15 Οκτ 2012

Τα δέντρα και η σημασία τους για τον άνθρωπο



Τα πολυετή φυτά όπως τα δέντρα έχουν ένα σύστημα ριζών με μία η περισσότερες βασικές ρίζες και τις παραφυάδες τους και ένα σύστημα βλαστών που περιλαμβάνει κανονικά έναν βλαστό ή κορμό με κλαδιά και φύλλα. Η αναπτυξή τους και αναπαραγωγή τους εξαρτάται από την ζωντανή ύλη ή πρωτόπλασμα στα κύτταρά τους. Εχοντας πράσινο χρώμα, η χλωροφύλλη στα κύτταρα των ιστών τους είναι ικάνη να χρησιμοποιεί την ενέργεια φωτός από τον ήλιο η οποία απορροφάται από το χρώμα, για να παίρνει διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα μέσω των φύλλων και για να απορροφά νερό και μέταλλα μέσω των ριζών από το έδαφος και με αυτά τα υλικά να κατασκευάζει φαγητό με την μορφή σακχάρων και υδρογονανθράκων. Αυτή η πολύ σημαντική διαδικάσια από την οποία εξαρτάται όλη  η ζωή λέγεται φωτοσύνθεση. Τα δέντρα είναι όπως αναφέρθηκε παραπάνω πολυετή φυτά με μερικά από αυτά να είναι από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους ζωντανούς οργανισμούς στην Γη. Στην Σικελία υπάρχει ένα δέντρο καστανιά το οποίο πιστεύεται ότι είναι πάνω από 3000 ετών στην ηλικία. Η Cypress στο Μεξικό,ονομαζόμενο και δέντρο Tule το οποίο βρίσκεται στο κοιμητήριο της Αγίας Μαρίας του Tule στην Oaxaca έχει ύψος 120 πόδια (40 μέτρα) και διάμετρο βάσης 90 πόδια (30 μέτρα περίπου). Ο Κορτέζ είχε πει ότι θα μπορούσε να κατασκηνώσει με όλους τους στρατιώτες του στην σκιά του. Το δέντρο αυτό υπολογίζεται ότι έχει ηλικία 6000 ετών. Ενα άλλο δέντρο που θεωρείται από τα πιό αρχαία δέντρα στον κόσμο ειναι ένα μπαομπαμπ δέντρο στην Αφρική. Δείγμα από αυτό το δέντρο  στις εκβολές του ποταμού Σενεγάλη διαμέτρου 11 μέτρων έδειξε ότι έχει ηλικία 5150 έτη.
Πολύ δημοφιλή ποτά όπως ο καφές και το κακάο είναι προιόντα δέντρων προερχόμενα από τους καρπούς τους. Η μαστίχα Χίου προέρχεται από τον κορμό των μοναδικών μαστιχόδεντρων στην νήσο Χίο. Αλλα δέντρα παράγουν λατέξ, έναν γαλακτώδη χυμό από τον κορμό τους, από τον οποίο δημιουργείται το καουτσούκ ή λάστιχο. Τα δέντρα είναι ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. Από τα δέντρα παράγονται οι καρποί όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί με τα οποία τρέφεται ο ανθρωπος όπως και άλλες ύλες από τον κορμό τους που χρησιμοποιούνται ως τροφή όπως η κανέλλα ενώ τα ζώα τρέφονται και από τα φύλλα τους και κλαδιά τους. Το χαρτί, οι πλαστικές ύλες ,το κοντρα πλακέ, ακόμα και καύσιμο προέρχονται από τα δέντρα.
Παρατηρώντας την σημασία των δέντρων για την ίδια την ζωή συμπεραίνουμε ότι τα δέντρα είναι σημαντικά και ευεργετικά για τον άνθρωπο με πολλούς τρόπους. Οταν είναι σε μεγάλους αριθμούς σαν δάσος προστατεύουν από τις πλημμύρες και την διάβρωση του εδάφους. Οταν φυτεύονται σε σειρές ή ζώνες λειτουργούν σαν αεροθραύστες προστατεύοντας φάρμες και καλλιέργιες/σπαρτά.
Με την ομορφία τους μας αναζωογονούν φυσικά και ψυχολογικά όταν βρισκόμαστε κοντά τους και ανάμεσά τους και οι φυσικοί χώροι δέντρων και δασών είναι ιδανικοί χώροι αναψυχής για καμπιγκ και πεζοπορίες.
Για να μην ξεχνάμε και το πιό σημαντικό. Τα δέντρα απορροφούν το βλαβερό διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα για την φωτοσύνθεσή τους και μας δίνουνοξυγόνο το οποίο είναι απαραίτητο για την ζωή στην Γη. Αυτοί οι όμορφοι αγέροχοι οργανισμοί του πλανήτη μας αξίζουν την ευαισθησία και προσοχή όλων μας γιατί όταν πάψουν να υπάρχουν θα σταματήσει και ο άνθρωπος να υπάρχει στην Γη.



