17 Σεπ 2012

9 τροφές για όραση…αετού






Επειδή μάλλον κάτι ξέρουμε για να λέμε «πρόσεχε το σαν τα μάτια σου», ήρθε η ώρα να μάθουμε ποιες τροφές θωρακίζουν τους διαύλους μέσα από τους οποίους βλέπουμε τον κόσμο…
Θυμάστε εκείνη τη φορά που κάποιος σας είπε τα καρότα κάνουν καλό στην υγεία των ματιών σας; Οι κλασικές «σοφίες» τέτοιου τύπου συνήθως είναι αληθινές, ωστόσο υπάρχει μια σειρά τροφών για τις οποίες πιθανότατα δεν έχετε ιδέα ότι επιδρούν θετικά στη λειτουργία των οφθαλμών σας. Αν έχετε βαρεθεί το καρότο, ακολουθούν 9 εναλλακτικές λύσεις για να θωρακίσετε τον κερατοειδή σας.
Πράσινα φυλλώδη
Τα σκούρα, πράσινα φυλλώδη, σαν το λάχανο, τα λαχανάκια και το σπανάκι, καθώς και τα γογγύλια, παρέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Στην περιοχή αυτή, που ονομάζεται «ωχρά κηλίδα» (macula), φιλοξενούνται οι κώνοι που μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα χρώματα. Αυτοί υπόκεινται σε σοβαρό κίνδυνο καταστροφής από το μικρού κύματος μπλε φως. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και, μαζί με την ζεαξανθίνη, καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και (σχετική με την ηλικία) αποσύνθεση της κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για τους ανθρώπους άνω των 55.
Φρέσκα λαχανικά
Η καροτίνη Β, η προμετωπίδα των θρεπτικών για τα μάτια στοιχείων, είναι σημαντικότατη λόγω του ρόλου της ως πάροχος της αντιοξειδωτικής βιταμίνης A. Χωρίς αρκετή καροτίνη, ο κερατοειδής χιτώνας στο μπροστινό μέρος του ματιού μπορεί να ξηραθεί, δημιουργώντας αίσθηση θολής όρασης, ακόμα και να πληγωθεί. Η βιταμίνη A που περιέχουν οι γλυκοπατάτες και οι πιπεριές κρατούν τον κερατοειδή ενυδατωμένο, ενώ η βιταμίνη C που περιέχουν ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση. «Δυνατά» σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι επίσης και το μπρόκολο με το κολοκύθι.
Βότανα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Oklahoma, και συγκεκριμένα του Κέντρου Υπηρεσιών Υγείας, ψάχνουν να βρουν πώς ακριβώς το κουρκούμι (ινδικό μπαχάρι) συμβάλει αντιοξειδωτικά στην καλύτερη όραση. Πάντως το κάνει. Η κανέλα μπορεί να αποδειχτεί επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη ενάντια σε φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ραγοειδίτιδα (στο μεσαίο στρώμα του ματιού) και η σκληρίτιδα (στο λευκό μέρος του ματιού), που μπορούν να προκληθούν είτε από μόλυνση είτε από αυτοάνοσες καταστάσεις.
Σπόροι
