25 Σεπ 2012

Προστατευόμενες οι 24 από τις 40 προς πώληση βραχονησίδες





Στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura εντάσσονται οι 24 από τις 40 βραχονησίδες οι οποίες προορίζονται για πώληση σε ιδιώτες. Για την εμπορική αξιοποίηση τους είχαν μιλήσει προ ημερών στο πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Ανδρέας Ταπραντζής.

Οι 24 νησίδες έχουν καταχωρηθεί είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών, είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων. «Η αξία τους έχει αναγνωριστεί διεθνώς, γιατί αποτελούν τις μοναδικές πλέον, μη - προσβάσιμες από τον άνθρωπο, περιοχές αναπαραγωγής και ξεκούρασης προστατευόμενων πουλιών. Επίσης, αποτελούν καταφύγια και για πολλά άλλα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Για ορισμένα από αυτά, οι ακατοίκητες νησίδες αποτελούν το μοναδικό και αναντικατάστατο χώρο αναπαραγωγής τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Τα μέλη της Ορνιθολογικής, έχοντας επί δύο δεκαετίες «σαρώσει» τις ελληνικές νησίδες μελετώντας και προστατεύοντας τα θαλασσοπούλια και τις σημαντικές γι' αυτά περιοχές, εκφράζουν την απορία τους αλλά και τις σοβαρές ενστάσεις τους για τη λίστα των 40 νησίδων οι οποίες διατίθενται για μακρόχρονη ενοικίαση.Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων, αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα στις νησίδες, εμπίπτει στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. «Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ελληνικό κράτος πρέπει να αποφύγει την υποβάθμιση των περιοχών Natura 2000 και ένα έργο μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον εξασφαλιστούν αντισταθμιστικά μέτρα», λέει η κυρία Μαλαμώ Κουρμπέτη υπεύθυνη θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής.

Η εγκατάσταση τουριστικών ή άλλων μεγάλων εγκαταστάσεων στις νησίδες, όπως είναι τα υπερμεγέθη αιολικά πάρκα, «κατά κανόνα συνεπάγεται την ολοσχερή καταστροφή τους, λόγω της πολύ μικρής έκτασης των νησίδων και της απώλειας του βασικού τους οικολογικού χαρακτηριστικού το οποίο είναι η απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων», υποστηρίζει η κυρία Κορμπέτη, επισημαίνοντας ότι η διοίκηση θα παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία εάν προχωρήσει στην έγκριση τέτοιων εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η Ορνιθολογική τονίζει ότι:

- Η «αξιοποίηση» ορισμένων νησίδων με καταστροφικούς όρους θα ακυρώσει όλες τις προσπάθειες και τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Η προχειρότητα με την οποία διατίθενται προς εκμετάλλευση οι νησίδες είναι ενδεικτική της αμηχανίας της πολιτείας να δει μια βιώσιμη διέξοδο από την οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αμφισβητήσιμη δυνατότητα αξιοποίησης των περισσότερων νησίδων της δημοσιευμένης λίστας εξαιτίας των απόκρημνων πλαγιών και του ανώμαλου ανάγλυφού τους.

«Αυτό που δε φαίνεται να κατανοεί το πολιτικό προσωπικό είναι ότι η φυσική κληρονομιά της Ελλάδας είναι εξίσου πολύτιμος εθνικός πόρος με την πολιτιστική κληρονομιά. Οποιοσδήποτε πολίτης δικαιολογημένα θα αντιδρούσε αν «έβγαινε στο σφυρί» η Δήλος, και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την άνευ όρων παραχώρηση των Στροφάδων νήσων, που είναι εξαιρετικής αξίας για τα θαλασσοπούλια και τα μεταναστευτικά πουλιά. Η βιοποικιλότητα είναι το εναπομείναν θησαυροφυλάκιο της χώρας, αλλά αντιμετωπίζεται σαν προϊόν σε εποχή εκπτώσεων», τονίζει ο πρόεδρος της Ορνιθολογικής κ. Αποστόλης Καλτσής.

ΠΗΓΗ: tovima.gr


Κάθε μήνα σκοτώνεται μία αρκούδα στην Εγνατία Οδό!