Χελώνα: Χελώνες ξηράς και θαλάσσιες χελώνες



ΧελώναΟι χελώνες ανοίκουν στην κατηγορία τωνερπετοειδών και χαρακτηριστικό τους είναι το καβούκι τους που λειτουργεί ως ασπίδα και τις προστατεύει από τους εξωτερικούς κινδύνους. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι σε περίπτωση κινδύνου μπορούν να βάλουν γρήγορα κεφάλι και πόδια μέσα στο καβούκι τους για να προστατευτούν.
Οι αρχαιότερα γνωστές χελώνες βρέθηκαν ότι ζούσαν 215 εκατομμύρια πριν και είναι ένα από τα αρχαιότερα ήδη ζώων που υπάρχουν και σήμερα. Πιστεύεται ότι είναι σαν είδος πιο παλιό από τις σαύρες, τους κροκόδειλους ή τα φίδια.
Οπως και σε άλλα ερπετά η εσωτερική θερμοκρασία τους ποικίλει αναλόγως με το περιβάλλον τους και είναι ψυχρόαιμα ζώα. Παρόλα αυτά υπάρχουν υποείδη θαλάσσιας χελώνας που έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος λόγω του υψηλότερου μεταβολισμού τους.
Η μεγαλύτερες χελώνες είναι οι θαλάσσιες χελώνες του υποείδους (Dermochelys coriacea). Εχουν καβούκι που φτάνει τα 2 μέτρα μήκος και μπορούν να πληριάσουν σε βάρος και τον 1 τόνο (900-1000 κιλά). Οι χελώνες του γλυκού νερού είναι γενικά μικρότερες σε μέγεθος αν και μερικές Ασιατικές χελώνες γλυκού νερού μπορεί να φτάσουν τα 2 μέτρα επίσης.
Οι γιγαντιαίες χελώνες ξηράς προυπήρχαν από τους προιστορικούς χρόνους σε όλο τον κόσμο και πιστεύεται ότι εξαφανίστηκαν με την εμφάνιση του ανθρώπου, υποθέτωντας έτσι ότι ο άνθρωπος τις κυνηγούσε για το κρέας τους. Σήμερα γιγαντιαίες χελώνες ξηράς συναντάμε μόνο στα νησιά Γκαλαπάνγκος και στις Σευχέλλες και αυτές μπορούν να φτάσουν σε μήκος πάνω από 1.30 μέτρα ενώ ζυγίζουν περίπου 300 κιλά.

Θαλάσσια χελώναΤο μεγαλύτερο χελωνοειδές στην προιστορία πιστεύεται ότι ήταν μία θαλάσσια χελώνα που έφτανε τα 4.6 μέτρα μήκος και της οποίας απολιθώματα έχουν βρεθεί σήμερα.
Αντιθέτως οι μικρότερες χελώνες στον κόσμο ζούν στην Νότια Αφρική και δεν εχουν μήκος μεγαλύτερο από 8 εκατοστά και βάρος περισσότερο από 150 γραμμάρια.