Η βιταμίνη Ε (μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά σαν την καροτίνη Β και τη βιταμίνη C) μπορεί να σταματήσει τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας, σύμφωνα με το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Είναι επίσης συνδεδεμένη με χαμηλότερες πιθανότητες για εμφάνιση καταρράκτη. Ένα μικρό σακουλάκι ηλιόσποροι έχουν περίπου τη μισή βιταμίνη Ε που χρειάζεστε για ολόκληρη την ημέρα. Μερικοί σπόροι κολοκύθας είναι επίσης αρκετά χρήσιμοι ως πηγή ψευδάργυρου, που επίσης καταπολεμά τον καταρράκτη και ενισχύει τη νυχτερινή όραση.
Αυγά
Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως το αυγό έχει ευεργετικές επιδράσεις στην οφθαλμική υγεία. Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καθώς και βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, για να κρατά τα μάτια σας υγρά και ασφαλή από τις ελεύθερες ρίζες.
Τροπικά Φρούτα
Πιάστε το πιρούνι για να απολαύσετε μια χρωματιστή φρουτοσαλάτα και ενισχύστε έτσι τη ζωντάνια με την οποία βλέπετε τα χρώματα. Τα ακτινίδια καλύπτουν τις ανάγκες των κώνων σε θρεπτικές ουσίες, ενώ η βιταμίνη C σε ακτινίδια, μάνγκο και πεπόνια (που «φιλοξενούν» και αρκετή βιταμίνη A) βοηθά στην παραγωγή δακρύων, στη διατήρηση της υγρότητας των ματιών και συνακόλουθα στο «μπλοκάρισμα» πιθανών απειλών.
Στρείδια
Η μελανίνη, το στοιχείο που δίνει χρώμα στο δέρμα σας, είναι ένας τρόπος προστασίας του σώματός σας από τον ήλιο γιατί μπλοκάρει τις ακτίνες UV. Βρίσκεται επίσης και στο πίσω μέρος του ματιού σας, περιβάλλοντας τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Τα στρείδια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, που δεσμεύει τη βιταμίνη A στον αμφιβληστροειδή, ώστε να παράγει περισσότερη μελανίνη.
Ψάρι
Ακούμε πολλά για τα πλεονεκτήματα των ψαριών των παγωμένων θαλασσών, όπως ο σολομός, ειδικά σε επίπεδο ωμέγα-3. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και αυξάνει την καλή χοληστερόλη. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι επίσης ευεργετικά για τα μάτια. Ένας τύπος ωμέγα 3, το DHA, είναι βασικός στις κυτταρικές μεμβράνες των ράβδων. Αν υπάρξει ζημιά σε αυτές τις μεμβράνες (κάτι που δεν είναι απίθανο σε ένα όργανο του οποίου η κύρια δουλειά είναι να συλλέγει το φως του ήλιου), το DHA αναλαμβάνει τη θεραπεία και αναδόμηση.
Ξηροί καρποί
Τα καρύδια και τα αμύγδαλα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Έχει παρατηρηθεί επιστημονικά ότι εκείνοι που λαμβάνουν λιγότερα ωμέγα 3 και περισσότερα ωμέγα 6 (από φυτικά έλαια και συσκευασμένες-επεξεργασμένες τροφές) τείνουν να έχουν πιο έντονα προβλήματα ξηροφθαλμίας. Δεν προτιμάτε να τρώτε ημερησίως μία χούφτα ξηρούς καρπούς από το να χαλάτε τα χρήματά σας σε σταγόνες και κολλύρια;
clickatlife.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Τι είναι η ACTA;