Μία αρκούδα σκοτώνεται κάθε μήνα σε τροχαία δυστυχήματα στην Εγνατία Οδό, εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας στους μεγάλους οδικούς άξονες, που θέτουν σε κίνδυνο τους πληθυσμούς των άγριων ζώων και τους διερχόμενους οδηγούς…
Σύμφωνα με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, η όγδοη νεκρή αρκούδα για το 2012 εντοπίστηκε στην Εγνατία Οδό πριν από το τούνελ Δρίσκου, πολύ κοντά στην έξοδο για Ιωάννινα.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έσπευσε στο σημείο, αφού ειδοποιήθηκε από το γραφείο έκτακτων περιστατικών της Εγνατίας Ιωαννίνων, και διαπίστωσε ότι το ζώο, νεαρής ηλικίας, στάθηκε ιδιαίτερα άτυχο, καθώς χτυπήθηκε δύο φορές από διερχόμενα αυτοκίνητα.
Αν και επιβίωσε του πρώτου χτυπήματος με τραύμα στα πίσω άκρα, πέθανε με το δεύτερο, καθώς το όχημα το χτύπησε δυνατά στο κεφάλι. Τα δύο αυτοκίνητα οδηγούσαν τουρίστες, βουλγαρικής και ιταλικής υπηκοότητας, οι οποίοι δεν τραυματίστηκαν, αλλά το ένα Ι.Χ. υπέστη υλικές ζημιές.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης κράτησε ιστό από την πατούσα της αρκούδας για το Πρόγραμμα Παρακολούθησης του πληθυσμού αρκούδας με τη μέθοδο ανάλυσης γενετικού υλικού, για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης του αυτοκινητοδρόμου στην οικολογία και την επιβίωση της καφέ αρκούδας στην περιοχή.

zougla.gr



Πόσο οξυγόνο παράγει ένα φυτό;





Τα φυτά παράγουν οξυγόνο (Ο) από το φως του ήλιου, διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και νερό με τη βοήθεια μιας μακράς σειράς ενζύμων και συμπλέγματος πρωτεϊνών στα φύλλα.

Αυτή η πλέον θεμελιώδης διαδικασία της φύσης ονομάζεται φωτοσύνθεση. Για την παραγωγή ενός μορίου Ο2 και την πρόσληψη ενός μορίου CO2 το φυτό πρέπει να αιχμαλωτίσει περίπου 10 φωτόνια.

Σε γενικές γραμμές, πάντως ένα φυτό αξιοποιεί μόλις το 1% του ηλιακού φωτός που προσπίπτει στα φύλλα του, ενώ πολύ λίγα αξιοποιούν έως και το 3% της ηλιακής ενέργειας.

Η μέτρηση του βαθμού φωτοσύνθεσης ενός φυτού γίνεται μέσω του υπολογισμού της παραγωγής Ο2 ή της πρόσληψης CO2. Αυτή η μέθοδος όμως δεν θεωρείται ιδιαίτερα ακριβής, αφού ένα φυτό χρησιμοποιεί επίσης διάφορους τρόπους αναπνοής κατά την οποία χρησιμοποιεί Ο2 και απελευθερώνει CO2. Οι σχετικές ποσότητες επομένως πρέπει να συναχθούν από πιο σύνθετο υπολογισμό των αερίων του φυτού.

Μερικές από τις υψηλότερες τιμές παραγωγής οξυγόνου παρατηρούνται στα επονομαζόμενα φυτά C4, στους τροπικούς. Τα κύτταρά τους συγκεντρώνουν CO2 από τον αέρα. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν την απώλεια νερού λόγω της ζέστης.Τα φυτά με κανονική φωτοσύνθεση ονομάζονται C3. Στους τροπικούς δυσκολεύονται αρκετά, ενώ στα βορειότερα κλίματα ευημερούν.

