30 Σεπ 2012

Tσίπουρο..ένα πραγματικά Ελληνικό ποτό!




Το ιστορικό του τσίπουρου
Το τσίπουρο είναι ένα αλκοολούχο ελληνικό ποτό που για πρώτη φορά παρασκευάστηκε στο Άγιο Όρος τον 14ο αιώνα και από τότε συνηθίζεται να παρασκευάζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Το τσίπουρο θεωρούταν πάντα το ποτό των φτωχών διότι για να παραχθεί δεν απαιτούνται μεγάλα έξοδα. Για να παραχθεί, χρειάζεται ειδική άδεια αλλά υπάρχουν πολλοί ερασιτέχνες και οικογένειες που φτιάχνουν τσίπουρο από πολύ παλιά. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η μέθοδος που παρασκευάζεται το τσίπουρο διαφέρει πάρα πολύ από τη μέθοδο που παρασκευάζεται το ούζο. Η καλύτερη περίοδος για να παρασκευαστεί το τσίπουρο είναι από τα μέσα του Οκτώβρη μέχρι και τα τέλη του Δεκέμβρη, ανάλογα και με τη περιοχή.
Το τσίπουρο χρησιμοποιεί ως βασικό του προϊόν λιωμένα κόκκινα ή λευκά σταφύλια μετά από τη συμπίεσή τους, που ονομάζονται στέμφυλα. Το ρακί ή η τσικουδιάείναι το Κρητικό τσίπουρο που πολλές φορές προστίθενται και φύλλα καρυδιάς. Επίσης η Κυκλαδίτικη σούμα, η Κυπριακή ζιβανία και η Ιταλική γκράπα είναι αλκοολούχα ποτά που μοιάζουν πάρα πολύ με το τσίπουρο.
 
Πώς παρασκευάζεται το τσίπουρο
Αυτό που πρέπει να γίνει αρχικά είναι τα στέμφυλα να ζυμωθούν για περίπου 1 μήνα όταν ζυμώνονται μόνα τους και πολύ λιγότερο όταν ζυμώνονται μαζί με το μούστο. Η αιτία της απόσταξης είναι να υπάρξει ένα υγρό που να περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερη αλκοόλη. Για τη διαδικασία της απόσταξης χρησιμοποιείται ένα καζάνι όπου θερμαίνονται τα στέμφυλα και οι ατμοί εισχωρούν μέσα σε ένα σωλήνα στον ψυκτήρα όπου εκεί ψύχονται και αποκτούν υγρή μορφή. Για λόγους ασφαλείας το καζάνι πρέπει να έχει διπλά τοιχώματα για να μην έχουν άμεση επαφή ο βραστήρας με το υλικό της απόσταξης αφού σε αυτή τη περίπτωση το τσίπουρο θα αποκτήσει το άρωμα του καμένου.
Με τη πρώτη απόσταξη δημιουργείται η σούμα όπου σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες και η Κρήτη γίνεται κατανάλωσή της. Το υλικό της πρώτης απόσταξης πάει και στη δεύτερη απόσταξη αλλά για να υπάρξει καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα, στη δεύτερη απόσταξη γίνεται χρήση αρωματικών όπως ο μάραθος, η γλυκάνισος και ημαστίχα. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα 15 κιλά στέμφυλα παρασκευάζουν περίπου 2,5 λίτρα τσίπουρο.
 
Ιδιότητες του τσίπουρου
Το χρώμα του τσίπουρου είναι από το τελείως διαυγές μέχρι και έντονο κίτρινο, ανάλογα με το πόσο χρόνο έχει που παρασκευάστηκε. Όταν περιέχει γλυκάνισο και προστεθεί νερό τότε το τσίπουρο αποκτά το λευκό χρώμα που έχει το ούζο. Πολλοί Έλληνες παρασκευαστές τσίπουρου το αφήνουν να ωριμάσει για πολύ καιρό γιατί διαπίστωσαν ότι έτσι γίνεται ακόμη πιο εύγευστο.
Επίσης το τσίπουρο καταναλώνεται σε μικρά ποτήρια λόγω του ότι περιέχει αυξημένη ποσότητα αλκοόλ. Σερβίρεται συνήθως με μεζέδες όπως ελιές, τυρί φέτα, κεφτέδες, αγγουράκι. Ακόμη σε πολλά εστιατόρια σερβίρεται ως επιδόρπιο μετά το φαγητό μαζί με φρούτο ή γλυκό ως κέρασμα. Όταν έχει πολύ κρύο το χειμώνα είναι πολύ ωραίο να προστεθεί μέλι μαζί με το τσίπουρο. Έτσι προκύπτει το ρακόμελο όπου ζεσταίνει πολύ τον οργανισμό. Επίσης το τσίπουρο μπορεί να θεραπεύσει τα κρυολογήματα καθώς και τις στομαχικές διαταραχές σε κάποιες περιπτώσεις.

ΠΗΓΗ: ecotimes.gr