά δρουν κυρίως με την ενδυνάμωση των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού. 

Αποβλέπουν στη θεραπευτική αντιμετώπιση του οργανισμού ως «σύνολο», λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές, διανοητικές, συναισθηματικές και πνευματικές του απόψεις» ανέφερε ο Αναστασιλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φυτοθεραπευτικά δεν είναι τοξικά , η θεραπευτική τους αποτελεσματικότητα και ασφάλεια είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στη λαϊκή θεραπευτική ,το κόστος αγοράς είναι χαμηλό διότι υπάρχουν σε αφθονία στη φύση, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες. 

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή όταν γίνεται συνδυασμένη χρήση φυτοθεραπευτικών και συμβατικών φαρμάκων επειδή τα πρώτα ενδέχεται να επηρεάσουν τη δράση των δεύτερων.

«Τα τεκμηριωμένα φυτοθεραπευτικά έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα συμβατικά φάρμακα και καλύτερη ασφάλεια. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσει ως παραδοσιακά φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα, τα φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 30 έτη, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 15 ετών εντός της ΕΕ, και που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν χωρίς την επίβλεψη ενός ιατρικού επαγγελματία και δεν χορηγούνται με ένεση. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν ασχολούνται με αυτά, καθώς τα κέρδη είναι χαμηλά, λόγω αδυναμίας κατοχύρωσης «πατέντας». Αναπτύσσονται συνήθως από μικρές εταιρείες, και πανεπιστημιακά εργαστήρια» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιλάκης.




Πηγή: ΑΜΠΕ



H Monsanto προσπαθεί δικαστικά να ποινικοποιήσει την αποθήκευση σπόρων!



Image

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να γίνει ακροαματική διαδικασία για μια έφεση σχετικά με την υπόθεση της Monsanto κατά του
αγρότη σόγιας Vernon Hugh Bowman.

Η Monsanto έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του 74 χρονου, υποστηρίζοντας έχει κάνει μη εξουσιοδοτημένη χρήση της ευρεσιτεχνίας σπόρων "Roundup Ready" που προστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας!


Ο αγρότης έσπειρε αρχικά το σπόρο της Μονσάντο, αλλά κατά τη διάρκεια του έτους αντι να επαναγοράσει το πανάκριβο σπόρο της εταιρείας, για ένα μόνο τμήμα της αγροτικής έκτασης, αγόρασε φθηνότερο από τοπική εταιρεία, επανέλαβε αυτή τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ ετών που αρχίζει το 1999, κάνοντας αυτό που κάνουν όλοι οι Αγρότες από την Αρχή της Ιστορίας, δηλαδή "αποθήκευση και φύτευση" των νέων σπόρων που παράγονται από την καλλιέργεια !

Ενώ ο αγρότης αναπαρήγαγε μόνο τους ελεύθερους σπόρους, σε ένα τμήμα του χωραφιού του, η φύση έκανε....την φύση !

Κάποιοι σπόροι της Μονσάντο φύτρωσαν και στο τμήμα που ο Bowman καλλιεργούσε τους δικούς του σπόρους!

 Η διαιώνιση των σπόρων που υπόκεινται σε πατέντα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ !

Πρέπει κάθε χρόνο να αγοράζεις σπόρους της Μονσάντο!

Ο Αγρότης έχασε πρωτόδικα και κλήθηκε να καταβάλει 84.000,00$ γιατί βρέθηκαν πατενταρισμένα φυτά στο ελεύθερο κομμάτι του!

Η κυβέρνηση Ομπάμα κι η Monsanto θα προτιμούσαν να μην πάει η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο γιατί τυχών απόφαση υπέρ του Αγρότη θα βλάψει αμετάκλητα το επιχειρηματικό μοντέλο της και ότι "η ικανότητα της να προστατεύσει πατενταρισμένη τεχνολογία του ουσιαστικά θα χαθεί μόλις η πρώτη γενιά του προϊόντος εισήχθη η αγορά. "

Αλλά μέχρι στιγμής δικαστικά η Μονσάντο κερδίζει τις δίκες και κυνηγάει τους Αγρότες και έχει περίπου 145 δίκες ετησίως εναντίων αγροτών.

Για την Ιστορία το 1980 Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου (ν. Diamond Chakrabarty), άνοιξε το δρόμο για τις ΗΠΑ των "Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων" και ξεκίνησε η χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για "ειδικές μορφές ζωής" το 1985.