Πηγή:scienceillustrated.gr



Οι θαλασσινές «πεταλούδες» της Χαβάης






Ενας άγνωστος και συναρπαστικός κόσμος ζει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η δουλειά του φωτογράφου Ντέιβιντ Φλίτχαμ είναι να αναδείξει πτυχές αυτού του παράξενου κόσμου που τον συνθέτουν αξιοπερίεργα πλάσματα με ξεχωριστές ιδιότητες και ικανότητες. Ζουν λίγα μέτρα κάτω από τα κύματα αλλά και πολύ βαθύτερα, εκεί όπου ο άνθρωπος με τα μηχανικά του μέσα δύσκολα μπορεί να φθάσει. Κάποια από αυτά σαγηνεύουν με την ομορφιά τους και άλλα προκαλούν τον φόβο.

Ο Φλίτχαμ ταξιδεύει από το 1976 σε όλους τους ωκεανούς της Γης, προσπαθώντας να αιχμαλωτίσει με τον φωτογραφικό φακό του σκηνές από την καθημερινή ζωή του θαυμαστού κόσμου της θάλασσας. Μία τέτοια σκηνή απεικονίζεται και σε αυτή τη φωτογραφία που προέρχεται από την παράκτια ζώνη της δυτικής πλευράς του νησιού Μαουί, στη Χαβάη. Ενα μεγάλο κοπάδι από τροπικά ψάρια-πεταλούδες, που συνήθως ζουν στις σχισμές κοραλλιογενών υφάλων, αναζητεί τροφή σε βάθος μικρότερο από 20 μέτρα.

ΠΗΓΗ: tanea.gr



DryBath: μπάνιο χωρίς νερό για πληθυσμούς στον αναπτυσσόμενο κόσμο






νοτιοαφρικανική εταιρεία Headboy Industries ανέπτυξε ένα μικροβιοκτόνο τζελ το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει λύσεις υγιεινής και… καθαριότηταςσε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε νερό.
Η Headboy δηλώνει πως το DryBath δεν είναι τοξικό, είναι υποαλλεργικό και ασφαλές για το δέρμα. Πέραν του ότι εξοντώνει το 99.9% των βακτηρίων, ενυδατώνει το δέρμα και έχει ευχάριστο άρωμα.
Το DryBath θα διατεθεί σε αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες εξορύξεων, ξενοδοχειακούς ομίλους και άλλους εταιρικούς πελάτες.
Το τζελ περιέχεται στα σακίδια EasySnap τα οποία είναι πολύ εύκολα στη χρήση.
Μάλιστα για κάθε πώληση σακιδίου EasySnap θα δωρίζεται ένα σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή ΜΚΟ προκειμένου να επωφεληθούν πληθυσμοί σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

econews.gr







Το κλίμα απειλεί πληθυσμούς πιγκουίνων!