ACTA, η διεθνής συμφωνία για την καταπολέμηση των πλαστών προϊόντων και της διαδικτυακής πειρατείας που έχουν ήδη υπογράψει 30 χώρες όμως δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ευρωβουλευτών. Τι είναι όμως ακριβώς η ACTA, γιατί προκαλεί τόσο έντονες αντιδράσεις και πώς θα καταλήξει στην όποια απόφασή του το Κοινοβούλιο; Περισσότερα παρακάτω
Τι είναι η ACTA
;
H Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης ή ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) έχει σα στόχο ακριβώς αυτό που προκύπτει από το όνομά της: την επιβολή του σεβασμού των πνευματικών δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Τι καλύπτει;
Κάθε παραβίαση κατοχυρωμένου πνευματικού δικαιώματος στον "πραγματικό" κόσμο και στο ίντερνετ.
Ποιοί συμμετέχουν;
Η ACTA συνομολογήθηκε μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, του Μεξικού. του Μαρόκου, της Νέας Ζηλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Νοτίου Κορέας και της Ελβετίας. Όταν τεθεί σε ισχύ θα μπορεί να συμμετάσχει οποιοδήποτε κράτος μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Γιατί έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη;
Ορισμένοι θεωρούν ότι προκρίνει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών, ειδικά σε ότι αφορά την εφαρμογή της στο ίντερνετ, όπου θεωρούν ότι μεταφράζεται σε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της συμφωνίας καταγγέλλεται ότι καλύφθηκαν από βαθύ πέπλο αδιαφάνειας, χωρίς τη συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ή των αναπτυσσόμενων χωρών.
Ποιοι έχουν ήδη υπογράψει;
Στην ΕΕ έχουν ήδη υπογράψει όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Κύπρο, την Εσθονία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Έχουν επίσης υπογράψει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, και το Μαρόκο, η Σιγκαπούρη, η Νότιος Κορέα.
Γιατί είναι κρίσιμος ο ρόλος του ΕΚ;
Η ACTA δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν δώσει τη σύμφωνη γνώμη του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που με βάση τις Συνθήκες της Ένωσης έχει δικαίωμα βέτο σε κάθε διεθνή συμφωνία που συνάπτει η ΕΕ.
Ποιες είναι επιλογές του ΕΚ;
Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να τροποποιήσει τη συνθήκη αλλά μόνο να την εγκρίνει, να την απορρίψει  ή και να αναστείλει επ' αόριστον την απόφαση, κάτι που ισοδυναμεί με απόρριψη καθώς η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει στην ΕΕ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΚ.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 22 Φεβρουαρίου, να παραπέμψει τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ΕΚ αποφάσισε να αναμένει την εισήγηση των δικαστών πριν πάρει τις δικές του αποφάσεις.
Πώς θα λάβει την απόφασή του το ΕΚ;
Το ΕΚ έχει δεσμευθεί να λειτουργήσει με πλήρη διαφάνεια και ενθαρρύνει κάθε ενδιαφερόμενο να αναμιχθεί ενεργά στη διαδικασία, εξετάζοντας τα έγγραφά του και παρακολουθώντας τις συναντήσεις, που άλλωστε κατά κανόνα αναμεταδίδονται απευθείας στο ίντερνετ.
Όπως για κάθε άλλη νομοθεσία, η προετοιμασία της όποιας απόφασης γίνεται στις επιτροπές του ΕΚ, με επικεφαλής την επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου που θα κάνει και την τελική εισήγηση στην ολομέλεια υπέρ ή κατά της συμφωνίας. Εισηγητής είναι ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών David Martin. Ωστόσο άλλες τέσσερις επιτροπές θα ασχοληθούν με το θέμα και θα εκδώσουν δική τους γνώμη προς την επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. Είναι οι επιτροπές Βιομηχανίας, Δικαιοσύνης -Εσωτερικών Υποθέσεων, Νομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης. Η εξέταση θα διαρκέσει αρκετούς μήνες με συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων εκπροσώπων της κοινωνίας και των ενδιαφερομένων μερών, ενώ οι περισσότερες αν όχι όλες οι συναντήσεις θα αναμεταδοθούν ζωντανά στο ίντερνετ. Η τελική εισήγηση προς την ολομέλεια και οι γνωμοδοτήσεις θα δημοσιευθούν αμέσως ενώ ζωντανά θα αναμεταδοθεί, όπως πάντα, και η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια.
Τι θέση έχει πάρει μέχρι τώρα το ΕΚ;
Μέχρι στιγμής το ΕΚ έχει εγκρίνει τρία ψηφίσματα για την ACTA. Αιτήματα είναι η δημόσια διαπραγμάτευση της συμφωνίας και η ενίσχυση του δικού του ρόλου στις συζητήσεις.
    Με ψήφισμα της 11ης Μαρτίου 2009, το ΕΚ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιήσει αμέσως όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις.
    Με ψήφισμα της 10ης Μαρτίου 2010 απέρριψε τον απόρρητο χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων και την έλλειψη διαφάνειας.
    Με ψήφισμα της 24ης Νοεμβρίου 2010 καλωσορίζει την ACTA ως "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" καλώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της δεν προβλέπεται να έχει την παραμικρά επίπτωση στις θεμελιώδεις ελευθερίες και την υφιστάμενη νομοθεσία.
Αν ψηφίσει υπέρ…
Τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι να υπογράψουν η Κύπρος, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Γερμανία και η Ολλανδία και μέχρι να την επικυρώσουν όλα τα κράτη μέλη. Όμως…
… Αν ψηφίσει κατά
Τότε η ACTA δεν θα τεθεί σε ισχύ στην ΕΕ καθώς καμία διεθνής συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Ωστόσο αν η συμφωνία επικυρωθεί από τουλάχιστον έξι χώρες από τον υπόλοιπο κόσμο, τότε θα ισχύσει για αυτές τις χώρες αλλά όχι για τα κράτη μέλη της ΕΕ.