Από εκείνη τη στιγμή, η Monsanto έχει επιθετικά αποκτήσει τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας βιομηχανικής και σπόρων σε σχέση με άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Έτσι είναι λογικό ότι μια απόφαση εναντίον τους τώρα θα ανέτρεπε τον τρόπο λειτουργίας της Εταιρίας (peramatozoa.net)


 defencenet.gr
  



Πόσο αξίζει η φύση και πόσο η προστασία της




Η προστασία όλων των επαπειλούμενων ειδών του πλανήτη θα κόστιζε γύρω στα 4 δισ. δολάρια το χρόνο, ενώ αν η προστασία συμπεριλάβει και τις περιοχές όπου ζουν αυτά τα είδη, τότε το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε πάνω από 76 δισ. δολάρια ετησίως.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον Στιούαρτ Μπούτσαρτ της οργάνωσης BirdLife International, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το "Nature", τονίζουν ότι το παραπάνω κόστος, όσο κι αν φαίνεται μεγάλο, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά ένα μικρό κλάσμα της συνολικής αξίας των κάθε είδους υπηρεσιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα της φύσης, όπως η γονιμοποίηση των καλλιεργειών, η φωτοσύνθεση, η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κ.α. Οι υπηρεσίες αυτές εκτιμάται ότι έχουν αξία από 2 έως 6 τρισεκατομμύρια δολάρια (ανάλογα με την μέθοδο αποτίμησης και τον αριθμό των υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνονται).

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το κόστος προστασίας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας είναι πολύ μικρό μπροστά στο ύψος των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών του πλανήτη και υπενθυμίζουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί μέσα από διεθνείς συμφωνίες να προστατέψουν το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του. «Τα ποσά αυτά δεν είναι ένα έξοδο, αλλά είναι επενδύσεις στο φυσικό κεφάλαιο. Δεν είναι τίποτα μπροστά στα οφέλη που παίρνουμε πίσω από τη φύση», δήλωσε ο Στιούαρτ Μπούτσαρτ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προστασία και των 1.115 απειλούμενων με εξαφάνιση πουλιών που περιλαμβάνονται στη σχετική «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), θα κόστιζε μεταξύ 875 εκατ. δολαρίων και 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο (από τα οποία εκτιμάται ότι σήμερα μόνο το 12% δαπανάται). Αν προστεθούν και τα υπόλοιπα απειλούμενα ζώα, το κόστος προστασίας αυξάνει σε 3,41 έως 4,76 δισ. δολ. ετησίως.

Εκτός από την προστασία των υπό απειλή ειδών, η Διεθνής Συμφωνία για τη Βιοποικιλότητα προβλέπει την προστασία περίπου του 17% της επιφάνειας της ξηράς της Γης, ώστε να διαφυλαχθούν τα ενδιαιτήματα των απειλούμενων ζώων και γενικότερα να διατηρηθούν ακέραια τα οικοσυστήματα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο πιο φιλόδοξος στόχος, θα απαιτηθούν περίπου 76,1 δισ. δολ. (αν και οι εκτιμήσεις κόστους στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιο δύσκολες).

Το πόσα ακριβώς χρήματα δαπανώνται σήμερα διεθνώς για την προστασία της βιοποικιλότητας και των γήινων οικοσυστημάτων, παραμένει ασαφές, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σχετικές δαπάνες θα πρέπει τουλάχιστον να δεκαπλασιαστούν.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παύλος Δρακόπουλος



ΗΠΑ:Οι σεισμοί μπορεί να συνδέονται με την άντληση φυσικών υδάτων




Ένας σεισμός που κόστισε τη ζωή σε εννέα άτομα στην Ισπανία το 2011, ενδέχεται να προκλήθηκε από δεκαετίες άντλησης νερού από μια κοντινή φυσική υπόγεια δεξαμενή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανθρώπινη παρέμβαση έπαιξε ρόλο στην μετακίνηση του φλοιού της Γης, ανακοίνωσαν την Κυριακή ερευνητές.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience επικεντρωνόταν στον σεισμό της 11 Μάιου 2011, στην πόλη Λόρκα, στα νότια της Ισπανίας. Εκτός από τον θάνατο ανθρώπων, η σχετικά μεσαίου μεγέθους σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών, προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε κτίρια της πόλης.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Πάμπλο Γκονζάλες από το πανεπιστήμιο του Γουέστερν Οντάριο, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του υπολογίζουν ότι ο σεισμός συνδέεται άμεσα με την πτώση του επιπέδου των υδάτων σε ένα τοπικό υδροφόρο ορίζοντα, που μπορεί να προκαλέσει πίεση στην επιφάνεια της Γης.

Προκειμένου να δοκιμάσουν στην πράξη αυτή τη θεωρία, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τους δορυφόρους για να δουν με ποιον τρόπο το έδαφος παραμορφώθηκε εξαιτίας του σεισμού. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η παραμόρφωση του εδάφους συσχετίζεται με τις αλλαγές στον φλοιό της Γης που προκαλείται από την πτώση της στάθμης των υπόγειων υδάτων, κατά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, λόγω της άντλησης του νερού.

