26 Σεπ 2012

Για Ελ Νίνιο προειδοποιεί ο ΟΗΕ




Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συνήθως συνδυάζεται με τις σημαντικές αλλαγές στην ποσότητα των βροχοπτώσεων, είναι πιθανόν να σχηματισθεί τον τρέχοντα και τον επόμενο μήνα στη ζώνη του Ειρηνικού, επηρεάζοντας τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Το φαινόμενο, που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα θερμές ωκεάνιες θερμοκρασίες στην περιοχή του τροπικού Ειρηνικού, έχει κατά το παρελθόν θεωρηθεί υπεύθυνο για τις ξηρότερες από το σύνηθες συνθήκες που παρατηρούνται στην Αυστραλία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη βορειοανατολική Βραζιλία, την νοτιοανατολική Αφρική και ορισμένα τμήματα της Ασίας και των ΗΠΑ, τονίζει η υπηρεσία που ανήκει στον ΟΗΕ.

«Ένα ασθενές Ελ Νίνιο ενδέχεται να σχηματιστεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και να διαρκέσει έως τον χειμώνα του βορείου Ημισφαιρίου», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο WMO.

Το Ελ Νίνιο συσχετίζεται επίσης με τις ασυνήθιστη αύξηση της υγρασίας στον Ισημερινό, το βόρειο Περού, την περιοχή που εκτείνεται από τη νότιο Βραζιλία έως τη βόρειο Αργεντινή και μέρη της ανατολικής Αφρικής, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Οι χειμώνες υπό την επίδραση του Ελ Νίνιο τείνουν να είναι θερμότεροι στον δυτικό Καναδά και σε τμήματα των ΗΠΑ και πιο βροχεροί στα νότια των ΗΠΑ, τονίζει ο WMO.

Το Ελ Νίνια, φαινόμενο που προκαλεί τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα με ψύξη των ωκεάνιων υδάτων, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Το ενημερωτικό δελτίο του Οργανισμού βασίζεται σε διαφορετικές κλιματικές προγνώσεις, οι οποίες συλλέχθηκαν από κέντρα σε όλη της Γη και «η πλειονότητα των προγνώσεων αυτών αποφαίνεται πως υπάρχει μία 'σχετικώς υψηλή πιθανότητα' σχηματισμού ενός Ελ Νίνιο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί πάντως η πιθανότητα να συνεχισθούν οι ουδέτερες (κλιματικές) συνθήκες», δήλωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του WMO Κλερ Νούλις.

Ο Οργανισμός, που εδρεύει στη Γενεύη, προωθεί τη συνεργασία των 189 μελών του και των μετεωρολογικών και υδρολογικών υπηρεσιών του και αποτελεί το φερέφωνο του ΟΗΕ στον τομέα των καιρικών, κλιματολογικών και υδρολογικών συστημάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ


Τρία χιλιοστά ετησίως αυξάνεται η μέση στάθμη των ωκεανών





Οι θάλασσες του πλανήτη μας «φουσκώνουν» κάθε χρόνο λίγο πάνω από τρία χιλιοστά κατά μέσο όρο, κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων περίπου δύο δεκαετιών, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων. Η άνοδος της στάθμης κατά τρία χιλιοστά είναι μια μέση τάση, γύρω από την οποία υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανά περιοχή. Για παράδειγμα, η θάλασσα των Φιλιππίνων ανεβαίνει πάνω από δέκα χιλιοστά το χρόνο, ενώ σε άλλες περιοχές η άνοδος της στάθμης είναι μικρότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν σε ειδικό συνέδριο στη Βενετία, σύμφωνα με το BBC, ένα νέο πιο λεπτομερή από κάθε άλλη φορά χάρτη, που καταγράφει τους διαφορετικούς ρυθμούς ανόδου των υδάτων στα διάφορα σημεία του πλανήτη. Ο χάρτης, που δημιουργήθηκε μετά από τη σύνθεση πολλαπλών δορυφορικών στοιχείων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ελπίζεται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα και να προβλέψουν τη διαχρονική εξέλιξη της κίνησης των ρευμάτων, της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων διεθνώς, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι δύο βασικές αιτίες για την άνοδο της στάθμης, είναι αφενός η θερμική επέκταση των υδάτων, καθώς απορροφούν ολοένα περισσότερη θερμότητα με συνέπεια να αυξάνεται ο όγκος τους και, αφετέρου, το λιώσιμο των πάγων, που οδηγεί στη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων φρέσκου παγωμένου νερού στις θάλασσες. Ερωτηματικό παραμένει σε ποιό βαθμό μπορεί να επιταχυνθεί η άνοδος της στάθμης των θαλασσών στο μέλλον. Η συστηματική δορυφορική παρατήρηση των ωκεανών ξεκίνησε με το δορυφόρο ERS-1 της Ευρώπης το 1991, ενώ σήμερα το βασικό «εργαλείο» θαλάσσιων μετρήσεων είναι το ευρω-αμερικανό πρόγραμμα «Ιάσων/Ποσειδών».