agrocapital.gr
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.


Τα φυτά «θυμούνται» την ξηρασία






Τα φυτά που στο παρελθόν βίωσαν εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας μαθαίνουν, χάρη στις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους, πώς να ανταπεξέλθουν σε αντίστοιχες πιέσεις στο μέλλον. Αυτό προκύπτει από νέα επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη καλλιεργειών, ιδιαιτέρως ανθεκτικών σε φαινόμενα ξηρασίας.

Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης τις συμβουλές κηπουρών, που υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να μην ποτίσουμε ένα φυτό λίγες ημέρες πριν τη μεταφύτευση έτσι ώστε να αυξηθεί η ανθεκτικότητά  πριν την ένταξή του στο νέο περιβάλλον. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες χώρισαν φυτά του είδους «Arabidopsis» σε δυο κατηγορίες.

Τα φυτά της μιας κατηγορίας ποτίζονταν κανονικά, ενώ τα φυτά της άλλης κατηγορίας δεν ποτίζονταν με αποτέλεσμα να υποστούν πιέσεις. Έπειτα οι επιστήμονες μελέτησαν τις αντιδράσεις των φυτών και, όπως διαπίστωσαν, τα φυτά που στο πλαίσιο της έρευνας δεν ποτίστηκαν, την επόμενη φορά που έμειναν χωρίς νερό κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις και να ανακάμψουν πολύ γρήγορα.

Αντίθετα, τα φυτά που δεν «εκπαιδεύτηκαν» σε συνθήκες ξηρασίας όταν έμειναν απότιστα μαράθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και το φύλλωμα έχασε το νερό του πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με τα «εκπαιδευμένα» φυτά.

«Τα φυτά θυμούνται τις πιέσεις της αφυδάτωσης. Αυτό τα βοηθά να επιβιώνουν σε συνθήκες ξηρασίας στο μέλλον ή να ανταπεξέρχονται σε καταστάσεις όπως η μεταφύτευση», ανέφερε ο ερευνητής Michael Fromm, από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.

eco news.gr 


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός και ποιοι παράγοντες τον επηρεάζουν























O βασικός μεταβολισμός είναι το σύνολο της ενέργειας που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας για να καλύψει πλήρως όλες εκείνες τις λειτουργίες που γίνονται εν αγνοία μας, προκειμένου να διατηρηθούμε στη ζωή (π.χ. η λειτουργία της καρδιάς, η διατήρηση της θερμοκρασίας τους σώματος κλπ.).Επηρεάζεται άμεσα κυρίως από το βάρος, την ηλικία, το φύλο και τη σωματική μας διάπλαση. 

Παράγοντες που επηρεάζουν τον βασικό μεταβολισμό

Ο βασικός μεταβολισμός του κάθε ανθρώπου εξαρτάται και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι τον καθιστούν και μοναδικό για κάθε άτομο. Με άλλα λόγια, κάθε άτομο έχει τις δικές του εξατομικευμένες ενεργειακές απαιτήσεις με βάση:

1. Την ηλικία. Ο βασικός μεταβολισμός σχετίζεται άμεσα και αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία. Έτσι μειώνεται όσο το άτομο μεγαλώνει και μάλιστα έχει βρεθεί ότι κατά την ενηλικίωση, για κάθε δεκαετία, μειώνεται κατά περίπου 2%. Ιδιαίτερα δε, αυξημένος είναι κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ηλικία της μέγιστης βιολογικής και σωματικής ανάπτυξης του ατόμου, γεγονός το οποίο δικαιολογεί τις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις των εφήβων.

2. Τη σύσταση του σώματος.  Ο μυϊκός ιστός αποτελεί σαφώς πιο μεταβολικά ενεργό ιστό από τον λιπώδη ιστό. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο αυξημένο είναι το ποσοστό της μυϊκής μάζας στο σώμα, τόσο πιο αυξημένος είναι και ο βασικός μεταβολισμός.

3. Το φύλο. Οι άντρες έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο βασικό μεταβολισμό από τις γυναίκες, καθώς φυσιολογικά έχουν περισσότερο μυϊκό ιστό, άρα και μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις.

4. Την επιφάνεια του σώματος. Η επιφάνεια του σώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σχετίζεται με απώλεια σε θερμότητα που έχουμε μέσω της εφίδρωσης από το σώμα. Κατά συνέπεια, άτομα μεγαλόσωμα χάνουν σημαντικά ποσά ενέργειας από το σώμα τους και για αυτό έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις.

5. Τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων. Οι ενδοκρινείς αδένες εκκρίνουν ορμόνες, οι οποίες αποτελούν βασικούς ρυθμιστές της μεταβολικής δραστηριότητας του οργανισμού. Τέτοιες ορμόνες είναι οι θυρεοειδικές, οι ορμόνες της ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος - ινσουλίνη, γλυκαγόνη - , οι ορμόνες των επινεφριδίων όπως η κορτιζόλη κ.α.. Ανάλογα λοιπόν με τα επίπεδα των ορμονών αυτών στον οργανισμό ρυθμίζεται αναλόγως και ο βασικός μεταβολισμός.