Τα υπόγεια ύδατα χρησιμοποιούνταν ολοένα και περισσότερο και οι γεωτρήσεις γίνονταν ολοένα και βαθύτερες για την άρδευση των καλλιεργειών αλλά και την παροχή νερού στα ζώα.

"Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κανόνα μόνο με την μελέτη ενός και μόνο περιστατικού, αλλά τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει ίσως είναι θεμελιώδη για μελλοντικές έρευνες σε γεγονότα που μπορεί να συμβούν κοντά σε φράγματα, υδροφόρους ορίζοντες και την τήξη των παγετώνων, όπου τα τεκτονικά ρήγματα βρίσκονται κοντά σε αυτές τις πηγές" δήλωσε ο Γκονζάλες. "Για τώρα θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Ξέρουμε πώς να δημιουργήσουμε ένα σεισμό αλλά είμαστε μακρυά ακόμα από το να μπορούμε να τους θέσουμε υπό έλεγχο", αναφέρει στη μελέτη του.




Η μυστηριώδης γιγαντιαία τρύπα στο Τέξας διευρύνθηκε στα τέσσερα στρέμματα


Image

Πολλά θέματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται για τα πληρώματα που εργάζονται στην αυξανόμενη τρύπα στην Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λουιζιάνα.
Η λασπωμένη καταβόθρα που άνοιξε τον περασμένο Αύγουστο στην περιοχή του Τέξας, συνεχίζει να διευρύνεται καταπίνοντας ό,τι υπάρχει στην επιφάνεια.

Αρχικά τα μέλη της κοινότητας αισθάνθηκαν δονήσεις. Εκτός από τις δονήσεις, ανακαλύφθηκε και ενδεικτικό διαρροής αερίου στο Bayou Corne.

Στις 3 Αυγούστου, οι κάτοικοι ξύπνησαν από μια ισχυρή μυρωδιά πετρελαίου, αρκετά ισχυρή για να τους προκαλέσει πονοκεφάλους και ναυτία.
 
Μια "λασπώδεις" περιοχή, επίσης, περιγράφεται ως μια καταβόθρα, που είχε ανοίξει μεταξύ Bayou Corne και Grand Bayou. Οι υπάλληλοι που πέταξαν πάνω από την περιοχή ανέφεραν ότι δέντρα είχαν καταρρεύσει

Το σημερινό μέγεθος της καταβόθρας είναι κάτι λιγότερο από τέσσερα στρέμματα, και οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να εξηγήσουν πως εμφανίστηκε το φαινόμενο



defencenet.gr 


Ιαπωνία: Έπαιξαν με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων



Για πρώτη φορά η Tepco παραδέχεται οτι υποβάθμισε τον κίνδυνο πρόκλησης τσουνάμι από φόβο μήπως αναγκαστεί να κλείσει τον σταθμό.


Η ιαπωνική εταιρεία Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, παραδέχθηκε σήμερα για πρώτη φορά ότι είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο πρόκλησης τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό του Μαρτίου του 2011 φοβούμενη ένα κλείσιμο του σταθμού για να βελτιωθεί η ασφάλειά του.

"Υπήρχε ένας αδήλωτος φόβος για ένα κλείσιμο έως ότου ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας", αναφέρει η Tokyo Electric Power Company (Tepco) σε έκθεσή της με τίτλο "Θεμελιώδης Πολιτική για τη Μεταρρύθμιση του Πυρηνικού Δυναμικού της Tepco".

Στην έκθεση αυτή, η εταιρεία αναγνωρίζει ότι προτού ακόμη το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 πλήξει τον πυρηνικό σταθμό, η εταιρεία γνώριζε ότι τα συστήματα άμυνας και προστασίας του ήταν ανεπαρκή, αλλά δεν είχε αντιδράσει.

"Υπήρχε αυτή η ανησυχία ότι αν επιβάλλονταν νέα και αυστηρά μέτρα, αυτό θα προκαλούσε μια ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια όλων των πυρηνικών σταθμών που υπάρχουν", προσθέτει.

Το Δεκέμβριο του 2011, η Tepco είχε ήδη δημοσιοποιήσει μια μεγάλη έκθεση για τα αίτια του πυρηνικού δυστυχήματος στην Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, στην οποία υπογράμμιζε την ανεπάρκεια της προετοιμασίας της.