Οι περισσότερες χελώνες ξηράς έχουν τα μάτια τους σε θέση τέτοια ώστε να κοιτάνε μπροστά και κάτω ενώ μερικές χελώνες θαλάσσης έχουν τα μάτια τους επάνω στο κεφάλι τους που τους βοηθάει να βλέπουν επάνω καθώς κολυμπούν.
Οι χελώνες έχουν εξαιρετική βραδινή όραση λόγω των αυξημένων ραβδίων στον αμφιβληστροειδή τους ενώ έχουν και έγχρωμη όραση που αγγίζει τις υπεριώδης και τις υπέρυθρες ακτινοβολίες λόγω της ποιότητας των κωνίων κυττάρων των ματιών τους.
Τα σαγόνια τους είναι αρκετά ισχυρά και ενώ οι περισσότερες είναι χορτοφάγες, υπάρχουν και σαρκοφάγες χελώνες με πιο ευέλικτα χαρακτηριστικά.  Ενώ δεν έχουν δόντια τα σαγόνια τους έχουν κοφτερές αμυχές για να κόβουν και να μασάνε την τροφή τους εύκολα. Η γλώσσα τους τις βοηθάει στο να καταπίνουν το φαγητό τους αλλά όχι να πιάνουν την τροφή τους.

Το καβούκι τους χωρίζεται σε 2 μέρη. Το επάνω μέρος που είναι και το πιο σκληρό και ανθεκτικό ενώ το κάτω μέρος υποστηρίζει την κοιλιά της και ενώνεται με το επάνω μέρος ενώ είναι πιο ευάλωτο. Το καβούκι της χελώνας είναι συνδεμένο με κόκκαλα από το σώμα της χελώνας που σημαίνει ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σώματός της. Το καβούκι αποτελείται συνήθως από κερατίνη ενώ σε μερικές χελώνες μαλακού καβουκιού το καβούκι τους αποτελείται από χοντρό σκληρό δέρμα.
Οι χελώνες αναπνέουν με 2 τρόπους λόγω της ύπαρξης του καβουκιού και της πίεσης που δέχονται έρποντας. Πρωτα εισπνέουν αέρα στο στόμα τους και μετά τον σπρώχνουν στα πνευμόνια με την βάση του λαιμού τους. Υστερα με την διαστολλή των κοιλιακών μυών αναπτύσσεται και το διάφραγμα αφήνοντας χώρο να εισχωρήσει αέρας στα πνευμόνια τους.
Ο τρόπος και το σχήμα που είναι δομημένο το καβούκι στις χελώνες ξηράς (βαριά καβούκια)  τις προστατεύει από εξωτερικούς εχθρούς ακόμα και με ισχυρά σαγόνια. Οι χελώνες νερού από την άλλη έχουν πιο επίπεδα και ελαφριά καβούκια που τις βοηθούν να κολυμπούν καλύτερα. Τα χρώματα επίσης των καβουκιών ποικίλουν. Μπορούμε να βρούμε πολύχρωμες χελώνες με χρώματα από έντονο κίτρινο ή κόκκινο αν και κυρίως τα χρώματα είναι καφέ, μαύρο ή λαδί,σκούρο πράσινο. Το δέρμα της χελώνας είναι συνήθως φολιδοτό και αρκετά σκληρό για προστασία από εξωτερικούς εχθρούς.
Τα πόδια της χελώνας ξηράς είνα κοντά και δυνατά ενώ είναι φημισμένες για την αργή τους κίνηση (η έκφραση κινείται σαν χελώνα δείχνει κάποιον που είναι εξαιρετικά αργός). Αυτό συμβαίνει λόγω της δομής αλλά και του βάρους του καβουκιού τους. Αντιθέτως τα πόδια της χελώνας που κινείται σε νερό είναι πιο ευέλικτα και με δαγκάνες που τους επιτέπουν να κολυμπούν με άνεση.
Οι χελώνες γεννούν αυγά όπως και τα άλλα ερπετά και το αξιοπερίεργο είναι ότι η θερμοκρασία επώασης σε μερικές περιπτώσεις καθορίζει και το εάν θα βγούν αρσενικά ή θηλυκά χελωνάκια. Οι θαλάσσιες χελώνες συγκεκριμένα αποθέτουν τα αυγά τους σε ξηρές θερμές αμμώδης παραλίες ενώ πολλές χελώνες ξηράς τα εναποθέτουν στην λάσπη. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι τα μικρά χελωνάκια δεν φροντίζονται από τα μεγαλύτερα ζώα και αφήνονται στην τύχη τους.
Η χελώνα γενικά ζει πολλά έτη και πολλές φορές ξεπερνάει κατά πολύ και αυτό το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου. Αυτό εξαρτάται από το είδος της χελώνας. Σε κάποια είδη ξεπερνούν τα 100 χρόνια ενώ στα Γκαλαπάνγκος νησιά οι γιγαντιαίες χελώνες φτάνουν και τα 200 έτη ζωής.
Υπάρχουν 328 υποείδη χελώνας σήμερα και από αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση περίπου τα μισά ενώ πολλά είδη ήδη έχουν εξαφανιστεί τον τελευταίο αιώνα λόγω της περιβαντολλογικής μόλυνσης αλλά και το κυνήγι από τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί το κρέας τους ως τροφή αλλά και άλλα μέρη του σώματος τους για παρασκεύη φαρμάκων ή καλλυντικών παρασκευασμάτων.