Ο δορυφόρος "Jason" περιφέρεται γύρω από τη Γη και κάθε δέκα μέρες ολοκληρώνει ένα τοπογραφικό χάρτη περίπου του 95% των ωκεανών, με τη βοήθεια ενός υψομετρικού ραντάρ, που συνεχώς στέλνει και λαμβάνει σήματα από την επιφάνεια των θαλασσών. Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια επιστροφής του σήματος που εκπέμφθηκε, ο δορυφόρος υπολογίζει τη στάθμη των υδάτων ανά περιοχή. Δυστυχώς φέτος τον Μάιο η ESA είχε μια σοβαρή απώλεια, καθώς απρόσμενα έχασε τον καλύτερο δορυφόρο της στον τομέα παρατήρησης του περιβάλλοντος της Γης, τον Envisat, ο οποίος, μετά από μια λαμπρή δεκαετή λειτουργία, σταμάτησε να λειτουργεί. Ο διάδοχός του θα είναι ο Sentinel-3.

http://www.real.gr


Οι καλύτερες αστρονομικές φωτογραφίες!






Απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού «Φωτογράφος Αστρονομίας της Χρονιάς» που διοργανώνει το Βασιλικό Αστεροσκοπείο της Βρετανίας. Πρόκειται για φωτογραφίες που τράβηξαν επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφοι από όλο τον κόσμο.
Ανάμεσα τους είναι φωτογραφίες από γαλαξίες και άστρα, εντυπωσιακές εικόνες του Ηλιου και της Σελήνης αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες και όμορφες εικόνες από τον νυκτερινό ουρανό και διάφορα φαινόμενα που είναι ορατά από τη επιφάνεια της Γης.
Το Βόρειο Σέλας

Από τις φωτογραφίες που δεν κέρδισαν βραβείο αλλά κέντρισαν την προσοχή των κριτών και των ΜΜΕ είναι μια φωτογραφία του βόρειου σέλαος στον ουρανό της Νορβηγίας που κατέγραψε ο φωτογράφος Αριλντ Χέιτμαν.
Ο μεγάλος νικητής

Καλύτερη φωτογραφία του διαγωνισμού ανακηρύχτηκε μια φωτογραφία του «Γαλαξία της Δίνης» (whirlpool galaxy). Eίναι ένας σπειροειδής γαλαξίας με καθαρή δομή βραχιόνων και είναι ένας από τους πιο διάσημους γαλαξίες επειδή παρατηρείται εύκολα και είναι δημοφιλής στόχος για τους επαγγελματίες αστρονόμους που θέλουν να κατανοήσουν τη σπειροειδή μορφή και τις αλληλεπιδράσεις των γαλαξιών. Τη φωτογραφία τράβηξε ο Αυστραλός Μάρτιν Πιου που ασχολείται με τον τομέα της αστροφωτογραφίας.
Αστρική Παγόπτωση

Ο ιάπωνας φωτογράφος Μασίρο Μιγιασάκα έστησε την κάμερά του κάτω από έναν παγωμένο καταρράκτη στο Ναγκάνο όπου είχαν διεξαχθεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1998. Πάνω από τον παγωμένο καταρράκτη διακρίνονται οι αστερισμοί του Ωρίωνα, του Ταύρου καθώς και οι Πλειάδες. Η φωτογραφία που έχει τον τίτλο «Αστρική Παγόπτωση» κέρδισε το βραβείο της κατηγορίας «Γη και Διάστημα».
Ζουμ στη Σελήνη

O βρετανός φωτογράφος Ντέιβιντ Κάμπελ χρησιμοποιώντας πολλές εικόνες της Σελήνης έφτιαξε ένα λεπτομερές πορτρέτο της όπου διακρίνονται καθαρά πολλές περιοχές του φυσικού μας δορυφόρου.