Τον περασμένο Ιούλιο, μια νέα έκθεση, επίσημη αυτήν τη φορά, κατηγορούσε χωρίς επιφυλάξεις την ιαπωνική κυβέρνηση και την Tepco όσον αφορά το δυστύχημα της Φουκουσίμα, προσάπτοντάς τους ότι είχαν κλείσει τα μάτια απέναντι στους κινδύνους που υπήρχαν και στηλιτεύοντας τα σφάλματά τους στην διαχείριση της καταστροφής.

"Το κύριο πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι οι εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος, μεταξύ των οποίων η Tepco, όπως και η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο στο πραγματικό μέγεθός του, καθώς πίστευαν στον μύθο της πυρηνικής ασφάλειας στο όνομα του οποίου ένα σοβαρό δυστύχημα δεν θα μπορούσε να προκληθεί στη χώρα μας", υπογραμμίζουν στην έκθεση αυτή του Ιουλίου τα μέλη της επιτροπής έρευνας για την καταστροφή.

Ωστόσο, παρά την έκθεση αυτή, η Tepco συνέχιζε μέχρι εκείνη την ώρα να ισχυρίζεται ότι το μέγεθος του σεισμού και το εύρος του τσουνάμι ξεπερνούσαν κάθε πρόβλεψη και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί.



via



Ο φαύλος κύκλος των μεταλλαγμένων καλλιεργειών...



Image

Εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα έφεραν οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ειδικότερα, όπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, τα τελευταία 16 χρόνια η φύτευση μεταλλαγμένων καλλιεργειών οδήγησε σε αύξηση και όχι σε μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων, καθώς τα παράσιτα δυνάμωσαν και τα έντομα έγιναν πιο ανθεκτικά στις τοξίνες.

Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου οι γεωργοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν ακόμα πιο επικίνδυνα χημικά και σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Υπολογίζεται ότι από το 1996 που εισήχθησαν οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες στα χωράφια, στις ΗΠΑ η χρήση χημικών αυξήθηκε κατά 183 εκατομμύρια κιλά.

Οι περισσότερες μεταλλαγμένες καλλιέργειες που αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα (καλαμπόκι, σόγια, βαμβάκι), τροποποιήθηκαν στο εργαστήριο ώστε να παρουσιάζουν ανοσία σε συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα, όπως το RoundUp της Monsanto.

Υποτίθεται δηλαδή ότι οι καλλιέργειες αυτές θα αναπτύσσονταν κανονικά σε αντίθεση με τα ζιζάνια που θα εξαλείφονταν.

Στην πραγματικότητα όμως πολλά ζιζάνια άρχισαν να δείχνουν ανοσία στο φυτοφάρμακο RoundUp και να καταβροχθίζουν τις καλλιέργειες.

Μάλιστα κάποια παράσιτα έχουν δυναμώσει τόσο πολύ, που φτάνουν σε ύψος τα τρία μέτρα και παράγουν μέχρι και 10.000 σπόρους ταυτόχρονα.

Ως εκ τούτου οι απελπισμένοι αγρότες χρησιμοποιούν πλέον κοκτέιλ διάφορων χημικών προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

«Τα ανθεκτικά ζιζάνια έχουν καταστεί πλέον ένα μείζον πρόβλημα για τους αγρότες που βασίζονται σε μεταλλαγμένες καλλιέργειες και κάθε χρόνο αυξάνουν κατά 25% την ποσότητα των ζιζανιοκτόνων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Charles Benbrook, επικεφαλής της μελέτης.

«Τα πράγματα παίρνουν ακόμα χειρότερη τροπή. Για να αντιμετωπίσουν τον πολλαπλασιασμό των ανθεκτικών ζιζανίων οι γεωργοί χρησιμοποιούν παλαιότερα και πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα», προσέθεσε ο καθηγητής.


defencenet.gr 



Κρούσμα λύσσας μετά από 50 χρόνια



Κρούσμα λύσσας εντοπίστηκε στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Βοίου, σε μια αλεπού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή, καθώς είναι νόσος που προσβάλει και τον άνθρωπο.


 Το κρούσμα εντόπισε ο κτηνίατρος Άγγελος Μάρκου από την Κοζάνη, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο και έστειλε δείγμα από το άρρωστο ζώο, στο Κέντρο Αναφοράς Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων, από όπου και επιβεβαιώθηκε η νόσος, χθες το μεσημέρι.

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κοζάνης ο κ. Μάρκου, πρόκειται για επικίνδυνη νόσο, η οποία εμφανίστηκε μετά από 50 χρόνια στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ άμεσα αναμένεται να εφαρμοστούν και να παρθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την συγκεκριμένη νόσο, τα οποία θα ανακοινώσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που έχει την ευθύνη της εφαρμογής και για τις 2 Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Γρεβενών, καθώς το κρούσμα εντοπίστηκε στα σύνορα τους.