Η σημασία της ατμόσφαιρας για τον πλανήτη μας



Η ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον πλανήτη μας, την Γη, περιέχει την σωστή αναλογία αερίων τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την ζωή. Ενα από αυτά τα αέρια είναι το οξυγόνο, το οποίο περιλλαμβάνεται σε ποσοστο 21% στον αέρα που αναπνέουμε και χωρίς αυτό οι άνθρωποι και τα ζώα θα πέθαιναν σε λίγα μόνο λεπτά. Μερικά από αυτά τα αέρια είναι δηλητηριώδη από μόνα τους αλλά επειδή ο αέρας περιέχει τις σωστές αναλογίες σε ποσοστά, μπορούμε να τα αναπνέουμε χωρίς κίνδυνο. Το οξυγόνο εμπεριέχεται στην σωστή αναλογία (21%) όμως περισσότερο οξυγόνο σε μεγαλύτερες αναλογίες γίνεται τοξικό εάν το αναπνέαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, επίσης εάν υπήρχε περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, καύσιμα υλικά στον πλανήτη θα γινόντουσαν ιδιαίτερα εύλεκτα και θα ξεσπούσαν εύκολα φωτιές παντού με δυσκολία να ελεγχθούν.
Ενα άλλο αέριο είναι το άζωτο το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε ποσοστό 78% στον αέρα που αναπνέουμε. Το οξυγόνο αναμιγνύεται με με το άζωτο και αραιώνεται αλλά το άζωτο έχει πολύ περισσότερη σημασία από μόνο αυτό. Κατά την διάρκεια καταιγίδων και κεραυνών προκαλούνται συνδιασμοί αζώτου με οξυγόνο που έχουν ως αποτέλεσμα ενώσεις οι οποίες μεταφέρονται στην Γη μέσω της βροχής και οι οποίες λειτουργούν σαν λίπασμα για τα φυτά.
Ενα άλλο αέριο που εμπεριέχεται στην Γήινη ατμόσφαιρα είναι το διοξείδιο του άνθρακα του οποίο το ποσοστό είναι λιγότερο από 1% στην ατμόσφαιρα. Χωρίς αυτό τα φυτά στον πλανήτη θα πέθαιναν, γιατί χρειάζονται να το απορροφούν και σε αντάλλαγμα να εκλύουν οξυγόνο. Μία μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα σήμαινε μη δυνατότητα υποστήριξης της φυτικής ζωής με όλα τα επακόλουθα της τροφικής αλυσίδας ενώ μιά αύξηση του θα σήμαινε κίνδυνο για τα ζώα και τους ανθρώπους. Αυτό το ποσοστό είναι το ακριβές ποσοστό που χρειάζονται ζώα, φυτά και άνθρωπος για να επιβιώσουν στην Γη.
Η ατμόσφαιρα επιπλέον προστατεύει την Γη από τον βομβαρδισμό  μετεωρίτων. Οι περισσότεροι μετεωρίτες δεν φτάνουν ποτέ στην Γη γιατί καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα. Ετσι λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα, όχι μόνο για τους μετεωρίτες αλλά και για τις επικίνδυνες ραδιενεργές ακτίνες του Ηλίου οι οποίες φιλτράρονται από ένα λεπτό πάχος αερίου όζοντος που υπάρχει 20 χιλιόμετρα περίπου επάνω από το γήιινο έδαφος. Χωρίς το στρώμα αυτό του όζοντος η ραδιενέργεια θα μπορούσε να καταστρέψει την ζωή στην Γη. 
Βγάζοντας ένα συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι η ατμόσφαιρα στην Γη και τα ποσοστά των αερίων που περιέχει είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένη για να συντηρεί, διαφυλλάσει και προστατεύει την ζωή στον πλανήτη μας και η μελέτη της αλλά και προστασία της από τον άνθρωπο είναι ζωτικής σημασίας για κάθε ζωντανό οργανισμό στην Γη μας.