6. Την παρουσία εγκυμοσύνης. Κατά την διάρκεια της κύησης, οι γυναίκες εμφανίζουν αυξημένο βασικό μεταβολισμό, λόγω της αύξησης της μυϊκής μάζας της μήτρας, του πλακούντα και του εμβρύου. Επίσης, κατά την εγκυμοσύνη, αυξάνονται συνήθως και τα ποσά των κυκλοφορούντων ορμονών. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί κατά ένα ποσοστό τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις και την αυξημένη όρεξη της εγκύου.

7. Την διατροφή. Έχουν τελευταία εντοπιστεί αρκετοί διατροφικοί παράγοντες που φαίνεται ότι επηρεάζουν και μάλιστα αυξάνουν κατά κάποιο τρόπο τον βασικό μεταβολισμό. Τέτοιες ουσίες είναι:
α. Η καφεΐνη.
β. Οι διάφορες θειοφυλλίνες, που περιέχονται στο τσάι, τα αφεψήματα, τη σοκολάτα κ.α..

8. Η διατροφική κατάσταση. Καταστάσεις όπως ο υποσιτισμός ή η νηστεία, προκαλούν συνήθως μια μείωση του βασικού μεταβολισμού, καθώς ο οργανισμός αμύνεται και προσπαθεί να επιβιώσει μειώνοντας τις καύσεις. Για τον λόγο αυτό, σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, παρατηρείται μία σταδιακή μείωση του ρυθμού απώλειας με το πέρας των ημερών.

Γιατί είναι απαραίτητη η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού;

Oι περισσότεροι γνωρίζουμε, ότι για να μειώσουμε το βάρος μας, πρέπει να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως τον περιορισμό των θερμίδων, ώστε να χάσουμε βάρος με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνέψει η υγεία μας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες καίμε καθημερινά, ανάλογα με τον βασικό μεταβολισμό μας, και πόσες θερμίδες καίμε βάσει των δραστηριοτήτων μας κατά την διάρκεια του 24ώρου (γράψιμο, οδήγηση, περπάτημα, μαγείρεμα κλπ.). Ο βασικός μεταβολισμός, επηρεάζει οποιαδήποτε προσπάθεια του ατόμου να χάσει βάρος. Για τον λόγο αυτό, η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού, αποτελεί την βάση σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους το οποίο δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ατόμου.

http://www.e-charity.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Το πρώτο χελωνάκι της σεζόν στα Σεκάνια Ζακύνθου!





Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των φωλιών με την παραλία των Σεκανίων και πάλι να προπορεύεται. Το βράδυ της 17ης Ιουλίου 2012ένα χελωνάκι ξεμύτισε από τη φωλιά και ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο να γίνουν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πρωινούς παρατηρητές της παραλίας από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ που συνεργάζεται με το Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ.

Στην πρώτη φωλιά που είχε καταγραφεί φέτος στα Σεκάνια μετά από 56 ημέρες εκκόλαψης βγήκε επιτέλους ο πρώτος νεοσσός. Ήταν η φωλιά που είχε καταγραφεί στις 23 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας! Την επόμενη μέρα ακολούθησε και άλλη μια φωλιά στην ίδια παραλία. Παράλληλα στην παραλία υπήρχαν και ίχνη θηλυκών χελωνών που συνεχίζουν να ωοτοκούν ακόμα, μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών φωλιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα, μόνο ένα στα χίλια όμως περίπου από αυτά υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ως ενήλικη στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Στο στάδιο της εκκόλαψης είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος των παραλίων ωοτοκίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κόσμος στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος.

Η θαλάσσια χελώνα συνυπήρχε κάποτε με τους δεινοσαύρους και κατοικούσε σε θάλασσες και ωκεανούς πολύ πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί στη γη. Σήμερα δυστυχώς η ύπαρξη της απειλείται σοβαρά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, λόγω της υποβάθμισης των παραλίων ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες στη θάλασσα που συνήθως σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, η ρύπανση κ.α.). Η Caretta caretta χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να μπορεί να γεννάει επιτυχώς στις παραλίες ωοτοκίας της, αλλά και να κολυμπάει χωρίς προβλήματα μέσα στη θάλασσα.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο είναι ο κόλπος του Λαγανά, που φιλοξενεί περίπου το 26% των καταγεγραμμένων φωλιών ανά την Μεσόγειο. Το 1999 η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και προστατεύεται. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου συνεργάζεται με Τοπικούς Φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF  Ελλάς και Mom.

Για να μάθετε περισσότερα για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και για τις θαλάσσιες χελώνες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: http://www.nmp-zak.org/

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.

Τα διατροφικά όπλα των καπνιστών.