Οι πιγκουίνοι στο νησί Ντεσέπσιον της Ανταρκτικής φαίνεται να απειλούνται, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Η ευθύνη δεν ανήκει όμως στους τουρίστες, αλλά στην ολοένα αυξανόμενη θερμοκρασία.
Γερμανοί και αμερικανοί ερευνητές από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Oceanites που δραστηριοποιείται υπέρ της προστασίας της Ανταρκτικής, καταφθάνοντας στο νησί Ντεσέπσιον ήρθαν αντιμέτωποι με τη βροχή και τον άνεμο. Αμέσως άρχισαν την καταμέτρηση των πιγκουίνων: σκοπός τους να καταμετρήσουν τους πιγκουίνους που κλωσούν τα αυγά τους εκεί.
Σε ένα νησί 137 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέλημά τους είναι να καταγράψουν τον αριθμό των πιγκουίνων του είδους τσινστράπ (Chinstrap Penguin), καθώς και τις φωλιές τους. Ο Τόμας Μίλερ εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ και ήταν εκεί στη μεγάλη καταμέτρηση του πληθυσμού των πιγκουίνων. «Η αποικία τους απαρτίζεται από σχεδόν 50.000 ζώα, πάντα υπάρχει όμως η περίπτωση να γίνει λάθος στην καταμέτρηση. Γι’ αυτό και την πραγματοποιήσαμε τρεις φορές».
Μύθος η επίδραση των τουριστών
Οι επιστήμονες θεωρούν αρκετά πιθανή αιτία της πληθυσμιακής μείωσης των πιγκουίνων, την υπερθέρμανση του πλανήτη
Οι πιγκουίνοι του νησιού έχουν περίπου 80 εκ. ύψος, ζουν στη θάλασσα και κλωσούν τα αυγά τους στις παγωμένες ακτές. «Καβγατζήδες» τους χαρακτηρίζει ο Μίλερ με την εμπειρία που έχει αποκομίσει εκεί, πράγμα που βέβαια δεν καθιστά λιγότερο δραματικό το γεγονός ότι ο πληθυσμός τους τα τελευταία 10 χρόνια έχει μειωθεί κατά ποσοστό σχεδόν 40%. Ωστόσο ο πιγκουίνος δεν κινδυνεύει για την ώρα από αφανισμό. Η εξάπλωσή του είναι ακόμη μεγάλη, υπάρχουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε διάφορα μέρη της Ανταρκτικής, καθώς επίσης και σε νησιά του νότιου Ατλαντικού.
Η Ανταρκτική αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό λόγω των πιγκουίνων. Συγκεκριμένα το νησί Ντεσέπσιον είναι εύκολα προσβάσιμο με το πλοίο. Αυτό οδήγησε αρχικά στην ιδέα ότι η πληθυσμιακή μείωση των πιγκουίνων οφείλεται στους τουρίστες. Την άποψη αυτή όμως δεν ενστερνίζεται ο Τ. Μίλερ: «Αν ο τουρισμός επηρέαζε όντως, οι αποικίες των πιγκουίνων στις περιοχές που αποτελούν τουριστικό θέρετρο θα ήταν σαφώς μικρότερες από τις άλλες. Αυτό όμως δε συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η μείωση στον αριθμό τους είναι κάτι που συμβαίνει εξίσου, ανεξάρτητα από το αν την περιοχή επισκέπτονται ή όχι οι τουρίστες».
Φυσική επιλογή ή ανθρώπινη ευθύνη;
O πληθυσμός των πιγκουίνων τα τελευταία 10 χρόνια έχει μειωθεί κατά ποσοστό σχεδόν 40% στο νησί Ντεσέπσιον
Ο Τ. Μίλερ και οι συνεργάτες του δεν είναι απόλυτα σίγουροι σχετικά με τους λόγους που οδηγούν στη μείωση των πιγκουίνων. Την υπερθέρμανση του πλανήτη όμως τη θεωρούν μία από τις πιθανότερες αιτίες. «Η αλλαγή του κλίματος στο νησί είναι προφανής. Ακόμη κι εγώ ο ίδιος παρατηρώ κάθε χρόνο το χιόνι και τον πάγο να μειώνονται», σημειώνει.
Παρόλα αυτά δεν επηρεάζονται όλα τα είδη πιγκουίνων εξίσου από τις κλιματικές αλλαγές, αντίθετα κάποια επωφελούνται από αυτήν. Στον πιγκουίνο «γκέντου» (gentoo Penguin), ο οποίος κατοικεί σε διάφορα τμήματα της Ανταρκτικής, φαίνεται να αρέσει η αύξηση της θερμοκρασίας. «Το συγκεκριμένο είδος δεν τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά με τον πάγο και τις χαμηλές θερμοκρασίες», εξηγεί ο Μίλερ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χέδερ Λιντς του πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκ στη Νέα Υόρκη, το είδος αυτό του πιγκουίνου φαίνεται να μετακινείται ακόμη νοτιότερα, σε περιοχές που στο παρελθόν η θερμοκρασία ήταν αρκετά χαμηλή για την επιβίωσή του.

