Η λεοπάρδαλη του χιονιού στο Πακιστάν είναι είδος υπό εξαφάνιση. Ο πληθυσμός του σπάνιου αιλουροειδούς έχει πιθανότατα πέσει σε λιγότερα από 450 άτομα στη χώρα, κυρίως λόγω του κυνηγιού. Τώρα, ένας εμπειρογνώμονας έχει καταλήξει σε μία αντισυμβατική και αμφιλεγόμενη πρόταση προκειμένου να σωθεί η λεοπάρδαλη του χιονιού να θεωρηθεί κατοικίδιο ζώο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι λεοπαρδάλεις χιονιού θα μπουν κυριολεκτικά στα σπίτια όπως τα κοτόπουλα εξήγησε στο National Geographic ο Σαφγκατ Χουσεΐν ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εξερευνητών του National Geographic στην Ουάσιγκτον «Όταν λέω ότι λεοπαρδάλεις χιονιού θα γίνουν κατοικίδιες γάτες, το εννοώ θεωρητικά ώστε να κάνει αντίθεση με τη λέξη άγριες»
Η ιδέα του προέρχεται από τη μεταβαλλόμενη σχέση μεταξύ των άγριων ζώων και των ανθρώπων. Όταν τα αιλουροειδή βρίσκονται στα Ιμαλάια, μοιράζονται όλο και περισσότερο το φυσικό τους περιβάλλον με τους κτηνοτρόφους και σύμφωνα με μία μελέτη του 2010 διαπιστώθηκε ότι το 70 τοις εκατό της διατροφής του είδους προέρχεται από πρόβατα, βοοειδή, και άλλα κατοικίδια ζώα. Μερικοί κτηνοτρόφοι έχουν σκοτώσει λεοπαρδάλεις χιονιού σε αντίποινα για να προστατεύσουν τα ζώα τους
Έτσι, ο τρόπος για να μπορέσουν οι λεοπαρδάλεις του χιονιού να επιβιώσουν, λέει ο Χουσεΐν, δεν είναι η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών που τις οριοθετούν μακριά από τις τοπικές κοινωνίες. Η λύση αυτή συχνά αποξενώνει τους αγρότες, οι οποίοι χάνουν τους βοσκότοπους τους, ως αποτέλεσμα.
«Οι αγρότες δεν έχουν καμία ανάγκη να σκοτώσουν τις λεοπαρδάλεις. Αν αποζημιώνονται για τα προβλήματα που αυτές τους προκαλούν τότε θα σταματήσουν και τα αντίποινα» υποστήριξε ο Χουσεΐν, ο οποίος αποφάσισε η πολιτεία να αποζημιώνει τους αγρότες για τις καταστροφές που προκαλούν οι λεοπαρδάλεις στα κοπάδια,έτσι ώστε και αυτές να τρέφονται αλλά και οι αγρότες να μην βγαίνουν χαμένοι.
Από το 1998, κοντά στα 7.000 δολάρια ΗΠΑ έχει ήδη καταβληθεί ως αποζημίωση για την απώλεια των ζώων, καθώς και 13.000 δολάρια που επενδύονται στη βελτίωση υποδομών φύλαξης των ζώων. Με τη μέθοδο αυτή όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα, ο πληθυσμός της λεοπάρδαλης του χιονιού έχει μείνει σταθερός, αν δεν έχει αυξηθεί κιόλας
Από το 1998, κοντά στα 7.000 δολάρια ΗΠΑ έχει ήδη καταβληθεί ως αποζημίωση για την απώλεια των ζώων, καθώς και 13.000 δολάρια που επενδύονται στη βελτίωση κοράλλια ζώα και άλλες υποδομές. Εν τω μεταξύ, η λεοπάρδαλη χιόνι πληθυσμός φαίνεται να παραμένει σταθερό, αν δεν αυξηθεί, δήλωσε ο Χουσεΐν
Δεδομένου ότι οι λεοπαρδάλεις χιονιού δεν έχουν επιτεθεί ποτέ σε ανθρώπους, ο Χουσεΐν είναι σίγουρος ότι το σχέδιό του θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ καλύτερά «Η ιδέα του να συνυπάρχουμε ομαλά με τις λεοπαρδάλεις χιονιού εφαρμόζεται εύκολα με τη συνεργασία των κατοίκων του χωριού»
Τελικά, οι οικολόγοι μοιράζονται τον ίδιο στόχο: Την διασφάλιση ότι η λεοπάρδαλη του χιονιού που αποτελεί «σύμβολο των ψηλών βουνών» θα μπορέσει να επιβιώσει. Ωστόσο το αν αυτό το ζώο θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους ανθρώπους για να τραφεί, εξακολουθεί να είναι αφορμή για προβληματισμούς.
iefimerida.gr