Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας, απελευθερώνοντας οξυγόνο, απαραίτητο για τη ζωή μας. Φυτεύοντας ένα δέντρο, εξασφαλίζεις την απορρόφηση 4,5 κιλών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
Οδηγίες
1. Σκάψε ένα λάκκο με φάρδος τουλάχιστον δύο φορές το φάρδος του ριζικού συστήματος του δέντρου που θα φυτέψεις και βάθος παρόμοιο με αυτό που βρισκόταν πριν τη μεταφύτευση. Προσοχή! Αν ο λάκκος είναι πολύ βαθύς, οι ρίζες δεν θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε οξυγόνο για την παραπέρα ανάπτυξή τους. Αν ο λάκκος είναι πολύ στενός, οι ρίζες δεν θα μπορούν να απλωθούν αρκετά για να βρουν θρεπτικές ουσίες και για να στηρίξουν το δέντρο.
2. Τοποθέτησε το δέντρο στο λάκκο κρατώντας το πάντα από τη ρίζα και ποτέ από τον κορμό. Άπλωσε τις περιφερειακές ρίζες προς τα έξω. Φτυάρισε λίγο χώμα στο λάκκο, έλεγξε το βάθος και ρύθμισέ το ανάλογα, αν χρειάζεται.
3. Σιγουρέψου ότι η περιμετρική γραμμή του χώματος που αγκαλιάζει τον κορμό του δέντρου βρίσκεται ψηλότερα από το επίπεδο του λάκκου και ότι το δέντρο είναι ίσιο. Γέμισε το λάκκο προσεκτικά και χτύπα ελαφρά το χώμα γύρω από τον κορμό.
4. Δεν ενδείκνυται να βάζεις λίπασμα τη στιγμή του φυτέματος. Πότισε το χώμα με νερό χαμηλής πίεσης ώσπου να κατακαθίσει. Μην αντιστηρίζεις το δέντρο με πάσαλο. Όσο νωρίτερα σταθεί μόνο του όρθιο, τόσο το καλύτερο.
5. Προστάτεψε το δενδρύλλιο από ζώα που βόσκουν ή κατοικίδια, καθώς και από φυτοπαράσιτα και ασθένειες. Ξεκαθάρισε τα αγριόχορτα γύρω από τον κορμό του γιατί θα ανταγωνιστούν τις ρίζες του δέντρου για νερό και θρεπτικές ουσίες.
6. Φρόντισε να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στα διπλανά δέντρα – μην ξεχνάς ότι το δεντράκι που φυτεύεις δεν θα μείνει για πάντα μικρό. Πότιζε τους πρώτους μήνες αν είναι αναγκαίο και έλεγχε για κιτρινισμένα φύλλα που υποδηλώνουν πρόβλημα (εκτός αν είναι φθινόπωρο και το δέντρο είναι φυλλοβόλο).
7. Εμπλούτισε το χώμα με οργανικό λίπασμα από κομποστοποίηση, προκειμένου να βοηθήσεις την ανάπτυξη του δέντρου.
http://kipouremata.blogspot.gr