skai.gr


Ενεργειακή απόδοση: νέα ευρωπαϊκή οδηγία Τι προβλέπει







Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, η οποία θα υποχρεώνει τα κράτη μέλη στη λήψη μέτρων όπως οι ανακαινίσεις δημοσίων κτιρίων, η υποχρέωση εξοικονόμησης ενέργειας για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και οι ενεργειακοί έλεγχοι για όλες τις μεγάλες εταιρείες.
Η επίτευξη του στόχου για 20% εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 50 δισ. ευρώ ετησίως για την ΕΕ.
“Αυτή η βασική νομοθεσία δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και των κλιματικών μας στόχων• θα δώσει επίσης μια πραγματική ώθηση στην οικονομία συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα μειώσει σημαντικά και καθοριστικά το σημαντικό και αυξανόμενο κόστος της εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ενέργειας – € 488. δισ. ευρώ το 2011 ή 3,9% του ΑΕΠ – το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση”, δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, Claude Turmes (Πράσινοι, Λουξεμβούργο).
Ανακαινίσεις δημοσίων κτιρίων
Η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση θα απαιτεί από τα κράτη μέλη, από την 1η Ιανουαρίου 2014, να προχωρούν κάθε χρόνο σε “ανακαίνιση του 3 % του συνολικού εμβαδού δαπέδου θερμαινόμενων ή/και ψυχόμενων κτιρίων που είναι ιδιόκτητα και καταλαμβανόμενα από την κεντρική δημόσια διοίκησή τους” (όλες οι διοικητικές υπηρεσίες των οποίων η αρμοδιότητα εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια κράτους μέλους).
Το ποσοστό 3 % υπολογίζεται επί του συνολικού εμβαδού δαπέδου των κτιρίων με συνολικό ωφέλιμο εμβαδόν δαπέδου πάνω από 500 τ.μ.  και, από τις 9 Ιουλίου 2015, πάνω από 250 τ.μ.
Εναλλακτικώς, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλέξουν να λάβουν άλλα ισοδύναμα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη ισόποσης εξοικονόμησης ενέργειας.
Σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας για τις εταιρείες ενέργειας
Οι υπόχρεοι διανομείς ενέργειας ή/και οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενέργειας που λειτουργούν στην επικράτεια κάθε κράτους μέλους θα πρέπει να επιτυγχάνουν έναν “σωρευτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020″. Ο στόχος αυτός θα ισοδυναμεί τουλάχιστον με την πραγματοποίηση νέων εξοικονομήσεων κάθε χρόνο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 ίσων με το 1,5 % των κατ’ όγκον ετήσιων πωλήσεων ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές (μέσος όρος των τριών τελευταίων ετών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2013).
Εναλλακτικώς, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλέξουν να λάβουν άλλα ισοδύναμα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές.
Οι πωλήσεις ενέργειας για χρήση στον τομέα των μεταφορών θα μπορούν να εξαιρεθούν από το μέτρο αυτό.
Ενεργειακοί έλεγχοι
Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε ενεργειακό έλεγχο κάθε τέσσερα χρόνια. Οι ενεργειακοί αυτοί έλεγχοι θα πρέπει να ξεκινήσουν εντός τριών ετών μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας και θα διεξάγονται από ειδικευμένους και διαπιστευμένους εμπειρογνώμονες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται από το μέτρο αυτό.
Μηχανισμοί χρηματοδότησης
Τα κράτη μέλη θα διευκολύνουν τη δημιουργία ή τη χρήση υπαρχόντων μηχανισμών χρηματοδότησης για μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.
Επόμενα βήματα
Η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ενώ τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες προκειμένου να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο.
Η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση υιοθετήθηκε με 632 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 19 αποχές

econews.gr



Τα τέρατα του βυθού!





F7AFB318163F1A6AB8DB787BD89ED3521 ΔΕΙΤΕ: Τα τέρατα του βυθού!
Αυτά τα ζώα μοιάζουν με τέρατα που πρωταγωνιστούν σε ταινίες επιστημονικής…
φαντασίας ή με εξωγήινα πλάσματα. Ωστόσο βρίσκονται στον πλανήτη μας και συγκεκριμένα στα βάθη των ωκεανών της γης. Οι Πολυχαίτοι μπορούν να αντέξουν σε πιέσεις που ασκούνται στο βάθος ενός χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνεια του νερού, σε σημεία όπου οι ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν ποτέ. Δεδομένου των δυνατοτήτων αυτών των οργανισμών οι επιστήμονες επιχειρούν να εντοπίσουν αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες, όπου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί η ενέργεια του ήλιου. Τα τρομακτικά σαγόνια αυτών των ζώων τους βοηθούν να πιάσουν την τροφή τους.
Έχουν μήκος δύο ή τριών εκατοστών και είναι μέρος ενός οικοσυστήματος που ήταν άγνωστο πριν από 40 χρόνια. Από το 1970, η πρόοδος της τεχνολογίας επέτρεψε στους επιστήμονες να ανακαλύψουν ακόμα περισσότερο τα βάθη των ωκεανών. Οι φωτογραφίες των σκουληκιών, που ακολουθούν, συγκαταλέγονται στα ευρήματά τους.
Monsters2 ΔΕΙΤΕ: Τα τέρατα του βυθού!
Monsters7 ΔΕΙΤΕ: Τα τέρατα του βυθού!
Monsters6 ΔΕΙΤΕ: Τα τέρατα του βυθού!
Monsters5 ΔΕΙΤΕ: Τα τέρατα του βυθού!
Monsters4 ΔΕΙΤΕ: Τα τέρατα του βυθού!
Monsters3 ΔΕΙΤΕ: Τα τέρατα του βυθού!