Μειώστε τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος με αυτές τις τροφές.Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία. Αν σας είναι δύσκολο, παρ’ όλα αυτά, να το κόψετε, μπορείτε τουλάχιστον να τροποποιήσετε τη διατροφή σας για να πάρετε τα μέγιστα οφέλη. Και αυτό, επειδή, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UCLA, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων μπορεί να μειωθεί κατά 50%, αν λάβετε φλαβονοειδή από τη διατροφή σας. Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, που βρίσκονται στο τσάι, τιςφράουλες, το λάχανο, τα μήλα, τα όσπρια, τακρεμμύδια, τη σόγια και το κόκκινο κρασί. Οι ουσίες αυτές εμποδίζουν την ανάπτυξη και μετάσταση όγκων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η δράση παρατηρήθηκε μόνο σε καπνιστές.
http://www.glikiazoi.gr/

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook. 

Τα αντικαταθλιπτικά της φύσης, Το βάλσαμο της ψυχής, Το φυτό της χαράς





Tα κρούσματα της κατάθλιψης αναμένεται να αυξηθούν με ιλιγγιώδη ρυθμό όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, όσο η ανασφάλεια αυξάνεται και οι σχέσεις των ανθρώπων ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί. Την επόμενη 20ετία εκτιμάται ότι η κατάθλιψη θα είναι η σοβαρότερη νόσος στο δυτικό κόσμο. Οι περισσότεροι ειδικοί, αλλά και οι έρευνες, συνηγορούν στο ότι για τα σοβαρά περιστατικά, τα αντικαταθλιπτικά -είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία- μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες να αναδυθούν από την άβυσσο της κατάθλιψης. Για την ήπια μορφή της νόσου όμως -δηλαδή για τις περιπτώσεις που είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε, έστω και με κάποια δυσκολία, στις καθημερινές μας δραστηριότητες-, ενδέχεται να φανούν χρήσιμα τα γιατροσόφια της φύσης.

Τα άνθη της ηρεμιας
Τα αιθέρια έλαια του περγαμόντου, του τριαντάφυλλου και του γιασεμιού θεωρείται ότι έχουν ήπια αντικαταθλιπτική δράση. Ειδικότερα, το περγαμόντο βοηθά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, έντασης και φόβου, το τριαντάφυλλο δρα ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, αλλά και αφροδισιακά, ενώ το γιασεμί βοηθά σε καταστάσεις φόβου, κατάθλιψης, στρες και εξάντλησης. Πώς: Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα δοχείο με αχνιστό νερό, αρωματίζοντας έτσι το χώρο μας, ή να ρίξουμε 5-6 σταγόνες στην μπανιέρα ή 1-2 σταγόνες στο μαξιλάρι μας. Εάν θέλουμε, μπορούμε να συνδυάσουμε το περγαμόντο με το γιασεμί ή με το τριαντάφυλλο.