Το πέρασμα της Αφροδίτης

Το κοντινό πέρασμα της Αφροδίτης από τον Ηλιο (η μαύρη κουκίδα πάνω δεξιά) που αποτύπωσε στον φακό του ο Αυστραλός Πολ Χες κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Το Ηλιακό μας Σύστημα»


real.gr


Συρρίκνωση της τρύπας του όζοντος ανακοίνωσε ο ΟΗΕ







Τη συρρίκνωση της τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική ανακοίνωσαν επιστήμονες του ΟΗΕ. Μακροπρόθεσμα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών «βλέπει» συρρίκνωση της τρύπας και αποκατάσταση του στρώματος όζοντος. Η εξέλιξη αποδίδεται… στις διεθνείς προσπάθειες για μείωση των εκπομπών ουσιών, οι οποίες βλάπτουν το στρώμα που προστατεύει τη Γη και τους κατοίκους της από την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφώντας σημαντικό τμήμα υπεριώδους Β.

zougla.gr



Το κάρυ και οι αντικαρκινικές του ιδιότητες





Εξολοθρεύει τους καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου
 

Ένα χημικό συστατικό του κάρυ πρόκειται να δοκιμαστεί για την ικανότητά του να εξολοθρεύει τους καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου σε ασθενείς, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Η κουρκουμίνη η οποία εμπεριέχεται στο μπαχαρικό κουρκούμη (κοινώς κάρυ) έχει  ήδη σχετιστεί με αρκετά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Μελέτες έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακό περιβάλλον ενώ είναι ωφέλιμη στη θεραπεία των πασχόντων από εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια.

Μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη σε νοσοκομεία του Λάνκαστερ έχει ως στόχο να διερευνήσει την επίδραση της κουρκουμίνης συνδυαστικά με χημειοθεραπευτικά φάρμακα.


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου όταν δίνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος αντιμετωπίζεται με έναν συνδυασμό τριών σκευασμάτων, αλλά μόνο περίπου οι μισοί ασθενείς ανταποκρίνονται στην χημειοθεραπεία.
Έχουν ήδη επιλεγεί 40 ασθενείς από το Βασιλικό Θεραπευτήριο του Λέστερ και το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης που θα λάβουν δισκία κουρκουμίνης για επτά ημέρες πριν την έναρξη της βασικής χημειοθεραπείας.
Όπως εξηγεί ο Δρ Γουίλιαμ Στιούαρτ επικεφαλής της μελέτης, ήδη τα πειράματα που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός κουρκουμίνης και χημειοθεραπείας είναι «100 φορές καλύτερος» από τον καθένα ποαράγοντα μόνο του.
«Όταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου εξαπλωθεί είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, εν μέρει διότι οι παρενέργειες από την χημειοθεραπεία περιορίζουν τον χρόνο διάρκειας της αγωγής», εξηγεί ο ερευνητής.




«Η ελπίδα ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των καρκινικών κυττάρων στην χημειοθεραπεία είναι σημαντική επειδή μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα χορήγησης χαμηλότερων χημειοθεραπευτικών δόσεων, άρα οι ασθενείς να έχουν λιγότερες παρενέργειες και έτσι να υποβάλλονται για μεγαλύτερο διάστημα στην θεραπεία», καταλήγει.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρκτικά στάδια, αλλά οπωσδήποτε η δυνατότητα των φυτοχημικών ουσιών στην θεραπεία του καρκίνου είναι ενδιαφέρουσα ιδέα και μπορεί να αποφέρει νέα στοιχεία για την ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων στο μέλλον. 