http://www.en-gr.com



Τι σημαίνει η κίτρινη κορδέλα στο λουρί του σκύλου;





Τo πρόγραμμα Κίτρινο Σκυλί (Yellow Dog Project) δημιουργήθηκε για να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με σκυλιά που είναι υπό ...
εκπαίδευση ή ανάρρωση από χειρουργείο ή κοινωνικοποιούνται.

Όταν δείτε ένα σκυλί και στο λουρί του υπάρχει μία κίτρινη κορδέλα δεμένη, σημαίνει ότι:

το σκυλί χρειάζεται το χώρο του και δεν πρέπει να το πλησιάσετε είτε επειδή είναι υπό εκπαίδευση είτε επειδή δεν εμπιστεύεται ακόμα τους ανθρώπους.

Επίσης, μπορεί να αναρρώνει από χειρουργείο, οπότε αποφύγετε να πάτε κοντά με το σκύλο σας που μπορεί να του προκαλέσει άγχος.

Ή αν ένα θηλυκό είναι σε οίστρο!

Η ιδέα ξεκίνησε μέσω του Ιντερνετ και γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες!

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο και είναι μία καλή ιδέα να ''σηματοδοτήσουμε'' τυχόν ζώα που δεν πολύ-θέλουν την παρέα άλλων ή να δείχνουμε στους άλλους ότι δεν θελουμε να πλησιάσουν το ζώο μας την ώρα της βόλτας, για κάποιο λόγο.

Είναι μία καλή ιδέα και για να αποφεύγουμε τσακωμούς μεταξύ σκύλων!

Ας το ξεκινήσουμε!

adespoto.gr



Αγόρασαν ηλεκτρικά ποδήλατα για τη δημοτική αστυνομία!



Στην προμήθεια τριών ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων προχώρησε ο Δήμος Καβάλας, θέλοντας να τονώσει την οικολογική συνείδηση των πολιτών και να δώσει παράδειγμα για τη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς στο κέντρο της πόλης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος. 
Το ποδήλατο διαθέτει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, αυτονομίας για 25 χιλιόμετρα. 
Η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να γίνει σε μια απλή πρίζα.



Οι πιο εντυπωσιακοί εναέριοι σχηματισμοί αποδημητικών πτηνών [εικόνες]


Οι πιο εντυπωσιακοί εναέριοι σχηματισμοί αποδημητικών πτηνών [εικόνες]


Φθινοπώριασε και τα αποδημητικά πτηνά θα αρχίσουν να πετούν προς τα Νότια, σε χώρες με θερμότερα κλίματα. Συχνά πετούν σε κοπάδια δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς στον ουρανό, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν όλο το χρόνο για να παρακολουθήσουν αυτή την αποδήμηση και τα σχήματα που κάνουν τα σμήνη των πτηνών καθώς φεύγουν.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν επίδοξοι παρατηρητές της φύσης έχουν απαθανατίσει τους πιο απίστευτους σχηματισμούς αποδημητικών πουλιών, που απο την κατάλληλη οπτική γωνία παίρνουν μορφές και σχήματα που θα σας αφήσουν άφωνους.


