20 Σεπ 2012

Φυσικά καλλυντικά από κρίταμο και κάππαρη




 Τα αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φυσικά καλλυντικά, θωρακίζοντας τον οργανισμό με τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Το κρίταμο είναι ένα εδώδιμο άγριο φυτό που ευδοκιμεί στην παραλιακή ζώνη της Μεσογείου και χρησιμοποιείται στη μαγειρική, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς τα φύλλα και οι βλαστοί του είναι εξαιρετική σαλάτα.
Η καλλιέργειά του ξεκίνησε ύστερα από έρευνες του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Μία μικρή βιομηχανία καλλιεργεί αυτή τη στιγμή 20 στρέμματα κρίταμου για να παράξει σαλάτα κρίταμου, η οποία θα εξαχθεί στην Ευρώπη.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το αιθέριο έλαιο και το εκχύλισμα κρίταμου έχουν αναπλαστικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή και ανοσολογική δράση. Η έρευνα οδήγησε σε παραγωγή κρέμας που πωλείται σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σαπουνιών και σαμπουάν.
Παρόμοιες ιδιότητες θεωρείται ότι έχει και η κάπαρη και βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του Εργαστηρίου για τη αξιοποίησή της.
«Από το φυτό πήγαμε στην υψηλή προστιθέμενη αξία, η οποία λέγεται μεταποιημένο προϊόν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων και του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών.
Στο περίπτερο του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων στην 77η ΔΕΘ, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος Farma Fair παρουσιάζονται τα ελληνικά αρωματικά φυτά (ρίγανη, φασκόμηλο, σιδερίτης, θυμάρι, μελισόχορτο, λεβάντα, μέντα , θρούμπι κ.λπ.) και οι τρόποι αξιοποίησής τους μέσω της μεταποίησης. Στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών, που στηρίζει λειτουργικά τον Βοτανικό Κήπο, διατηρούνται περίπου 2500 κωδικοί που αντιστοιχούν σε 1500 αυτοφυή από τα 6000 φυτά που διαθέτει η ελληνική χλωρίδα.
Σύμφωνα με την κ. Μαλούπα, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι επικερδής και μπορεί να αποδώσει στον αγρότη ένα ποσό που ξεκινάει από 500 ευρώ το στρέμμα και μπορεί να αυξηθεί.
Η ίδια θα συμβούλευε κάποιον, που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά για κύριο εισόδημα και να εξάγει το προϊόν του, να διαθέτει το λιγότερο 80 με 100 στρέμματα. Όπως εξήγησε, μια εταιρεία του εξωτερικού θα ζητήσει από τον καλλιεργητή ποσότητα της τάξεως των τόνων.
Η άλλη επιλογή είναι να συμπράξουν 4-5 παραγωγοί και να διαθέσει ο καθένας από 30-40 στρέμματα.
Ωστόσο, και σ’ ένα χωράφι 5 με 10 στρεμμάτων μπορούν να καλλιεργηθούν αρωματικά φυτά, για μία μικρή επιχείρηση που θα συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα.
Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του περίπτερου 1 της ΔΕΘ, όπου φιλοξενείται το Farma Fair εργαστήρι για τα παιδιά, με περιβαλλοντικά παιχνίδια και μαγειρική με ελληνικά προϊόντα.
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.