18 Αυγ 2012

Η Μοσάντο και οι πολυεθνικές, «αγοράζουν» την Αφρική!






Αμερικανικοί κολοσσοί επενδύουν στην αγροτοβιομηχανία στην Αφρική, δείχνοντας το “μέλλον” της αγροτικής παραγωγής. Τέρμα στα μικρά κτήματα και τις «ανεξάρτητες» καλλιέργειες. Οι πολυεθνικές θα σπέρνουν, οι πολυεθνικές θα θερίζουν, οι πολυεθνικές θα κερδίζουν… η Αφρική μας δείχνει το δρόμο…
Τεράστιες μονοκαλλιέργειες μεταλλαγμένων, συσκευασμένα και πανάκριβα αγροτικά προϊόντα, φτωχοί εργάτες σύγχρονοι δούλοι, στα «τσιφλίκια» των πολυεθνικών!
Μια ομάδα εταιριών της αγροτοβιομηχανίας που ειδικεύονται στους σπόρους, στα χημικά και στον εξοπλισμό θα επενδύσει πάνω από 150 εκατ. δολάρια τα επόμενα χρόνια σε γεωργικά έργα και προϊόντα στην Αφρική, σύμφωνα με ανακοινώσεις των διοικήσεων των επιχειρήσεων αυτών που δόθηκαν στην δημοσιότητα χθες…
Οι επενδύσεις που ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν χθες οι εταιρίες DuPont, Monsanto, Cargill κ.ά. εντάσσονται σε μια πρωτοβουλία συνολικού ύψους 3 δισ. δολαρίων σε διεθνές επίπεδο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα…
…Μαζί με επιχειρήσεις από την Ινδία, το Ισραήλ, την Ελβετία, τη Νορβηγία και τη Βρετανία και 20 επιχειρήσεις από την Αφρική, οι αμερικανικές εταιρίες δεσμεύτηκαν ότι θα επενδύσουν 3 δισ. σε έργα στον αναπτυσσόμενο κόσμο ώστε να αναπτυχθούν οι τοπικές αγορές και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα.
…Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ως το 2030 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα χρειάζεται 50% περισσότερα τρόφιμα, 45% περισσότερη ενέργεια και 30% περισσότερο νερό.
Ελλείψει αυτών των πόρων έως και 3 δισ. άνθρωποι θα καταδικαστούν να ζήσουν στη φτώχεια, κατά τον ΟΗΕ.
…Η εκμετάλλευση της ζήτησης για τρόφιμα στην Αφρική μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα κέρδη, είπαν στελέχη των εταιριών.
…Αν και χαρακτήρισε την κατάσταση στην Αφρική ως σήμερα «χαοτική», ο Τζιμ Μπορέλ, αντιπρόεδρος της DuPont, είπε ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες.
«…Η ανάγκη υπάρχει, η δυναμική υπάρχει», είπε.
«…Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να πάρουμε τη βάση που έχουμε σήμερα και να επιταχύνουμε την πρόοδο», τόνισε.
…Τα επόμενα τρία χρόνια η DuPont θα δαπανήσει 3 εκατ.
δολάρια στην Αιθιοπία, όπου η εταιρία επενδύσει στην παραγωγή σπόρων και την δημιουργία αποθηκών.
…Αναπτύσσει επίσης ζιζανιοκτόνα για τους καλλιεργητές σιτηρών, ενώ δημιουργεί ένα σύστημα πληροφόρησης για το πόσο εύφορα είναι τα εδάφη ώστε να εντοπίζονται οι εκτάσεις που πρέπει να τίθενται σε αγρανάπαυση και να μεγιστοποιούνται οι σοδειές.
…Στόχος της DuPont είναι μέσα σε 10 χρόνια να έχει αυξήσει τα έσοδά της από τις επενδύσεις της στην Αφρική σε πάνω από 1 δισ. δολάρια.
Η Monsanto, η μεγαλύτερη εταιρία σπόρων παγκοσμίως, επενδύει 50 εκατ.
δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια σε πολλές στην Αφρική ελπίζοντας σε σημαντική ανάπτυξη της γεωργίας.
Η Monsanto ασχολείται ειδικά με την ανάπτυξη καλαμποκιού που αξιοποιεί αποδοτικότερα την άρδευση στην Τανζανία και την δημιουργία ενός δικτύου εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
Η Cargill επενδύει στην Μοζαμβίκη όπου επικεντρώνεται στην αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών σιτηρών και στην εκπαίδευση μελών αγροτικών κοινοτήτων.
Η AGCO, μια αμερικανική εταιρία εξοπλισμού, σχεδιάζει να επενδύσει 100 εκατ. δολάρια για τη βελτίωση αγροκτημάτων στην Αιθιοπία, την Γκάνα, την Κένυα κ.ά. χώρες της Αφρικής.
Η νορβηγική Yara International σχεδιάζει μια επένδυση 2 δισ. δολαρίων για την κατασκευή ενός εργοστασίου λιπασμάτων και 20 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή ενός λιμανιού στην Τανζανία για την βελτίωση του δικτύου διακίνησης λιπασμάτων στη νότια Αφρική.
Η ελβετική Syngenta AG σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 500 εκατ. και αναμένει να έχει έσοδα 1 δισ. δολαρίων τα επόμενα 10 χρόνια στην ήπειρο.
…Αλλά η εξόρμηση των πολυεθνικών στην Αφρική, όπου επενδυτές αγοράζουν γεωργικές εκτάσεις και σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν αποδοτικότερες μεθόδους, δεν αντιμετωπίζεται θετικά από όλους.
…Πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για το ότι οι αφρικανοί αγρότες θα απολέσουν τον έλεγχο των γαιών τους και των δικτύων διανομής τροφίμων.
…Επισημαίνουν ότι οι αφρικανοί αγρότες εκτοπίζονται και στη θέση της παραδοσιακής γεωργίας εισάγονται μέθοδοι που δεν είναι βιώσιμες.
«…Το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά βασίζονται στην μεγάλης κλίμακας αγροτοβιομηχανία», σχολίασε η Ανουράντα Μίταλ, ανώτατο στέλεχος του Oakland Institute, ενός κέντρου ερευνών.
«…Ποιος ωφελείται; Όλα αυτά τα πράγματα υποστηρίζουν το σχηματισμό μιας μεγάλης κλίμακας, εμπορικού χαρακτήρα γεωργίας, που θα πλήξει τους μικρούς αγρότες.
…Θα μπορούσαν να δαπανηθούν πολύ λιγότερα κι η έμφαση να δοθεί στις πιστώσεις, στις ανοικτές αγορές, στα δικαιώματα των μικρών αγροτών»…

Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικό τυρί (video)




 
Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικό τυρί με ελάχιστα υλικά εύκολα και γρήγορα!
Υλικά:
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα (είναι το ξινόγαλα)
2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Ρίχνετε το φρέσκο γάλα σε μια κατσαρόλα, θερμάνετε στους 90 βαθμούς κελσίου και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ρίχνετε το βουτυρόγαλα μαζί με το λεμόνι και το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να σβολιάσει το γάλα.
Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο για άλλα τυριά αλλά εδώ μπορείτε να κλείσετε τη θερμότητα αμέσως προτού να αρχίσει να βράζει το γάλα δηλαδή μόλις το δείτε να φουσκώνει ή όταν φτάσει τους 140 βαθμούς.
Όταν δροσίσει, χύστε το μείγμα, που αποτελείται τώρα από το χλωροτύρι και τον ορρό γάλακτος σε ένα τρυπητό σουρωτήρι με μικρές τρύπες ή ένα πάνινο ύφασμα.
Στη συνέχεια κλείνετε το υφασμάτινο πουγκί με το τυρί με ένα σπάγκο, κάνετε ένα κόμπο και περνάτε από μέσα ένα ξυλαράκι για να στραγγίξει το τυρί μας, το φήνουμε για 30 λεπτά και έπειτα το ανοίγουμε και είναι έτοιμο!
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με αλάτι και φρέσκο πιπέρι!


ΠΗΓΗ: tsantiri.gr

Ροδέλαιο από "χρυσάφι" στην Κοζάνη






Ατμομηχανή για την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να αποδειχθούν οι τριανταφυλλιές. Γιατί το ροδέλαιο που παράγεται ξεχωρίζει παγκοσμίως
Μπορεί τα τριαντάφυλλα να μας φέρνουν στο μυαλό ιστορίες αγάπης και εικόνες ομορφιάς, ωστόσο η επεξεργασία τους μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ επικερδής ασχολία.
Τρανό παράδειγμα η καλλιέργεια των βιομηχανικών τριαντάφυλλων στην Κοζάνη και το ροδέλαιο που παράγεται στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", το ροδέλαιο Κοζάνης κερδίζει συνεχώς έδαφος στον διεθνή ανταγωνισμό.
Πρόσφατη έρευνα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Κωνσταντίνο Τσανακτσίδη, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το ροδέλαιο Κοζάνης υπερέχει ποιοτικά άλλων ροδέλαιων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.
Συγκεκριμένα, στο ροδέλαιο Κοζάνης εντοπίστηκαν 59 οργανικές αρωματικές ενώσεις από τις οποίες οι 12 είναι γνωστές ότι περιέχονται σε άλλα ομοειδή αιθέρια έλαια, ενώ οι 47 καταγράφονται για πρώτη φορά.
Το ροδέλαιο είναι ένα από τα ακριβότερα αιθέρια έλαια (5.000$ το λίτρο) και είναι το πιο χρησιμοποιούμενο αιθέριο έλαιο στην αρωματοποιία. Απαιτούνται τέσσερις τόνοι πετάλων για την παραγωγή ενός λίτρου αιθέριου ελαίου.
Ανά στρέμμα φυτεύονται 400 έως 500 τριανταφυλλιές και η καλλιέργεια τους είναι σχετικά εύκολη καθώς το φυτό είναι ανθεκτικό. Η συλλογή γίνεται υποχρεωτικά με το χέρι.