5069612736351081156 5293918345211817775?l=24wro.blogspot ΔΕΙΤΕ: Τα τέρατα του βυθού!
 ΔΕΙΤΕ: Τα τέρατα του βυθού!24wro


Μυστηριώδη γεωμετρικά μοτίβα στο βυθό!





motivosea7 300x2251 ΦΩΤΟ: Μυστηριώδη γεωμετρικά μοτίβα στο βυθό!

Μυστηριώδη γεωμετρικά μοτίβα ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο βυθό του ωκεανού, ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας, όταν μια επαγγελματίας δύτρια βρέθηκε μπροστά σε παράξενα σχήματα στην άμμο που ποτέ της δεν είχε ξαναδεί.
motivosea7 ΦΩΤΟ: Μυστηριώδη γεωμετρικά μοτίβα στο βυθό!
Η Yoji Ookata έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αποκάλυψη θαλάσσιων μυστηρίων, καθώς ασχολείται με τις καταδύσεις και τη φωτογραφία από την ηλικία των 21 ετών. Πενήντα και πλέον χρόνια η Yoji εξερευνά το βυθό της Ιαπωνίας, με πιο πρόσφατη αποστολή… μια βουτιά στα ανοικτά της πόλης Amami Oshima.
motivosea3 ΦΩΤΟ: Μυστηριώδη γεωμετρικά μοτίβα στο βυθό!
Εκεί η Ookata εντόπισε κάτι που ποτέ δεν είχε ξαναδεί: Κυκλικά γεωμετρικά μοτίβα, με σχεδόν δύο μέτρα διάμετρο, φτιαγμένα με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια στην άμμο του βυθού, περίπου 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
motivosea6 ΦΩΤΟ: Μυστηριώδη γεωμετρικά μοτίβα στο βυθό!
Η εικόνα την προβλημάτισε τόσο πολύ που σύντομα επέστρεψε με συναδέλφους της αλλά και με ένα τηλεοπτικό συνεργείο προκειμένου να τεκμηριώσει την ανακάλυψη αυτού του μυστηριώδους κύκλου.
motivosea2 ΦΩΤΟ: Μυστηριώδη γεωμετρικά μοτίβα στο βυθό!
Βέβαια, το μυστήριο λύθηκε πολύ σύντομα, με το «δράστη» (ή καλλιτέχνη αν προτιμάτε!) να είναι το λιγότερο… απρόβλεπτος! Χρησιμοποιώντας υποβρύχιες κάμερες, η ομάδα ανακάλυψε ότι ένα μικρό ψάρι puffer, μήκους μόλις μερικών εκατοστών, κατάφερε να δημιουργήσει αυτούς τους ομοιόμορφους σχηματισμούς στην άμμο.
motivosea4 ΦΩΤΟ: Μυστηριώδη γεωμετρικά μοτίβα στο βυθό!
Μέσα από μια πιο προσεκτική παρατήρηση, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι κύκλοι εξυπηρετούν μια ποικιλία λειτουργιών ζωτικής σημασίας για το ψάρι, με σημαντικότερη αυτήν της προσέλκυσης των θηλυκών.
motivosea5 ΦΩΤΟ: Μυστηριώδη γεωμετρικά μοτίβα στο βυθό!
Προφανώς τα θηλυκά ψάρια προσελκύονται από τους λόφους και τις κοιλάδες μέσα στην άμμο, τους οποίους διασχίζουν προσεκτικά για να ανακαλύψουν το αρσενικό. Στη συνέχεια το ζευγάρι τοποθετεί τα αβγά στο κέντρο του κύκλου, ενώ οι αυλακώσεις ολόγυρα ενεργούν ως φυσικό ρυθμιστικό προς τα ωκεάνια ρεύματα, προστατεύοντας τους απογόνους .