6 φυτά κατά της θλίψης
1 Το βάλσαμο της ψυχής
Το βαλσαμόχορτο είναι γνωστό με πολλά ονόματα: Hypericum perforatum, υπερικόν το διάτρητο, σπαθόχορτο ή βότανο του Αγίου Ιωάννη (St John’s wort). Όλο το φυτό, και σε μεγαλύτερο βαθμό τα κίτρινα άνθη του, περιέχουν μια ευεργετική δραστική ουσία, την υπερικίνη, φλαβονοειδή, καθώς και ίχνη αιθέριων ελαίων. Το βαλσαμόχορτο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης. Θεωρείται από πολλούς ως το φυσικό Πρόζακ. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», το εκχύλισμα βαλσαμόχορτου φάνηκε εξίσου αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της μέτριας κατάθλιψης σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή (συγκεκριμένα, την παροξετίνη, που ανήκει στους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης). Το βαλσαμόχορτο είναι πολύ δραστικό, γι’ αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται παράλληλα με αντικαταθλιπτικά ή και άλλα φάρμακα (λόγω αλληλεπίδρασης στο ήπαρ). Όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία του δέρματος και των ματιών στο φως του ήλιου, ζάλη, ναυτία, ξηροστομία, δερματικά εξανθήματα και κόπωση. Πώς: Το βότανο διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή, σε βάμμα και σε κάψουλες. Μπορούμε να πίνουμε 1-2 ροφήματα (εγχύματα) την ημέρα ή να ρίχνουμε 5-6 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό, 3 φορές ημερησίως, πριν από το φαγητό (για τις κάψουλες ακολουθούμε τις οδηγίες του σκευάσματος).
2 Το φυτό της χαράς
Το πλούσιο σε βιταμίνες σαφράν (κρόκος Κοζάνης) αποκαλείται και «φυτό της χαράς». Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της θλίψης, επειδή θεωρείται ότι επενεργεί θετικά στο νευρικό σύστημα. Μάλιστα, δύο πρόσφατες έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης επιβεβαιώνουν και επιστημονικά την ευεργετική δράση του αποστάγματος σαφράν για την αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης. Η δράση του σαφράν συγκρίθηκε τόσο με placebo (εικονικό φάρμακο) όσο και με τη φλουοξετίνη (αντικαταθλιπτικό που ανήκει στους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης). Στις έρευνες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες από τη χρήση του σαφράν. Πώς: Μπορούμε να ρίχνουμε 5-6 σταγόνες βάμμα σαφράν σε ένα ποτήρι νερό, 3 φορές ημερησίως, πριν από το φαγητό. Εναλλακτικά, προσθέτουμε τακτικά μια μικρή ποσότητα στο φαγητό μας. Ορισμένοι το κρατούν λίγο κάτω από τη γλώσσα, αλλά σε αυτή την περίπτωση η γεύση του δεν είναι και τόσο ευχάριστη.
3 Η γλυκιά ρίζα
Η γλυκόρριζα ή γλυκύρριζα έχει ήπια αντικαταθλιπτική δράση. Περιέχει μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ίχνη αιθέριων ελαίων, που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην αποκατάσταση της νευρικής και της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού. Ωστόσο, συνιστάται να αποφεύγεται από τους υπερτασικούς, επειδή έχει την ιδιότητα να αυξάνει την πίεση. Πώς: Μπορούμε να πίνουμε καθημερινά είτε 2 αφεψήματα παρασκευασμένα με 1/2 κουταλάκι γλυκόρριζα το καθένα είτε 1 αφέψημα στο οποίο θα έχουμε ρίξει 1 κουταλάκι.

4 Το ανατολίτικο αντικαταθλιπτικό
Στην κινεζική και την κορεατική εναλλακτική ιατρική, η ρίζα του τζίνσενγκ χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την αντικαταθλιπτική της δράση. Στη Δύση, το τζίνσενγκ έχει επικρατήσει κυρίως ως τονωτικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερείται αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων. Επιπλέον, θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, καθώς και ότι επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού, ενώ τον βοηθά να αντεπεξέλθει καλύτερα στο στρες. Θεωρείται γενικά ασφαλές βότανο, αλλά σε μεγάλες ποσότητες και μετά από παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματίτιδα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Πώς: Σιγοβράζουμε 3 γρ. ρίζας τζίνσενγκ σε 2 ποτήρια νερό για περίπου 1 ώρα, σουρώνουμε και πίνουμε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα για 3-4 εβδομάδες. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμπούλες ή κάψουλες, σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος.

5 Η μέλισσα που διώχνει τη λύπη
Αγριομέλισσα, μελισσοβότανο και κιτροβάλσαμο είναι μερικές από τις ονομασίες με τις οποίες συναντάμε σε διάφορα μέρη της χώρας μας το βότανο Μέλισσα η φαρμακευτική (Melissa officinalis). Ο βοτανολόγος John Evelyn έγραφε το 1679 ότι το μελισσόχορτο είναι «διαμάντι για τον εγκέφαλο, δυναμώνει τη μνήμη και διώχνει δραστικά τη μελαγχολία». Η δράση του βοτάνου είναι κατασταλτική και αντικαταθλιπτική. Επίσης, διεγείρει το πεπτικό σύστημα και εξισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ωστόσο, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του, επειδή σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ατονία και νωχελικότητα. Πώς: Παρασκευάζεται ως αφέψημα: Ρίχνουμε 1/2 έως 1 κουταλάκι φύλλα μελισσόχορτου σε νερό και το βράζουμε για 10΄. Πίνουμε ένα ρόφημα την ημέρα, ενώ αν η διάθεσή μας είναι πολύ «πεσμένη», μπορούμε να πιούμε και δεύτερο.

6 Το ηρεμιστικό βοτάνι
Η πασιφλόρα χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό σε περιπτώσεις μελαγχολίας, ανησυχίας και αϋπνίας. Έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και για τη μείωση της πίεσης. Είναι ασφαλές, αλλά σε μεγάλη δόση μπορεί να μειώσει πολύ την πίεση του αίματος. Πώς: Μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα έγχυμα, όπου θα ρίξουμε 1/2 κουταλιά πασιφλόρα σε βρασμένο νερό για 5-6΄. Πίνουμε 1-2 ροφήματα την ημέρα. Η πασιφλόρα διατίθεται και σε κάψουλες ή σε μορφή βάμματος (6 σταγόνες το πρωί και 6 σταγόνες το βράδυ πριν από τον ύπνο, σε 1/2 ποτήρι νερό).