i-diadromi.com 

Στο Ροτσάντο Ιταλίας ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος του κόσμου



kathetos_kipos


Στο Ροτσάνο, στην περιφέρεια του Μιλάνου, βρίσκεται ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος του κόσμου, ο οποίος καλύπτει την πρόσοψη ενός εμπορικού κέντρου επιφάνειας 1.262,85 μ2, γεγονός που του επέτρεψε να περιληφθεί από την Κυριακή στο βιβλίο Γκίνες με τα παράξενα ρεκόρ.Ο κάθετος κήπος περιλαμβάνει 44.000 φυτά από περισσότερα από 220 είδη.
Η τεράστια αυτή φυτική πρόσοψη, που εγκαινιάστηκε το 2010, αποτελεί έμπνευση του αρχιτέκτονα Φραντσέσκο Μπολάνι και εκτελέστηκε σε συνεργασία με αρχιτεκτονικό γραφείο στο Μονπελιέ, στη νότιο Γαλλία.
«Απαιτήθηκε ένας χρόνος για να φυτέψουμε τα φυτά σε ένα θερμοκήπιο και 90 ημέρες για να τα ανεβάσουμε στην πρόσοψη», εξηγεί ο αρχιτέκτονας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Πρόκειται για μία τάχιστη και πολύ πρακτική μέθοδο διότι χρησιμοποιήσαμε μικρά κυλινδρικά δοχεία. Ήταν σαν να κατασκευάζαμε ένα μεγάλο παιχνίδι 'λέγκο'», πρόσθεσε.
Ο κήπος μπορεί να διατηρείται σε καλή κατάσταση χάρη στην ύπαρξη σφάγνου, ενός φυτικού υποθέματος που επιτρέπει την ανάπτυξη των φυτών ακόμη και χωρίς να υπάρχει χώμα.
Εκτός από τα αισθητικά χαρίσματα, η πρόσοψη αυτή έχει επίσης πρακτικές αρετές, καθώς επιτρέπει την θερμική μόνωση του εμπορικού κέντρου. Προστατεύοντας από τις ηλιακές ακτίνες, ο κήπος εξασφαλίζει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, όπως επίσης και τη μείωση της ηχορύπανσης από τον περιβάλλοντα χώρο.
Το εμπορικό κέντρο ζήτησε την εγγραφή του στο βιβλίο Γκίνες με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την κατασκευή του.
Ο κήπος του Ροτσάνο αφαίρεσε το προηγούμενο ρεκόρ από την πόλη της Μαδρίτης, όπου βρίσκεται ο αμέσως μεγαλύτερος κάθετος κήπος, με επιφάνεια 844,05μ2.
gr.news.yahoo.com


Η φύση συναντά την τεχνολογία σε ένα παγκάκι, στο Πάρισι! Γιατί δεν ξεκολλάνε οι Παριζιάνοι από αυτό;



pagkaki_sto_parisi


Το Παρίσι καινοτομεί άλλη μία φορά στην εξυπηρέτηση των κατοίκων, παρουσιάζοντας το «παγκάκι του μέλλοντος» ή αλλιώς έναν πρωτότυπο χώρο ανάπαυσης όπου φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν στο έπακρο.
Το καινοτόμο wi-fi hotspot αποτελεί δημιουργία του Γάλλου σχεδιαστή Mathieu Lehanneur και ονομάζεται L'Escale Numérique, ενώ βρήκε πρόσφατα μια θέση σε κεντρικό πάρκο της Πόλης του Φωτός.
Στην ουσία πρόκειται για έναν διαδικτυακό εξωτερικό χώρο, σχεδιασμένο και εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έτσι ώστε να εξυπηρετεί περαστικούς και τουρίστες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στο σημείο ο καθένας μπορεί να φορτίσει το κινητό του, να ξεκουραστεί για λίγο στα καθίσματα αλλά και να τοποθετήσει τον φορητό υπολογιστή του στις ειδικές βάσεις προκειμένου να σερφάρει ανενόχλητος στο Internet.
Επιπλέον, μια τεράστια ηλεκτρονική πλατφόρμα προσφέρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος για να κινηθεί μέσα στην πόλη, από καταστήματα και μουσεία μέχρι στάσεις μετρό και νοσοκομεία.
Ένας μικρός «πράσινος» κήπος έχει αναπτυχθεί στην «οροφή» του, προκειμένου το L'Escale Numérique να ενσωματωθεί πλήρως με τον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Η εγκατάσταση έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τον κόσμο, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται το Παρίσι να γεμίσει από πολλά τέτοια «παγκάκια»!
Πηγή: perierga.gr