28 Ιουλ 2012

Μέντα: Χρήσεις και καλλιέργεια



Μέντα: Χρήσεις και καλλιέργεια

Η Μέντα ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών η οποία περιλαμβάνει φυτά ποώδη, ετήσια ή πολυετή, φρύγανα, θάμνους και σπανιότερα δένδρα ή αναρριχόμενα. Είναι φυτό πολυετές, αυτοφυές στην Ελλάδα που ευδοκιμεί σε θερμά και ξηρά κλίματα καθώς επίσης σε πεδινές περιοχές και σε χωράφια γόνιμα και ποτιστικά.
Σήμερα οι χρήσεις της μέντας και του αιθέριου ελαίου, που παράγεται από την επεξεργασία της, είναι πολλές. Θεωρείται φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην ποτοποιία, στη ζαχαροπλαστική, στη φαρμακοποιία, στην οδοντοκρεμοποιία ακόμη και στην αρωματοποιία. Η ξηρή δρόγη (η φυτική μάζα των φαρμακευτικών φυτών που συγκομίζεται) χρησιμοποιείται ως τσάι, με ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι, το πεπτικό σύστημα και τον πονοκέφαλο.

Η καλλιέργεια
Πολλαπλασιάζεται αγενώς, με ριζώματα, μοσχεύματα ή φυτάρια μικροπολλαπλασιασμού. Ο πιο κοινός τρόπος είναι τα ριζώματα. Καλύτερη εποχή φυτεύσεως των ριζωμάτων θεωρείται για την Ελλάδα το φθινόπωρο. Εάν προτιμηθούν οι άλλοι δύο τρόποι, τότε η φύτευση γίνεται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.
Συγκομίζεται στην αρχή της ανθοφορίας (συνήθως αρχές Ιουλίου), ενώ από καλλιέργειες που είναι εγκατεστημένες σε εύφορα αρδευόμενα χωράφια, μπορεί να γίνει άλλη μία συγκομιδή το Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα σε θερμά κλίματα όπως αυτό της Ελλάδας. Το ύψος της παραγωγής σε φυτική μάζα και αιθέριο έλαιο εξαρτάται από την καλλιεργούμενη ποικιλία, το έδαφος, τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Απαιτήσεις σε κλίμα και έδαφος
Η μέντα είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα μεγάλο εύρος κλιμάτων. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης για τη μέντα είναι στους 17oC ενώ όταν αρδεύεται τακτικά αντέχει και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Η παραγωγή αιθέριου ελαίου είναι υψηλότερη τις μεγάλες ημέρες και δροσερές νύχτες. Παράγοντες που προκαλούν καταπόνηση στα φυτά όπως ανεπαρκής ηλιοφάνεια, θερμοκρασία, νερό και άζωτο μειώνουν την τελική απόδοση.
Έχει διαπιστωθεί ότι επιθυμητά εδάφη για τη καλλιέργεια της, είναι δροσερά, βαθιά και εύφορα ποτιστικά εδάφη, πλούσια σε ασβέστιο και καλά λιπασμένα. Παρόλο που τα φυτά χρειάζονται άφθονα ποτίσματα, δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε εδάφη που συγκρατούν πολύ υγρασία.
Απαιτήσεις σε νερό και λίπανση
Η μέντα είναι πολύ απαιτητική σε νερό και σε πολύ θερμό καιρό η καλλιέργεια μπορεί να χρειασθεί και τρία ποτίσματα την εβδομάδα. Η υψηλή παραγωγή αιθέριου ελαίου συνδέεται άμεσα με μεγάλες σε χρόνο αρδεύσεις που φτάνουν ως το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.
Το κάλιο προσδίδει στη μέντα ανθεκτικότητα σε μυκητολογικές ασθένειες. Οι κοπριές και τα οργανικά εμπορικά λιπάσματα ενδείκνυνται περισσότερο από τα ανόργανα. Επίσης εκτός από το πότισμα, η υψηλή παραγωγή αιθέριου ελαίου συνδέεται άμεσα με πλούσιες αζωτούχες λιπάνσεις.

http://www.agronomist.gr