Οι ουσίες της διάθεσης
œ Η σεροτονίνη
Είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μεταδίδει τα χημικά μηνύματα μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Εδώ και χρόνια, οι νευρολόγοι και οι ψυχίατροι την έχουν συνδέσει με την κοινωνική συμπεριφορά και τη διάθεση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μία από τις κυριότερες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι οι SSRIs και οι SNRIs (οι αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης ή της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης αντίστοιχα).
œ Οι ενδορφίνες
Παράγονται στον εγκέφαλο και θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ευεξία. Τα επίπεδά τους αυξάνονται όταν γυμναζόμαστε, όταν γελάμε, όταν κάνουμε σεξ και, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ακόμη και όταν τρώμε σοκολάτα.

4 αντίδοτα στη θλίψη

Το γέλιο
Aυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και της σεροτονίνης. Το γέλιο είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Η άσκηση
Μέσω της άσκησης, αυξάνονται επίσης τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό. Ειδικότερα, το τρέξιμο έχει φανεί ότι έχει σημαντική αντικαταθλιπτική δράση.
Η ρεφλεξολογία και ο βελονισ΅ός
Πρόκειται για εναλλακτικές θεραπείες που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος, βοηθώντας τον οργανισμό να απελευθερώσει τις ενδογενείς παυσίπονες και αντικαταθλιπτικές ουσίες του. Σύμφωνα με τη ρεφλεξολογία, βοηθούν οι κυκλικές πιέσεις με το δείκτη και τον αντίχειρα του χεριού στο ημικύκλιο που σχηματίζεται στην κορυφή του αυτιού ή στον αντίχειρα του άλλου χεριού. Όσον αφορά το βελονισμό, υπάρχουν διάφορα σημεία (π.χ. στην κορυφή του κεφαλιού, στα χέρια) που βοηθούν στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος και στην τόνωση της ζωτικότητας.

Οι τροφές που μας φτιάχνουν το κέφι
Τα ψάρια Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. οι σαρδέλες, το σκουμπρί, οι ρέγγες, ο σολομός) είναι πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχει αποδειχθεί, βάσει ερευνών, ότι βελτιώνουν τη μνήμη και τη διάθεση. Συνιστάται να τρώμε ψάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Τα καρύδια Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε αμινοξέα, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και επιταχύνουν τη δράση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, γεγονός που θεωρείται ότι δρα κατά της θλίψης (παρόμοια συστατικά έχουν και τα παντζάρια). Επίσης, η δράση τους ενισχύεται και από το γεγονός ότι περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα. Μια χούφτα καρύδια είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ.
Ο λιναρόσπορος Οι σπόροι του λιναριού, καθώς και το έλαιό του, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (όπως τα ψάρια και τα καρύδια), καθώς και σε αντιοξειδωτικά. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες και στα δημητριακά πρωινού αφού πριν τον μουλιάσουμε λίγες ώρες σε νερό για να μαλακώσει.
Τα τροπικά φρούτα Οι μπανάνες, η παπάγια, τα ακτινίδια και το μάνγκο είναι τροφές πλούσιες σε ένζυμα, αιθέρια έλαια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωσή τους θεωρείται ότι αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών, των ενδογενών ουσιών της ευχαρίστησης που παράγει ο οργανισμός μας.
Τα φύτρα Είναι πλούσια σε ένζυμα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Eκτιμάται ότι η κατανάλωσή τους ενισχύει τη ζωτικότητα του οργανισμού και δρα αντικαταθλιπτικά.
Η σοκολάτα Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σοκολάτας (της πικρής μαύρης σοκολάτας) με την έκκριση των ενδορφινών και της σεροτονίνης, δηλαδή των φυσικών παυσίπονων και αντικαταθλιπτικών ουσιών του οργανισμού.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ δρ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, πτυχιούχο Ιατρικής, ρεφλεξολόγο, φυσικοπαθητικό, πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων και του Πανελληνίου Επαγγελματικού Σωματείου Ρεφλεξολόγων, συνεργάτη καθηγητή του Πανεπιστημίου «Titu Maiorescu».

Πηγή: http://www.vita.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.