 iefimerida.gr



Η πολύχρωμη εντυπωσιακή σαύρα της Φορμεντέρα [εικόνες]



Η πολύχρωμη εντυπωσιακή σαύρα της Φορμεντέρα [εικόνες]

Οι πανέμορφες και εντυπωσιακές γαλάζιες σαύρες της Φορμεντέρα έρχονται στο φως δημοσιότητας από τον Δρ Ντάπεν Νάτε, εξελικτικό βιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα βιβλίο για τις πολύχρωμες αυτές σαύρες και τα νησιά στα οποία κατοικούν.
Ο Δρ Νάτε, έχει περάσει τα τελευταία τρία καλοκαίρια στην Ίμπιζα και την Φορμεντέρα, μελετώντας την όμορφη Γαλάζια σαύρα (Podarcis pityusensis), ένα πολύχρωμο είδος σαύρας που μπορεί να βρεθεί μόνο εκεί.
Αυτή την άνοιξη, σήκωσε όλα του τα χρήματα και πήγε στην εξωτική Ίμπιζα προκειμένου να μελετήσει τις σαύρες αυτές για να δημιουργήσετε το βιβλίο του. Αυτό το ταξίδι θα ήταν η πρώτη επίσκεψή του στα νησιά, και αφού άκουσε πολλές ιστορίες γι' αυτές τις σαύρες τα τελευταία χρόνια ανυπομονούσε να τις δει κι από κοντά.
Η Podarcis pityusensis είναι ένα είδος σαύρας που ανήκει στην οικογένεια Lacertidae και είναι στενά συνδεδεμένη με το νησί της Ίμπιζα και τις Βαλεαρίδες Νήσους, αλλά τελευταία έχει γίνει ενδημική και στην Ισπανία, αφού γενικά ως είδος προτιμά τις θαμνώδεις εκτάσεις με εύκρατο μεσογειακό κλίμα.
Ένα υπο-είδος της, η pityusensis formenterae, περιορίζεται στο φυσικό περιβάλλον του νησιού της Formentera, και έχει τα πιο έντονα και εντυπωσιακά χρώματα από τις σάυρες της Ίμπιζα και της Ισπανίας και αυτό ακριβώς μελέτησε και φωτογράφισε ο Δρ Νάτε.
Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν το πανέμορφο αυτό είδος σαύρας.












iefimerida.gr 




Μυστηριώδες μάτι ξεβράστηκε σε παραλία




Ένα μάτι σε μέγεθος γκρέιπφρουτ (φωτ) ξεβράστηκε πρόσφατα σε παραλία των ΗΠΑ , προκαλώντας στους επιστήμονες ερωτηματικά για το από που - και κυρίως από τι - προήλθε.

Τον μεγάλο μπλε βολβό του ματιού βρήκε κατά την καθιερωμένη του πρωινή βόλτα στην παραλία ο Τζίνο Κοβατσι. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα της Φλόριντα Sun Sentinel, ο Κοβάτσι δήλωσε ότι αρχικά δεν κατάλαβε τι ήταν αυτό και το κλώτσησε . «Ήταν πολύ, πολύ φρέσκο, είχε ακόμα αίμα . τότε το έβαλα σε μια πλαστική σακούλα και το πήρα σπίτι όπου το φυλαξα στο ψυγείο" δήλωσε ο Κοβάτσι. 

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Άγριας Φύσης της Φλόριντα πιστεύουν ότι το μυστηριώδες, τεράστιο μάτι πιθανότητα προέρχεται από ένα θαλάσσιο ζώο, δεδομένου ότι βρέθηκε σε μια παραλία. Πιο πιθανοί «υποψήφιοι» είναι το γιγάντιο καλαμάρι, η φάλαινα ή κάποιο είδος των μεγάλων ψαριών

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ινστιτούτου Kevin Baxter δήλωσε στο Sky News Online ότι γύρω από το βολβό του ματιού βρέθηκε οστό, το οποίο σημαίνει ότι το μάτι δεν ανήκει σε ασπόνδυλο, όπως το καλαμάρι, αλλά σε κάποιο άλλο είδος μεγάλου ψαριού.