ΠΗΓΗ: perierga.gr


Μυστήριο με λίμνη που εξαφανίστηκε στην Παταγονία!





limnicachet 8125534441 Μυστήριο με λίμνη που εξαφανίστηκε στην Παταγονία!
Η λίμνη Cachet 2, στην Παταγονία της Χιλής «εξαφανίστηκε» αυτές τις μέρες για δεύτερη φορά φέτος.
Η συγκεκριμένη λίμνη έγινε γνωστή από αυτό το παράξενο επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Ξεκίνησε να «αδειάζει» το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου και η στάθμη του νερού μειώθηκε κατά 31 μέτρα τις τελευταίες 48 ώρες.
« Δεν γνωρίζουμε το γιατί, αλλά η λίμνη άδειασε πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε όταν είχε πάλι γεμίσει μετά από περίπου δύο μήνες.» δήλωσε η Φαμπιάν Εσπινόζα , Διευθύντρια κέντρου θαλασσίων ερευνών και πρόσθεσε ότι από το 2008 το φαινόμενο αυτό έχει καταγραφεί 11 φορές.
Δείτε τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες …

files.phpfilelimnicachet2 997344049 Μυστήριο με λίμνη που εξαφανίστηκε στην Παταγονία!
files.phpfilelimnicachet1 163412483 Μυστήριο με λίμνη που εξαφανίστηκε στην Παταγονία!

Star.gr


H λύση για το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα






Έρευνα του Ινστιτούτου Κάρνεγκι για τις Επιστήμες υποστηρίζει πως το αιολικό δυναμικό του πλανήτη μας είναι ικανό να καλύψει το σύνολο των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.

Επιστήμονες του εργαστηρίουLawrence Livermore National Laboratory υπό την Κέητ Μάρβελεκτιμούν πως με τη χρήση ιπτάμενων ανεμογεννητριών -οι οποίες εκμεταλλεύονται την υψηλότερη ταχύτητα και τη μεγαλύτερη σταθερότητα των αερίων ρευμάτων σε μεγαλύτερα ύψη- ο άνθρωπος θα μπορούσε να παράξει περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα επίγεια ή υπεράκτια αιολικά συστήματα.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν το αιολικό ενεργειακό δυναμικό από ιπτάμενες ανεμογεννήτριες σε 1.800 Τεραβάτ, ενώ τα επίγεια αιολικά μπορούν να παράξουν ισχύ έως 400 Τεραβάτ.

Αυτή τη στιγμή εκμεταλλευόμαστε 18 Τεραβάτ από αιολικά που εκμεταλλεύονται τους επιφανειακούς ανέμους. Η εκμετάλλευση της κίνησης του αέρα σε μεγαλύτερα ύψη μπορεί να αυξήσει την ισχύ έως και 100 φορές λένε οι επιστήμονες.

“Είναι πιθανότερο οικονομικοί, τεχνολογικοί ή πολιτικοί παράγοντες να καθορίσουν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας παρά γεωφυσικοί περιορισμοί” υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ τροφοδοτείται από τον αέραΣε διαφορετική έρευνα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ υπολόγισαν πως το αιολικό δυναμικό στον Ατλαντικό είναι ικανό να καλύψει το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ με εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

Το μοντέλο των ερευνητών περιλαμβάνει 140.000 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες ισχύος 5 Μεγαβάτέκαστη για τη δημιουργία ενός πάρκου το οποίο θα μπορούσε να παράξει από 965 έως 1.372 Τεραβατώρες ρεύματος ετησίως.

Στη μελέτη των επιστημόνων λαμβάνεται υπόψη το φυσικό τοπίο -υποτίθεται ότι οι ανεμογεννήτριες δεν θα είναι ορατές από την ακτή- αλλά και η προστασία της θαλάσσιας ζωής.

ΠΗΓΗ: econews.gr